Українська альтернативна енергетика: 19-25.11.2018



УГВ побудує сонячну електростанцію біля Шебелинського ГПЗ


АТ «Укргазвидобування» оголосило тендер на будівництво сонячної електростанції (СЕС) в с. Андріївка Харківської обл., де розташований Шебелинський газопереробний завод. Відповідний тендер оголошений через систему ProZorro 16 листопада.
Планована потужність станції - 3,078 МВт. Згідно з планами держкомпанії, її будівництво повинно закінчиться до кінця 2019 р.
Нагадаємо, в 2018 р. свою першу СЕС запустила інша дочірня компанія НАК «Нафтогаз України» - АТ «Укртрансгаз» в Київській обл.
http://enkorr.com.ua/a/news/UGD_postroit_solnechnuyu_elektrostantsiyu_vozle_Shebelinskogo_GPZ/234654


Держенергоефективності, Climate Bonds Initiative та UNDP розглянули шляхи запровадження ринку «зелених бондів» в Україні

Можливості співпраці щодо запуску ринку «зелених бондів» в Україні обговорив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук з керівником з питань партнерства Міжнародної організації Climate Bonds Initiative Сереною Венто та представниками Програми розвитку ООН.
Як повідомила Серена Венто, ринок «зелених облігацій» щороку зростає, адже в світі формується величезний попит на інвестиції у «зелені» проекти. Тому Climate Bond Initiative завжди готові підставити плече країнам, що формують власні дорожні карти із залучення фінансування через випуск таких облігацій.
Введення в обіг «зелених облігацій» в Україні дозволить мобілізувати потрібні фінансові ресурси у сфері відновлюваної енергетики та енергоефективності.
Тому запуск «зелених бондів» вже передбачено Планом заходів із виконання Енергетичної стратегії України до 2030 року.
«Наразі Держенергоефективності спільно з проектом GIZ «Консультування підприємств щодо енергоефективності» розробило пропозиції щодо законодавчих змін для формування правових засад емісії «зелених облігацій» в Україні», - наголосив Сергій Савчук.
Серед подальших важливих завдань – розробка Дорожньої карти створення ринку «зелених бондів» і підготовка відповідних підзаконних актів.
Співпраця із Climate Bond Initiative та UNDP у цій сфері дозволить інтегрувати кращі світові практики в український ринок «зелених бондів» та бути позитивним сигналом для інвесторів.
Отже, сторони досягли згоди опрацювати можливості:
- спільної розробки Дорожньої карти створення ринку «зелених бондів» в Україні;
- запуску пілотних проектів у цій сфері.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/derzhenergoefektivnosti-climate-bonds-initiative-ta-undp-rozglyanuli-shlyahi-zaprovadzhennya-rinku-zelenih-bondiv-v-ukrayini


В Івано-Франківській області планують побудувати сонячну станцію потужністю 3 МВт

У селі Королівка Коломийського району Івано-Франківської області мають намір побудувати сонячну електростанцію потужністю 3 МВт.
Дозвіл на будівництво СЕС зареєструвала Державна архітектурно-будівельна інспекція.
Замовником робіт зазначено товариство з обмеженою відповідальністю «Сонячні ворота», підрядником - ТОВ «Солар Стальконструкція».
За даними UA MAP, що акумулює інформацію про проекти відновлюваної енергетики, сонячна станція займатиме 5,8 га. Інвестор планує вкласти в будівництво електростанції 2 460 000 євро. Згідно з попередніми підрахунками, проект окупиться за 5 років і 4 місяці, річний дохід складе 465 930 євро.
За даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ «Сонячна брама», яке займається виробництвом електроенергії, зареєстровано більше 5 років тому у Львові. Керівником фірми значиться Катерина Кніжицька, а засновниками фірми - Андрій Гаврилов, Наталя Кулик і Оксана Вервега.
Раніше повідомлялося, що в Івано-Франківську на даху виробника іграшок «ТехноК» встановили сонячну станцію. Потужність сонячної станції, встановленої на даху - 357 кВт. Річне виробництво, за прогнозами компанії, що реалізувала проект, складе 371 762 кВт-год на рік.
https://elektrovesti.net/63499_v-ivano-frankovskoy-oblasti-planiruyut-postroit-solnechnuyu-stantsiyu-moshchnostyu-3mvt


Учасники ринку електроенергії закликали Парламент подовжити дію податкових пільг на ввезення електромобілів

Найбільші українські виробники електричної енергії й галузеві асоціації звернулися до Верховної Ради України із закликом подовжити дію пільг на імпорт електромобілів.
Під листом-зверненням до парламентарів, ініційованим Укренерго, поставили підписи керівники ДП «НАЕК «Енергоатом», ТОВ «ДТЕК», ПрАТ «Укргідроенерего», ПАТ «Донбасенерго», ПАТ «Центренерго», а також голови Асоціації сонячної енергетики України та Української вітроенергетичної асоціації.
Нагадаємо, 31 грудня 2018 року спливає термін дії тимчасового звільнення від сплати ПДВ та акцизу імпорту електромобілів. Верховна Рада не підтримала зміни до законопроектів №8487 та №8488 щодо подовження цих пільг у 2019 році.
Керівники найбільших енергокомпаній та провідних галузевих асоціацій в листі до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та голів усіх депутатських фракцій зазначили, що сьогодні увесь світ рухається в напрямку декарбонізації, енергозбереження та використання відновлюваних джерел енергії. І електромобілі є невід’ємною частиною цього тренду. Вони не лише вирішують екологічні проблеми та дозволяють скоротити кількість шкідливих викидів, але також сприяють появі принципово нових можливостей розвитку енергосистеми.
Українські енергокомпанії та галузеві асоціації висловили сподівання, що парламентарі візьмуть до уваги ці аргументи та підтримають європейську практику стимулювання зростання сегменту екологічно чистого транспорту в Україні.
http://oilreview.kiev.ua/2018/11/20/uchasniki-rinku-elektroenergi%d1%97-zaklikali-parlament-podovzhiti-diyu-podatkovix-pilg-na-vvezennya-elektromobiliv/


ЄБРР припиняє фінансування нових проектів у сфері сонячної енергетики

Європейський банк реконструкції та розвитку припиняє фінансування проектів сонячної енергетики, повідомила старший банкір департаменту електроенергії банку Ольга Єрьоміна під час «Українського енергетичного тижня» в Києві у вівторок.
«Зараз рахунок пішов на дні, коли банк може вирішити, що в подальшому з нових проектів у відновлюваній енергетиці він не робитиме. Щодо сонячної електроенергії ми вже вирішили, що нових проектів не беремо, щодо вітрової рішення наразі ще не прийнято», - сказала вона.
О.Єрьоміна наголосила, що банк занепокоєний відсутністю значних кроків з боку парламенту щодо переходу від «зеленого» тарифу до інших, більш раціональних методів підтримки розвитку ВДЕ.
«Боюся, що ми будемо не останньою ластівкою, яка перестане підтримувати проекти з відновлюваної енергетики, якщо не почнеться безпосередній плановий перехід на більш стійку систему підтримки ВДЕ-проектів», - додала вона.
О.Єрьоміна уточнила також, що кошти в сумі EUR250 млн, виділені ЄБРР у рамках програми USELF-III для проектів у сфері ВДЕ влітку, на сьогодні майже вичерпані. Нова програма фінансування для відновлюваної енергетики може розглядатися лише після впровадження в Україні аукціонів, що нададуть можливість знизити тарифи на енергію, вироблену ВДЕ.
Як повідомлялося, ЄБРР має намір виділити від $2 млн до $4 млн у розробку інфраструктури проведення аукціонів за стимулювання розвитку поновлюваних джерел електроенергії (ВДЕ).
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/546400.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами