Українська альтернативна енергетика: 13-19 вересня 2021

761110

«Укргідроенерго» отримало $211 млн. кредиту на встановлення СЕС та систем акумулювання енергії

Міжнародний банк реконструкції та розвитку і Фонд чистих технологій нададуть ПрАТ «Укргідроенерго» позикові кошти на $ 177 млн ​​і $ 34 млн відповідно на установку систем накопичення енергії (energy storage) і СЕС, повідомляє Енергореформа.
Відповідні угоди підписали 13 вересня в Кабінеті міністрів генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота та регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі.
«Укргідроенерго» також отримало грант в розмірі $ 1 млн на впровадження проекту. Кредитні кошти будуть надані в рамках реалізації проекту «Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі» (установка гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ "Укргідроенерго").
«Фінансування надається на установку 197 систем накопичення енергії в поєднанні з сонячними батареями на гідроелектростанціях «Укргідроенерго », зокрема Київської ГАЕС, Канівської ГЕС, Кременчуцької ГЕС, Середньодніпровської ГЕС і Дністровської ГЕС», - відзначили в компанії.
Загальна потужність систем накопичення на п'яти ГЕС повинна скласти орієнтовно 212 МВт, фотоелектричних установок – 64 МВт.
«Укргідроенерго» планує реалізувати проект до 2024 року.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrgidroenergo-otrimalo-211-mln-kreditu-na-vstanovlennya-SES-ta-sistem-akumulyuvannya-energii/
 

ЄС рекомендує Україні підвищити плату за CO2
Україні варто сміливіше підвищувати плату за CO2, не перекладаючи тягар фінансування декарбонізації на платників податків.
Про це заявив посол Європейського Союзу (ЄС) в Україні Матті Маасікас, передає mind.ua. 
«Повинен платити забруднювач, – йдеться у повідомленні. - Влада повинна сміливіше працювати з цим».
За його даними, плата в Україні за викиди CO2 становить 15 євроцентів за тонну, тоді як в ЄС – понад 50 євро.
Згідно з повідомленням, у ресурсному законопроекті №5600, прийнятому парламентом в першому читанні, міститься пропозиція про підвищення плати за викиди CO2 з 10 до 30 гривень за тонну.
https://ecotown.com.ua/news/S-rekomendu-Ukraini-pidvishchiti-platu-za-CO2/
 
 
«Нафтогаз» побудує мережу біогазових установок і біотеплоелектростанцій за підтримки США
НАК "Нафтогаз" має намір побудувати мережу біогазових установок і біотеплоелектростанцій.
Проект з використання біомаси для виробництва біогазу, біометану та електроенергії були внесені компанією у План трансформації України, представленого у США, передає interfax.com.ua. 
«США могли б забезпечувати Україну технологіями та обладнанням, а також надати пільги на американському ринку фінансування», - зазначає українська сторона.
Проект розрахований до 2030 року і вимагає фінансування у розмірі $10 млрд. Україна готова виділити на його реалізацію $3 млрд.
"Нафтогаз" також має намір зайнятися проектом з виробництва біопалива другого покоління, зокрема біодизеля, для експорту в ЄС і внутрішнього споживання. Роль США - аналогічна. На реалізацію проекту буде потрібно $2 млрд, з яких половину Україна може виділити самостійно.
Проект може бути завершений до кінця десятиліття. Разом з тим за підтримки США пілотний проект триватиме від півтора до трьох років, тоді як вся програма може бути виконана за сім років замість десяти.
Крім того, група запропонувала облаштувати свої підземні сховища газу (ПСГ) для зберігання двоокису вуглецю, до того ж у разі початку виробництва "блакитного водню" з природного газу. Очікується, що американські компанії могли б поділитися досвідом у сфері уловлювання, утилізації та зберігання СО2.
У документі зазначено, що для реалізації цього проекту необхідно $2,2 млрд інвестицій і близько восьми років. Україна самостійно може покрити тільки третю частину витрат. При цьому початок реалізації проекту власними силами залежатиме від можливості залучення партнерів та забезпечення можливості постачання СО2 для досягнення необхідних умов комерціалізації.
"За умови залучення США пілотний проект з перебудови ПСГ або закачування СО2 в існуючі свердловини можна було б планувати впровадити вже протягом п'яти років з подальшим масштабуванням до 2030 року", - йдеться у документі.
Крім цього, "Нафтогаз" розраховує на грантове фінансування США проекту з енергоефективності і залучення американських компаній для впровадження заходів з енергоефективності в Україні. Загальний бюджет проекту становить $7 млрд, Україна готова виділити $2,5 млрд.
https://ecotown.com.ua/news/Naftogaz-pobudu-merezhu-biogazovikh-ustanovok-i-bioteploelektrostantsiy-za-pidtrimki-SSHA/
 
 
«Укргідроенерго» запустить виробництво «зеленого» водню
В «Укргідроенерго» готуються виробляти екологічно чистий водень.
Нове виробництво запустять у рамках проекту «Впровадження сучасних технологій виробництва зеленого водню», передає glavcom.ua.
Виробництво екологічно чистого водню вважається перспективним, оскільки «Укргідроенерго» має у користуванні земельні ділянки, на яких можна встановити електролізери, і доступ до практично необмежених водних ресурсів.
«Водень – один з трьох «китів», на яких базується подальший розвиток компанії, - розповіла керівник інноваційних та перспективних проектів «Укргідроенерго» Ірина Даценко у ході форуму «Спекотна осінь», організованого Energy Club. - Зараз ми працюємо над трьома інноваційними проектами: «Україна – підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі», «Будівництво помпової станції на Дністровській ГЕС» та «Впровадження сучасних технологій виробництва зеленого водню», перспективними та потрібними для держави».
Два інших проекти – це установка акумуляторних систем накопичення енергії загальною потужністю 197 МВт і 64 МВт сонячних фотоелектричних станцій, а також оригінальний проект з будівництва помпової станції на Дністровській ГЕС – вода з нижнього водосховища забиратиметься у періоди наявності надлишків електроенергії і перекачуватиметься напірними тунелями у Дністровське водосховище.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrgidroenergo-zapustit-virobnitstvo-zelenogo-vodnyu/
 

Міненерго продовжує розробку Водневої стратегії України
14 вересня під головуванням заступниці міністра енергетики Юлії Підкоморної відбулося друге засідання міжвідомчої робочої групи з розробки Водневої стратегії України.
Інформує Міненерго.
У нараді взяли участь представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Держенергоефективності, Оператора ГТС України, Держводагентства, галузевих асоціацій та експерти.
Під час засідання були обговорені питання наявних водних ресурсів для виробництва водню шляхом електролізу, перспективи можливого будівництва нових продуктопроводів між Європою та Україною для транспортування водню або шляхів модернізації наявної інфраструктури ГТС.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/15/minenergo-prodovzhuye-rozrobku-vodnevo%d1%97-strategi%d1%97-ukra%d1%97ni/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами