Українська альтернативна енергетика: 11-17 жовтня 2021

1988539603800

В Україні розробили онлайн-карту небезпечних підприємств-забруднювачів

Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України розробило веб-карту для отримання інформації про 4 тисячі українських підприємств, чия діяльність пов'язана шкідливими викидами.
Про це заявив заступник міністра екології Руслан Стрілець, передає interfax.com.ua.
Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів (РВПЗ) у вигляді веб-карти доступний на онлайн-платформі "ЕкоСистема".
"ЕкоСистема - національна платформа, де зібрані всі адміністративні екопослуги для бізнесу і вся екологічна інформація для громадян, - пояснює він. – Русурс постійно поповнюється новими сервісами і наборами даних, а тепер з’явилася важлива складова веб-порталу: зручна карту України, на яку нанесено всі 4 тисячі підприємств-забруднювачів, інформація про які міститься у РВПЗ".
За словами Руслана Стрільця, це історична подія у сфері цифрової трансформації довкілля.
«За допомогою веб-карти можливо дізнатися, які підприємства відповідальні за забруднення води або атмосферного повітря у тому чи іншому регіоні, коли Держекоінспекція востаннє перевіряла діяльність того чи іншого підприємства, який обсяг викидів вони генерують щорічно у контексті забруднення атмосферного повітря і води», - зазначають у відомстві.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-rozrobili-onlayn-kartu-nebezpechnikh-pidpri-mstv-zabrudnyuvachiv/
 

Кабмін надав держгарантію «Укренерго» на випуск до 22,8 млрд грн єврооблігацій для розрахунків за "зеленим" тарифом

Кабінет Міністрів надав НЕК «Укренерго» державну гарантію на випуск облігацій обсягом до 22,8 млрд грн для погашення боргів за вироблену з відновлюваних джерел електроенергію за «зеленим» тарифом, повідомляє Інтерфакс-Україна.
«Погодитися з пропозицією Міністерства енергетики щодо надання у 2021 році державної гарантії для забезпечення виконання боргових зобов’язань за кредитом, що залучається приватним акціонерним товариством НАК «Укренерго» шляхом випуску та розміщення облігацій на міжнародних фондових ринках з метою підтримки його ліквідності та стійкості роботи», - зазначено в постанові Кабміну №1049 від 11 жовтня 2021 року.
Згідно з постановою, Міненерго спільно з «Укренерго» та ДП «Гарантований покупець» мають забезпечити спрямування запозичених коштів на погашення заборгованості, яка виникла відповідно до договорів купівлі-продажу електроенергії за «зеленим» тарифом, укладених між «ГарПоком» і ВДЕ-генерацією.
https://ecotown.com.ua/news/Kabmin-nadav-derzhgarantiyu-Ukrenergo-na-vipusk-do-22-8-mlrd-grn-vroobligatsiy-dlya-rozrakhunkiv-za-/
 
 
Україна може підписати звіт про об’єднання з енергосистемою Європи у жовтні

У жовтні 2021 року буде затверджений та підписаний звіт про можливість та технічні умови синхронного об’єднання енергосистем України та континентальної Європи (ENTSO-E).
Про це заявив голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький у ході конференції «Україна ENTSO-E: за крок до енергетичної незалежності», передає expro.com.ua. 
«Ми очікуємо, що звіт буде прийнятий і підписаний зі сторони ENTSO-E і з нашої сторони у жовтні, - сказав він.
За його словами, у листопаді представники ENTSO-E зможуть визначити дати проведення першого етапу ізольованого режиму, який має відбутися взимку цього року.
«Також ми очікуємо, що у листопаді цього року Регіональна група ENTSO-E континентальної Європи на своєму пленарному засіданні затвердить ці результати і також визначить можливість початку ізольованого режиму наступного року взимку», - додав голова правління «Укренерго».
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-mozhe-pidpisati-zvit-pro-ob-dnannya-z-energosistemoyu-vropi-u-zhovtni/
 
 
ДТЕК планує побудувати установки з використанням водню

Енергетична компанія ДТЕК має намір побудувати пілотні установки з power to power або домішок водню в газі.
Про це заявив виконавчий директор компанії Дмитро Сахарук у ході Київського міжнародного економічного форуму, передає interfax.com.ua. 
"Ми розглядає можливість участі у проектах у сфері водневої енергетики, - заявив він. - Дивимося, яким чином можемо поекспериментувати у цьому конкретному виді палива».
Підприємства ДТЕК видобувають вугілля і природний газ, виробляють електроенергію на сонячних, вітрових і теплових електростанціях, здійснюють трейдинг енергоресурсами на українському і зарубіжних ринках, розподіляють і постачають електроенергію споживачам, надають послуги з енергоефективності та розвивають мережу швидкісних зарядних станцій.
https://ecotown.com.ua/news/DTEK-planu-pobuduvati-ustanovki-z-vikoristannyam-vodnyu/
 
 
Україна приступила до реалізації першого проекту з виробництва «зеленого» водню – прем'єр

Україна приступила до реалізації першого проекту з будівництва потужностей для виробництва «зеленого» водню, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.
«В Україні вже є перші кроки. Вже бізнес відреагував і вже є перший контракт на виробництво водню. Такий проект уже будують», – констатував прем'єр під час Київського міжнародного форуму.
Як передає Інтерфакс-Україна, розвиток водневих проектів стане державною стратегією нарівні з розвитком інших альтернативних джерел енергії.
«Не всі країни мають такі можливості для масового виробництва водню. Україна має. Тому вона включена як повноцінний партнер до угоди між європейськими країнами», – наголосив Шмигаль.
Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз" наприкінці вересня анонсувала підписання меморандуму про співпрацю з одним із промислових підприємств на півдні країни в проекті з виробництва водню. Меморандум передбачатиме не лише сегмент виробництва, а й транспортування водню. Водночас транспортування здійснюватиметься морським транспортом, а не трубопроводами.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-pristupila-do-realizatsii-pershogo-proektu-z-virobnitstva-zelenogo-vodnyu-prem-r/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами