Українська альтернативна енергетика: 20-26.04.2020

sэs-8-mvt

У Херсонській області побудували сонячну електростанцію потужністю 8 МВт


Українська компанія EDS-Engineering ( "ЕРС-ІНЖИНІРИНГ") в якості генерального підрядника завершила будівництво сонячної електростанції (СЕС) "Олександрівка" потужністю 8,19 МВт в Білозерському районі Херсонської області, передає енергореформи.
Як повідомила прес-служба компанії, в рамках проекту на території 14,5 га було встановлено і підключено 30 888 безрамкових фотоелектричних панелей JASolar по 315 і 320 Вт кожна.
 "Новий об'єкт цікавий тим, що двосторонні безрамкові сонячні панелі мають підвищені показники ефективності за рахунок більш раннього включення і більш пізнього виключення. Конструктив рішень для кріплення панелей на столах розроблений командою проектувальників" ЕРС "конкретно під цю сонячну електростанцію", - пояснили в компанії.
Фахівці також встановили 78 стрінгових інверторів Huawei одиничною потужністю 105 кВт, 4 КТП закритого типу - 2 КРПЗ 2000/35 / 0,8 кВА + 2 КРПЗ 2000/35 / 0,8 кВА з трансформаторами Siemens і розподільний пункт, а також прокладено кабельну лінію 35 кВ.
"ЕРС-ІНЖИНІРИНГ" займається будівництвом, реконструкцією та експлуатацією об'єктів енергетики та електромереж. Згідно з даними Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців, засновником ТОВ "ЕРС-ІНЖИНІРИНГ" є Олександр Запишний.
Як повідомляла енергореформи, в кінці березня 2020 року компанія "ЕРС" завершила будівництво в Дніпропетровській області СЕС потужністю 7 МВт. У 2019 "ЕРС" завершила будівництво та ввела в експлуатацію СЕС "Сан Енерджі Межиріч" потужністю 7 МВт (Дніпропетровська обл.). Тоді ж компанія приступила до реалізації проекту з будівництва трьох СЕС загальною потужністю 51,6 МВт (Криворізький р-н Дніпропетровської обл.) Для системного інвестора Hero Future Energies (Індія).
Крім того, компанія займається будівництвом високовольтної електропідстанції (ПС) "Надеждине" 330/35 кВ (поблизу Мелітополя Запорізької обл.) Для приєднання та обслуговування 1-ї черги Запорізької ВЕС.
http://reform.energy/news/v-khersonskoy-oblasti-postroili-solnechnuyu-elektrostantsiyu-moshchnostyu-8-mvt-14104
 
 
МХП та Біоенергетична асоціація України провели спільні наукові дослідження

Агроіндустріальний холдинг «Миронівський хлібопродукт» та Біоенергетична асоціація України провели перший етап спільного лабораторного дослідження оцінки потенціалу виходу біогазу з різних видів біомаси.
Про це повідомляє пресслужба МХП.
«R&I Hub МХП Еко Енерджи та Біоенергетична асоціація України провели перший етап спільного лабораторного дослідження оцінки потенціалу виходу біогазу з різних видів біомаси», - йдеться у повідомленні.
 Зокрема, як зазначають учасники дослідження, біоенергетика для України є одним зі стратегічних напрямів розвитку енергетичного сектора та економіки в цілому, враховуючи високу залежність країни від імпортних енергоносіїв, в першу чергу, природного газу, і великий потенціал біомаси, доступної для виробництва енергії.
«Використання біомаси та біогазу має значний потенціал виробництва тепла та електроенергії завдяки наявним залишкам рослинництва та тваринництва у сільському господарстві, сприятливим кліматичним умовам, а також наявністю значних площ сільськогосподарських угідь.
Біогазові установки мають численні переваги  порівняно з викопним паливом та іншими видами відновлюваних джерел енергії, тому дослідження потенціалу утворення біогазу з різних видів біомаси є надзвичайно актуальним для України», - наголосив президент МХП Еко Енерджи Олександр Домбровський.
У холдингу зазначають, що метою спільного дослідження є порівняння властивостей різних типів сільськогосподарської біомаси з утворення біогазу для подальшого оптимального використання біомаси у виробничому процесі промислових біогазових комплексів. У ході лабораторних експериментів використовувались наступні види біомаси: солома зернових сільськогосподарських культур, лушпиння соняшника, пелети з різних видів сільськогосподарських відходів та жировмісні речовини.
«Роль біоенергетики в українській економіці може і має бути значно потужнішою. України має потужний аграрний сектор та значний потенціал його розвитку, тому біоенергетика – це критично важливий напрям для нашої держави. Реалізація біоенергетичних проєктів дозволяє ефективно трансформувати сільськогосподарські відходи в зелену енергію та екологічно чисті органічні добрива. Тому лабораторні дослідження потенціалу утворення біогазу з різних видів біомаси – надзвичайно важливий та актуальний науково-практичний напрям», - додав Домбровський.
За даними пресслужби МХП,  отримані результати експерименту допоможуть розробити оптимальну модель управління промисловими біогазовими комплексами для досягнення стабільних виробничих та біологічних параметрів, враховуючи потенціал утворення біогазу з різних видів вхідної сировини.
«В промисловому птахівництві України генерується майже 3,3 млн тонн посліду на рік, який містить близько 20 тис. тонн амонійного азоту. З такого обсягу посліду можна згенерувати майже 0,3 млрд м³ біометану та одночасно перевести амонійний азот в доступну для рослин форму. Велику перспективу в якості сировини для біогазових установок мають також лігноцелюлозні пожнивні рештки — солома, стебла та інші залишки кукурудзи та соняшника. Власне, дослідженню виходу біогазу з такої сировини й присвячена спільна наукова робота», - прокоментував перспективи виробництва біогазу голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.
Звертається увага на те, що сучасні інформаційні технології дають змогу партнерам працювати дистанційно та обговорити результати дослідження та наступні кроки в режимі відеоконференції.
Біоенергетична асоціація України – це неприбуткова громадська спілка, що об’єднує бізнес та експертів для розвитку біоенергетики в Україні. МХП Еко Енерджи вже давно активно співпрацює з Біоенергетичною асоціацією України, а з 2019 року є її членом. Попереду у партнерів ще багато важливих спільних проектів, зазначають у МХП.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3006782-mhp-ta-bioenergeticna-asociacia-ukraini-proveli-spilni-naukovi-doslidzenna.html
 
 
Зелена енергетика. Політичні витоки системної кризи
Чому виникли великі проблеми галузі
Протягом останніх п’яти років галузь ВДЕ в Україні була на підйомі. Багаторічні зусилля держави дали результати: українські і міжнародні інвестори вклали мільярди доларів прямих інвестицій — з нуля створили велику галузь економіки. Повністю нову і сучасну, без системної корупції і сірих схем.
Який вигляд має галузь сьогодні
За даними Ernst&Young, Україна у 2019 році була 7-им найпривабливішим ринком світу та № 1 в Європі. Цей факт дає підстави вважати, що державна стратегія розвитку енергетики до 2035 року працює - принаймні в частині ВДЕ.
Галузь була вільною від корупції: при дозвільних процедурах, які були прописані в законодавстві, інвестор практично не піддавався корупційним ризикам.
В Україні практично не існує галузей з таким ефективним законодавством та відсутністю системної корупції. Кумулятивні інвестиції в галузь на кінець 2019 року становили близько 10 млрд доларів у понад 6,5 ГВт нових потужностей.
Для розуміння значущості наведеного досягнення: загальний об'єм прямих іноземних інвестицій в Україну на 29 років становить 43,7 млрд доларів.
За даними ДПС, компанії-оператори ВДЕ сплатили у 2019 році 19,8 млрд гривень податків. І це при загальному «платіжному чеку» галузі у 26 млрд гривень у 2019 році. Доволі співмірні цифри.
Сьогодні «зелена галузь» — це понад 550 компаній-інвесторів — достойний показник лібералізації та різноманіття. Також це кілька десятків тисяч високооплачуваних сезонних і постійних робочих місць в галузі. І ще стільки ж — в суміжних галузях.
Значна кількість інвесторів ВДЕ — це компанії з Франції, Німеччини, США, Китаю, Норвегії, Іспанії, Туреччини, Кореї, Великобританії, Литви, Польщі, Чехії, Словаччини та інших країн.
Всі вони привезли з собою знання, технології та капітал — акціонерний та борговий. Цей борговий капітал був не лише з важкодоступних традиційних джерел типу EBRD та IFC, але і з дуже нетипових для України джерел: FMO, DEG, SINOSURE, GGF, IFU, NEFCO, OPIC, PROPARCO, SWEDFUND тощо.
Об'єми акціонерного та боргового капіталу з іноземних джерел оцінюються не менше як в 3−4 млрд доларів. Окрім того, ще кілька мільярдів євро прокредитовано українськими банками: Укргазбанком, Ощадбанком, Укрексімбанком, ПУМБом, ТАСКОМБАНКОМ, Альфа-Банком, ПроКредит Банком тощо.
Нажаль, сьогодні в галузі з’явились всі ознаки повномасштабної гострої кризи. Я можу назвати основні.
·                 Влада системно критикує чинне законодавство, яке регулює діяльність галузі ВДЕ та вносить пропозиції жорстких та системних обмежень і ретроактивного перегляду правил гри.
·                 Посада міністра енергетики та захисту довкілля, який має опікуватись питанням роботи галузі, була вакантна практично півтора місяці. Днями відбулось призначення в.о. міністра, від якого галузь очікує плану невідкладних заходів для стабілізації ситуації.
·                 Національний оператор мереж НЕК «Укренерго» стверджує, що старі і зношені мережі не здатні приймати зростаючі об'єми ВДЕ, що система українських мереж є дуже негнучкою. Одночасно з тим, НЕК «Укренерго» продовжує видачу ТУ на приєднання нових потужностей ВДЕ (10 ГВт протягом 2019 року), і водночас ми не бачимо реалізованих ними великих інвестиційних проєктів, спрямованих на підвищення гнучкості національної мережі.
·                 В Україні діє абсолютно викривлена система ціноутворення на кіловат-годину енергії. За вартістю кіловат-години енергії для побутового споживача ми є останньою країною в Європі. Окрім того, держава створила механізм перехресного субсидіювання населення (ПСО) і допускає неринкові ціни на енергію в економіці.
·                 При середньозваженій вартості кіловат години в 6.5−7 євроценти за кіловат, відпускна ціна для населення — 3.5 євроценти (37 місце з 37 країн Європи), 5−6 євроцентів для промисловості - це також 34 місце з 37-ми країн Європи.
·                 Українська родина в середньому платить за енергію лише 180−200 грн на місяць. І це значно менше, аніж платять будь-де в Європі, включаючи Молдову, Вірменію чи Білорусь.
Коли відсутнє ринкове ціноутворення, коли всі учасники ланцюжка створення вартості не можуть розраховувати на стабільне джерело прибутку для відновлення основних фондів та інвестицій в розвиток, коли штучно вимивається ліквідність ринку, настання системної кризи — це лише питання лише часу.
Якщо не платити ринкову вартість за продукт, ми отримаємо техногенні збої в системі, аварії та відключення енергії у цілих областях.
Криза ліквідності
Реформа від 1 липня 2019 року дестабілізувала роботу ринку ВДЕ, спричинила системні збої в ланцюжку оплати за поставлену на ринок продукцію та до критичних рівнів заборгованості основних державних учасників процесу: компаній «Укренерго», «Гарантований Покупець», «Укргідроенерго» та «Енергоатом». Вони заборгували як один одному, так і учасникам ринку ВДЕ.
Загалом рівень заборгованості «Укренерго» перед ДП «Гарантований покупець» на початок квітня 2020 року вже перевищує 5,7 млрд гривень, борг ДП «Гарантований покупець» перед «Енергоатомом» — 3 млрд грн, перед «Укргідроенерго» — 0,5 млрд грн. Рівень розрахунків з галуззю ВДЕ за перший квартал 2020 року — лише на рівні 50%.
Очікуваний дефіцит ДП «Гарантований покупець» наприкінці року становитиме 25 млрд грн. Це практично половина від загального прогнозованого обороту галузі протягом року.
Позиція влади в такій ситуації - зменшити тарифи зеленим
Це, на перший погляд, найпростіше рішення насправді матиме драматичні наслідки. Але у випадку ретроактивних змін в тариф для зелених, Україну накриє хвиля позовів в міжнародні арбітражі. Це стане нокаутом для репутації держави як цивілізованого суб'єкта міжнародних економічних відносин. Натомість дефолти сотень учасників ринку, які кредитувалися у десятках банків та міжнародних кредитних інститутів, напевно призведуть до неможливості роботи Уряду України на міжнародних фінансових ринках.
Це своєю чергою означає кінець реформ і неможливість виконання економічної програми Уряду.
Ціна питання ретроактивних змін через обрізання тарифу — орієнтовно 5 млрд гривень економії з 25 млрд грн загального прогнозованого дефіциту ДП «Гарантований покупець».
20 мільярдів гривень доведеться покрити — або шляхом вирівнювання ціни на енергію до ринкової і підняття ліквідності в галузі, або шляхом емісії державних чи гарантованих державою корпоративних цінних паперів.
Тому очевидним є простий висновок: немає простого виходу з політично мотивованої кризи в галузі. Доведеться ухвалювати важкі політичні рішення. До того ж, терміново, оскільки політика затягування і відкладання рішення на майбутнє призведе до драматичних наслідків для всієї української економіки.
https://nv.ua/ukr/biz/experts/zeleniy-tarif-i-energetichna-galuz-problemi-cherez-politichni-rishennya-novini-ukrajini-50083589.html


Ключові слова: альтернативна енергетика

«Ґудвеллі Україна» має наміри побудувати ще біогазовий і комбікомовий заводи
Компанія «Ґудвеллі Україна» в короткостроковій перспективі хоче побудувати ще один комбікормовий завод.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповіла директорка з питань розвитку та комунікацій «Ґудвеллі Україна» Любов Богачевська-Єнсен.
Нині компанія має комбікормовий завод потужністю 2 тис. тонн кормів на тиждень.
 «Ми бачимо, що можемо в Україні зростати й надалі, – зазначила Любов Богачевська-Єнсен. – Також у планах будівництво другого біогазового заводу в Галицькому районі Івано-Франківської області, де маємо чотири свинокомплекси. Там є достатньо сировини, щоб новий завод був рентабельним».
Перший біогазовий завод компанія збудувала у Калуському районі Івано-Франківської області, де розташовані три свинокомплекси, які забезпечують його сировиною.
Взагалі розвиваємося раціонально: досягли певної кількості поголів’я — побудували біогазовий завод, щоб мати змогу переробляти добрива. І таким раціональним принципом керуємося у всьому, зокрема в нарощуванні стада.
«Ґудвеллі Україна» поки що реалізуємо свиней тільки живою вагою. Хоча, за словами Любові Богачевської-Єнсен, має намір виробляти в Україні і кінцевий продукт – м’ясні вироби.
https://agrotimes.ua/tvarinnitstvo/gudvelli-ukrayina-maye-namiry-pobuduvaty-shhe-biogazovyj-i-kombikomovyj-zavody/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами