Українська альтернативна енергетика: 15-21.10.2018



Сергій Савчук: Енергоефективні та «зелені» проекти - ключ до ЕКО-трансформації бізнесу

Впроваджуючи проекти з енергоефективності та відновлюваної енергетики, промислові підприємства будуть у виграші, адже зможуть:
• зменшити енергоспоживання і шкідливі викиди;
• оптимізувати витрати;
• забезпечити себе «чистою» енергією та навіть заробити на ній;
• ефективно утилізувати відходи;
• і головне – підвищити свою конкурентоздатність на ринку.
Сьогодні ринок «зелених» проектів активно розвивається і має чимало пропозицій (встановлення біогазових установок, теплових насосів, геліоколекторів, СЕС, ВЕС, інших об’єктів з використанням місцевих видів палива).
Цікавим рішенням для промислових підприємств може бути ЕСКО.
«Крім цього, ми спільно з Українсько-данським енергетичним центром працюємо над законопроектом щодо імплементації механізму державної підтримки енергоефективності у промисловості. Інструмент співфінансування енергоефективних заходів буде для підприємств ще одним стимулом до
ЕКО-трансформації», - прокоментував Голова Держенергоефективності С.Савчук на тематичній прес-конференції у ІА «Українські новини».
«Нафтогаз» має великі інвестплани у галузі ВДЕ

НАК «Нафтогаз України» вважає перспективним інвестиційним напрямом розвиток відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) і активно обговорює з можливими міжнародними партнерами відповідні проекти, повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв на Ukrainian Week у Лондоні.
«У нашій стратегії відновлювана енергетика має великий розділ, і це великий інвестиційний напрям, у який ми плануємо вкладати гроші в найближчому майбутньому», - сказав він.
А.Коболєв повідомив, що поки що «Нафтогаз» запускає невеликі СЕС поруч із газотранспортною системою «Укртрансгазу», однак його плани більші.
«Ми розробили список потенційних проектів, які ми наразі обговорюємо з міжнародними інвесторами», - зазначив голова правління компанії.
Він наголосив, що перевагою компанії є наявність юридично чистих ділянок, розташованих у всій Україні, більшість з яких уже підключено до енергосистеми.
Голова «Нафтогазу» також заявив, що вважає видобуток сланцевого газу перспективним напрямом для України. «Україна може видобувати багато сланцевого газу безпечно та дружньо для екології», - вважає А.Коболєв.
Знижені на 6,3% «зелені тарифи»для домогосподарств набули чинності з 12 жовтня

Постанова Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП), №556 від 26 червня 2017 року про зниження на 6,3% «зелених тарифів» для домогосподарств набула чинності з 12 жовтня.
Документ після більше ніж трьох місяців затримки, нарешті, було опубліковано в номері офіційного видання «Урядовий кур’єр» від 11 жовтня, хоча регулятор хотів ввести в дію ці тарифи з 1 липня.
Як зазначено в обґрунтуванні змін, корекція тарифів пов’язана зі зміною курсу євро.
Як повідомлялося, попередня постанова НКРЕКП, що встановлює розміри «зелених тарифів» для домогосподарств (№359 від 23 березня 2018 роки) і набула чинності з 24 червня, передбачала збільшення тарифів на 0,8% через зростання курсу євро.
НКРЕКУ здійснює державне регулювання діяльності суб’єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захороненні побутових відходів, а також забезпечує здійснення цінової і тарифної політики у цих сферах.
В листопаді в Херсонській області почнеться будівництво сонячної станції на 50 МВт

Будівництво сонячної електростанції (СЕС) потужністю 50 МВт біля села Стара Збур’ївка Голопристанського району Херсонської області почнеться вже в листопаді поточного року.
«11 жовтня голова обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв провів робочу зустріч з представниками ТОВ «Атлас Кепітал Енерджі» по реалізації проекту будівництва сонячної електростанції потужністю 50 МВт поблизу Старої Збур’ївки Голопристанського району Херсонської області. Відповідний меморандум про співпрацю між адміністрацією та компанією ТОВ «Атлас Кепітал Енерджі» був підписаний ще 10 квітня минулого року. В рамках зустрічі представники компанії відзвітували про стан виконання плану календарного графіка, а також повідомили, що будівництво СЕС почнеться вже в листопаді поточного року», - йдеться в повідомленні.
Гордєєв запевнив представників компанії, що влада Херсонщини зацікавлена в реалізації проекту альтернативної енергетики і всіляко підтримуватимуть його, але за умови співпраці інвестора з місцевими підрядними і будівельними компаніями.
Trina Solar поставила ДТЕК фотомодулі на 123 МВт для СЕС під Нікополем

Китайська Trina Solar Limited повідомила про поставку фотоелектричних модулів загальною потужністю 123 МВт для проекту сонячної електростанції, що реалізується найбільшим в Україні приватним енергетичним холдингом ДТЕК.
«Будівництво електростанції, підрядником якої виступає China Machinery Engineering Corporation (CMEC), планується завершити на початку 2019 року, а вже в березні об’єкт буде підключений до національної енергосистеми», - йдеться в повідомленні китайської компанії.
Trina Solar уточнює, що проектна потужність станції, розташованої на околиці міста Нікополь на Дніпропетровщині, становить 246 МВт.
«Після закінчення будівельних і монтажних робіт цей об’єкт стане найбільшою в регіоні сонячної фермою, а також найбільшою виключно сонячною електростанцією в Європі», - наголошується в релізі.
Згідно з ним об’єкт буде здатний виробляти 280 млн кВт-год сонячної енергії в рік, що дозволить йому увійти до трійки провідних постачальників подібних енергоресурсів в Європі. СЕС зможе повністю задовольняти потреби 100 тис. Домогосподарств України і дозволить скоротити викиди діоксиду вуглецю більше ніж на 300 тис. Тонн в рік, додає постачальник панелей.
Заснована в 1997 році Trina Solar - один з провідних світових постачальників комплексних рішень для сонячної енергетики. Компанія розробляє смарт-рішення для великих сонячних електростанцій, а також комерційні та побутові продукти, системи акумулювання енергії і фотоелектричні модулі. У 2017 році обсяг поставок підприємства перевищив 9 ГВт. Більше 60% від цього числа довелося на частку зарубіжних ринків.
Раніше глава ДТЕК Максим Тимченко оцінив вартість проекту в EUR230 млн. Для забезпечення приєднання сонячної електростанції в Нікополі (ТОВ «Солар-Фарм-1») НЕК «Укренерго» планує реконструювати ОРУ-150 кВ ПС 330 кВ «Нікопольська», оголосивши відповідний тендер очікуваної вартістю до 20,833 млн грн.
Як повідомлялося, ДТЕК в 2017 році ввів в експлуатацію свою першу Тріфановскую СЕС потужністю 10 МВт в Херсонській області.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами