Українська альтернативна енергетика: 10-16.09.2018

Верховна Рада України спростила вимоги до проведення експертизи проектопобудови вітряних електростанцій

За прийняття відповідного законопроекту №8015 у вівторок проголосувало 250 депутатів.
Закон дає можливість відносити ВЕС до класу наслідків СС1 (незначні наслідки), тоді як раніше такі об’єкти ставилися до класу наслідків не нижче СС2.
Одним з авторів відповідного законопроекту виступив власник ТОВ «Фурлендер Віндтехнолоджі» (виробник вітроустановок) - депутат Максим Єфімов.
Згідно з пояснювальною запискою до документа, законопроект розроблений з метою підвищення інвестиційної привабливості галузі виробництва енергії з поновлюваних джерел в частині узгодження процедур експертизи проектів будівництва об’єктів та уточнення характеристик віднесення об’єктів до класів наслідків.
Для цього пропонується внести зміни до законів «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення містобудівної діяльності».
У цих змінах, зокрема, пропонується виключити з класу середніх наслідків СС2 об’єкти, «які виробляють електричну енергію з енергії вітру», і віднести їх до класу СС1 - незначні наслідки.
У той же час, Головне експертне управління Верховної Ради зазначило, що відповідно до закону «Про оцінку впливу на навколишнє середовище», вітрові парки, вітрові електростанції, які мають дві і більше турбіни або висота яких становить 50 метрів і більше, можуть мати значний вплив на навколишнє середу і підлягають оцінці впливу на навколишнє середовище. Також оцінці підлягає будівництво ліній передачі електроенергії при створенні ВЕС.
Раніше, ЕлектроВісті писали, що ТОВ «Фурлендер Віндтехнолоджі», що працює в Краматорську (Донецька обл.), В 2018 році планує виготовити 17 вітротурбін, які встановлять на українських вітряних електростанціях.
Також стало відомо, що депутат Верховної Ради Максим Єфімов (фракція «Блок Петра Порошанко») купив контрольний пакет акцій енергогенеруючої компанії ПАТ «Донбасенерго».
Крім того, депутат заявляв, що виступає проти переходу від «зеленого тарифу» до механізму аукціонів при стимулюванні проектів будівництва електростанцій на поновлюваних джерелах енергії.
«Моя думка - ні в якому разі не можна переходити до аукціонів, потрібно спрощувати, вдосконалити наявний механізм» зеленого тарифу «... Аукціони зупинять і зруйнують створення майданчиків ВДЕ в Україні. Це я кажу як практик, який побудував десятки вітропарків в Україні, Казахстані», - сказав Єфімов.
Для зниження тарифів потрібно знизити ризики - Scatec Solar

Норвезька Scatec Solar має намір до кінця наступного року досягти 200 МВт встановленої потужності сонячних електростанцій (СЕС) в Україні. Однак багато в чому це буде залежати від того, як пройде введення програми аукціонів, повідомив «Енергорерофме» Магнус Йохансен (Magnus Johansen), керівник з розвитку бізнесу Scatec Solar.
За його словами, середньострокова стратегія розвитку бізнесу сонячної генерації Scatec Solar в Україні буде корелювати з введенням програми аукціонів. У разі їх успішного введення, компанія збирається продовжувати будівництво настільки активно, наскільки це буде можливо.
Представник Scatec зазначив, що ризики від введення аукціонів залежать від того, як саме буде проведена імплементація нового законодавства щодо підтримки відновлюваної енергетики.
Як сказав пан Йохансен, імплементація повинна не тільки пройти, а й «пройти добре» (good way), підкресливши нетотожність двох понять.
На його думку, важливим сигналом для інвесторів буде, якщо в ході підготовки та імплементації нового законодавства буде більше враховуватися думка міжнародних гравців ринку.
Він також звернув увагу на високі політичні, економічні, регуляторні ризики, характерні для України, як для більшості ринків, що розвиваються. Через високі ризики вартість капіталу в Україні вище, ніж в країнах з розвиненою економікою. Тому якщо тариф буде знижено, то ризики також повинні бути знижені, - уклав він.
Уже 4,7 тис. Приватних домогосподарств України встановили сонячні батареї



За даними Держагентства з енергоефективності та енергозбереження в Україні встановлено 4 660 приватних сонячних електростанцій, загальною потужністю 90 МВт.
Відзначається, що тільки в другому кварталі цього року 1 107 сімей перейшли на використання енергії сонця, що вдвічі більше, ніж в першому кварталі. Це свідчить, що сонячні панелі стрімко набирають популярність серед населення, кажуть у відомстві. Інвестиції в їх установку оцінюються в 88 млн євро.
Три з половиною роки тому таких станцій в державі було лише 40, а їх загальна потужність дорівнювала 0,3 МВт. Нині ж цей показник для приватних сонячних панелей досяг 90 МВт. З одного боку - це лише 1% від загального виробництва енергії, з іншого - всього в 7 разів менше за відповідний показник знаменитого ДніпроГЕСу.
Лідерами за кількістю встановлених приватних СЕС є такі області, як Київська, Дніпропетровська та Тернопільська.
ЕлектроВісті писали, що на липень 2018 р в Житомирській області працює 100 приватних сонячних електростанцій, а скоро з’явиться ще 30. Такий результат був досягнутий лише за рік дії обласної програми підтримки. Так, жителям Житомирщини відшкодовують кошти в розмірі до 50 тис. Грн з обласного бюджету - 15% від вартості систем сонячного теплопостачання і 20% від сонячних батарей і покрівельних панелей. У 2018 році в обласному бюджеті передбачено 4 мільйони гривень на програму «теплих кредитів» і компенсацію за сонячні електростанції.
Нагадаємо, з 24 червня в дію вступило підвищення на 0,75% «зеленого» тарифу для домогосподарств.
Також повідомлялося, що НКРЕКП може продовжити дію «зеленого» тарифу для домогосподарств до 2040 року.
Фінсько-український трастовий фонд надаватиме фінансування для підготовки «зелених» проектів

Фінляндія та Україна об’єднали зусилля і заснували спільний фонд для розробки проектів у відновлюваній енергетиці та енергоефективності.
«Фінсько-український трастовий фонд - результат плідної співпраці МЗС Фінляндії та Держенергоефективності, започаткованої підписанням відповідного Меморандуму у 2017 р. під час візиту Президента України П. Порошенка до Фінляндії», - пояснив Костянтин Гура, радник Голови Держенергоефективності, презентуючи Фонд на семінарі щодо кращих механізмів розвитку «чистої» енергетики на основі досвіду скандинавських країн.
Також безпосередню роль у заснуванні Фонду відіграло НЕФКО, з яким Держенергоефективності підписало Угоду щодо заснування такої інституції.
Уряд Фінляндії виділив 6 млн євро для роботи Фонду впродовж 5 років.
«Фонд допомагатиме як муніципалітетам, так і девелоперам розробляти техніко-економічне обгрунтування для проектів у сфері енергоефективності та «чистої» енергетики», - наголосив К. Гура.
Також передбачається надання підтримки під час розробки законодавства та реалізація пілотних проектів.
Координатором Фонду в Україні є Держенергоефективності.
Крім цього, компанія «Finnish Consulting Group» (FCG) була залучена НЕФКО для управління та координації практичної роботи, пов’язаної з розробкою, оцінкою та впровадженням проектів.
«Ми дуже вдячні Уряду Фінляндії за підтримку України. Переконані, що Фонд запрацює на повну силу вже цього року. Спільна робота над «зеленими» проектами сприятиме зміцненню партнерства, налагодженню співпраці бізнесу двох країн та зменшенню енергозалежності», - підсумував К. Гура.
Детальніше про роботу Фонду та процедуру подання заявок дізнавайтеся на сайтах:
• Агентства: http://saee.gov.ua/uk/content/finland-ukraine-trust-fund
• НЕФКО: http://www.nefco.org/work-us/our-services/grants/finland-ukraine-trust-fund.
В Україні три міста повністю переходять на «зелену» енергетику
Мери Житомира, Кам’янця-Подільського та Чорткова підписали меморандум з міжнародною кліматичною організацією 350.org, відповідно до якої взяли на себе зобов’язання поступово переводити енергосистему своїх міст на відновлювані джерела енергії.
Про це під час прес-конференції у Києві повідомила координатор в регіоні Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії від міжнародної кліматичної організації 350.org Світлана Романко, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Ми вдячні нашим мерам за те, що вони перші долучилися, зокрема міський голова Житомира вже підписав Меморандум про ціль перевести місто до 2050 року на 100% відновлюваної енергії в енергобалансі міста», - сказала Романко.
Вона зазначила, що 7-8 вересня проходить глобальна кліматична мобілізація, до якої долучені понад 200 міст по всьому світу.
«Відбувається понад 700 подій в цілому світі, які присвячені проблемі клімату, із закликом скорочувати видобування брудного викопного палива, заміщати його чистою енергією, яка буде доступною для всіх, і будувати власну енергетичну незалежність. Акції тривають наразі в Києві і послідовні акції відбудуться у 17 українських містах. Загалом в регіоні їх відбудеться понад 27 і ми також очікуємо від інших мерів перехід на відновлювані джерела енергії», - зазначила вона.
Зокрема, міський голова Житомира Сергій Сухомлин зауважив, що місто у червні 2018-го спільно з 350.org підписало Меморандум про глобальний перехід міста на 100% відновлюваної енергетики.
«Підписання угоди про перехід до 2050 року - це абсолютна реальність. Місто Житомир є підписантом угоди мерів і у нас є обов’язки до 2020 року скоротити викиди CO2 на 20%. Зараз у місті Житомирі працюють міжнародні організації, це Європейський банк реконструкції та розвитку, і ми реалізуємо проект будівництва ТЕЦ на біопаливі, який вже реалізував Кам’янець-Подільський. Також за рахунок гранту Швейцарського бюро співробітництва на днях відбудеться підписання угоди по будівництву ще однієї ТЕЦ на біопаливі. Також естонські інвестори будують велику ТЕЦ і ще одна ТЕЦ проходить конкурс. Чотири ТЕЦ дадуть місту Житомиру приблизно 100 МВт теплової енергії, завдяки якій ми зможемо замістити газ», - сказав Сухомлин.
Як зазначив секретар Кам’янець-Подільської міської ради Дмитро Васильянов, місто також долучилося до підписання меморандуму, яким визначено досягти економії всіх енергоресурсів на 20%, а також скоротити використання викопного палива та обсягів викидів парникових газів у навколишнє середовище на 20%.
Міський голова м. Чортків Володимир Шматько підкреслив, що у 2016 році місто підписало угоду мерів і розробило свій план дій сталого енергетичного розвитку Чорткова.
«Ми поставили собі завдання - зробити місто Чортків енергоефективним. У 2016 році ми підписали угоду мерів, розробили свій план дій сталого енергетичного розвитку Чорткова, дали чіткі завдання, що громада і місцева влада має зробити до 2030 року, а головним завданням - це зменшити споживання енергоресурсів і зменшити викиди CO2 в навколишнє середовище до 30%», - розповів він.
«Підвищення рівня енергетичної безпеки - є ключовим пріоритетом діяльності роботи Міністерства»

Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик під час підписання Меморандуму про взаєморозуміння між проектом «Енергетична безпека» та Міністерством енергетики та вугільної промисловості України щодо співробітництва в рамках технічної допомоги, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).
Міністр окреслив питання внутрішньої енергетичної політики, реалізація якої можлива завдяки прийнятій Енергетичній стратегії України до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність» та зовнішньої політики щодо диверсифікації енергетичних ресурсів та вироблення єдиної позиції проти зовнішніх загроз.
«Уряд України докладає максимум зусиль для повноцінної інтеграції своїх енергоринків у європейські енергетичні системи та продовження реформування енергетичного сектору України», – наголосив Міністр.
Старшим Радником з питань енергетики місії USAID Шукру Богутом відзначено, що зазначений проект є найбільшим проектом технічної допомоги США у сфері енергетики для України та висловив найщиріші сподівання у досягненні стратегічної мети проекту – підвищенні рівня енергетичної безпеки України.
З боку української сторони впровадження Проекту координуватиме заступник Міністра з питань європейської інтеграції Наталія Бойко.
Під Мелітополем будується сонячна електростанція. Фото з висоти пташиного польоту



Цікаві фото з висоти пташиного польоту майбутньої сонячної електростанції, яку будують сьогодні під Мелітополем, з’явилися в мережі.
Фотогальванічна електростанція займе ділянку площею 200 000 м квадратних. Потужність електростанції - 10000 кВт. Замовником будівництва виступила київська компанія «Скіфія-Солар-1». Генпідрядник - вінницька компанія ТОВ «НЕСС КОНСТРАКШН».
Станція буде генерувати електроенергію в денний час доби і продавати державі. Термін введення в експлуатацію першої черги станції до 1 жовтня 2018 року. До речі, будівництво електростанції дасть Мелітополю і довколішним селам нові робочі місця. Адже її повинні обслуговувати, а це зможуть робити місцеві жителі. На будівництві об’єкта також задіяні мелітопольці і жителі сусідньої Костянтинівки.
ЕлектроВісті раніше писали про те як працює сонячна електростанція в Нікополі, побудована канадськими інвесторами. СЕС знаходиться на території Нікопольського заводу феросплавів. Площа електростанції - 15 гектарів, на них накопичують енергію сонця 32 тисячі панелей. Сума канадських інвестицій склала 10,5 мільйона євро.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами