Українська альтернативна енергетика: 15-21.02.2021

unnamed_(4)

Україна запустить виробництво «зеленого» водню завдяки авансовим платежам Німеччини

В Україні планують запустити виробництво «зеленого» водню та розвивати відновлювану енергетику завдяки авансовим платежам Німеччини.
Такий варіант розглядають у Міністерстві енергетики.
«Розглянемо питання щодо можливості структурування відповідних контрактів, що передбачатимуть авансові платежі з боку Німеччини за «зелений» водень, - зазначив в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко під час відеоконференції з представниками Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини 5 лютого. - Цю передплату ми зможемо використовувати для розвитку водневої енергетики та фінансування розвитку зеленої енергетики, яка заміщуватиме вугільну генерацію, а також на підвищення енергоефективності, яка призводить до меншого використання електроенергії і, відповідно, скорочення вугільної генерації».
Україна споживає дуже багато електроенергії, а тому необхідно підвищувати енергоефективність в усіх секторах економіки, щоб в майбутньому відмовитись від вугільної генерації, зауважив він. «Якщо ми зменшимо неефективне споживання, ми скоріше зможемо відмовитися від вугільної генерації, - зазначив Юрій Вітренко. – Необхідно швидко переходити від вкладання коштів у модернізацію вугільної генерації до інвестування у генерацію на відновлювальних джерелах, системи накопичення енергії, новітні технології, що дозволить Україні позбутися вугільної залежності».
На думку Юрія Вітренко, інтеграція з європейською ENTSO-E, допоможе Україні у перехідний період. «У пікових ситуаціях, коли нам не вистачатиме електроенергії, ми зможемо отримувати її з європейського ринку», - пояснив він.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-zapustit-virobnitstvo-zelenogo-vodnyu-zavdyaki-avansovim-platezham-Nimechchini/
 
 
Україна випустить "зелених" облігацій на 24 млрд гривень

Україна може випустити «зелені» облігації на 24 млрд гривень.
Такий варіант швидкого розрахунку з виробниками "зеленої" електроенергії розглядає Міністерство енергетики, передає Енергореформа. 
"Працюємо над швидким варіантом – випуском зелених облігацій до 24 млрд грн, – сказав в.о. міністра енергетики України Юрій Вітренко на зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА) 11 лютого. - Ще один варіант - випуск справжніх "зелених" облігацій терміном обігу 10-15-20 років».
Як повідомив в.о. міністра енергетики України, емітентом "зелених" облігацій для розрахунків з виробниками "зеленої" електроенергії (ВДЕ) може стати НЕК "Укренерго", а самі облігації будуть випускатися під держгарантії.
Говорячи про можливі умови випуску, Юрій Вітренко зазначив, що необхідно тестувати ринок. «Спеціалізовані інвестори в "зелені" облігації дозволять розмістити такі українські папери за ставкою нижче суверена», - зауважив він.
За словами Юрія Вітренко, на погашення «зеленого» боргу буде спрямована також, мінімум, половина кредиту держбанків "Укренерго" на суму 10,25 млрд. грн., спрямованого Держпідприємством "ГарПок".
«Серед довгострокових варіантів розрахунку з виробниками "зеленої" електроенергії розглядаються виплати з бюджету за рахунок податку на вуглецеві викиди або авансування за поставку і транспортування "зеленого" водню», - зауважив він.
На цьому тижні у Верховній Раді зареєстрований законопроект №5041, що передбачає для розрахунків з виробниками "зеленої" електроенергії випуск облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) на суму 25 млрд грн, тоді як раніше поданий і відкликаний подібний законопроект передбачав їх випуск на 19,6 млрд грн.
Разом з тим у Мінфіні виступають проти випуску держоблігацій під ці цілі, пропонуючи в якості емітента "Укренерго". Варіантом є надання держгарантій за цими паперами.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-vipustit-zelenikh-obligatsiy-na-24-mlrd-griven/
 
 
ТОВ «АДС» випустить у продаж літій - залізо фосфатні акумуляторні батареї

Український виробник промислових лужних акумуляторних батарей ТОВ «АДС» розпочав виробництво та продаж літій - залізо фосфатних (LiFePO4) акумуляторних батарей з номінальною напругою 12,8 вольт і 48 вольт та номінальною ємністю від 50 А * год до 200 А * год. 
Вся серія продукції «ADS Lithium Technology» збирається на заводі компанії в місті Великі Мости Львівської області з високоякісних комплектуючих вироблених в КНР, що гарантує можливість придбати літій-іонні акумулятори за найнижчими цінами, без додаткових посередницьких націнок і втрати якості. В якості матеріалу для катода використовує фосфат заліза. Літій - залізо фосфатна система має добрі електрохімічні властивості і низький внутрішній опір. Основними перевагами таких акумуляторів є високі показники сили струму, тривалий термін служби, висока термічна стабільність, підвищена безпека, високе значення щільності енергії, що запасається і велика допустима кількість циклів заряду-розряду.
Літій - залізо фосфатні акумулятори часто використовуються в якості заміни свинцево - кислотним. Чотири елементи такої батареї забезпечують напругу в 12,8 вольт, що аналогічно напрузі шести елементів по два вольта свинцево - кислотного.
Відповідно до світової практики, сферами застосування літій - залізо фосфатних акумуляторних батарей можуть бути:
- автономні, гібридні сонячні і вітрові електростанції;
- базові приймально-передавальні станції операторів мобільного зв'язку;
- системи гарантованого та безперебійного електроживлення;
- системи оперативного постійного струму.
 
Окремими перспективним напрямками для застосування літій-іонних джерел живлення є:
- тягові батареї для наземного транспорту;
- тягові батареї для автомобільного транспорту;
- тягові батареї для міського електротранспорту.
 
Про компанію:
ТОВ «Автономні Джерела Струму» - українська компанія, центральний офіс якої знаходиться в Києві. Виробничий комплекс компанії розташований в місті Великі Мости Львівської області.
Компанія «АДС» спеціалізується на впровадженні та розробці інноваційних технологій зберігання енергії.
З моменту заснування в 1998 році ТОВ «АДС» орієнтована на виробництво лужних нікель-кадмієвих та нікель-залізних акумуляторних батарей для різних сфер застосування. Компанія виробляє акумуляторні батареї (АКБ) для навантажувачів, телекомунікаційного обладнання, електроенергетики, залізничного транспорту, а також для систем залізничного зв'язку і автоматики.
ТОВ «АДС» є лідером українського ринку з розробки та виробництва тягових АКБ для транспортних засобів, стартерних АКБ для тепловозів, шахтних АКБ, АКБ для систем альтернативної енергетики, а також стаціонарних АКБ для різноманітного застосування.
З 2020 року підприємство приступило до збірки літій-іонних акумуляторних батарей з елементів з катодом на основі фосфату заліза (LiFePO4).
https://ecotown.com.ua/news/TOV-ADS-vipustit-u-prodazh-litiy-zalizo-fosfatni-akumulyatorni-batarei/
 
 
Міненерго та JRC провели спільний тренінг з реагування на кризові ситуації на ринку газу

Міністерство енергетики та спільний дослідницький центр Генерального директорату Європейської Комісії (JRC) провели тренінг для розробки спільних механізмів і обміну знаннями про ринок природного газу і газову інфраструктуру України.
Під час навчань було оцінено стандарти поведінки та проаналізовано сценарії ризиків у разі настання кризової ситуації на ринку природного газу в Одеській області.
«Такі спільні тренінги дають можливість відпрацювати можливі кризові ситуації та сценарії реагування на них. Ці заходи пройшли успішно, наші спеціалісти та колеги з профільних установ та компаній вдало подолали змодельовані кризи. Тож можна стверджувати, що наші газовики готові до будь-яких складних ситуацій. Проте, сподіваємося, що вони не настануть», - зазначив заступник Міністра енергетики Максим Немчинов.
Окремо увагу приділили питанням кібербезпеки у подоланні кризових ситуацій.
«Кібербезпека є невід’ємною складовою безпеки постачання. В умовах віддаленої роботи, яка вже стала усталеною практикою у більшості компаній та установ, координація міжнародної діяльності у випадку аварій, керування технологічними системами відбувається через інтернет, за допомогою інтернет-протоколів передачі даних. Достатньо надійний рівень кібербезпеки дозволить значно автоматизувати процеси, зменшити ризики мережевих загроз, і створити систему, яка самостійно буде вирішувати, які алгоритми застосовувати у тій чи іншій кризовій ситуації», - зазначив заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Євген Владіміров.
Варто зазначити, що в 2015 році Міненерго розробило та затвердило правила про безпеку постачання природного газу (наказ 02.11.2015 № 686, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 листопада 2015 р. за № 1489/27934), які є обов’язковими для виконання всіма суб’єктами ринку природного газу. Ці правила встановлюють мінімальні норми безпеки постачання природного газу та визначають заходи, що мають вживатися у кризовій ситуації. Правила оновлюються щороку 1 вересня і публікуються на офіційному сайті.
Також в 2015 році Міністерство розробило і, за результатами консультацій з суб’єктами ринку природного газу, представниками споживачів та за погодженням з НКРЕКП, затвердило Національний план дій (наказ від 02.11.2015 № 687, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 листопада 2015 р. за  № 1458/27903), що є обов’язковим для виконання всіма суб’єктами ринку природного газу.
Нацплан визначає рівні кризової ситуації, а також систему заходів реагування для кожного рівня, обов’язки суб’єктів ринку природного газу, завдання та повноваження відповідних органів влади, механізми співпраці з відповідальними органами інших держав, зокрема, сторін Енергетичного Співтовариства тощо. Національний план також щорічно оновлюється та оприлюднюється.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами