Українська альтернативна енергетика: 12-18.07.2021

unnamed (12)

Україні потрібно понад €100 мільярдів для зменшення викидів до 35%

Україні потрібно понад 100 мільярдів євро капітальних інвестицій протягом 10 наступних років для того, щоб зменшити викиди до 35% від рівня 1990 року.
Про це прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сказав під час виступу на Українському енергетичному форумі, передає ukrinform.ua. 
"Ми активно включилися у формування українського зеленого курсу, який хочемо синхронізувати із Європейським зеленим курсом, й робимо для цього багато зусиль, - сказав він. - Це справді амбітна мета, яка включає у себе перебудову економічної моделі та залучення масштабних інвестицій для модернізації нашої енергетики, щоб зменшити викиди до 35% від рівня 1990 року: за підрахунками Міністерства екології, нам знадобиться понад 100 мільярдів євро капітальних інвестицій протягом 10 наступних років».
Він нагадав, що Україна має певні зобов'язання щодо зменшення викидів забруднюючих речовин, це стосується передусім теплової генерації.
«Відповідне переобладнання коштуватиме понад 4 мільярди євро, - зазначив прем’єр. - Зважаючи на те, що теплова генерація забезпечує необхідні для енергосистеми маневрові потужності – це виклик, який ми стратегічно опрацьовуємо на рівні держави».
Він запевнив, що розвиток ринку газу, синхронізація із Європейською енергетичною системою та розвиток ринку газу є також одним із завдань для влади.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraini-potribno-ponad-100-milyardiv-dlya-zmenshennya-vikidiv-do-35/
 

Україна та ЄС підписали меморандум про партнерство у сфері акумуляторів

Україна та ЄС підписали меморандум про взаєморозуміння щодо партнерства у сфері критичної сировини та батарей.
Документ підписали прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович у ході конференції високого рівня "Стратегічне партнерство між ЄС та України у сфері критичної сировини та батарей " у Києві 13 липня, передає interfax.com.ua. 
"Ми починаємо друге після енергетичного партнерство України з ЄС у сировинній сфері шляхом укладення Меморандуму, до якого додається Дорожня карта, – зауважив Денис Шмигаль. - Також домовилися про більш амбітну секторальну інтеграцію з ЄС: у рамках реалізації оновленої промислової стратегії ЄС, плану дій Єврокомісії щодо критично важливої сировини і ряду інших документів Україна може стати важливим елементом Європейського економічного простору".
За словами прем'єр-міністра України, конкретні дії будуть напрацьовані до осені. «Це будуть конкретні кроки по кожному напрямку сировини, батарей, співпраці з інвесторами, укладення дво - або багатосторонніх угод", - уточнив Денис Шмигаль. - Ефективне управління надрами і природними ресурсами дозволить у найближчі десять років додати до ВВП України понад 400 млрд євро».
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-ta-S-pidpisali-memorandum-pro-partnerstvo-u-sferi-akumulyatoriv/
 
 
У Вінниці побудують дослідний майданчик з виробництва «зеленого» водню

У Вінниці розпочнуть будівництво демонстраційно-дослідного майданчику з виробництва «зеленого» водню.
Відповідну дозвільну документацію інжинірингова компанія-інвестор у відновлювану енергетику KNESS отримала 12 липня. 
Об’єкт побудують за технолігією власної розробки KNESS RnD Center. «Зараз відпрацьовується нова технологія виробництва, відмінна від електролізу, адаптована для інтеграції з сонячними електростанціями», - зауважив представник вінницької компанії Євген Дідіченко.
На даний момент KNESS RnD Center отримав містобудівні умови та обмеження на будівництво демонстраційно-дослідного майданчику з виробництва водню з використанням відновлюваної електроенергії. Передбачається, що компанія перейде від лабораторних досліджень до відпрацювання в промисловому масштабі всього технологічного ланцюжка підготовки, виробництва, сепарації та збереження «зеленого» водню».
«Водень - це реальна економічно обґрунтована можливість сезонного акумулювання енергії, саме та необхідна ланка у переході на відновлювані джерела енергії, якої досі не вистачало, - каже керівник проекту Андрій Бондар. - Водневий майданчик дасть змогу дізнатися об’єктивну вартість технології генерації водню у промисловому масштабі, відпрацювати дослідну установку, оптимізувати її у реальних умовах».
https://ecotown.com.ua/news/U-Vinnitsi-pobuduyut-doslidniy-maydanchik-z-virobnitstva-zelenogo-vodnyu/
 
 
Євродепутати закликали Верховну Раду ухвалити законопроєкти 4167, 3091 та 4461 до канікул

Євродепутати Віола фон Крамон, Андріус Кубіліус та Міхаель Галлер звернулися до спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, наголошуючи на важливості екологічного аспекту Євроінтеграції України та закликаючи ухвалити необхідні законопроєкти. Відповідний лист опублікувала у твіттері співголова парламентського комітету Асоціації Україна-ЄС Віола фон Крамон.
“Особливо актуальними є закони, що підпадають під Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. У зв’язку з цим виділяються такі законопроєкти: №4167 “Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, яке виникає внаслідок промислової діяльності”, №3091 «Про державний екологічний контроль» та №4461 “Про Смарагдову мережу ”. Ви, звичайно, погодитесь, що жителі України заслуговують дихати однаковим чистим повітрям і жити за тими самими стандартами екологічної безпеки, якими користуються решта мешканців в країнах  ЄС. Особливо, коли середня тривалість життя в Україні все ще значно нижча від тривалості життя в ЄС. 
Беручи до уваги найкращі інтереси вашої країни, ми нагадуємо вам, що відсутність прогресу у впровадженні ключового екологічного законодавства, особливо того, що стосується зменшення промислового забруднення, контролю навколишнього середовища та захисту біорізноманіття, може створити достойні перешкоди для подальшої інтеграції України до ЄС.
Ми впевнені, що, використовуючи ваш мандат та інструменти, які є у вашому розпорядженні, ви зможете сприяти законодавчому процесу та переконатися, що члени Верховної Ради зможуть проголосувати за вищезазначені законодавчі ініціативи до літніх канікул Верховної Ради України.
Україна є ключовим стратегічним партнером у наших зусиллях щодо декарбонізації європейської економіки до 2050 року за Європейським зеленим курсом. Для розвитку цієї співпраці вирішальне значення має здійснення ключових екологічних реформ".
- йдеться у зверненні Євродепутатів.
Нагадаємо, депутати Криворізької та Маріупольської міських рад раніше направили звернення до спікера Верховної Ради, керівників комітетів Верховної Ради та всіх народних депутатів України з проханням підтримати у сесійній залі проєкти законів №4167 «Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності» та №3091 «Про державний екологічний контроль» та розпочати впровадження системних реформ в сфері охорони довкілля.
В червні екоактивісти та представники громадських екологічних організацій під час урядового форуму «Ukraine-30: Екологія» закликали президента України Володимира Зеленського та правлячу партію “Слуга Народу” невідкладно ухвалити екологічні законопроєкти, наголошуючи на їх важливості для євроінтеграції України.
https://ecotown.com.ua/news/vrodeputati-zaklikali-Verkhovnu-Radu-ukhavliti-zakonoproekti-4167-3091-ta-4461-do-kanikul/
 

Міжнародна фінансова корпорація розробила для України дорожню карту зеленого фінансування

Національний банк України (НБУ) спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) розробив дорожню карту зеленого фінансування (road map for green finance).
Як повідомив глава НБУ Кирило Шевченко, фінальна версія документу буде представлена до кінця жовтня, передає interfax.com.ua. 
«Буде оприлюднений план заходів, терміни, відповідальні особи, будуть прописані тестові періоди,- сказав він у ході 4-ї конференції з питань реформ в Україні, що пройшла цього тижня у Вільнюсі. – Дорожня карта допоможе українській фінансовій системі, у першу чергу, банківській - оскільки вона більш прозора у порівнянні з низкою небанківських фінансових установ - працювати у напрямку зеленого і сталого фінансування».
Зокрема, мова йде про спеціальну звітність і ризик-менеджмент впливу на навколишнє середовище, уточнив глава НБУ.
https://ecotown.com.ua/news/Mizhnarodna-finansova-korporatsiya-rozrobila-dlya-Ukraini-dorozhnyu-kartu-zelenogo-finansuvannya/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами