Українська альтернативна енергетика: 10-16.02.2020

1207438-u-kamyantsi-podilskomu-mozhut-zbuduvati-tri-biogazovi-ustanovki

Україна має значний потенціал для розвитку біоенергетичних проєктів

Стан та перспективи розвитку біоенергетики обговорили учасники відкритих Загальних зборів Біоенергетичної асоціації України (БАУ).
Зокрема, заступник Міністра енергетики та захисту довкілля України Сергій Масліченко звернув увагу присутніх на нещодавно представлену концепцію «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року та її амбітні цілі щодо декарбонізації економіки на тлі світових трендів (https://menr.gov.ua/news/34424.html).
 Зазначеною концепцією також передбачається низка стратегічних документів, серед яких - інтегрований план дій з енергетики та захисту клімату до 2030 року. Тож С. Масліченко запросив Біоенергетичну асоціацію та інших стейкхолдерів до співпраці щодо визначення цілей та конкретних заходів у секторі біоенергетики.
Про важливість біоенергетики для зменшення енергозалежності країни та громад, а також про партнерство із БАУ повідомив Ю. Шафаренко, директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності.
Біоенергетичні проекти – котельні на біомасі, біоТЕЦ, біогазові установки тощо – дозволяють генерувати енергію, використовуючи місцеві види палива та зменшуючи залежність від традиційних викопних джерел енергії.
«Ми маємо всі ресурси для розвитку такого напряму. Якщо задіяти близько 37% відходів сільського господарства для виробництва енергії, то можна замістити в еквіваленті до 9 млрд м3 газу у рік. Це близько третини газових потреб України», - прокоментував Ю. Шафаренко.
«Також можна вирощувати енергокультури на близько 4 млн га малородучих земель та заміщувати в еквіваленті до 20 млрд м3 газу у рік, - зауважив Ю. Шафаренко. – Поступово розвивається сфера генерації біогазу як на агровідходах, так і на сміттєзвалищах. Досі невикористаним є потенціал виробництва біометану».
Загалом, під час засідання учасники обговорили різні шляхи стимулювання біоенергетики, у т.ч. створення електронної системи торгівлі твердим біопаливом, розвиток виробництва біоетанолу тощо.
https://saee.gov.ua/uk/news/3312
 
 
В Україні випустили електробус-маршрутку

Як повідомляє AUTO-Consulting, в Луцьку на заводі електротранспорту (ЗЕТ) випустили перший український 8-метровий електробус ЗЕТ 8-120, який вже вирушив в тестову експлуатацію.
 ЗЕТ 8-120 - це вже промисловий зразок експериментального електробуса зразка 2014 року, про який раніше розповідав AUTO-Consulting. За основу був узятий кузов маршрутного автобуса Богдан А092, який на заводі електротранспорту пройшов повний капремонт і оснащений електродвигуном і комплектом акумуляторних батарей. Електробус в ході тестового пробігу в 100 км витратив 55 кВт * год електроенергії, а ємність його батарей була розряджена на 50%. Таким чином, ЗЕТ 8-120 володіє запасом ходу майже в 200 км і набагато економічніше своїх дизельних аналогів.
Нагадаємо, що експериментальний луцький електробус був оснащений двома електродвигунами сумарною потужністю 120 кВт, які працюють від акумуляторів розрахованих на 3000 циклів зарядки / розрядки. Повний цикл зарядки акумуляторних батарей займає 8 годин, але існує можливість зарядити АКБ в інтенсивному режимі за 4 години.
Як зазначає AUTO-Consulting, ідея і реалізація українського електробуса - повністю українська. Машина комплектується двигуном українського виробництва АІР132М8Х2, електропроводкою, реле і т.п., а ось АКБ доводиться закуповувати в Китаї.
Ще в 2016 році автори проекту шукали інвесторів для запуску в серійне виробництво подібних електробусів, а також проекту по переобладнанню дизельних "маршруток" в електричні. І тільки в 2019-м справа зрушила в практичну площину.
https://nashemisto.dp.ua/2020/02/03/pod-dneprom-otkryli-ogromnuju-jelektrostanciju-foto/


Під Дніпром відкрили величезну електростанцію

У Дніпропетровській області запрацювала сонячна електростанція (СЕС) «Терра Солар» потужністю 24 МВт, яка може забезпечити «зеленою» енергією 20 тис. квартир. Основними інвесторами проекту виступили власники промислово-будівельної групи «Ковальська» Олександр і Сергій Пилипенко.
 У Петриківському районі Дніпропетровської області введена в експлуатацію нова сонячна електростанція потужністю 24 МВт, яка розташована на площі 44 га. Будівництво тривало 9 місяців, а вже з початку лютого СЕС генерує електроенергію в постійному режимі. Головними інвесторами проекту стали власники промислово-будівельної групи «Ковальська» Олександр і Сергій Пилипенко, а інвестиції в проект склали 450 млн грн.
«Я вірю в« зелену »енергетику і готовий надалі інвестувати в цей сектор, так як в Україні у нього величезні перспективи. Зараз Німеччина виробляє вже більше 47% всієї електроенергії з відновлюваних джерел, тоді як у нас її частка менше 5%. Очевидно, нас чекає справжній бум розвитку цієї сфери. У наступні три роки, з урахуванням анонсованих проектів, виробництво електроенергії сонячними електростанціями може зрости вдвічі», - зазначив генеральний директор ПБГ «Ковальська» Сергій Пилипенко.
На електростанції встановлено 71,3 тис. полікристалічних панелей Trina Solar (Китай), все інше обладнання - українського виробництва. Щорічно СЕС буде виробляти 40 млн кВт ∙ г електроенергії, якої вистачить для забезпечення 20 тис. Домогосподарств. Завдяки роботі «Терра Солар» викиди CO2 в атмосферу можуть бути скорочені на 42 тис. Т / рік, що позитивно вплине на екологічний стан промислового регіону.
https://nashemisto.dp.ua/2020/02/03/pod-dneprom-otkryli-ogromnuju-jelektrostanciju-foto/
 
 
На Черкащині на цукровому заводі запрацював біогазовий комплекс

Біогазовий комплекс в с. Селище на Черкащині вийшов на заплановані 100%. Електроенергія поставляється в мережу за зеленим тарифом. Держава (ДП «Гарантований Покупець») платить 14,8 євроцента за кВт⋅год. 
Для запуску станції в с. Селище Zorg Biogas залучив кращого німецького технолога Д-ра Ганса Фрідманна – запуск пройшов зразково, з першої спроби, без помилок і простоїв.
 «В ході запуску замовнику було рекомендовано використовувати мікроелементи, оскільки жом не містить всього того, що необхідно для бактерії. Проте замовник вирішив провести експеримент і запустив в роботу два реактори з мікроелементами, а один – без. Реактор без мікроелементів почав «хворіти», різниця стала помітною вже на третій тиждень. Реактор з мікроелементами, запущений пізніше, наздогнав і перегнав реактор без мікроелементів. Унаслідок, замовник визнав, що без мікроелементів неможливо працювати ефективно.» – ділиться досвідом Ігор Олександрович Реддіх, генеральний директор ТОВ «Зорг Біогаз». 
Однією із складових швидкого запуску станції стала сучасна біогазова лабораторія.  Завдяки її наявності, оператори чітко знали, що відбувається в реакторі та могли розрахувати оптимальну норму завантаження сировини.
В цілому біогазовий комплекс в с. Селище є більш досконалим за будь-який комплекс в Україні. Тут встановлено краще очищення газу від сірки. Все обладнання – німецьке і виключно надійне. На відміну від аналогів українського виробництва німецьке обладнання працює без збоїв і не вимагає ремонтів.
«Що особливо приємно і є предметом гордості, так це те, що українська станція перевершила по технічному оснащенню навіть знамениту станцію на цукровому заводі в м. Анклам (Німеччина). На станції в Анклам немає можливості вантажити брудну сировину, тоді як станція в Селищі обладнана завантажувачем з камінняуловлювачем.» – коментує Сергій Володимирович Підлубний, технічний директор ТОВ «Корсунь Еко Енерго».
https://agroreview.com/news/na-cherkashchyni-na-cukrovomu-zavodi-zapracyuvav-biohazovyj-kompleks-----------------------------------------------------------------
 
 
На Полтавщині побудують сонячну станцію потужністю 45МВт

У селі Руденківка (Полтавська область) виділили 90 гектарів для будівництва сонячної електростанції потужністю 45 МВт.
 Про це йшлося на зібранні 31 січня, передає exo.in.ua. 
Руденківська сільська рада здала в оренду чотири земельні ділянки.
Сонячний проект забезпечить додаткові надходження в бюджет та нові робочі місця.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Poltavshchini-pobuduyut-sonyachnu-stantsiyu-potuzhnistyu-45MVt-/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами