Українська альтернативна енергетика: 10-16.06.2019



ACCIONA та UDP Renewables починають будувати ще дві сонячні електростанції в Україні


UDP Renewables уклала угоду з ACCIONA про будівництво двох сонячних електростанцій (СЕС) в Одеській області, залучивши інвестиції обсягом 30,6 млн євро. Будівельні роботи розпочнуться цього тижня.
«Це наш черговий проект із ACCIONA, і ми дуже задоволені партнерством, адже можливість розвивати нову для України галузь сонячної енергетики разом з визнаним світовим лідером у цій сфері – це не тільки надійні інвестиції, а й передовий досвід і найвищі стандарти реалізації проекту. Це – найважливіше на етапі становлення ринку, на який чекає тривалий шлях розвитку в Україні», – наголосив засновник інвестиційної групи UFuture Василь Хмельницький.
«Нам приємно продовжувати робити свій внесок у розвиток відновлюваних джерел енергії та стійкості енергетичної системи України, країни з цікавими можливостями для цього сектора», – зазначив директор із розвитку енергетичного бізнесу ACCIONA Хоакін Кастілльо.
Нові СЕС «Гудзовка–Солар» (Ізмаїл) та «Арциз–Солар» (територія Павлівської сільської ради) матимуть пікові потужності 26 МВт і 17,7 МВт і проектні потужності 19,8 МВт і 13,5 МВт відповідно. Ці об’єкти будуть обладнані полікристалічними кремнієвими панелями, встановленими на стаціонарних конструкціях, та будуть завершені наприкінці цього року.
«Гудзовка–Солар» і «Арциз–Солар» протягом року вироблятимуть близько 55 ГВт-год чистої енергії, що можна порівняти з енергоспоживанням 23 000 українських домогосподарств. Введення в експлуатацію цих об’єктів дозволить запобігти викидам близько 53 000 тонн діоксиду вуглецю на рік.
Нагадаємо, першим проектом іспанського енергетичного гіганта на українському ринку стала розбудова Димерської СЕС у Київській області загальною піковою потужністю 57,6 МВт. Перша черга цієї СЕС була введена в експлуатацію компанією UDP Renewables у 2017 році.
https://www.business.ua/news/5484-acciona-ta-udp-renewables-pochinayut-buduvati-shche-dvi-sonyachni-elektrostantsiji-v-ukrajini


Ще 11 вітротурбін Приморської ВЕС почали генерацію «зеленої» електроенергії

З початку квітня на I черзі Приморської вітроелектростанції виробляють електроенергію 18 з 26 вітротурбін. Зараз сукупна потужність працюючих вітряків становить 68,94 МВт. Планується, що протягом 2-х місяців всі 100 МВт Приморського вітропарку почнуть відпускати «зелену» електроенергію в Об’єднану енергосистему України.
Всього на ВЕС змонтовано 25 з 26 вітротурбін. Перші 7 вітряків були введені в експлуатацію в січні. З квітня вітропарк поповнився ще 11-ма вітротурбінами, які отримали всі необхідні документи для відпуску електроенергії в ОЕС України. Проект буде завершено після введення в експлуатацію всіх 26 вітряків і отримання необхідних документів. Роботи планується завершити до 1 червня 2019 року.
Після виходу на проектну потужність перша черга Приморської ВЕС буде генерувати близько 350 млн кВт-г «зеленої» електроенергії на рік. Будівництво таких об’єктів як Приморська вітроелектростанцій дозволяє зміцнити енергонезалежність України і сприяє зниженню екологічного навантаження на промислові регіони.
https://renewables.dtek.com/ua/media-center/press/esche-11-vetroturbin-primorskoy-ves-nachali-generatsiyu-zelenoy-elektroenergii-/


У Запоріжжі планують видобувати біогаз з стоків

Європейські компанії допоможуть Запоріжжю вирішити проблему з наповненістю мулових полів і реконструкцією центральних очисних споруд. Про це заявив міський голова Запоріжжя Володимир Буряк під час засідання виконавчого комітету. Проблема мулових полів, а саме задушливого запаху, який розповсюджується на селища Кушугум та Балабине, розташовані поруч, існує вже з десяток років. Далі так тривати не може, тож міська влада Запоріжжя долучила до її вирішення іноземних спеціалістів. У явились в місті у Запоріжжя відвідали представники Датського агентства з міжнародного розвитку бізнесу і фінансів і Північної екологічної фінансової корпорації. Вони висловили намір брати участь у реалізації проекту місцевої влади по реконструкції очисних споруд КП «Водоканал».
Європейські компанії допоможуть Запоріжжю вирішити проблему з наповненістю мулових полів і реконструкцією центральних очисних споруд. Про це заявив міський голова Запоріжжя Володимир Буряк під час засідання виконавчого комітету. Проблема мулових полів, а саме задушливого запаху, який розповсюджується на селища Кушугум та Балабине, розташовані поруч, існує вже з десяток років. Далі так тривати не може, тож міська влада Запоріжжя долучила до її вирішення іноземних спеціалістів. У явились в місті у Запоріжжя відвідали представники Датського агентства з міжнародного розвитку бізнесу і фінансів і Північної екологічної фінансової корпорації. Вони висловили намір брати участь у реалізації проекту місцевої влади по реконструкції очисних споруд КП «Водоканал».
Фінансування проекту — 10-12 млн. Євро. Використовуючи ці кошти данці разом з запорізькими спеціалістами планують побудувати комплекс з переробки мулу з можливістю здобувати енергію з нього. У Данії з мулу отримують біогаз та електроенергію. А також існують технології видобутку з мулу фосфору, вартість якого досить висока на світовому ринку. Відзначається, що и у запорізьких відходів в складі є фосфор, який теж можна було б добувати.
https://zp.ukraines.news/u-zaporizhzhi-planuyut-vidobuvati-biogaz-z-stokiv/


На Вінниччині планують побудувати 18 СЕС до 2021 року

Протягом наступних двох років на Вінниччині можуть побудувати 18 сонячних електростанцій. Їхня загальна потужність становитиме 94,4 МВт.
У відповідь на інформаційний запит журналіста Vежі, Вінницька облдержадміністрація повідомила, що протягом 2019-2021 років на території області може з’явитись 18 нових СЕС.
– Планується впровадження 18 потенційних проектів, встановленою потужністю 94,4 МВт, – йдеться у відповіді на запит.
Станом на кінець 2018 року на Вінниччині функціонували 44 СЕС загальною потужністю 143,1 МВт. Такі дані у Вінницькій ОДА надають з посиланням на звітну інформацію АТ “Вінницяобленерго”.
Протягом 2018 року на території області побудували сім нових сонячних електростанцій та ввели в експлуатацію додаткові потужності на ще одній.
Таким чином, якщо плани на побудову нових СЕС будуть втілені, то в 2021 році на Вінниччині функціонуватиме 62 сонячні електростанції, загальна потужність яких сягатиме 237,5 МВт.
https://vezha.vn.ua/na-vinnychchyni-planuyut-pobuduvaty-18-ses-do-2021-roku/


Китайська компанія повідомила, що почне збирати електричні автобуси в Україні

Українське представництво китайської компанії Skywell повідомило про те, що на території України планують збирати електробуси.
Про це йдеться у повідомленні прес-служби компанії.
«Обговорювали можливість та технологію організації крупновузлового збирання електробусів Skywell в Україні. Тож... таки будемо виробляти електробуси Skywell в Україні», — повідомили у Skywell.
Зазначається, що до України прибули спеціалісти з розвитку технологій виробництва електробусів, які обговорювали можливість розробки та впровадження процесів виробництва електричних автобусів.
Skywell — китайська компанія, заснована у 2011 році. Спеціалізується на виробництві та продажі великих, середніх та малих автобусів, пасажирських автомобілів та їхніх компонентів, що працюють на електроенергії.
Раніше у Мінінфраструктури повідомляли, що ведуть переговори з Tesla щодо розміщення заводу компанії в Україні.
Зазначимо, що урядовими законопроектами пропонують надавати податкові пільги виробникам електромобілів.
Нагадаємо, що в Україні електромобілі звільнили від ПДВ до 2022 року. Водночас, з початку 2019 року при купівлі електромобіля доведеться сплатити акциз.
Раніше Володимир Омелян вже заявляв, що планує переконати засновника Tesla Ілона Маска збудувати завод в Україні.
https://hromadske.ua/posts/kitajska-kompaniya-povidomila-sho-pochne-zbirati-elaktrichni-avtobusi-v-ukrayini


6 червня Верховна Рада розгляне законопроект щодо вирішення проблеми домашніх СЕС

Завтра очікується внесення до порядку денного законопроекту №10357, який може вирішити проблеми домашніх сонячних станцій, створені законом 8449-д . Новий законопроект вкрай важливий для власників домашніх СЕС, які потрапили під обмеження, а тому 6 червня о 9.00 вони збираються на мітинг біля Верховної Ради.
Підтримати законопроект №10357 закликає й УАВЕ (Українська асоціація відновлюваної енергетики). Незважаючи на те, що він пропонує компромісні положення, які по-суті повертають статус-кво – дуже важливо прийняти хоча б таке рішення. А вже у новому парламенті продовжиться розробка законопроекту по малій генерації, який вдосконалить умови для розвитку цієї категорії зеленої енергетики.
Законопроект №10357, що вирішить проблеми домашніх СЕС було зареєстровано вчора (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66034), він включає наступні положення:
• Домашні СЕС до 30 кВт можна розташовувати будь-де (в тому числі і на землі домогосподарств). Для таких станцій все повертається, як було до 8449-д.
• Розмір зеленого тарифу для домогосподарств встановлюється на такому ж рівні, який був до 8449-д.
• Залишається можливість отримати зелений тариф для СЕС розміром до 50 кВт, що будуються на фасадах та капітальних спорудах, які будуть введені в експлуатацію до кінця 2019. Це необхідно для тих, хто вже почав будувати свої станції потужністю більше 30 кВт та до 50 кВт з 22 травня.
Спілка активних споживачів і проз’юмерів закликала депутатів проголосувати за включення законопроекту в порядок денний та проголосувати за сам законопроект, адже цього чекають більше 10 000 інвесторів у домашні електростанції – звичайних громадян. Законопроект спрямований на вирішення лише проблем малих домашніх СЕС і не має стосунку до питання запуску чи перенесення запуску ринку електроенергії. САСП вважає, що ці два питання повинні розглядатись окремо, оскільки запуск ринку стосується перш за все великих гравців.
«Законопроект було розроблено та узгоджено на комітеті ПЕК. Його одноголосно підтримали депутати Комітету ПЕК. Тепер нам потрібна підтримка цілої Верховної Ради. Ми дуже очікуємо, що депутати підтримають малу зелену генерацію».

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами