Українська альтернативна енергетика: 19-25 липня 2021

761110

За три місяці близько 3,5 тис домогосподарств в Україні встановили сонячні станції

У квітні-червні 2021 року 3 480 домогосподарств в Україні встановили сонячні електростанції.  
Як зазначають у Держенергоефективності, у другому кварталі кількість сімей з домашніми СЕС збільшилась на 11% у порівнянні з першим кварталом, передає Енергореформа. 
"За три місяці українці встановили приватні сонячні станції загальною потужністю 98 МВт, - підкреслили у відомстві. - Це інвестиції обсягом близько 60 млн євро".
Станом на 1 липня 2021 року в Україні налічується 35 400 сімей, що генерують і споживають електроенергію згенеровану сонячними електростанціями, а сумарна потужність встановлених домашніх СЕС досягла 933 МВт.
При цьому в агентстві відзначили, що показники другого кварталу 2020 року зменшилися вдвічі  - до 1541 домогосподарств встановили СЕС загальною потужністю 42 МВт, тоді як показники аналогічного періоду у 2019 році становили – 3045 СЕС загальною потужністю 86 МВт.
До трійки лідерів за кількістю встановлених домашніх СЕС входять Дніпропетровська область з 5706 сонячними станціями загальною потужністю 141 МВт, Тернопільська - з 2788 сонячними станціями загальною потужністю 79 МВт та Закарпатська - з 2718 станціями загальною потужністю 78 МВт.
https://ecotown.com.ua/news/Za-tri-misyatsi-blizko-3-5-tis-domogospodarstv-v-Ukraini-vstanovili-sonyachni-stantsii/
 

Україна створює умови для імпорту і виробництва водневих автомобілів

В Україні працюють над створенням можливостей для імпортування та виробництва водневих автомобілів.
Про це йдеться у проекті наказу "Про затвердження Змін до Порядку затвердження конструкції транспортних засобів, їх частин та обладнання", оприлюдненого Міністерство інфраструктури, передає interfax.com.ua. 
Документ також передбачає відстрочку до 2025 року деяких конструктивних вимог до транспортних засобів. Це стосується правил щодо ременів безпеки, пристроїв освітлення та світлової сигналізації, дзеркал заднього виду.
"Відстрочка вимог введена для підтримки національних виробників, імпортерів, дилерів, а також споживачів від подорожчання виробництва і кінцевої вартості автомобілів", - пояснюють у відомстві.
Як зазначають у Мінінфраструктури, в даний час в Україні відсутні вимоги до водневих автомобілів.
"Автомобілі, що працюють на водні, є екологічними, адже мають нульовий рівень викидів вуглецю, - заявляють у відомстві. - Збільшення кількості таких транспортних засобів знизить рівень негативного впливу на навколишнє середовище".
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-stvoryu-umovi-dlya-importu-i-virobnitstva-vodnevikh-avtomobiliv/
 

На Дніпропетровщині підвищили ефективність 240-мегаватної сонячної станції завдяки системі контролю

У Покровську(Дніпропетровська область) 240-мегаватну сонячну електростанцію обладнали системою діагностики та контролю.
Пілотний проект реалізувала компанії ДТЕК ВДЕ, передає kosatka.media. 
Система OD.Issay підвищує ефективність роботи і забезпечує приріст генерації на 4% на рік. Вона максимально автоматизує процес управління станцією. Оригінальне програмне забезпечення, розроблене спільно з партнерами компанії, збирає воєдино і аналізує великі масиви інформації, що надходять з різного обладнання.
Раніше персоналу доводилося обробляти дані вручну, тепер система виконує це автоматично. В рамках проекту була також реалізована перша у світі автоматична безпілотна система моніторингу обладнання СЕС.
Дрон на станції використовується у якості додаткового інструменту діагностики обладнання і раніше управлявся оператором вручну.
Новий "безпілотник" працює автономно - без оператора, 24/7 і у будь-яку погоду. Виконуючи обліт по заданому маршруту, дрон здійснює візуальний огляд інфрачервоною камерою, фіксує дані і направляє їх на хмарний портал для обробки та аналізу. Нова технологія дозволяє підвищити точність діагностики обладнання до 91% і скоротити кількість помилкових виїздів на 95%.
Система діджитал моніторингу OD.Issay дозволяє постійно діагностувати стан обладнання, працювати на попередження аварійних ситуацій, зменшуючи час простоїв, а також спрощує роботу персоналу і нівелює людський фактор. У перспективі фахівці компанії планують масштабувати проект OD.Issay для подальшого використання на інших сонячних станціях.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Dnipropetrovshchini-pidvishchili-efektivnist-240-megavatnoi-sonyachnoi-stantsii-zavdyaki-sistemi-/
 

У Харкові запустили комплекс з очищення стічних вод для виробництва електроенергії з біогазу
У Харкові запрацював комплекс з перекачування та очищення стічних вод для виробництва електроенергії з біогазу.
Реорганізацію провели у рамках реалізації на КП «Харківводоканал» інвестиційного проекту «Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд міста Харкова» за сприяння Міжнародного банку реконструкції та розвитку, передає glavnoe.ua. 
«Раніше комплекс обслуговував міські системи водовідведення і одночасно займався експлуатацією каналізаційних насосних станцій і очисних споруд, а тепер два окремих підрозділи приділятимуть увагу кожному з напрямків, - пояснив перший заступник генерального директора Комунального підприємства "Харківводоканал" Олександр Коваленко. – Зокрема, ноовостворений комплекс займатиметься експлуатацією каналізаційних насосних станцій Харкова, а також Диканівських і Безлюдівських очисних споруд».
Реорганізація зумовлена прагненням підвищити якість очищення води з міських стоків, що в свою чергу покращить якість води у річці Сіверський Донець. “У верхів'ях Сіверського Донця розташований Харків, - пояснює Олександр Коваленко. - Річка є єдиним джерелом водопостачання не тільки нашого регіону, але Донецької та Луганської областей і постачає питною водою близько 15 млн осіб».
Проект «Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд міста Харкова» передбачає реконструкцію міських очисних споруд та утилізацію мулового осаду. Зокрема, будуть реконструйовані самі очисні споруди, прокладені нові трубопроводи, впроваджена технологія нітри-денітрифікації. Також планується виробляти електроенергію з біогазу, отриманого шляхом зброджування осаду стічних вод.
На підприємстві підкреслили, що реконструкція каналізаційного господарства дозволить не тільки підвищити ефективність роботи очисних споруд, а й вирішити екологічну проблему і заощадити ресурси енергоспоживання.
https://ecotown.com.ua/news/U-KHarkovi-zapustili-kompleks-z-ochishchennya-stichnikh-vod-dlya-virobnitstva-elektroenergii-z-bioga/
 
 
Виробники «зеленої» електроенергії подали позови до «Гарантованого покупця» на 1,8 млрд грн
Компанії-виробники електричної енергії з відновлюваних джерел позиваються у судах до Державного підприємства «Гарантований покупець» щодо заборгованості за «зеленим» тарифом сумарно на 1,8 млрд гривень.
Як зазначають в держпідприємстві, станом на 15 липня. 
«У господарських судах до «Гарантованого покупця» знаходиться 130 позовних заяв від виробників з відновлюваних джерел енергії, - зазначають у компанії. - У судах першої інстанції – 25 справ, а оскаржуються в апеляційному та касаційному порядку – 85 справ».
«З усіма контрагентами, позовні заяви яких до «Гарантованого покупця» натепер розглядаються у судах, підприємство намагається досягти компромісних рішень, спрямованих на забезпечення в діючих умовах можливості оплати заборгованості та поточної оплати виробленої ВДЕ електроенергії, - підкреслюють в держпідприємстві. - Ми вдячні виробникам з ВДЕ, оскільки більшість з розумінням ставляться до цих викликів та погоджуються на компромісні рішення».
Щодо вирішення питання пошуку шляхів фінансування заборгованості за «зеленим» тарифом, «Гарантований покупець» ініціював проект закону щодо облігацій внутрішніх державних позик на 13,7 млрд гривень та звернувся до уряду за сприянням його прийняття Верховною Радою України. За даними компанії, зараз цей законопроект знаходиться на розгляді у органах виконавчої влади.
Як повідомляли в ДП«Гарантований покупець» наприкінці червня, заборгованість НЕК «Укренерго» для розрахунків перед «зеленими» виробниками за 2020-2021 роки склала сумарно 17 млрд гривень.
https://ecotown.com.ua/news/Virobniki-zelenoi-elektroenergii-podali-pozovi-do-Garantovanogo-pokuptsya-na-1-8-mlrd-grn/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами