Українська альтернативна енергетика: 08-14.10.2018


Великий EPC-контрактор Kness введе в експлуатацію перші власні СЕС на 33 МВт

Група Kness, один з найбільших EPC-контракторів (генпідрядників) на українському ринку альтернативної енергетики, в нинішньому році почала будувати власні потужності СЕС і найближчим часом планує ввести в експлуатацію 33 МВт, повідомив генеральний директор Сергій Шакалів.
«За великим рахунком, будувати потужності як власні ми почали тільки в цьому році. Зараз вводимо в експлуатацію 33 МВт. Це саме наші потужності», - сказав він агентству «Інтерфакс-Україна».
С.Шакалов зазначив, що в основному група виступає в проектах EPC-контрактором, будуючи СЕС для клієнтів по різним фінансовим моделям.
Він уточнив, що Kness вже реалізувала проекти загальною потужністю більше 200 МВт. «І зараз будується близько 200 МВт, і плани великі», - додав гендиректор.
Виступаючи на організованому нещодавно інвестгрупою ICU «Українському фінансовому форумі», він констатував високий інтерес інвесторів до СЕС на період до введення аукціонів.
«Чому інтерес? Тому що бізнес зрозумілий, нескладний і досить добре застрахований: практично державна гарантія у вигляді покупки державою електроенергії. Плюс дуже невисокий OPEX», - пояснив С.Шакалов.
За його словами, Kness (на той момент «Подільський енергоконсалтинг») вперше почала будувати об’єкти альтернативної енергетики, а на початку 2016 року майже повністю сфокусувалася на сонці і «не прогадала».
С.Шакалов вважає, що навіть з очікуваним після 2020 року введенням аукціонів будівництво СЕС все одно залишається цікавим, так як на ринку зараз більше грошей, технологій і будівельних компаній, ніж було раніше. Серед проблем він виділив недолік якісних об’єктів і кваліфікованих кадрів, що не дозволяє масштабувати проекти.
«Ми не боїмося аукціонної системи, ми до них (аукціонів) активно готуємося, позитивно дивимося в 2020 рік», - заявив гендиректор Kness. На його думку, введення системи аукціонів створить інше конкурентне поле, в якому будуть конкурувати інші фінансові моделі, хоча чіткого розуміння їх ще немає. С.Шакалов також вважає, що доведеться більше конкурувати з великими міжнародними компаніями, а також активніше освоювати нові регіони, так як щільність реалізованих проектів в Херсонській та Одеській областях уже велика.
Група Kness є великим EPC-контрактором, включає інжинірингову компанію «Подільський енергоконсалтинг», реалізує инверторное обладнання, шафи збору потужності, системи моніторингу генерації і опорні конструкції для сонячних панелей українського виробництва.
На початку березня цього року ЄБРР повідомив про організацію для групи Kness фінансування на EUR25,9 млн для будівництва трьох СЕС загальною встановленою потужністю 33,9 МВт у Вінницькій області. З цієї суми EUR18,5 млн складе кредит самого ЄБРР, ще EUR7,4 млн - кредит Фонду чистих технологій. Технічна допомога по проекту надана в рамках програми EU4Business.
Крім цього, група Kness намір до кінця 2019 року збудувати завод з виробництва сонячних панелей в Вінниці з річним обсягом випуску 400 МВт. За даними Держенергоефективності, будівництво буде вестися двома рівними за обсягом випуску продукції чергами.
https://interfax.com.ua/news/econom278.html


Майже 500 МВт потужностей «чистої» електроенергетики встановлено за 9 місяців ц.р., що майже у 2 рази більше, ніж за весь 2017 рік

На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, виступаючи на конференції «Екоінновації та “зелене” підприємництво: зроблено в Україні».
Зокрема, у 2018 р. встановлено додатково:
• СЕС – 355 МВт;
• ВЕС - 57 МВт;
• електростанції на біогазі – 11 МВт;
• електростанції на біомасі – 5 МВт;
• малі ГЕС – 1 МВт.
Загалом з початку 2015 р. і по сьогодні близько 880 млн євро інвестицій залучено у майже 1000 МВт нових потужностей відновлюваної електроенергетики.
Крім цього, 460 млн євро інвестовано в проекти із виробництва «альтернативної теплової енергії» встановленою потужністю 2000 МВт.
«Все це вчергове свідчить про ефективне законодавче поле, яке ми продовжимо удосконалювати, щоб залучати ще більше інвесторів до вітчизняного ринку «зелених» проектів», - повідомив С.Савчук.
Також С.Савчук запропонував інвесторам та розробникам проектів користуватися такими важливими інструментами:
• Інтерактивна інвестиційна карта UAMAP, де розміщено понад 100 цікавих потенційних «зелених» проектів на суму близько 4 млрд євро (http://uamap.org.ua);
• Фінсько-український трастовий фонд, який надаватиме фінансування на розробку «зелених» проектів (http://saee.gov.ua/uk/content/finland-ukraine-trust-fund).
Голова Агентства переконаний, що відновлювана енергетика – одна з найперспективніших галузей енергетики, яка сприяє економічному зростанню, збільшенню високоінтелектуальних робочих місць та добробуту суспільства.
http://saee.gov.ua/uk/new594


Затверджено Прогнозний баланс електроенергії ОЕС України на 2019 рік

Міністром енергетики та вугільної промисловості України І. Насаликом 28.09.2018 затверджено Прогнозний баланс електроенергії ОЕС України на 2019 рік (далі – Прогнозний баланс), що на місяць раніше терміну, передбаченого Порядком складання річних та місячних прогнозних балансів електроенергії ОЕС України, з метою своєчасного формування тарифної політики НКРЕКП на 2019 рік.
Про це повідомляє прес-служба відомства.
У Прогнозному балансі електроспоживання прогнозується в обсязі 153500 млн.кВт·год з приростом 1,2 % до рівня 2018 року, що відповідає динаміці росту електроспоживання в 2018 році.
Експорт електроенергії передбачений в обсязі 6420 млн.кВт·год.
Покриття попиту на електроенергію передбачено за рахунок наступної структури виробництва:
виробіток електроенергії АЕС – 83045 млн.кВт·год;
виробіток електроенергії ГЕС – 8900 млн.кВт·год та ГАЕС – 1412 млн.кВт·год, відповідно до поточної гідрологічної ситуації щодо водності річок Дніпро та Дністер;
виробіток електроенергії теплоелектроцентралями та когенераційними установками, що відпускають електроенергію в ОРЕ – 12544 млн.кВт·год;
виробіток блок-станціями – 1626 млн.кВт·год;
виробіток електроенергії з альтернативних джерел (ВЕС, СЕС, інші) – 3500 млн.кВт·год;
виробіток електроенергії ТЕС – 50837 млн.кВт·год.
Для забезпечення виробництва електроенергії ТЕС та ТЕЦ відповідно до Прогнозного балансу витрата палива становитиме 27,8 млн.тонн вугілля, у тому числі:
марки АШ + П — 5,1 млн.тонн;
марки Г + Д — 22,7 млн.тонн.
http://oilreview.kiev.ua/2018/10/03/zatverdzheno-prognoznij-balans-elektroener%d197-oes-ukra%d1%97ni-na-2019-rik/

У Хмельницькому створили кластер для розвитку відновлюваної енергетики

Влада, промисловці, підприємці та громадські діячі Хмельницької області створили енергетичний кластер для збереження природи і розвитку відновлюваної енергетики.
Відповідний меморандум був підписаний 26 вересня в облдержадміністрації.
Ініціатором підписання угоди виступила громадська організація 350.org, яка є українським гілкою всесвітнього руху 350.org за подолання кліматичної кризи.
«Обласна влада вважає розвиток альтернативної енергетики одним з головних пріоритетів, - зазначив радник голови облдержадміністрації Олександр Нагурний. - До того ж у цьому році в Україні запрацював Фонд енергоефективності - зараз формується його управлінська структура, направлено 100 млн грн для початку його роботи - за розрахунками Мінрегіону, в 2019 році новостворена структура використовує понад 1,5 млрд грн, які будуть спрямовані на заходи з енергозбереження та енергоефективності, «теплі кредити» і наша область не повинна відставати».
На сьогоднішній день Хмельницька область вже досягла певних результатів в сфері відновлюваної енергетики. Так, в I півріччі з поновлюваних джерел енергії було вироблено 40,8 млн кВт-год кВт-год електроенергії, з яких 8,1 млн кВт-год - невеликими гідроелектростанціями; 17 млн кВт-год - сонячними електростанціями; 15,7 млн кВт-год - біогазової установки.
В області діє 29 малих ГЕС і 12 СЕС загальною потужністю 35 МВт: за січень-вересень введено в експлуатацію 5 СЕС загальною потужністю 12 МВт (сума інвестицій близько 12 млн дол).
Всього до кінця 2018 планується введення в експлуатацію 12 СЕС загальною потужністю понад 50 МВт. Сума інвестицій складе до 50 млн дол.
Зокрема, планується установка СЕС потужністю 2,8 МВт в Віньковецькому районі, СЕфС потужністю 10 МВт у Городецькому районі, II черги СЕС потужністю 10 МВт в Дунаєвецькому районі, двох СЕС загальною потужністю 20МВт в Кам’янець-Подільському районі, двох СЕС загальною потужністю 6 5 МВт в Летичівському районі, двох СЕС загальною потужністю 4,5 МВт в Новоушицькому районі, СЕС потужністю 9 МВт в Старосинявському районі, двох СЕС загальною потужністю 15 МВт в Чемеровецькому районі.
Також, за січень-серпень на заходи з енергозбереження та енергоефектівості жителям Хмельницької області видано 844 кредиту на загальну суму 28,3 млн гривень. З обласного та місцевих бюджетів на енергоефеектівність 2018 рік заплановано 94 млн. грн. Станом на 1 вересня профінансовано 58,7 млн грн.
Сьогодні в області активно проводиться термомодернізація: замінюються котли на більш сучасні та економні, утеплюються будівлі, йде реконструкція мереж вуличного освітлення з заміною ламп на економні світлодіодні, утеплюють підлогу, впроваджується енергомоніторингу.
У Хмельницькій області скоротилося споживання газу порівняно з січнем-серпнем 2017 року на 24,7 млн м куб. або 9,1% (у 2017р. на 5,4%). Зараз в області працюють 154 котельні на альтернативних видах палива, що становить 18% від загальної кількості всіх котелень.
https://elektrovesti.net/62990_v-khmelnitskom-sozdali-klaster-dlya-razvitiya-vozobaemoy-energetiki


Міненерговугілля прогнозує зростання вироблення е / е ВДЕ в 1,7 рази в 2019 р

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України прогнозує в 2019 році збільшення вироблення електроенергії об’єктами на поновлюваних джерелах енергії (ВДЕ), які працюють за «зеленим» тарифом на 67,4% (1,51 млрд кВт-год) в порівнянні з очікуваним показником в поточному році - до 3,75 млрд кВт-год.
Згідно з прогнозним балансом електроенергії України на 2019 рік, затвердженим міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом 28 вересня, вироблення сонячними електростанціями очікується в обсязі 1,65 млрд кВт-год (+ 87,5%), вітровими - 1,55 млрд кВт-год (+ 70,3%), гідро - 0,25 млрд кВт-год (+ 19%), іншими - 0,3 млрд кВт-год (+ 25%).
З урахуванням прогнозу загального виробітку в об’єднаній енергосистемі (ОЕС) України в 2019 році, частка ВДЕ може зрости до 2,32% в порівнянні з очікуваною часткою 1,41% в 2018-м.
Як повідомлялося з посиланням на дані НКРЕКУ, станом на 1 жовтня Україна має в своєму розпорядженні ВЕС загальною встановленою потужністю 522,4 МВт, СЕС - 1096,4 МВт, станціями на біомасі - 43,8 МВт, біогазі - 44,6 МВт, малими ГЕС - 96,4 МВт.
Загальна встановлена потужність ВДЕ - 1803,6 МВт (без урахування анексованого Криму, де раніше були запущені об’єкти ВДЕ загальною потужністю 494,9 МВт).
На сьогодні частка ВДЕ у виробництві електроенергії в Україні становить 1,8%, частка в загальній вартості електроенергії - 8,3%.
https://interfax.com.ua/news/nomic/535724.html


«Укренерго» закликало оголосити конкурс на будівництво високоманеврових потужностей для балансування ВДЕ

НЕК «Укренерго» закликало міністерство енергетики та вугільної промисловості оголосити конкурс на будівництво нових високоманеврових генеруючих потужностей для балансування роботи поновлюваних джерел енергії (ВДЕ), повідомляється на сайті підприємства.
В «Укренерго» нагадали, що в разі подальшого стрімкого зростання «зеленої» генерації і збільшення її частки, можуть виникнути проблеми з її балансуванням.
«За результатами аналізу ми змоделювали кілька сценаріїв розвитку подій за умови, якщо не буде вжито заходів для належного балансування» зеленої «енергетики. Зокрема, основними негативними наслідками стане обмеження ВДЕ з компенсацією» зеленого «тарифу за невироблена електроенергію або ж нарощування обсягу вугільної генерації і обмеження атомної, з огляду на необхідність збільшення можливостей для балансування. Обидва сценарії стануть суттєвою перешкодою для подолання залежності від викопного палив ва і поліпшення екології в державі «, - відзначають в НЕК.
У компанії також звертають увагу, що будь-які обмеження приєднання ВДЕ і надання технічних умов заборонені Кодексом системи передачі за умови дотримання замовником вимог кодексу.
«Процеси розвитку ВДЕ в Україні є індикатором інвестиційної привабливості країни для міжнародної спільноти. У зв’язку з цим компанія розраховує на продовження конструктивного співробітництва з органами державної безпеки в сфері своєчасного реагування на потенційні загрози роботі української енергосистеми і їх підтримку ініціативи про будівництво нових високоманеврових потужностей», - резюмую в НЕК.
Раніше Служба безпеки України в листі до прем’єр-міністра висловила побоювання в дестабілізації роботи енергосистеми країни через «надмірну» видачі технічних умов на приєднання ВДЕ.
Як повідомлялося, об’єднана енергосистема (ОЕС) України на сьогодні може прийняти ще до 3 ГВт нових потужностей сонячних і вітряних електростанцій (СЕС і ВЕС) без ризику розбалансування і серйозних змін у своїй структурі.
В умовах стрімкого розвитку ВДЕ необхідно будівництво 2,5 ГВт високоманеврових балансують потужностей (акумуляторних і газопоршневих станцій) до 2025 року. Вартість зведення таких потужностей - близько 55 млрд грн. Швидкодіючі маневрені потужності повинні покривати 30% встановленої потужності ВДЕ.
У зв’язку з цим «Укренерго» ініціює внесення правок в електроенергетичні кодекси для гарантованого викупу високоманеврових балансують потужностей, що дозволить побудувати акумуляторні і газопоршневі станції в умовах стрімкого розвитку ВДЕ.
«Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об’єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, перебуває в підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості, але буде перетворено в закрите акціонерне товариство.
https://interfax.com.ua/news/econom536188.html


У Житомирській області побудують нову сонячну станцію потужністю 55 МВт

У Брусилівському районі Житомирської області мають намір побудувати сонячну електростанцію потужністю 55МВт.
Відповідний меморандум голова Житомирської ОДА Ігор Гундич підписав з ТОВ «Еней Інтернешенал» 28 вересня 2018 р.
СЕС буде займати 89 гектарів. Сума інвестицій в проект складе близько 50 млн євро.
«Житомирщина впевнено стає хабом сонячної енергетики, - зазначив Ігор Гундич. Максимально будемо сприяти тим, хто вкладає кошти в« сонячні »проекти».
Проект будівництва СЕС планують реалізувати вже через рік.
ТОВ «Еней Інтернешенал» було зареєстровано в Києві в січні 2018 року. Компанія займається будівництвом споруд електропостачання та телекомунікацій, статутний капітал - 500 тис. грн, директор - киянин Євтушенко Олександр Володимирович. В цьому році компанія вводить в експлуатацію сонячні електростанції в Хмельницькій, Херсонській, Кіровоградській, Івано-Франківській та Закарпатській областях.
Нагадаємо, в Бердичівському районі Житомирської області, біля села Великі Низгірці на площі 30 гектарів будується сонячна електростанція «Ганська СЕС».
Раніше ЕлектроВісті повідомляли, що Житомир планує перейти на 100% ВДЕ до 2050 року. Міська влада Житомира в партнерстві з громадськістю та міжнародними організаціями розроблятимуть і втілювати стратегію переходу міста до 2050 року на повне енергозабезпечення зі 100% поновлюваних джерел енергії.
https://elektrovesti.net/62999_v-zhitomirskoy-oblasti-postroyat-novuyu-solnechnuyu-stantsiyu-moshchnostyu-55-mvt


В Одеській області відводять більше 150 гектарів сільгоспземель під сонячні електростанції

5 жовтня Містобудівна рада при Одеській обласній державній адміністрації затвердив ряд детальних планів території для розміщення в регіоні об’єктів сонячної енергетики.
Так, за інформацією доповідача Ніни Петренко (ТОВ «Містобудівник») 34 гектара передбачені під розміщення сонячних панелей в адміністративних межах Балтської міської ради (за межами міста).
Ще 18 гектарів для аналогічних потреб заплановані на території Старомаяковскої сільради Ширяївського району, 14 гектарів під сонячні панелі відводять на території Дачненскої сільради Біляївського району.
Ділянка в 22 гектара під сонячну станцію виділили на території Россіяновскої сільради Фрунзівського (перейменований в Захарівське) района. Крім цього, сонячні батареї розташують на 40 гектарах в Кодимському районі і на 29 гектарах - в Котовському (Подільському) районі.
Всі вищевказані ділянки в даний час пустують, в основному мова йде про землі сільгосппризначення.
https://elektrovesti.net/63019_v-odesskoy-oblasti-otvodyat-bolee-150ektarov-selkhozzemel-pod--elektrostantsii


Консорціум Enerparc AG - Rodina Energy Group планує розширити потужність СЕС у Чорнобильській зоні до 100 МВт

Консорціум Enerparc AG - Rodina Energy Group планує збільшити потужність своїх сонячних електростанцій (СЕС) у Чорнобильській зоні відчуження з 1 до 100 МВт, повідомив CEO Rodina Energy Group Євген Варягін на прес-конференції в Києві в п’ятницю.
«У нас є плани щодо розвитку цього проекту, щодо розширення його до близько 100 МВт. І ми з нашими партнерами над цим працюємо», - сказав він.
Напередодні Enerparc AG - Rodina Energy Group офіційно ввів в експлуатацію пілотну СЕС потужністю 1 МВт біля Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС).
Як повідомлялося, будівництво пілотної СЕС завершилося на початку 2018 року, влітку вона отримала «зелений тариф».
ТОВ «Солар Чорнобиль» (Київ) у 2017 році орендувало частину бетонного майданчика біля споруди «розподільчий пристрій 2-ї черги ЧАЕС» площею 1,7 га для реалізації проекту будівництва СЕС консорціумом Enerparc AG - Rodina Energy Group.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/536186.html


Офіційна позиція ДП «НЕК «Укренерго» щодо заяви СБУ про загрозу дестабілізації роботи ОЕС України через розвиток ВДЕ

29 вересня 2018 р. видання «Економічна правда» опублікувало лист Служби безпеки України до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, в якому йдеться про можливу дестабілізацію роботи енергосистеми України через надмірну видачу технічних умов на приєднання ВДЕ з боку ДП «НЕК «Укренерго».
Хотіли би чітко заявити, що на даний момент об’єкти відновлюваної енергетики (сонячні та вітрові електростанції), які працюють в об’єднаній енергосистемі (ОЕС) України, не несуть жодної загрози для енергетичної безпеки держави та сталої і надійної роботи енергосистеми країни. ДП «НЕК «Укренерго» не допустить жодних збоїв в роботі ОЕС України чи перенавантажень в електромережах, тим паче обмежень роботи атомних електростанцій. Адже головне завдання Укренерго, як оператора системи передачі, власне, й полягає в тому, щоб забезпечувати баланс виробництва і споживання електроенергії, гарантуючи сталу роботу енергосистеми, надійне енергопостачання споживачів та енергетичну безпеку держави.
В свою чергу, повідомляємо, що в листі СБУ використані матеріали внутрішньої перевірки відокремленого підрозділу Укренерго «Науково-дослідний центр розвитку ОЕС України», яку ініціювало саме ДП «НЕК «Укренерго» і до якої за нашою ініціативою приєдналися двоє представників СБУ. Відповідно, технічні висновки в листі СБУ зроблені фахівцями ДП «НЕК «Укренерго» і передані до Служби безпеки на ознайомлення у вигляді звіту робочої групи Укренерго.
Ми незмінно підтримуємо розвиток виробництва екологічно чистої «зеленої» енергії в Україні, адже як свідчать тенденції розвитку міжнародних енергоринків – це майбутнє світової енергетики. І Україна не стоятиме осторонь цього прогресу. Але протягом року ми відкрито говоримо про проблеми, пов’язані із розвитком «зеленої» генерації, в тому числі й про ті, які наведені в листі СБУ на основі наших же висновків. Зокрема, про те, що стрімке збільшення питомої ваги ВДЕ в енергосистемі може спричинити проблеми з її балансуванням. Однак будь-які обмеження приєднання ВДЕ та надання технічних умов заборонені Кодексом системи передачі. Так, у розділі ІІІ пп.1.7 зазначено, що оператор системи передачі не має права відмовити у приєднанні електроустановок до системи передачі за умови дотримання Замовником вимог цього Кодексу.
Ще в квітні 2018 р. ми публічно заявили про необхідність будівництва в енергосистемі 2500 МВт високоманеврених потужностей і запровадження системи точного прогнозування роботи ВДЕ для вирішення проблем росту «зеленої» енергетики до 2025 року.
За результатами аналізу ми змоделювали кілька сценаріїв розвитку подій за умови, якщо не буде вжито заходів для належного балансування «зеленої» енергетики. Зокрема, основними негативними наслідками стане обмеження ВДЕ з компенсацією «зеленого» тарифу за невироблену електроенергію, або ж нарощення обсягів вугільної генерації і обмеження атомної з огляду на необхідність збільшення можливостей для балансування. Обидва сценарії стануть суттєвою перешкодою для подолання залежності від викопного палива й поліпшення екології в державі.
Крім того, щоб ґрунтовно дослідити проблематику, ми також провели в південних регіонах України аналіз режимів роботи електромереж напругою 110 кВ і вище в умовах очікуваного збільшення вітрової та сонячної генерації. Визначили низку проблемних питань, які потребують невідкладних організаційних та технічних заходів для забезпечення сталої роботи ОЕС України. Особливу увагу надали достатності прийнятих технічних рішень при розгляді звернень ВДЕ щодо приєднань діючим нормативним документам. Насамперед, в частині дотримання умов видачі потужності Запорізької АЕС, а також допустимості роботи транзитних мереж 110-150 кВ південних регіонів.
Подальший розвиток ситуації в сегменті «зеленої» енергетики буде залежати від системних рішень органів влади. Зокрема, Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) має затвердити звіт ДП «НЕК «Укренерго» про відповідність (достатність) генерації, а Міністерство енергетики та вугільної промисловості — оголосити конкурс на будівництво нових високоманеврових генеруючих потужностей для балансування ВДЕ.
Зі свого боку ДП «НЕК «Укренерго» докладає багато зусиль для формування конструктивних партнерських стосунків із західними інвесторами, в тому числі й за рахунок інформаційної політики корпоративної прозорості та відкритості. Нові веб-сервіси компанії (інтерактивна карта приєднань на сайті компанії, запровадження «єдиного вікна» для приєднань) націлені на створення максимально прозорих і рівних умов для всіх учасників енергоринку. Зокрема, з моменту запуску «єдиного вікна» було прийнято 1345 звернень щодо питань приєднань та видано договорів на приєднання електроустановок до мереж ДП «НЕК «Укренерго» на загальну потужність 3115,29 МВт.
Процеси розвитку ВДЕ в Україні наразі є індикатором інвестиційної привабливості нашої держави для міжнародного співтовариства. Саме тому наша спільна виважена комунікаційна позиція щодо внутрішніх процесів врегулювання є надзвичайно важливою з точки зору репутації вітчизняної енергетики як інвестиційно привабливої галузі, яка стала на шлях глибинних інтеграційних реформ. Ми сподіваємося на продовження конструктивної співпраці із органами державної безпеки у сфері вчасного реагування на потенційні загрози роботі української енергосистеми та їх підтримку вищезазначених ініціатив в ході реформування вітчизняної енергетики.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/ofitsijna-pozytsiya-dp-nek-ukrenergo-shhodo-zayavy-sbu-pro-zagrozu--roboty-oes-ukrayiny-cherez-rozvytok-vde/


У 2018 році в Херсонській області більше 300 приватних домогосподарств встановили сонячні станції за спрощеною процедурою

За 8 місяців 2018 року в Херсонській області приватні домогосподарства виробили 6228,2 кВт-год «зеленої» електроенергії. За цей же період більше 300 приватних домогосподарств встановили сонячні станції і підключилися до «зеленого» тарифу.
Жителі Херсонської області можуть відчути переваги «зеленого тарифу», звернувшись до віконець N1 і N2 Сервісного центру по вул. Пестеля, 5 з наступними документами: заяву-повідомлення; однолінійна схема підключення генеруючої установки; копія договору про користування електричною енергією; копія паспорта заявника; копія ідентифікаційного номера заявника; довідка з банку (оригінал) про відкриття рахунку (для перерахування коштів); сертифікат на встановлене обладнання (фото панелі і інвертор).
За 9 місяців 2018 сонячні електростанції, які знаходяться у власності юридичних осіб - підприємств і товариств, згенерували і поставили AТ «Херсонобленерго» 297 МВт-год електроенергії. У січні-вересні було введено в експлуатацію 32 промислових СЕС.
Відомо, що Україна і Норвегія підписали договір про будівництво комплексу вітрових електростанцій в Херсонській області за провідної ролі норвезької компанії NBT.
Раніше глава Херсонської ОДА Андрій Гордєєв заявляв, що в 2018 році в області введуть в експлуатацію 12 сонячних і вітрових електростанцій загальною потужністю 235 мегават.
https://elektrovesti.net/63033_v-2018-godu-v-khersonskoy-oblasti-bolee-300-chastnykh-domokhozyaystv-ustanovili-solnechnye-stantsii-po-uproshchennoy-protsedure


У Кіровоградській області в смт Вільшанка заробила сонячна електростанція на 10 МВт

У Вільшанці, що на Кіpовогpадщіне, відкрили сонячну електростанцію потужністю 10 МВт.
Ще в 2016 році ТОВ «ЗАСЕНЕPГОСЕPВІС» на території смт Вільшанка початок pеалізації інвестиційного пpоекту з будівництва електpостанціі з використанням сонячної енеpгіі. І тільки 5 жовтня 2018 відбулося відкриття нової електростанції.
На площі близько 22 га встановлено майже 46 000 сонячних модулів, pеконстpуіровано тpансфоpматоpную підстанцію, побудовано администpативно-побутова будівля і приміщення для охорони.
Вартість основних фондів пpоекта, введених в експлуатацію, склала 306 млн. 93 тис. гpн. Потужність станції - близько 10 МВт. За словами пpедставників інвестоpа, планується зведення подібних станцій в Благовіщенському і Новоукpаїнському районах Кіровоградської області.
На сьогодні СЕС «Вільшанка» є найбільшою і найпотужнішою сонячної електpостанціей на території області.
Раніше ЕлектроВісті писали, що в Долинському (Кіровоградська область) виділили землю під будівництво двох сонячних електростанцій потужністю 10 і 11 МВт.
Також повідомлялося, що в селі Комишувате (Кіровоградська область) на території зруйнованої молочної ферми встановили сонячну електростанцію потужністю 1 МВт.
https://elektrovesti.net/63039_v-kirovogradskoy-oblasti-zarabotala-novaya-solnechnaya-elektrostantsiya









Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами