Українська альтернативна енергетика: 12-18.11.2018



«Укргазвидобування» оголосило тендер на будівництво СЕС


Зазначена очікувана вартість будівництва нової сонячної електростанції на майданчику Prozorro – 82,3 млн. грн. Запланована потужність СЕС – 3 МВт.
Для «Укргазвидобування» це перший проект з використання відновлюваних джерел енергії. Його мета - мінімізація використання газу для власних потреб.
Також, як зазначив на своїй сторінці у Facebook Олег Прохоренко, компанія розглядає будівництво СЕС на території Шебелинського НПЗ як повноцінний бізнес, який має потенціал прибутковості у майбутньому. Крім того, голова УГВ додав, що це допоможе компанії розвинути перспективну компетенцію, адже саме таким шляхом йдуть всі сучасні підприємства.
До речі, успішний досвід використання власної СЕС, розміщеної на даху, має ПАТ «Укртрансгаз». В липні компанія повідомила про перший зароблений мільйон гривень.
https://enerhodzherela.com.ua/novyny/ugv-tender-spp


Ринок електромобілів в Україні за 10 міс. 2018 р прискорив темп приросту до 89%

Кількість первинних реєстрацій електромобілів (нових і старих) в Україні в січні-жовтні поточного року зросли на 89% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 4,214 тис. Од., Повідомила асоціація «Укравтопром».
При цьому частка ввезених старих автомобілів, як і в минулому році, склала 85%.
Як повідомлялося, за підсумками першого півріччя приріст ринку електромобілів становив 50%, а частка б / у на ньому - 85%.
За даними асоціації, в жовтні український автопарк поповнили 643 легкових електромобіля - в 2,5 рази більше, ніж за той же місяць 2017 року, але 88% з них склали імпортовані б/у.
Найпопулярнішим електромобілем залишається Nissan Leaf, яких в жовтні зареєстровано 403 од., а на другій сходинці рейтингу з великим відривом - BMW i3 з реєстрацією 38 авто.
На третьому місці TESLA Model S з результатом 27 автомобілів, на четвертому - Renault Zoe (24 од.), п’яте місце у FIAT 500е - 23 авто.
У ТОП-10 жовтневого ринку електрокарів також увійшли Volkswagen е-Golf (19 од.), KIA Soul EV (18 од.), Hyundai Ioniq Electric (15 од), Mercedes-Benz B-Class Electric Drive (14 од.), SMART Fortwo ED (13 од.).
Як повідомлялося, в 2017 році первинний ринок легкових електромобілів України виріс в 2,3 рази в порівнянні з 2016 роком - до 2697 од., При цьому на частку старих припадало 85% реєстрацій, тоді як роком раніше - 51%.
Імпорт в Україну електромобілів з 1 січня 2018 року на рік звільнений від сплати ПДВ і акцизного збору (аналогічна пільга поширюється і на виробництво їх в Україні), а ввізне мито не сплачується при їх ввезенні з 2016 року.
За оцінкою Федерації роботодавців автомобільної галузі, у другому і третьому кварталах українці стали активно використовувати пільгові умови ввезення електромобілів, але найбільш активним може стати четвертий квартал.
https://elektrovesti.net/63283_pyat-krupneyshikh-assotsiatsiy-vozobnovlyaemoy-energetiki-ukrainy-vystupayut-za-srochnye-izmeneniya-v-zakonodatelstve


Уряд ухвалив рішення про виділення землі для першої вітрової електростанції у Чорнобильській зоні

Уряд ухвалив рішення виділити земельні ділянки на території зони відчуження під будівництво об’єктів вітрової енергетики. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак за результатами сьогоднішнього засідання Кабінету Міністрів.
Рішення стосується дозволу на розроблення проекту землеустрою на кількох ділянках в Іванківському районі Київської області загальною площею 7 га для розміщення, будівництва, експлуатації будівель і споруд об’єктів вітрової енергетики.
«Уряд підтримав пропозицію Мінприроди розвивати надалі зону відчуження як територію змін та інновацій. Сьогодні було «зелене світло» від Уряду щодо розвитку вітроенергетики в Чорнобильській зоні. Це не лише хороша новина для потенційних інвесторів, а й продовження взятого нами курсу на збільшення частки альтернативної енергетики у загальному енергобалансі країни. Для Мінприроди важливо, що об’єкти відновлювальної енергетики не потребують постійної присутності людей і є абсолютно безпечними для довкілля», - сказав Остап Семерак.
Він нагадав, що торік Уряд ухвалив ряд важливих рішень, які спростили процедуру для ведення господарської діяльності на цій території.
«Зона відчуження має високий рівень інвестиційної привабливості. Це підтверджують інвестори з різних країн світу. Вони готові вкладати сюди кошти», - пояснив Остап Семерак.
Нагадаємо, що за два роки надійшло понад 60 заявок від інвесторів на відведення земельної ділянки у зоні відчуження з метою реалізації проектів відновлювальної енергетики. Це як вітчизняні компанії, так і компанії з Данії, США, Китаю, Німеччини, Франції, Японії та Білорусі.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/uryad-shvaliv-rishennya-pro-vidilennya-zemli-dlya-pershoyi-vitrovoyi-elektrostanciyi-u-chornobilskij-zoni


У Тернопільській області на Добровлянській СЕС відкрили другу чергу

Спочатку фотоелектростанція займала майже 6 га, недавно було орендовано додаткових 3,5 га, на яких відкрили другу чергу потужностей.
На Тернопільщині на Добровлянській сонячній фотоелектростанціі відкрили другу чергу потужностей.
Як повідомили в прес-службі облдержадміністрації, в цілому інвестором на реалізацію проекту направлено 158 млн грн. Зараз на 9,5 га землі в Заліщицькому районі побудовано сонячну фотоелектростанцію обсягом майже 7 МВт на годину. Спочатку фотоелектростанція, власником якої є «ФОРА С», займала майже 6 га, недавно було орендовано додаткових 3,5 га, на яких відкрили другу чергу потужностей.
«Фотоелектростанція, яка знаходиться в Добрівлянах, є прикладом успішно реалізованого інвестиційного проекту. Наша область динамічно працює над поширенням ідеї зеленої енергетики в приватних домогосподарствах, в цьому напрямку ми займаємо перше місце в Україні », - зазначив під час перебування на станції голова ОДА Степан Барна.
У той же час він висловив переконання, що встановлювати ФЕС або СЕС потрібно на землі, яка не може використовуватися в сільськогосподарських цілях.
«Тоді це буде раціонально. В цілому фотоелектростанціі є не тільки прикладом забезпечення чистої електроенергії, це стосується також енергетичної незалежності нашої країни. І ми в цьому напрямку повинні рухатися всі разом. Друга черга в Добрівлянах розпочала свою роботу. І інвестор, який прийшов в нашу область, з упевненістю може сказати, що у нього ніхто не вимагав хабара, не перешкоджав йому почати діяльність, а навпаки - органи державної влади та місцевого самоврядування сприяли реалізації цього проекту», - зазначив Барна.
Раніше повідомлялося, що в Україні в III кварталі цього року ще 1371 домогосподарство встановило сонячні панелі і тепер споживає «чисту» електроенергію. За словами Голови Держенергоефективності Сергій Савчука, стимулом до переходу на «чисту» енергію є не тільки бажання сімей стати більш незалежними, але і можливість заробити на продажу надлишку електроенергії в мережу за «зеленим» тарифом розміром 18,09 євроцентів / кВт * год.
https://elektrovesti.net/63391_v-ternopolskoy-oblasti-na-dobrivlyanskoy-fotoelektrostantsii-otkryli-vtoruyu-ochered-moshchnostey


У Китаї на «China International Import Expo 2018» Голова Держенергоефективності презентував інвестиційні можливості «зеленої» енергетики України!

Разом із Першим віце-прем’єр-міністром України – Міністром економічного розвитку і торгівлі України Степаном Кубівим та іншими членами офіційної делегації України до Китаю Голова Держенергоефективності Сергій Савчук взяв участь у відкритті Національного стенду України на «China International Import Expo 2018».
Україна із понад 170 країнами презентує досягнення та привабливі для інвестицій проекти, у т. ч. в «зеленій» енергетиці, для понад 1 млн відвідувачів виставки.
До уваги учасників та гостей виставки – сучасний інтерактивний стенд України із креативним графічним шоу та зонами для воркшорів і переговорів.
Китай для України – стратегічний партнер, особливо у «чистій» енергетиці, адже це світовий лідер:
• за обсягами «зелених» інвестицій (близько 127 млрд доларів у 2017 році);
• за найбільшими встановленими потужностями відновлюваної електроенергетики.
«У цій сфері ми вже другий рік розвиваємо успішне партнерство, розпочате підписанням Меморандуму між Держенергоефективності та Національною енергетичною адміністрацією КНР (http://en.ndrc.gov.cn) у грудні 2017 року», - повідомив під час виступу Сергій Савчук.
Китайські компанії вже реалізують «зелені» проекти в Україні, здебільшого у сонячній та вітровій енергетиці. Втім, напрями співпраці набагато ширші.
«На Інтерактивній карті «UAMAP» (http://www.uamap.org.ua) для інвесторів ми зібрали понад 100 потенційних привабливих проектів на загальну суму понад 4 млрд євро», - наголосив С. Савчук та представив деякі з найцікавіших проектів:
• когенераційна установка на біомасі із 7,5 МВт електричної та 23,5 МВт теплової потужності на Харківщині (близько 23 млн євро інвестицій);
• завод із виробництва біоетанолу другого покоління потужністю 50 тис. тонн у рік на Одещині (75 млн євро інвестицій);
• Сколівська вітроелектростанція потужністю 53,2 МВт на Львівщині (близько 65 млн євро інвестицій);
• ГАЕС потужністю 1000 МВт у м. Канів Черкаської області (більше 1 млрд євро інвестицій);
• біогазова установка потужністю 4,8 МВт на Одещині (більше 15 млн євро інвестицій).
Наприкінці виступу С.Савчук закликав бізнес Китаю розширювати партнерство з українськими компаніями, особливо, у таких напрямах:
• встановлення твердопаливних котелень, біоТЕЦ, біогазових установок,
• генерація енергії із сміття;
• виробництво обладнання та матеріалів для об’єктів відновлюваної енергетики;
• розробка спільних механізмів фінансування «зелених» проектів.
http://saee.gov.ua/uk/news/2649

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами