Українська альтернативна енергетика: 15-21 листопада 2021

EnmzgleXcAMXg8x

ВР схвалила запровадження в Україні систем накопичення енергії
Законопроектом передбачено, що накопичувачі енергії будуть здатні забезпечувати електроенергією окремі будинки і навіть цілі мікрорайони.
Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроект, який забезпечує використання в Україні накопичувачів енергії, що має збалансувати роботу енергосистеми і підвищити стабільність електропостачання для споживачів.
За проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку систем накопичення енергії" №5436-д у першому читанні проголосували 295 народних депутатів.
"Нам критично важливо почати застосовувати накопичувачі енергії в країні тому, що це дасть можливість накопичувати та видавати електроенергію в пікові періоди, а саме вранці та ввечері", - прокоментував законопроект голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.
Він пояснив, що зараз навіть коли вироблення електроенергії з вітру або сонця обмежується, а це відбувається постійно, компенсація виробникам за "зеленим" тарифом нараховується.
Згідно з пояснювальною запискою, завдання систем накопичення енергії (energy storage) - це оптимізація виробництва електроенергії за рахунок вирівнювання графіка навантаження як на електростанцію, так і на електроенергетичну інфраструктуру.
Системи накопичення енергії допомагають зберігати надійну роботу енергосистеми в цілому. З їх допомогою відбувається легша інтеграція енергооб'єктів "зеленої" генерації в енергосистему України та забезпечується надійність виконання планового графіка видачі потужності в мережу.
На сьогодні в Україні вироблення електроенергії з вітру або сонця обмежуються в пікові періоди. Через непрогнозованість погодних умов, вироблення відновлюваної енергетики робить балансування енергосистеми вкрай складною. Введення систем накопичення має розв'язати проблему ефективного вироблення енергії.
https://ua-energy.org/uk/posts/vr-skhvalyla-zaprovadzhennia-v-ukraini-system-nakopychennia-enerhii


За три місяці домогосподарства в Україні встановили 4240 сонячні станції
У липні-вересні 2021 року приватні домогосподарства в Україні встановили 4240 сонячних електростанцій.
Такі дані моніторингу, що проводить Держенергоефективності щоквартально на основі даних постачальників універсальних послуг та операторів системи розподілу, передає saee.gov.ua.
Цьогорічний III квартал показав удвічі кращий показник у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
У трійку регіонів-лідерів за кількістю встановлених домашніх СЕС увійшли Дніпропетровщина - 5559, Закарпаття – 3225 та Тернопільщина – 3068.
В Україні більше 39 тисяч домогосподарств використовують сонячні електростанції та заощаджують на рахунках за електроенергію. При цьому, загальна потужність встановлених СЕС у домогосподарствах перевищила 1 ГВт.
Завдяки сонячним електростанціям приватні домогосподарства мають змогу самостійно забезпечувати свої потреби в електроенергії, заощаджувати на рахунках за електроенергію, бути автономними(за умови установки акумуляторного обладнання або комбінування різних технологій використання відновлюваних джерел енергії) і заощадливими споживачами: користуватися електротехнікою класу енергоефективності А та вище, енергоощадними системами освітлення та впроваджувати «smart»-технології.
Для подальшої підтримки такої малої розподіленої генерації відповідно до європейських стандартів спільними зусиллями Міненерго, Держенергоефективності та партнерів ведеться робота над розробкою нової системи – Net Billing.
https://ecotown.com.ua/news/Za-tri-misyatsi-domogospodarstva-v-Ukraini-vstanovili-4240-sonyachni-stantsii/?fbclid=IwAR0-jaYlV1bYjiM55BWyziRBKkJ1mZW6y7HUVpj_rU-B-5EXf5GT-687Hd4


Друга черга біогазового комплексу “Юзефо-Миколаївської біогазової компанії”: особливості проєкту
Останнім часом в Україні ведеться будівництво великих та високоефективних біогазових комплексів. Юзефо-Миколаївська біогазова компанія – один із лідерів у цій галузі. Проєкт біогазового комплексу був реалізований UTC- Українська технологічна компанія, яка є членом UABIO.
На минулому тижні команда UABIO відвідала біогазовий комплекс. Дякуємо за запрошення керівнику компанії УТК Євгену Лукашевичу.
Розповідаємо про компанію з місця подій:
Два роки тому було збудовано один біогазовий реактор (8000 м3) з доброджувачем (4500 м3), а встановлена електрична потужність становила 3 МВт.
Нагадуємо, ми вже писали про запуск у 2019 році першої черги біогазового комплексу “Юзефо-Миколаївської біогазової компанії” (ЮМБК) у с. Михайлин Вінницької області. Читайте тут: https://bit.ly/3cfSI6I.
За останні два роки комплекс зазнав суттєвих змін.
Що маємо на сьогодні?
Побудовано другу чергу комплексу, що охоплює:
другий реактор об'ємом 8000 м3,
додатковий реактор гідролізу,
систему біологічного очищення біогазу від сірководню,
комплексну систему завантаження різних видів сировини.
Також встановлено третій двигун Caterpillar, у результаті загальна електрична потужність зросла до 5,2 МВт.
ОСОБЛИВОСТІ біогазового комплексу
Українське обладнання.
У процесі будівництва використовувалось переважно обладнання українського виробництва.
В Україні є декілька виробників біогазу, які отримали 5% надбавку до «зеленого» тарифу за використання понад 30% місцевого обладнання. Проте ЮМБК – єдина компанія, яка отримала надбавку 10%. Це означає, що частка місцевого обладнання у цьому проєкті становить понад 50%.
Різні види сировини.
Комплекс передбачає одночасну роботу восьми ліній завантаження різних видів сировини.
Основна сировина для виробництва біогазу – жом – побічний продукт виробництва цукру на Юзефо-Миколаївському цукровому заводі. Крім того, як альтернативу можна використовувати інші побічні продукти сільського господарства.
Наразі, крім жому, використовується барда, фуз, жири після переробки м'яса, різні зелені відходи, а також солома пшениці. Остання потребує особливої уваги. Солома зернових може бути джерелом біогазу, в Україні наявні практично необмежені ресурси цього виду сировини.
Однак використання соломи потребує ретельної підготовки. Для цього тут солома подрібнюється молотковими дробарками та подається до реактора гідролізу. У перспективі комплекс зможе переробляти до 50 тонн соломи на добу.
Потужність.
Загалом наразі на добу переробляється 900 тонн сировини та отримується до 110 тис м3 біогазу. Це дуже високий показник для цієї конфігурації обладнання.
Використання виробленого біогазу.
У розпал сезону цукроваріння основна частина біогазу подається на цукровий завод для технологічних потреб та заміщує природний газ. За наявних цін на газ для промисловості така схема споживання є більш вигідною, порівняно з продажем електроенергії за «зеленим» тарифом навіть із 10% надбавкою.
За матеріалами Біоенергетична Асоціація України


У Білій Церкві планують збудувати завод з переробки пластику
У місті Біла Церква Київської області засновники компанії «Нова пошта» Володимир Поперешнюк та В'ячеслав Климов, а також менеджер Андрій Федоров інвестують у компанію з переробки пластику The Good Plastic Company, повідомляє Екополітика.
За словами CEO та засновника The Good Plastic Company Вільяма Чижовського, у Білій Церкві збудовано нову виробничу базу площею 2500 кв. м. Там планують звести новий український завод з переробки пластику.
«Протягом 2022 року ми плануємо переробляти від 1 000 до 2 000 тонн пластику. Перероблений пластик у Білій Церкві доставлятимуть по всій планеті – ми вже маємо клієнтів у Токіо, Каліфорнії, Європі», – розповів Чижовський.
Одна з цілей компанії замінити первинний пластик, щоб речі виготовлялися не з нього, а з переробленого. Зазначимо, що у 2019 році компанія відкрила своє перше виробництво у Нідерландах. Станом на вересень 2021 року компанія The Good Plastic Company вже утилізувала близько 70 тонн пластикових відходів. Наразі показники становлять близько 10 тонн переробленого пластику на місяць.
https://ecotown.com.ua/news/U-Biliy-TSerkvi-planuyut-zbuduvati-zavod-z-pererobki-plastiku/


ЄБРР може розірвати співпрацю з Україною через блокування виплати боргів «зеленій» енергетиці
Європейський банк реконструкції та розвитку може припинити роботу в Україні через проблеми з розподілом коштів для виплати боргів інвесторам у відновлювану енергетику.
Про це заявив економіст Андерс Аслунд, передає elektrovesti.net.
«Через дії уряду в Україні буде колапс із залученням іноземних інвестицій, які в останні роки приходили тільки у сектор "зеленої" енергетики, - впевнений він. – Блокування Кабміном виплати "зеленій" енергетиці боргу: коштів, які залучалися через "зелені" єврооблігації – це обман, не розумію, як Європейський банк реконструкції та розвитку далі може працювати в Україні після цього".
Ввечері 13 листопада уряд заблокував виплату 19,3 млрд гривень боргу інвесторам у "зелену" енергетику. Ці кошти надали у якості "зелених" єврооблігацій іноземні фінансові установи, зокрема ЄБРР.
https://ecotown.com.ua/news/BRR-mozhe-rozirvati-spivpratsyu-z-Ukrainoyu-cherez-blokuvannya-viplati-borgiv-zeleniy-energetitsi/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами