Українська альтернативна енергетика: 14-20.10.2019



Нафтогаз хоче побудувати вітроелектростанцію в Миколаївській області

Дочірня компанія Нафтогазу "Вуглесинтезгаз України» оголосила конкурс на покупку послуги з дослідження вітрових ресурсів для будівництва вітроелектростанції в Баштанському районі Миколаївської області.
Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна», посилаючись на відповідний тендер Нафтогазу в системі Prozorro.
Відзначається, що за послуги дослідження вітрових ресурсів «дочка» Нафтогазу витратила 3,05 млн грн ($ 120 тис.). Переможцем конкурсу стала компанія «Глобал енерджі».
Згідно з умовами тендеру, в березні 2021 року переможець тендеру повинен провести дослідження вітрових ресурсів. Для цього повинні побудувати вітровимірювальний комплекс. Він буде розраховувати параметри майбутньої вітроелектростанції.
https://hromadske.ua/ru/posts/naftogaz-hochet-postroit-vetroelektrostanciyu-v-nikolaevskoj-oblasti
 
 
Українці купують все більше електрокарів

Продажі автомобілів з електродвигуном в Україні в січні-вересні 2019 року збільшилися в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року на 74,1% - до 5478 одиниць.
За даними асоціації «Укравтопром», основну частку в цій кількості склали легкові автомобілі - 5081 шт., Інші 397 штук - комерційні авто.
При цьому, реєстрація легкових електромобілів в порівнянні з минулим роком збільшилася на 42%, а попит на комерційні електромобілі виріс в 2 рази.
За даними асоціації, як і раніше, основну масу електромобілів, які поповнили український автопарк, склала техніка, яка вже була в експлуатації.
 «Секонд-хенд охопив 91% вперше зареєстрованих« зелених »авто. Найбільш популярними на ринку електромобілів виявилися старі машини у віці до 5 років. На їх частку припало більше 52% реєстрацій. Близько 39% склали авто віком 5 і більше років, а нові автомобілі не змогли дотягнути і до 9%», - говориться в повідомленні.
Бестселером на ринку легкових електромобілів залишається NISSAN Leaf. З початку року майже 2,5 тис. Українців стали власниками автомобілів цієї моделі.
На другому місці за популярністю TESLA Model S, в активі якої 435 українських номерів за 9 місяців.
BMW i3 зайняв третє місце з результатом 276 реєстрацій.
На четвертому місці VOLKSWAGEN е-Golf - 238 одиниць.
Замикає п'ятірку лідерів FIAT 500e, який вибрали 225 автомобілістів.
У частині комерційних електромобілів кращий результат в RENAULT Kangoo Z.E. - 363 авто або більше 90% продажів в цьому сегменті автомобільного ринку.
http://oilreview.kiev.ua/2019/10/08/ukraincy-pokupayut-vse-bolshe-elektrokarov/
 
 
KNESS став лідером серед генпідрядників в сфері ВДЕ в Україні - рейтинг GetMarket

Один з найбільших EPC-контракторов на українському ринку альтернативної енергетики KNESS зайняв перше місце в рейтингу Green Energy Technologies Market (GetMarket) серед генпідрядників в сфері "зеленої" генерації, повідомила прес-служба KNESS, передає Енергореформи.
Згідно з оприлюдненим рейтингом на сайті GetMarket, в першу п'ятірку лідерів також увійшли: Rodina Energy Group, Helios Strategia, EDS Engineering, EnergoSila.
 "Подібні ініціативи стимулюють розвиток галузі, її" дорослішання ". Ринок відновлюваної енергетики ще молодий, але дуже динамічний, і дуже важливо, щоб він формувався на прозорості", - цитує прес-служба слова першого заступника гендиректора KNESS Group Юрія Таранюка.
Green Energy Technologies Market - платформа, яка об'єднує консалтингові компанії, що працюють в сфері відновлюваної енергетики України.
Як повідомлялося, KNESS Group має намір побудувати в 2019 році для різних інвесторів близько 500 МВт потужностей сонячних електростанцій (СЕС), збільшивши обсяг здійснених компанією проектів до 1 ГВт.
Станом на початок 2019 року KNESS Group спроектувала 65 СЕС на 657 МВт, побудувала 47 СЕС на 462 МВт, на обслуговуванні групи знаходиться 53 СЕС на 455 МВт. Власні СЕС компанії розташовані у Вінницькій області - "Петрашівка" (11,42 МВт), "Дашів" (близько 11 МВт) і "Погребище" (11,6 МВт).
http://reform.energy/news/kness-stal-liderom-sredi-genpodryadchikov-v-sfere-vie-v-ukraine-reyting-getmarket-12606


У Великій Медведівці добудовують сонячну електростанцію

До кінця 2019 року у селі Велика Медведівка Шепетівського району планують запустити фотогальванічну електростанцію (ФЕС).
Про це повідомляють у прес-службі компанії KNESS GROUP, яка споруджує електростанцію. За їхніми даними, ФЕС "Велика Медведівка" обладнана 14 240 сонячними панелями та має пікову потужність 5,2 МВт.
Сонячна електростанція розташована за межами с. Велика Медведівка Судилківської ОТГ, на території 9,5 га землі, непридатної для сільськогосподарського використання.
 Станція генеруватиме більше ніж 5,5 млн кВт/годину екологічно чистої електроенергії на рік. Цього достатньо, щоб забезпечити електроенергією близько 3 тисяч домогосподарств та запобігти викидам в атмосферу 5,3 тис. тонн вуглекислого газу впродовж року.
Побутує безліч міфів про шкоду сонячних електростанцій. У компанії KNESS GROUP допомогли їх розвінчати.
Міф 1. Сонячні батареї генеруючої електростанції голосно шумлять.
Насправді, фотогальванічні панелі не створюють жодного шуму під час своєї роботи. Ба більше, є практики, коли ряди фотогальванічних панелей використовуються як бар’єри від шуму, наприклад біля автострад. 
Єдиним джерелом шуму на фотогальванічній електростанції може бути підсилювальний силовий трансформатор. Що відповідно до ГОСТу 12.2.024-87. “СС БТ. Шум. Трансформаторы силовые масляные. Нормы и методы контроля” вже на відстані 100 м буде складати 40,7 дБА і відповідатиме вимогам. Тому на фотогальванічних станціях немає потреби у санітарно-захисних заходах для пониження рівня шуму.
Міф 2. Електричне поле ліній передач електростанції негативно впливатиме на здоров’я населення.
За словами фахівців підрядної організації, яка встановлює ФЕС, електростанція у Великій Медведівці не передбачає використання електротехнічного обладнання з номінальною напругою вище 10 кВ. А це, відповідно до Державних будівельних норм, означає, що немає потреби у спорудженні спеціального захисту.
Міф 3. Сонячні панелі будуть засмічувати шкідливими речовинами місцеві водойми.
Як стверджують виробники фотогальванічні панелі не містять шкідливих речовин, які б могли потрапити у воду. Оскільки складаються з кристалів кремнію вкритих на лицевій стороні шаром скла, а на тильній – шаром інертного пластику. Рамка панелі виконана з анодованого алюмінію, що не розповсюджує корозію і не взаємодіє з водою.
Міф 4. Несприятливі погодні умови пошкодять панелі, що призведе до непередбачуваних ситуацій.
Як повідомляють представники компанії KNESS GROUP, фотогальванічні панелі виготовляються відповідно до міжнародних стандартів, стійкими до дії природних явищ (вітер, град, сніг, волога) та механічних навантажень під час монтажу та експлуатації. Навіть у випадку пошкодження фотогальванічної панелі, вона не несе небезпеки для навколишнього середовища.
Також у компанії KNESS GROUP говорять, що в технологічному процесі виробітку електроенергії фотогальванічною електростанцією вода не використовується. Для побутових потреб персоналу передбачається локальний водопровід та каналізація з використанням баку для чистої води та герметичного септика. Щодо септика — передбачений вивіз відходів до місць їх утилізації.
https://shepetivka.com.ua/novyny/suspilstvo/5912-u-velikij-medvedivtsi-dobudovuyut-sonyachnu-elektrostantsiyu.html
 
У Львові завершили монтаж найбільшої в Західній Україні фасадної сонячної електростанції

На фасаді 7-поверхової будівлі центрального офісу OKKO у Львові завершили монтаж сонячної електростанції. Вона є найбільшою в Західній Україні фасадною СЕС та складається з 1000 панелей, що розміщені на фасаді та даху багатоповерхівки.
 Загальна площа покриття – 1620 квадратних метрів, сонячна електростанція вироблятиме до 200 тисяч кВт*годин на рік. Цього достатньо, щоб упровдовж місяця повністю покрити потреби в електроенергії 10 стоквартирних будинків.
«Декілька наших комплексів у Києві та Чернівцях також оснащені власними даховими сонячними електростанціями. Ми перші на ринку на своїх АЗК запропонували клієнтам підзарядки для електрокарів, створивши комфортну інфраструктуру на основних автошляхах України. Протягом наступного року плануємо завершити встановлення ще 350 електрочарджерів. Таким чином, вже на всіх наших комплексах можна буде підзарядити свій електромобіль», – написав на своїй сторінці в Фейсбуці засновник і глава наглядової ради ОККО Віталій Антонов.
https://ecotown.com.ua/news/U-Lvovi-zavershyly-montazh-naybilshoyi-v-Zakhidniy-Ukrayini-fasadnoyi-sonyachnoyi-elektrostantsiyi-/
 
 
У Франківську встановлять три електрозаправки

3 жовтня, офіційно стартував проєкт «Транскордонна зелена транспортна мережа».
Це проєкт транскордонної співпраці, де Івано-Франківськ є головним партнером та бенефіціаром разом з Бая-Маре (Румунія), Ньїредьгаза (Угорщина), Міхаловце (Словаччина), пише Фіртка з посиланням на сайт міського голови.
 Зі слів начальника управління інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради Ігоря Попадюка, проєкт розрахований на придбання та встановлення 19 зарядних станцій, промоційні заходи, міжнародний пробіг на електрокарах, форуми. Термін реалізації – 1 рік. Бюджет для України – майже 150 тисяч євро, 61 тисячу отримає, зокрема, Івано-Франківськ.
У нашому місті встановлять три електричні заправки. Попередньо визначились щодо місць розташування. Попадюк наголосив, що це мають бути туристичні місця чи точки креативної економіки. Одна заправка буде на «Промприладі», ще одна – на Калуському шосе, третю, скоріш за все, встановлять біля театру кіно «Люм’єр».
«Тішимось, що виграли грантовий проект. Часто питають, для чого потрібні партнерські міста. От, власне, для таких проектів. Бая-Маре і Ньїредьгаза – наші побратими. Надіємось, що Міхаловце теж стане нашим партнером. Об’єднує хороша справа, в ця ініціатива дійсно дуже хороша. Для нас велика відповідальність – здійснити цей проект. Дякую партнерам, які долучились, зокрема міста нашої області: Яремче, Долина, Коломия, Надвірна», – зазначив міський голова Руслан Марцінків. Він додав, що проект спрямований на встановлення мережі заправок, які дозволять їздити на електромобілях не тільки в місті, але й подорожувати за кордон.
Також в межах реалізацію проєкт відбудеться міжнародний пробіг на електрокарах чотирма країнами-партнерами. Завершиться він в Івано-Франківську масштабним форумом сталої електромобільності. Учасники проєкт сподіваються, що він змінить наше мислення та підхід до вибору автомобілів.
http://firtka.if.ua/blog/view/u-frankivsku-vstanovliat-tri-elektrozapravki
 
 
У Новомиргороді запустять першу в області біогазову станцію з новітньою технологією переробки органічних відходів

Про це повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів ОДА Олександр Ковтунов на апаратній нараді.
Він наголосив, що найближчим часом заплановано відкриття важливих для галузі екології області проектів. Зокрема, у поточному році в Новомиргороді запустять першу в області біогазову станцію з новітньою технологією перероблення органічних відходів.
Також в області планується будівництво вітроелектростанції потужністю 2100 кВт на території Дружелюбівської сільської ради Добровеличківського району. Олександр Ковтунов, зауважив, що це дозволить покращити стан навколишнього природного середовища за рахунок скорочення викидів парникових газів в атмосферу та забезпечити екологічночистою електроенергією.
http://www.kr-admin.gov.ua/start.php?q=News1/Ua/2019/30091919.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами