Українська альтернативна енергетика: 01-07 листопада 2021

26 (1)

У 2022 році газотранспортна система України готова закачувати біометан

У наступному році році газотранспортна система України готова закачувати біометан у мережі за умови виконання всіх необхідних технічних і нормативних вимог.
Про це заступник генерального директора з розвитку і трансформації Оператора ГТС України Павло Станчак повідомив під час «Сьомого українського газового форуму», передає kosatka.media.
«Завдяки розгалуженості української ГТС, виробники біометану зможуть підключитися до газових мереж на більшості території України, - запевняє він. – У нас вже є попередня заявка на підключення до мережі від одного з виробників біометану і ми дуже зацікавлені, щоб їх ставало якомога більше».
Перспективи розвитку виробництва і транспортування біометану більш доступні в короткостроковій перспективі, на відміну від водню, зазначив під час виступу Павло Станчак.
«Законопроект № 5464 «Про альтернативні види палива», прийнятий Верховною Радою, дає потужний старт для переорієнтації країни на використання екологічних видів палива, - зазначив він. – Для Оператора ГТС України важливо, що біометан можна транспортувати по українській газотранспортній системі і потенційно експортувати в країни ЄС, де він користується значним попитом».
Біометан може істотно сприяти декарбонізації економіки, роблячи поновлювані гази доступними для транспорту, промисловості та енергетики, зазначає Павло Станчак, додаючи, що є приклади в ЄС, коли оператори ГТС закуповують біометан на власні потреби з метою декарбонізації діяльності з транспортування енергоносіїв.
https://ecotown.com.ua/news/U-2022-rotsi-gazotransportna-sistema-Ukraini-gotova-zakachuvati-biometan/


На Вінниччині сміття перероблятимуть на біогаз та добрива

На території Теплицької територіальної громади Вінницької області незабаром з’явиться завод з переробки відходів. Будуватимуть та експлуатуватимуть завод ТОВ «Німецько-Українське Підприємство «Браун Індастріал Технолоджі (БІТ)» спільно із місцевим комунальним підприємством «Житлокомунсервіс-Т». У будівництво заводу інвестор вкладає 140 мільйонів гривень. Ще 60 мільйонів гривень – частка комунального підприємства, інформує Вінниця.Інфо.
Працюватиме завод за передовою технологією в галузі переробки відходів і відновлюваної енергетики. Це дасть можливість переробляти відходи майже повністю. Інертні залишки, які підлягатимуть захороненню, становитимуть лише 2-8%.
«Відходи, які підлягають вторинній переробці, сортуватимуть та реалізовуватимуть за ринковими цінами. Тверді органічні побутові відходи, що розкладаються, використовуватимуть для виробництва біогазу. Залишок від процесу переробки органічних відходів – органічне добриво біогумус – використовуватимуть в аграрному секторі, реалізовуватимуть на внутрішньому ринку та на експорт. Полімерні відходи, які не сортують, також перероблятимуть. Використовуватимуть для цього термоліз, розпад хімічних сполук під впливом температур. Отримуватимуть при цьому так званий піролізний віск. Фактично це пічне паливо, яке можна використовувати для котелень. В нас є можливість експортувати це пічне паливо на нафтопереробні заводи Європи, але, виходячи з вартості енергоносіїв, більшість громад сьогодні виявляють бажання переобладнати свої котельні і використовувати таке пічне паливо. Всі технології, які ми використовуємо, сертифіковані Європейським Союзом. У Європі збудовано дуже багато таких заводів. Модель, яку ми пропонуємо, повністю відпрацьована у Європі», - повідомив заступник директора ТОВ «Німецько-Українське Підприємство «БІТ»» Володимир Ткачук.
Будівництво нового заводу сприятиме розв’язанню екологічних проблем громад. Підприємство перероблятиме тверді побутові відходи. Крім того, завод може використовувати як сировину рештки садово-паркових культур, мулові залишки стічних вод після очистки води водоканалами, а також пожнивні залишки аграрної діяльності.
Завод вироблятиме електричну і теплову енергію. Тож, інвестор пропонує створити поряд із заводом тепличне господарство, сушки для аграрної продукції, сушку для деревини, в тому числі, для твердих порід дерев.
«Наша компанія пропонує проінвестувати в будівництво такого заводу 70%, 30% – залишаємо для участі в інвестиційному проекті громадам. Громада через своє комунальне підприємство входить в склад засновників. Громада володіє 30 % статутного капіталу заводу, а відповідно і 30% доходів від виробництва також йде громаді. Крім того, це і створення робочих місць», – зазначив Володимир Ткачук.
Завод на території Теплицької територіальної громади — не єдиний приклад комунально-приватного партнерства ТОВ «Німецько-Українське Підприємство «БІТ» з ОТГ. Навесні цього року спільне підприємство «Сарненський завод переробки відходів» в місті Сарни на Рівненщині. Створене спільне з німецькими партнерами підприємство і в Херсоні. Тривають перемовини і в інших містах України.
Будівництво заводу у Теплику наразі також перебуває на стадії розробки і проектування. Тож, запрацює він не раніше, ніж за півтора-два роки.
Цієї п’ятниці на сесії Теплицька селищна рада прийматиме рішення щодо виділення коштів на розробку детального плану території, на якій будуватимуть завод. Рішенням попередньої сесії депутати дали дозвіл на розробку детального плану території. Завод планують побудувати в 12 км від Теплика, неподалік села Россоша, на території колишнього тваринницького комплексу, який демонтували ще на початку 2000-х років. Це дасть можливість дотриматись усіх стандартів розташування таких об’єктів. Площа території дозволяє побудувати завод і розташувати поряд з ним супутні виробництва.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Vinnichchini-smittya-pereroblyatimut-na-biogaz-ta-dobriva/
COP 26: Україна приєдналася до американської ініціативи Net Zero World
Україна приєдналася до американської ініціативи Net Zero World.
Це відбулося у ході 26 кліматичної конференції ООН - COP26, передає kosatka.media.
Завдяки участі в ініціативі Україна отримає доступ до розробок 17 наукових лабораторій Міністерства енергетики США для можливої реалізації пілотних проектів з декарбонізації. Світова ініціатива Net Zero World, підтримана найбагатшими бізнесменами-філантропами США, пропонує країнам постійний доступ до експертної допомоги від урядових технічних, дослідницьких та інвестиційних агентств і національних лабораторій США, фінансову підтримку внутрішніх технічних установ, глибоке співробітництво над технічними та інвестиційними планами і політиками, пілотними технологіями, модернізацією інфраструктури, інвестиційним партнерством, розвитком робочої сили та іншими заходами по досягненню стійкої декарбонізації енергетичної системи.
У панельній дискусії взяли участь міністр енергетики США Дженніфер Гренхолм, спеціальний представник президента США з клімату Джон Керрі, міністр нафти і мінеральних ресурсів Єгипту Тарік аль-Мулла, міністр енергетики і мінеральних ресурсів Індонезії Аріфін Тасріф, державний міністр нафтових ресурсів Федеративної Республіки Нігерія Тіміпре Сільва.
Також в рамках презентації ініціативи Net Zero World виступали керівники провідних американських фінансових і благодійних інституцій, зокрема Development Finance Corporation, Bezos Earth Fund, Rockefeller Foundation, Breakthrough Energy, Salesforce.
https://ecotown.com.ua/news/COP-26-Ukraina-pri-dnalasya-do-amerikanskoi-initsiativi-Net-Zero-World/


ЄБРР інвестує 75 млн $ у бонди Укренерго для погашення боргів перед зеленою генерацією

Європейський банк реконструкції та розвитку інвестує 75 млн дол США у єврооблігації «Укренерго» для вирішення кризи з розрахунками у секторі відновлюваних джерел енергії в Україні, повідомляє Економічна правда.
«ЄБРР інвестує 75 мільйонів доларів США в облігації на 825 мільйонів доларів США, випущені НЕК України «Укренерго», у спробі врегулювати платіжну кризу, яка охопила сектор відновлюваної енергетики країни. Це перші облігації, пов’язані зі стійкістю, випущені українською компанією, а участь ЄБРР як основного інвестора забезпечила комфорт іншим інституційним інвесторам, ще більше розширивши участь на ринку», – йдеться у повідомленні.
Зазначається, що виручені кошти покриють всю заборгованість по оплаті перед виробниками відновлюваної енергії.
У ЄБРР додають, що ця інвестиція допоможе відновити довіру до українського сектору відновлюваної енергетики та підвищить довіру приватних інвесторів та фінансистів, проклавши шлях для дуже необхідних інвестицій для підтримки "зеленого" переходу країни.
Нині сектор ВДЕ в Україні поставив понад 8,5 ГВт чистої локальної генеруючої потужності, створюючи робочі місця та збільшуючи податкові надходження по всій країні, залучивши при цьому понад €11 мільярдів внутрішніх та іноземних інвестицій.
Тим не менш, Україна потребує більшої потужності відновлюваної енергетики для досягнення своїх цілей з декарбонізації. Ця угода дозволить країні продовжити розвиток галузі відновлюваної генерації.
https://ecotown.com.ua/news/BRR-investu-75-mln-u-bondi-Ukrenergo-dlya-pogashennya-borgiv-pered-zelenoyu-generatsi-yu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами