Українська альтернативна енергетика: 14-20 лютого 2022

32369_large

Житомир завдяки біоТЕЦ лише за січень заощадив 37 мільйонів гривень
У січні 2022 року Житомир зекономив на теплі 37 мільйонів гривень завдяки роботі нової теплоелектроцентралі, яка працює на альтернативному паливі, інформує Екополітика.
«У грудні ми з міністром розвитку громад Олексієм Чернишовим відкривали ТЕЦ, яку побудували, зокрема, коштом швейцарського уряду. За січень економія для підприємства «Теплокомуненерго» становила 37 мільйонів гривень. Це тільки одна ТЕЦ. Декілька — забезпечать нам відхід від газу приблизно на 80%», — зазначив міський голова Житомира Сергій Сухомлин.
За словами Сухомлина, другу ТЕЦ уже будують. Також підписано контракт з австрійською компанією й на будівництво третьої, а щодо четвертої триває конкурс. «Я надзвичайно вдячний партнерам, які допомагають місту впроваджувати політику енергонезалежності», — сказав житомирський мер. Окрім того, він згадав про термомодернізацію, зауваживши, що нині 224 ОСББ міста приєдналися до програми "теплі кредити" на загальну суму близько 80 млн грн.
https://ecotown.com.ua/news/ZHitomir-zavdyaki-bioTETS-lishe-za-sichen-zaoshchadiv-37-milyoniv-griven/


Біля Житомира запустили 4,5-мегаватну біогазову станцію на буряковому жомі і кукурудзяній соломі
У селищі Квіткове, що розташоване поблизу Житомира, запустили новий біогазовий комплекс встановленою потужністю 4,5 МВт на відходах місцевої спиртової промисловості, цукрових заводів та елеваторів.
Проект реалізувало ТОВ «Діоніс Біогаз Енерджі»(«Діоніс БГЕ», Київ), передає interfax.com.ua.
Згідно з інформацією в Єдиному реєстрі оцінки впливу на навколишнє середовище, біогазова станція перероблятиме післяспиртову кукурудзяну барду, свіжий та кислий буряковий жом, кукурудзяну солому та послід. «Конструкція промислових біореакторів цього комплексу площею 2289 кв. м сприяє збільшенню обсягів виходу біогазу на 20-50% у розрахунку тонну органічної сировини порівняно з традиційними методами», - зазначають у «Діоніс Біогаз Енерджі».
«Це перший біометановий проект в Україні, який зможе виробляти до 20 млн кубометрів метану на рік», - йдеться у повідомленні юридичної фірми Dentons, що надавала юридичну підтримку проекту.
Нещодавно український парламент ухвалив закон про біометани(законопроект №5464 від 21 жовтня 2021 року), спрямований на розвиток галузі в Україні та стимулювання його експорту за кордон.
https://ecotown.com.ua/news/Bilya-ZHitomira-zapustili-4-5-megavatnu-biogazovu-stantsiyu-na-buryakovomu-zhomi-i-kukurudzyaniy-sol/


Бессарабський ринок у Києві переходить на роздільний збір відходів
Адміністрація Бессарабського ринку поставила за мету стати першим zero waste ринком в Україні шляхом зменшення кількості відходів і екологічного сліду загалом. Першим кроком став перехід на роздільний збір відходів: окремо органіка і окремо – тверді побутові відходи.
Згідно результатів конкурсу на поводження з твердими побутовими відходами послуги роздільного збору, вивезення та сортування з метою подальшої переробки надає компанія GreenAge. На компанію також покладено і консультативну місію з урахуванням проведення навчань для орендарів Бессарабського ринку. Протягом перших кількох місяців передбачено колективні та індивідуальні зустрічі зі всіма орендарями.
В свою чергу, орендарі зобов’язані забезпечити відокремлення органічних (харчових) відходів від решти у додатково встановлені контейнери у місцях генерації відходів.
https://ecotown.com.ua/news/Bessarabskiy-rinok-u-Ki-vi-perekhodit-na-rozdilniy-zbir-vidkhodiv/


Верховна Рада прийняла закон про системи накопичення енергії
Верховна Рада ухвалила закон про розвиток систем збереження енергії.
За законопроект №5436-д проголосували 312 народних депутатів на пленарному засіданні у 15 лютого, передає interfax.com.ua.
Напередодні енергокомітет доопрацював законопроект і рекомендував для ухвалення в цілому.
Закон встановлює правову базу для розвитку систем накопичення енергії, які, за пропозицією енергокомітету, тепер називатимуться «установками збереження енергії».
Згідно з ухваленим законопроектом, установка збереження енергії – це електроустановка, де відбувається збереження енергії, а її оператор є учасником ринку.
Оператором установки може бути фізична або юридична особа, за винятком гідроакумулювальних станцій, що провадить діяльність із збереження енергії з метою її продажу та/або надання допоміжних послуг та послуг балансування.
Як повідомлялося, законопроект про розвиток систем накопичення енергії(СНЕ) було ухвалено у першому читанні 16 листопада 2021 року, він передбачає внесення відповідних змін до законів «Про ринок електричної енергії» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» (НКРЕКП).
Однією з ключових цілей законопроекту є врегулювання можливості використання СНЕ споживачами, виробниками електроенергії, включно з ВДЕ-генерацією, операторами системи передачі та систем розподілу електроенергії.
https://ecotown.com.ua/news/Verkhovna-Rada-priynyala-zakon-pro-sistemi-nakopichennya-energii/


У Києві встановили 46 індикативних датчиків для моніторингу якості повітря
В усіх районах Києва встановили 46 індикативних датчиків для вдосконалення міської системи моніторингу якості повітря.
Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив керівник цифрової трансформації Києва (CDTO) Петро Оленич, передає ecopolitic.com.ua.
"Це суттєвий крок до розширення наявної системи контролю за станом повітря у столиці", – зауважив він. - На відміну від датчиків громадського контролю, встановлені по місту індикативні датчики аналізують повітря за більшою кількістю показників, є сертифікованими, більш точними й інформативними».
Такі системи сьогодні вже працюють у десятках країн світу.
"Ми рухаємося до повної прозорості у питаннях екології столиці, – сказав начальник Управління екології та природних ресурсів Олександр Возний. - Кияни мають можливість у режимі реального часу стежити за якістю повітря завдяки автоматичній системі моніторингу на основі п'яти стаціонарних постів європейського зразка, а ще 46 додаткових компактних датчиків дадуть змогу отримати більш повну картину стану повітря у Києві".
Зазначається, що система спирається на бездротову мережу LoRaWAN передачі даних, для роботи якої у кожному районі столиці було встановлено 295 базових станцій. Як пояснив директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Олег Половинко, поки триває перший етап, на якому систему налаштовують, збирають та аналізують інформацію. Згодом цього року планують інтегрувати інформацію щодо стану повітря у додатку "Київ Цифровий".
https://ecotown.com.ua/news/U-Ki-vi-vstanovili-46-indikativnikh-datchikiv-dlya-monitoringu-yakosti-povitrya/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами