Українська альтернативна енергетика: 11-17.05.2020

unnamed (13)

Виробники ВДЕ сплатили 19,77 млрд грн податків у 2019 році


За даними державної податкової служби України, сума сплачених податків виробниками електроенергії з ВДЕ у 2019 році становила 19,77 млрд грн.
З початку 2009 року до кінця 2019 року, до бюджетів усіх рівнів було перераховано 93,62 млрд грн, що робить сектор альтернативної енергетики одним з найбільших за обсягами податкових відрахувань. Обсяги відрахувань зростають майже щороку.
До порівняння, робота вугільної генерації минулого року забезпечила у три рази менше відрахувань до держбюджету, аніж альтернативна енергетика. Суму податкових надходжень від ТЕС та ТЕЦ становила 6,55 млрд грн у 2019 році. Всього ж за 10 років вугільна генерація принесла до держбюджету майже вдвічі менше коштів, аніж ВДЕ – 48,24 млрд грн.
«В альтернативну енергетику щороку вкладаються мільярди євро інвестицій, це одна з небагатьох галузей, що допомагає залучати кошти до України, а не виводити їх за кордон. З розвитком галузі, зростають надходження до державного бюджету, з'являються нові робочі місця. Це та індустрія, що показує усьому світу, що в Україні може існувати чесний та сучасний бізнес», - коментує голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олександр Козакевич.
Розвиток сектору альтернативної енергетики є довгостроковим енергетичним та екологічним пріоритетом для України, що передбачено вітчизняним законодавством та участю у міжнародних угодах. У довгостроковій перспективі використання ВДЕ є запорукою енергетичної незалежності України та стабільності енергомережі, що потребує заміщення застарілих і нестабільних АЕС та ТЕС.
https://uare.com.ua/novyny/716-virobniki-vde-splatili-19-77-mlrd-grn-podatkiv-u-2019-rotsi.html
 
 
Посли восьми країн, що вклалися у ВДЕ України  закликали не допустити неповернення інвестицій

Посли Бельгії, Великобританії, Канади, Норвегії, Німеччини, Франції, Швеції та Південної Кореї в Україні в листі на керівництво країни закликали не допустити неповернення інвестицій в відновлювані джерела енергії (ВДЕ) країни, передає Енергореформи.
 "Ми з оптимізмом дивимося на процедуру медіації, яку ваш уряд зараз проводить з Секретаріатом Енергетичного співтовариства і яка в найближчі тижні повинна привести до консенсусної угоди з іноземними інвесторами та відповідними зацікавленими сторонами. Ми розуміємо, що проект меморандуму був підготовлений в процесі медіації. За умови необхідної доброї волі з обох сторін цей меморандум може бути доопрацьований, забезпечуючи можливу основу для врегулювання ", - йдеться в листі, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".
Посли усвідомлюють, що електроенергетичний сектор України в даний час стоїть перед серйозними викликами, але закликають не вносити в закони і правила ринку незворотні зміни, які не дозволять інвесторам гарантовано повернути свої інвестиції.
У тексті листа зазначається, що в даний час іноземні компанії вклали вже більше $ 2 млрд інвестицій в розвиток сектора відновлюваної енергетики України, що свідчить про довіру до виконання країною своїх регуляторних і законодавчих зобов'язань.
У зв'язку з цим посли закликали не підривати довіру інвесторів прийняттям рішень, які можуть мати короткострокову вигоду, але разом з тим негативні довгострокові наслідки для електроенергетичного сектора і для інвестиційного клімату України в цілому.
"Варто також відзначити, що ряд українських проектів з відновлюваної енергетики були забезпечені гарантіями експортного кредиту, наданого зарубіжними урядами. Тому ми не можемо виключати можливості того, що будь-яке одностороннє скасування правових гарантій з боку України може привести до того, що надання державних кредитних гарантій в майбутньому буде здійснюватися з великим небажанням ", - йдеться листі.
http://reform.energy/news/posly-vosmi-vlozhivshikhsya-v-vie-ukrainy-stran-prizvali-ne-dopustit-nevozvrata-investitsiy-14294 
 
 
Юридична група LCF здійснила супровід проекту для Scatec Solar з введенням в експлуатацію СЕС на 54 МВт під Києвом

Юридична група LCF здійснила повний юридичний супровід запуску в експлуатацію сонячної електростанції «Богуслав-2» потужністю 54 МВт. 7 травня 2020 року відбулася комерційна генерація електричної енергії в мережу.
Електростанція знаходиться в м Богуслав Київської області, власником СЕС є норвезька компанія Scatec Solar.
Юридична група LCF здійснила супровід всіх регуляторних процедур, необхідних для запуску проекту: ліцензування, встановлення «зеленого» тарифу, отримання статусу учасника ринку електроенергії, укладення необхідних договорів, а також консультувала з питань будівництва, введення в експлуатацію та підключення СЕС до електромережі.
З боку LCF над проектом працювали Іван Бондарчук, радник, керівник практики енергетики та природних ресурсів, і Катерина Андарак, юрист.
https://pravo.ua/juridicheskaja-gruppa-lcf-osushhestvila-soprovozhdenie-proekta-dlja-scatec-solar-s-vvedeniem-v-jekspluataciju-sjes-na-54-mvt-pod-kievom/
 
 
Мапу "зелених" електростанцій розробили на Черкащині

На Черкащині активно розвивається сфера альтернативної та відновлювальної енергетики. 
Про це повідомляє пресслужба Черкаської ОДА.
За останні півроку в дію ввели п'ять сонячних електростанцій потужністю понад 13,2 МВт, що дало змогу збільшити загальну потужність більш ніж в 3 рази.
 На цих СЕС вже виробили 15,53 млн кВт год. Крім того за цей період встановили 273 сонячних електростанції на дахах приватних домогосподарств. Таким чином їхня кількість збільшилась на 60 відсотків.
На створеній мапі можна знайти відмітки 19 сонячних електростанцій загальною потужністю 19,08 МВт, 12 малих гідроелектростанцій загальною потужністю 6,37 МВт та 2 когенераційних установки на біопаливі та біогазі – 6,6 МВт.
Крім того, відмічена найпотужніша сонячна електростанція, яку найближчим часом планується ввести в експлуатацію.
http://zmi.ck.ua/oblast/mapu-zelenih-elektrostantsy-rozrobili-na-cherkaschin.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами