Українська альтернативна енергетика: 11-17.02.2019



У Славутичі планують встановити біоТЕЦ та відмовитися від газу!


До кінця ц.р. у Славутичі, що на Київщині, планують встановити біоТЕЦ на трісці електричною потужністю 12,5 МВт і тепловою потужністю 29 МВт.
БіоТЕЦ стане ще однією складовою стратегії міста повністю відмовитися від газу і перейти на альтернативні джерела енергії, зменшивши таким чином вартість теплової енергії для споживачів.
Так, створення «зеленого» енергетичного кластеру у місті розпочалося із запуску твердопаливної котельні потужністю 10,5 МВт у грудні 2017 року.
Вже другий рік поспіль ця котельня на трісці виручає місто, особливо в опалювальні сезони, та забезпечує близько 30% потреб у тепловій енергії та гарячій воді.
За підсумками опалювального сезону 2017-2018 рр. завдяки твердопаливній котельні заміщено споживання 4,5 млн м3 газу.
При цьому, тепло із тріски дешевше для споживачів, адже реалізується за стимулюючим тарифом – 90% від тарифу на тепло з газу. Це реальний приклад дії розробленого спільно з Агентством Закону України від 21.03.2017 № 1959-VIII (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1959-viii).
Крім того, неподалік Славутича планується висадження 1,5 тис га енергетичної верби, що стане сировиною для роботи котельні та біоТЕЦ. Також передбачається збільшити обсяги насаджень до 5 тис. га.
Держенергоефективості готове і надалі підтримувати наміри міста у створенні «зеленого» енергетичного кластеру у рамках Меморандуму про співпрацю, підписаного із мером м. Славутича Юрієм Фомічевим та засновником групи компаній «Укртепло» Іваном Надєїним.
http://saee.gov.ua/uk/news/277


Сонячна електростанція Укртрансгазу згенерувала 308 МВт*год зеленої електроенергії за 2018 рік

СЕС Укртрансгазу виробила 308 МВт*год електроенергії за 2018 рік. Всю вироблену станцією електроенергію з грудня 2017 року наша філія Укргазтехзв`язок у повному обсязі продає за «зеленим тарифом» до єдиної енергетичної системи України – ДП «Енергоринок». У 2018 році Укртрансгаз зміг виручити на цьому 1,9 млн грн.
Зауважимо, що споживання електроенергії філією Укргазтехзв’язок в 2018 року склало 225 МВт*год. Це означає, що потужності електростанції дозволяють на 100% покрити власне споживання філії з можливістю ще й надавати різницю стороннім споживачам в розмірі 79 МВт.
Також, згенерованого в 2018 році обсягу електроенергії вистачило би для цілорічного забезпечення потреб сучасної житлової 24-поверхової «свічки» або близько 50 середньостатистичних приватних будинків.
Укртрансгаз розглядає варіанти встановлення альтернативних джерел енергії для живлення віддалених невеликих об’єктів ГТС. Інженери та фінансисти прораховують в комплексі технічну, економічну та екологічну доцільність, адже мета компанії – бути надійною та ефективною.
Нагадаємо, наша сонячна електростанція є пілотним проектом відновлювальної енергетики в Групі Нафтогаз України - Naftogaz.
СЕС запущено в експлуатацію на початку 2017 року (https://goo.gl/5iNPkP). Вона складається з 1140 сонячних панелей загальною потужністю 300 кВт. За теоретичними розрахунками станція має генерувати 400 МВт*год електроенергії на рік, при цьому найбільшу кількість енергії – 55 МВт*год на місяць – у липні, а найменшу – 6,2 МВт*год на місяць – у грудні.
За результатами пілотної експлуатації сонячної станції Укртрансгазу інші підприємства Групи Нафтогазу також планують встановити сонячні електростанції.
http://utg.ua/utg/media/news/2019/01/sonyachna-elektrostanczya-ukrtransgazu-zgeneruvala-308-mvtgod-zeleno-elektroenerg-za-2018-rk.html


Першу вітроенергетичну установку потужністю 4,5 МВт зводять на Донеччині

Поблизу селища Ясногірка, що неподалік Слов’янська та Краматорська, почали заливати фундамент для першого вітрогенератора потужністю 4,5 МВт.
Майбутній вітропарк складатиметься з 15 вітроенергетичних установок потужністю 4,5 МВт. На першому етапі будівництва мають ввести в експлуатацію три вітроенергетичні установки.
Установку виготовить Краматорський завод ТОВ «Фурлендер Віндтехнолоджі», який входить до групи компаній «Вітряні парки України».
Перший вітряк, який вироблятиме близько 17 млн кВт-год у рік і зможе забезпечити електроенергією близько 3 500 домогосподарств, має запрацювати навесні.
http://saee.gov.ua/uk/news/2770


У Запорізькій області введено у експлуатацію потужну вітроелектростанцію

1 лютого у Запорізькій області було введено у експлуатацію перші сім вітряків Приморської ВЕС. Загалом мають запрацювати 26 турбін, повідомляють у Міністерстві регіонального розвитку.
Так, почали працювати 1-й, 2-й, 3-й, 4-й, 5-й, 6-й, 10-й пускові комплекси. Потужність однієї вітрової турбіни складає 3,8 МВт.
Будівництво кожної черги передбачає встановлення однієї вітроенергетичної установки (турбіни), прокладання кабельних ліній 35 кВ та кабельних ліній управління пожежною сигналізацією. Загалом же має бути встановлено 26 турбін.
Після запуску останнього пускового комплексу загальна потужність Приморської ВЕС на землях Приморської міської ради та Борисівської сільської ради Приморського району Запорізької області складе 200 МВт.
http://actual.today/u-zaporizkij-oblasti-vvedeno-u-ekspluataciju-potuzhnu-vitroelektrostanciju/


«Київобленерго» побудує підстанцію 110/10 кВ і повітряні лінії на 112 млн грн для приєднання СЕС в Богуславі

ПАТ «Київобленерго» підписало з ТОВ «Електросвіт» (Івано-Франківськ) договір на будівництво підстанції 110/10 кВ для приєднання сонячних електростанцій (СЕС) в Богуславі (Київська обл.), Передає енергореформи.
Договір на суму 111,7 млн грн було підписано 29 січня, повідомляється в системі «Прозорро».
Разом з підстанцією будуть побудована повітряна лінія 110 кВ від ЛП 110 кВ «Миронівський-Дашуківка і» Миронівка-Юрківка «. Роботи повинні бути завершені на 1 листопада 2019 року.
Як повідомлялося, «Київобленерго» в 2017 році підписало з ТОВ «Подільський енергоконсалтинг» договір вартістю 26 млн грн на будівництво ВЛ 35 кВ в розріз існуючої ЛЕП «Темп-Юхни» і відкритого розподільчого пристрою (ВРП) 35 кВ для приєднання Богуславської СЕС.
В кінці 2018 року ТОВ «Сангріненерджі» ввело в дію Богуславську СЕС потужністю 16 МВт.
Бенефіціарами ТОВ «Сангріненерджі» в держреєстрі вказані кіпрська Neytvic Investments Ltd., фізособи Едуард Завізіон і Аркадій Соколов.
Компанія Amobi Capital (США) в 2018 році побудувала в Богуславі СЕС потужністю 4,5 МВт і заявила про намір розширити її потужність до 50 МВт. У Amobi Capital також повідомляли про намір протягом трьох років побудувати в Україні сонячні станції сумарною потужністю 500 МВт.
http://reform.energy/news/kievoblenergo-postroit-podstantsiyu-11010-kv-i-vozdushnye-linii-na-112-mln-grn-dlya-prisoedineniya-ses-v-boguslave-10496


Україна приєдналась до світової платформи Global 100% RE для переходу на відновлювану енергію

Україна приєдналась до найбільшої у світі ініціативи з переходу на відновлювані джерела енергії - Global 100% RE.
Платформу Global 100% RE Ukraine, яка об’єднала вісім українських «зелених» організацій, запустили в ході анонсуючої прес-конференції у Києві 31 січня.
Член виконавчого комітету Платформи Global 100% RE та генеральний секретар Всесвітньої вітроенергетичної асоціації Стефан Гзаенгер у своєму онлайн-зверненні висловив підтримку Україні і всім організаціям, що приєдналася до активного переходу на поновлювані джерела енергії.
«Україна співпрацюватиме з найбільшою сьогодні платформою у світі, - зазначила амбасадор відновлюваної енергії Руслана Лижичко. – Renevable Energy – ідеологія, яка пасує й українцям, ми ставимо на меті з’явитися на Rewenable-карті світу».
На переконання голови Української вітроенергетичної асоціації Андрія Конеченкова, відновлювані джерела енергії можуть перемогти традиційні, які сьогодні впливають на глобальне потепління.
Наразі складена програма дій платформи на 2019 рік спрямованих на досягнення національних цілей у сфері відновлюваної енергетики.
Учасниками ініціативи Global 100% RE Ukraine стали Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА), Біоенергетична асоціація України (БАУ), Асоціація сонячної енергетики України (АСЕУ) , Українська Воднева Рада (УВР), Українська асоціація відновлюваної енергетики (УАВЕ), ПрАТ МХП, ГК Метрополія та Офіс Амбасадора відновлюваної енергії (ОАВЕ).
Найближчим часом буде створена організаційна структура платформи Global 100% RE. UKRAINE, відкрито офіс в Україні та штаб-квартира у місті Бонн під юрисдикцією ЄС для більш ефективної співпраці з міжнародними партнерами та організаціями та більш глибокої інтеграції в європейські процеси та ініціативи.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrayina-pryyednalas-do-svitovoyi-platformy-Global-100-RE-dlya-perekhodu-na-vidnovlyuvanu-enerhiyu-/


У Вінниці відкрили потужний завод з виробництва сонячних панелей

Компанія Kness Group відкрила у Вінниці завод з виробництва сонячних панелей.
Про це повідомляє «Громадське».
Як наголошується, за рік там можуть виготовляти сонячних панелей загальною потужністю 200 мегаватів. Це перший завод такої потужності в Україні.
До прикладу, потужності першої черги підприємства (200 мегаватів) вистачило б, аби щороку забезпечувати електроенергією 150 тисяч квартир, зазначають на виробництві.
Відкрила підприємство компанія Kness Group. Компанія планує продавати свої панелі як промисловим, так і побутовим користувачам. Нині на заводі працюють 120 осіб.
«Завод почне працювати з 15 лютого, зараз ми виготовляємо тестові лінійки. Ми навчили одну зміну працівників, у майбутньому завод працюватиме цілодобово, в три зміни. Ми плануємо цього досягти уже за кілька місяців», — повідомив директор заводу Kness PV Олег Довбощук.
Нині на території Вінницької області сонячні електростанції генерують понад 250 МВт, розповів голова Вінницької ОДА Валерій Коровій. Цього року планують запустити виробництво ще 60 МВт.
KNESS – це українська група компаній, яка розробляє технології та втілює проекти традиційної та відновлюваної енергетики.
Нагадаємо, навесні 2018 року Європейський банк реконструкції та розвитку виділив Україні 25,9 мільйонів євро на будівництво трьох сонячних електростанцій, які розташовуватимуться у Вінницькій області.
Нагадаємо, за останні три роки в Україні більше 3 тисяч приватних домогосподарств встановили сонячні електростанції загальною потужністю 51 МВт.
https://www.epravda.com.ua/news/2019/02/5/645000/


На Херсонщині запустили перші дві черги нової вітроелектростанції

Державна архітектурно-будівельна інспекція ввела в експлуатацію перші дві черги Авер’янівської вітроелектростанції, потужність яких складає 14,4 мегавата.
Після повного запуску всіх черг цієї електростанції її потужність складе 69 мегаватів.
Зазначається, що Авер’янівська вітроелектростанція розташована неподалік Скадовську, на узбережжі Чорного моря. Будує об’єкт компанія «Віндкрафт Україна», яка протягом минулого року збудувала у Херсонській області вітряків загальною потужністю близько 170 мегаватів.
Крім цього повідомлялось, що норвезькі інвестори розпочали енергетичний проект з відновлювальної енергетики в Україні. Зокрема, на межі з Кримом збудують найбільшу вітроелектростанцію України «Сиваш». До фінансування проекту долучився ЄБРР. Загальна вартість проектів з відновлювальної енергетики, які норвезький бізнес планує реалізувати в Україні складає близько 1 мільярда євро.
https://hromadske.ua/posts/na-hersonshini-zapustili-pershi-dvi-chergi-novoyi-vitroelektrostanciyi

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами