Українська альтернативна енергетика: 10-16.08.2020

snimok-ekrana-2019-10-28-v-13.58.11

НКРЕКП ухвалила рішення про зниження «зеленого» тарифу на електроенергію

Регулятор на засіданні 1 серпня ухвалив рішення про зниження «зеленого» тарифу на електроенергію.
Про це повідомила пресслужба НКРЕКП.
«Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, повідомляє, що 1 серпня 2020 року відбулося засідання Комісії у формі відкритого слухання, на якому було ухвалено рішення прийняти постанову НКРЕКП «Про встановлення «зелених» тарифів на електричну енергію та надбавки до «зелених» тарифів за дотримання рівня використання обладнання українського виробництва для суб’єктів господарювання» (з 01 серпня 2020 року)», — йдеться у повідомленні.
За результатами цього засідання рішення НКРЕКП буде оформлено постановою, оприлюднено на офіційному вебсайті та в «Інформаційному бюлетені НКРЕКП», а також розміщено в Системі інформаційно-правового забезпечення «Ліга:Закон»та Юридичній інформаційно-пошуковій системі «Законодавство».
http://oilreview.kiev.ua/2020/08/03/nkrekp-uxvalila-rishennya-pro-znizhennya-zelenogo-tarifu-na-elektroenergiyu/
 

РГК провела перші в Україні випробування водню у газорозподільній системі

У ході випробувань була досягнута 99% концентрація водню.
В Україні відбулися перші випробування водню у газорозподільній системі. Їх провела Регіональна Газова Компанія.
Про це повідомляє прес-служба компанії.
Вказано, що в рамках EU Hydrogen Strategy, до якої долучилася РГК, відбувся перший в Україні експеримент з використання водню у газорозподільній мережі.
На спеціально підготовленому полігоні в Черняхові, Житомирська область, пройшли статичні випробування газових систем, при яких була досягнута 99% концентрація водню. Отримані в ході експерименту дані дозволять фахівцям і науковому співтовариству оцінити сумісність діючих газопровідних систем з новими видами енергії.
Регіональна Газова Компанiя 6 серпня 2020 року розпочала практичну частину програми випробувань по використанню водню у діючих газорозподільних мережах. Перший експеримент проведений на полігоні в Черняхові із урахуванням перспектив EU Hydrogen Strategy, з якою взаємодіє РГК.
"Нинішній порядок денний у європейській енергетиці - підготовка національних енергосистем до нових, "зелених", чистих видів енергії. Мова в першу чергу про водень, який є найперспективнішим енергоносієм. Підготовка газорозподільних систем до нових видів енергії - це стратегія, а не короткострокові рішення. РГК з початку року веде системну підготовку полігонів і наших фахівців до випробувань нових видів енергії. Тож сьогоднішній експеримент є частиною комплексної програми випробувань", - сказав директор РГК Олег Никоноров.
Для випробувань воднем газова система полігону в Черняхові була реконструйована фахівцями АТ "Житомиргаз" таким чином, щоб за складом обладнання, добірці матеріалів і ступеня їх зносу вона стала моделлю діючої газорозподільної системи.
У процесі експерименту системи полігону були прокачані інертним газом, а потім заповнені воднем, концентрація якого була доведена до 99%.
"Герметичність системи ми контролюємо датчиками тиску в ключових місцях за встановленим графіком з архівацією показників. Висока концентрація водню у системі дозволяє отримати унікальну інформацію про поведінку різних матеріалів газопроводів та обладнання. Для аналізу даних ми заручилися підтримкою провідних дослідницьких центрів", - розповів технічний директор "Житомиргазу" Сергій Колесник.
Наступні етапи дослідницької програми РГК передбачають статичні і динамічні випробування водню і його сумішей з природним газом на ще чотирьох спеціально підготовлених полігонах у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Харківській областях.
https://www.rbc.ua/ukr/news/op-nazvali-uslovie-ipoteki-1596714082.html
 
 
Дії влади вбивають інвестиційну привабливість «зеленої» енергетики – представник галузі

Головною претензією до законодавства щодо «зеленої» енергетики в Україні є закладена у ньому можливість по ходу змінювати правила у цьому секторі.
 Таку думку висловив голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олександр Козакевич на круглому столі в Укрінформі на тему: «Альтернативна енергетика в Україні: можливості для інвесторів та виробників».
«Є головна вимога до меморандуму і переговорів, які тривали рік, — що до кінця дії «зеленого» тарифу до нас жодних претензій бути не може. Будь-яка зміна умов провадження діяльності в цьому секторі не має впливати на фінансовий результат цих товариств. І в останню мить, при розгляді у Верховній Раді проголосували за поправку, яка дозволяє ці зміни. І судячи з реакції депутатів, нам слід очікувати ще якихось змін, які впливатимуть на фінансовий результат діяльності інвесторів», — зазначив Козакевич.
За його словами, це значно знижує інвестиційну привабливість зменшення тарифу для перших збудованих в Україні «зелених» електростанцій.
«Великим непорозумінням стало те, що перші станції, які були збудовані в Україні, потужність яких не перевищує 10 мегаватів із загальною потужністю близько 60 мегаватів по країні, до 1 серпня отримували найвищі «зелені» тарифи, бо мали великі капіталовкладення і повинні отримувати той високий «зелений» тариф. А їм урізали, згідно з меморандумом, спочатку до 53%, а потім законом трохи покращили до 47%. Це вбиває інвестиційну привабливість», — вважає Козакевич.
Крім того, на його думку, не відповідає здоровому глузду примусова реструктуризація галузі у вигляді зниження тарифів на «зелену» енергетику.
«Незрозуміло, як інвестор може погодитись на реструктуризацію, просто знизивши тарифи. Вимогою здорового глузду було б хоча б якесь продовження «зеленого» тарифу, щоб це виглядало як добровільна реструктуризація. Ми погоджуємося зараз знизити тариф, але дайте нам строк, на який продовжується цей «зелений» тариф», — наголосив Козакевич.
Також він вважає надто високою вартість позикового капіталу, який в Україні становить до 10%. Для порівняння, у Німеччині з її високим рівнем «зеленої» енергетики — лише 1,5%.
http://oilreview.kiev.ua/2020/08/07/di%d1%97-vladi-vbivayut-investicijnu-privablivist-zeleno%d1%97-energetiki-predstavnik-galuzi/
 
 
Ексміністри енергетики підтримали ідею Буславець побудувати в Україні водневий завод

Ідея очільниці Міненерго Ольги Буславець будувати в Україні водневий завод має всі шанси на успішну реалізацію. Про це у коментарі УНН заявив ексміністр палива та енергетики Іван Плачков.
 "Це - гарна ідея і гарна перспектива для України. Завод вироблятиме водень у час мінімального споживання електроенергії, що нівелює проблеми із регулюванням піків: мінімумів і максимумів в енергосистемі", - каже він.
Головне – знайти професійного і надійного інвестора, констатував Плачков.
Ексміністр палива та енергетики переконаний, що невдовзі питання будівництва водневого заводу буде актуальним не тільки в Україні.
"Думаю, що в майбутньому ця практика буде розширюватися по всьому світу", - додав він.
Думку Плачкова розділяє колишній міністр палива та енергетики Юрій Продан.
Завдяки зусиллям Міненерго водень отримав шанс стати головним джерелом енергії для "зеленого" майбутнього, певен він.
Втім, на переконання Плачкова, побудувати водневий завод швидко не вдасться.
"Бо на це треба серйозні інвестиції. Це гарна перспектива, але на майбутнє", - каже він.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1884697-eksministri-energetiki-pidtrimali-ideyu-buslavets-pobuduvati-v-ukrayini-vodneviy-zavod
 
 
ОСББ на Троєщині встановило дахову СЕС потужністю 300 кВт

Одне з ОСББ на Троєщині встановило на своєму будинку найбільшу дахову СЕС в Україні потужністю 300 кВт. Члени ОСББ знайшли інвестора, готового відремонтувати дах за всіма 14 під'їздах будинку і побудувати сонячну електростанцію. Інвестором виступила компанія Аврора ТЕРМ. Будинок з дахової електростанцією знаходиться за адресою пр. Шухевича, 30.
Про це на Facebook повідомив начальник відділу з комунікацій D.Solutions Антон Ковалишин.
Відомо, що інвестор платить за оренду даху 40 тис. Грн. Цього вистачає, щоб оплатити "YASNO Київські енергетичні послуги" електроенергію для місць загального користування - освітлення під'їздів, робота ліфтів і насосів в підвалі. Відповідно жителі отримують новий дах, її регулярний ремонт і здешевлення комунальних платежів.
"Якщо у вас розумне ОСББ (як це) - то у вас в під'їзді вже використовується LED-освітлення, датчики руху, датчики відкриття дверей, центральний хаб). Якщо у вас ще немає ОСББ - то ось ще один з приводів його створити", - зазначив Ковалишин.
Здобуту енергію інвестор монетизує, продаючи її за зеленим тарифом.
"ОСББ - якщо у вас є дах - НЕ зволікайте, вивчайте досвід, робіть собі", - додав Ковалишин.
https://elektrovesti.net/72067_osbb-na-troeshchine-ustanovilo-kryshnuyu-ses-moshchnostyu-300-kvt
 
 
Біля Дніпра запрацювала найбільша в Україні теплостанція на біомасі 

У Дніпрі запрацювала найбільша в Україні ТЕС на біомасі «Аякс — Дніпро», потужністю 16 МВт. Про це повідомили на сторінці Біоенергетичної Асоціації України у Facebook.
 Станція будувалась два роки, її розмістили біля заводу з виробництва соняшникової олії «Потоки» у Дніпрі. Тут є два парових котли на 35 т/год., а також паровий конденсаційний турбогенератор електропотужністю 16 МВт.
Основне «паливо» для парових котлів — лушпиння соняшника. Проте вони можуть працювати на різних видах біомаси: крім лушпиння та пелет із лушпиння соняшника можуть використовувати деревну тріску та відходи від вирощування, транспортування та переробки соняшника.
Коефіцієнт корисної дії котлів станції сягає 90%, а діапазон регулювання навантаження від 30 до 110%.
ТЕС на біопаливі такої потужності — поки єдина в Україні. В Асоціації стверджують, що за технічними та екологічними показниками вона може гідно конкурувати з міжнародними аналогами.
https://hmarochos.kiev.ua/2020/08/07/bilya-dnipra-zapratsyuvala-najbilsha-v-ukrayini-teplostantsiya-na-biomasi/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами