Українська альтернативна енергетика: 16 - 22 серпня 2021

LL12_block_PRINT2 (1)

В Україні біометан може замінити чверть споживання природного газу

В Україні біометан може замінити чверть споживання природного газу на шляху до енергонезалежності та кліматичної нейтральності.
Про це заявив голова правління UABIO Георгій Гелетуха, передає Українська енергетика. 
«Потенціал виробництва біометану в Україні становить 7,8 млрд куб. м/рік, що сягає чверті споживання природного газу в країні, - каже він. - Дорожня карта розвитку біоенергетики в Україні до 2050 року, розроблена БАУ, передбачає виробництво біометану в Україні до 1,7 млрд кубометрів на рік у 2035 році і до 3 млрд кубометрів в рік у 2050 році".
Наразі Україна, яка має найбільшу у Європі площу сільськогосподарських земель та доступної у великих обсягах дешевої аграрної сировини, не реалізує потенціал у галузі, де їй немає конкурентів, наголошує Георгій Гелетуха.
Для розвитку біометану, який є найкращою і найдоступнішою альтернативою природному газу, Україні необхідно зробити три важливих кроки: законодавчо визначити термінологію; створити реєстр біометану; розробити порядок видачі гарантій походження. «Біометан – це аналог природного газу, однак, на відміну від нього, є вуглецево нейтральним, його можна закачувати у наявну газову мережу, без будь-якої модернізації та адаптації, використовувати для виробництва теплової і електричної енергії, а також як паливо для транспорту та сировину для хімічної промисловості, - пояснює Георгій Гелетуха. - Для сільськогосподарських виробників це економічно вигідне моторне паливо для транспорту із залишків власного виробництва, а для громадського транспорту – можливість знизити забруднення повітря у великих містах, на додачу, біометан можна завантажити в українську газотранспортну систему після завершення терміну контракту з Росією у 2024 році».
За його словами, біометан є не менш перспективним, ніж зелений водень, для виробництва якого необхідні великі інвестиції, зокрема, й у модернізацію газових мереж і газового обладнання. «Біометан приблизно втричі дешевше «зеленого» водню, - резюмує Георгій Гелетуха. - Транспортування одного кубічного метру біометану газопроводом під тиском 60 атмосфер передає майже у чотири рази більше енергії, ніж транспортування одного кубометру водню».
Наразі 18 країн Європи виробляють біометан. «Біогазовий сектор ЄС виробляє 15,8 млрд кубометрів біогазу та 2,43 млрд кубометрів біометану», – уточнює Георгій Гелетуха.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-biometan-mozhe-zaminiti-chvert-spozhivannya-prirodnogo-gazu/
 
В Україні темпи розвитку сонячної електроенергетики сповільнилися у 2,5 рази

В Україні у січні-травні 2021 року ввели в експлуатацію 257,4 МВт потужностей сонячних електростанцій, що у 2,5 рази менше у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року.
Про це свідчать дані НКРЕКП, передає glavcom.ua. 
За 5 місяців 2021 року в експлуатацію введено 250 МВт наземних СЕС і 7 МВт сонячних електростанцій встановлених на фасадах або дахах будинків. При цьому за аналогічний період 2020 року в експлуатацію було введено СЕС загальною потужністю 686 МВт.
В цілому введення нових потужностей відновлюваної енергетики у 2021 році скоротилося більш ніж на чверть. За 5 місяців 2021 року в експлуатацію введено всього 554 МВт нових потужностей, у той час як за аналогічний період минулого року – 744 МВт.
Розвиток відновлюваної енергетики в Україні сповільнилося через політичні ризики і боргову кризу. Уряд порушив зобов'язання щодо оплати «зеленої» електроенергії, накопичивши борг в 18,4 млрд гривень.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-tempi-rozvitku-sonyachnoi-elektroenergetiki-spovilnilisya-u-2-5-razi/
 
В Україні системи зберігання енергії платитимуть за електроенергію двічі

Україні системи накопичення енергії мають заплатити за кінцевий розподіл та передачу електроенергії. 
Про це заявив Сергій Кравчук, директор KNESS Energy, яка запустила першу українську СНЕ для використання на ринку допоміжних послуг ОЕС України з послугою первинного регулювання частоти, з закупівлею електроенергії на ринку на добу наперед, внутрішньодобовому та балансуючому з метою відпрацювання регуляторної моделі, передає ecopolitic.com.ua. 
«За наявних правил ринку електроенергії оператор накопичувача має заплатити за кінцевий розподіл та передачу електроенергії, тобто виходить подвійна оплата за закумульовану електроенергію, а потім за спожиту електроенергію споживачем, - пояснює він. - Сплата цих тарифів за нинішніх цін на балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг нівелює економічний ефект роботи СНЕ».
Як зазначив Сергій Кравчук, наразі українським законодавством не визначений окремий учасник ринку — оператор системи накопичення енергії, проте відповідно до закону про сертифікацію оператора системи передачі, визначена електроустановка СНЕ, що дає можливість працювати над зміною регуляторної бази для початку запровадження ринку накопичувачів.
«Системи накопичення енергії не є споживачами, вони є буфером, який накопичує, щоб віддати, тому на обсяг електроенергії, що був збережений та перенесений у часі, не повинні нараховуватись тарифи на передачу та розподіл, - пояснює він. - Оплачуватись як споживання мають тільки втрати електроенергії у системі накопичення, адже відповідно до правил діючого ринку електроенергії тарифи за розподіл і передачу сплачуються лише за спожиті кіловат години».
Відсутність законодавчої бази є найголовнішою перепоною для старту та розвитку систем накопичення на ринку електричної енергії України, наголошує директор KNESS Energy.
«Є декілька законопроектів, які перебувають на розгляді та пройшли перші обговорення, - розповідає він. -  Єдиною відмінністю між ними є контроверсійні положення щодо державної підтримки систем накопичення на ринку електроенергії».
Energy Storage System, замовником та інвестором якої є Група компаній KNESS, складається з батарейних кластерів та двонаправленого перетворювача. Всередині батарейного кластера – три типи пристроїв: модулі для накопичення електроенергії, модуль управління кластером, а також модуль додаткової резервної батареї. «Вся інтелектуальна система прототипу Energy Storage System (ESS), яка балансує заряд комірок всередині модулів, моніторить та управляє всіма процесами, що відбуваються у межах кластера, є на 100% власною розробкою KNESS, українська складова сягає більше 50%, - розповідає Сергій Кравчук. - Якщо точніше, то дана розробка є результатом річної роботи лабораторії силової електроніки KNESS RnD Center». 
Оскільки реалізація першого прототипу Energy Storage System здійснювалась для проходження відповідної сертифікації на отримання статусу постачальника допоміжних послуг для послуги з первинного регулювання частоти була обрана потужність та ємність, що є пороговою для надання відповідної послуги, згідно з діючим Кодексом системи передачі, пояснює Сергій Кравчук. 
Energy Storage System by KNESS станом на сьогодні знаходиться на будівельному майданчику та перебуває під напругою. Наразі ця система проходить відповідне тестування та підготовку до сертифікації для отримання статусу постачальника допоміжних послуг. Приєднання системи накопичення енергії планується до мереж оператора системи розподілу.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraini-sistemi-zberigannya-energii-platitimut-za-elektroenergiyu-dvichi/
 
 
"Укрзалізниця" вкладе у стратегію енергоефективності близько €370 тис

«Укрзалізниці» нададуть консультаційні послуги у сфері підвищення енергоефективності на 370 тисяч євро.
Для цього акціонерне товариство уклало договір із німецьким консорціумом DB Engineering & Consulting GmbH, передає uz.gov.ua.
«Залізниця потребує сучасних підходів для зменшення експлуатаційних витрат, підвищення надійності залізничного транспорту та його екологічності, — пояснив виконуючий обов’язки голови правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін. - Укрзалізниця має сформувати інвестиційний план енергоефективності відповідно до зобов’язань у рамках співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку за проектом електрифікації залізничного напрямку Долинська — Миколаїв — Колосівка».
Результатом співпраці має стати підготовка інвестиційного плану енергоефективності та формування нової системи енергоменеджменту Укрзалізниці.
Для реалізації договору з консультантом DB спеціальний фонд акціонерів ЄБРР(СФА) погодився надати Укрзалізниці безповоротний ґрант у сумі близько 370 тисяч євро, який повністю покриває суму оплати послуг консультанта.
Консорціум DB Engineering & Consulting GmbH визначено консультантом Укрзалізниці за результатами тендерної закупівлі за правилами та процедурами ЄБРР. Технічне завдання на надання консультаційних послуг було розроблено ЄБРР спільно з фахівцями Укрзалізниці.
Підвищення енергоефективності є пріоритетом для АТ «Укрзалізниця», зокрема, команда Міністерства інфраструктури ініціювала проекти електрифікації колій та оптимізації закупівель електроенергії напряму від виробника — Державного підприємства «Енергоатом».
Про готовність переймати досвід німецької сторони в управлінні інфраструктури йшлося на зустрічі 13 серпня 2021 року Міністра інфраструктури України Олександра Кубракова з Надзвичайним і Повноважним Послом Федеративної Республіки Німеччини Анкою Фельдгузен за участі виконуючого обов’язки голови правління Олександра Камишіна. Міністр анонсував можливість подальшого залучення DB в управлінські процеси «Укрзалізниці».
https://ecotown.com.ua/news/Ukrzaliznitsya-vklade-u-strategiyu-energoefektivnosti-blizko-370-tis/
 
 
Світовий банк допоможе Україні створити кліматичний фонд
Світовий банк допоможе Україні створити дієвий кліматичний фонд.
Про це повідомила пресс-служба Міністерства довкілля за підсумками онлайн-зустрічі очільника міністерства Романа Абрамовського з представниками СБ у справах країн Східної Європи, передає mind.ua. 
«Кліматичний фонд – це нова фінансова інституція, яка співфінансуватиме через прозорі процедури програми з декарбонізації та модернізації, - пояснив міністр. – Для нас надважливо отримати такого надійного партнера у розвитку кліматичних фінансів, що акумулює досвід світових країн із створення та оптимальних алгоритмів роботи таких фондів».
Крім цього, у Міндовкілля розповіли про вже виконані Україною завдання щодо екологічної політики. Зокрема, йдеться про запуск інвентаризації лісів, продаж 100% ділової деревини через відкриті аукціони та розроблену стратегію управління лісами до 2035 року.
Голова світової практики з питань захисту довкілля, природних ресурсів та блакитної економіки для Європи та Центральної Азії Ксенія Львовскі зауважила, що для Світового банку СБ важливо, аби у сфері захисту довкілля відбувалися зміни та реформи. «СБ надаватиме технічну та консультативну допомогу, кредитні кошти, - каже вона. - Напрямків співпраці може бути багато, але пріоритетними наразі є кліматичні фінанси, лісове господарство, управління відходами, запобігання промисловому забрудненню та розвиток біорізноманіття».
У підсумку, сторони домовилися про співпрацю у створенні Українського кліматичного фонду; підготовці аналітичного звіту про кліматичні цілі та розвиток економіки, розробці стратегії партнерства між Україною та СБ, яка складатиметься із коротко- та довгострокових проектів на наступні п'ять років; проведенні технічних дискусій по низці законопроектів та продовженні спільної аналітичної та законотворчої роботи; розвитку та проведенні масштабної інституційної реформи лісового господарства.
https://ecotown.com.ua/news/Svitoviy-bank-dopomozhe-Ukraini-stvoriti-klimatichniy-fond/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами