Українська альтернативна енергетика: 08-14.07.2019



В Україні одні з найкращих умов в світі для інвестування в зелену  енергетику - Зеленський


«Ми думаємо про майбутнє, тому зелена енергетика стане одним з ключових секторів для нашої економіки в найближчі роки», - підкреслив президент Зеленський.
На сьогодні в Україні існують найкращі у світі умови для інвестування в зелену енергетику.
Таку заяву зробив президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками бізнесу та ділових кіл у канадському Торонто.
«В Україні одні з найкращих умов в світі для інвестування в зелену енергетику. Ми маємо намір їх покращувати за рахунок спрощення бюрократичних процедур та посилення захисту ваших інвестицій. Ми думаємо про майбутнє, тому зелена енергетика стане одним з ключових секторів для нашої економіки в найближчі роки», - підкреслив президент.
Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня 2019 року прийняла закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії». Закон передбачає впровадження «зелених» аукціонів з 2020 року і обов’язкову участь в них інвесторів сонячних електростанцій потужністю понад 1 МВт і вітроелектростанцій потужністю понад 5 МВт.
За впровадження в Україні зелених аукціонів активно виступали міжнародні партнери. За їх словами, нова система стимулювання відновлюваної енергетики дозволить залучили значні інвестиції в галузь.
https://glavcom.ua/news/v-ukrajini-odni-z-naykrashchih-umov-v-sviti-dlya-investuvannya-v-zelenu-energetiku-zelenskiy-606875.html?fbclid=IwAR0TEhfEZUCceoDBW4MWdnr3Ldjmx2eVIyEZ4lfd3R6oizNALltOpP8KoVQ


ЄБРР виділить EUR19,7 млн для Scatec Solar на будівництво СЕС у Чигирині

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) надасть норвезькій Scatec Solar в особі «Скатек Солар АСА» кредит у сумі EUR19,7 млн на будівництво в Чигирині (Черкаська обл.) сонячної електростанції (СЕС) потужністю 55,4 МВт, ще частину коштів виділять Шведський фонд та Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО), повідомила прес-служба ЄБРР.
Зокрема, йдеться про кредит шведської держустанови фінансування розвитку «Сведфанд Інтернешнл АБ» (Шведський фонд) у сумі EUR10 млн та кредиті з боку НЕФКО розміром EUR5 млн.
Фінансування будівництва з боку ЄБРР здійснюється у рамках затвердженої в липні 2018 року програми фінансування альтернативної енергетики в Україні USELF III загальним обсягом EUR 250 млн. Кредитні кошти, за даними самого девелопера, покриють 70% загальних витрат на проект.
«Очікується, що нову СЕС буде введено в експлуатацію в 2020 році, вона забезпечить скорочення викидів CO2 на більш ніж 36 тис. тонн на рік. Це вже четвертий проект «Скатек Солар» в Україні. З попередніх проектів компанії ЄБРР також підтримав будівництво СЕС потужністю 47 МВт у Миколаєві та СЕС на 30 МВт у Кам’янці», - йдеться в повідомленні ЄБРР.
Окрім них, нині «Скатек Солар» спільно з китайською корпорацією PowerChina Guizhou Engineering Co. Ltd. будує в Україні СЕС «Прогресівка» потужністю 148 МВт (Прогресівка Миколаївської обл.). Загальна вартість проекту дорівнює EUR124 млн.
Як повідомлялося, в 2018 році Scatec Solar заснувала і придбала близько півдюжини компаній в Україні для здійснення своїх проектів із будівництва СЕС.
Компанія отримала 51% у Rengy Bioenergy (решта 49% належить українському девелоперу Rengy Development), яка нині будує СЕС на 47 МВт у Миколаївській області. На початку цього року норвежці також розпочали будівництво СЕС «Кам’янка» на 30 МВт у Черкаській області Scatec Solar. Для цього вони придбали 100% ТОВ «Чиста Енергія 2011».
У 2018 році через голландську «дочку» Scatec Solar Ukraine B.V. норвежці стали власниками 100% українських ТОВ «Атлас Кепітал Енерджі», «Грінтеко СЕС», «Прогресівка» та «Богуславенерджі».
Згідно з нещодавніми заявами компанії, на кінець 2019 року вона наростить свій портфель проектів у сонячній енергетиці України майже до 400 МВт, загальний обсяг інвестицій сягне EUR250-300 млн.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/597111.html


210 виробників зеленої електроенергії і всі постачальники електроенергії  населенню підписали договори з ДП «Гарантований покупець»

ДП «Гарантований покупець» у рамках переходу на нову модель ринку електроенергії підписав договори з усіма постачальниками універсальних послуг (здійснюють постачання електроенергії населенню) і 210 виробниками електроенергії. Про це розповів голова держпідприємства Костянтин Пертиковець.
«Гарантований покупець» у новому ринку здійснює купівлю електричної енергії та виробників за «зеленим» тарифом, а також купівлю електроенергії у державних виробників для компаній-постачальників населенню.
За словами Петриковця, реалізація PSO (спецзобов’язань з постачання електроенергії населенню) виконується в повному обсязі.
«Ми уклали договори з усіма постачальниками універсальних послуг і вчора вже викупили необхідний для них обсяг електроенергії на біржі за двосторонніми договорами», – повідомив він.
Нагадаємо, новий ринок електричної енергії, який буде функціонувати у відповідності зі стандартами Європейського Союзу (ЄС), буде введений з 1 липня 2019 року, відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії».
На думку політолога Петра Олещука, запуск ринку у визначений законом термін є першою відчутною перемогою президента Володимира Зеленського, який не відхилився від курсу реформ в угоду олігархам.
https://ukranews.com/ua/news/639184-210-vyrobnykiv-zelenoyi-elektroenergiyi-i-vsi-postachalnyky-elektroenergiyi-naselennyu-pidpysaly


Україна має намір отримати грант Єврокомісії на водневі проекти

Україна претендуватиме на отримання гранту від Єврокомісії для реалізації соціально-важливих водневих проектів.
Про грантову програму, яка реалізується у рамках нещодавно ухваленої Європарламентом резолюції про перехід на водневі технології, стало відомо у ході другої Генеральної асамблеї провідних європейських асоціацій Hydrogen Europe («Водень Європа») «General Assembly Meeting» у Брюсселі.
Наразі Україна входить до списку країн, які долучаться до «водневої» ініціативи. Заявку на участь у грантовій програмі з 100% фінансуванням готує Енергетична асоціація «Українська Воднева Рада».
Як зазначив президент української асоціації Олександр Рєпкін, який взяв участь у засіданні Генеральної асамблеї в Брюсселі, грант Євросоюзу може стати одним з головних кроків для розвитку водневої галузі в Україні. «Сьогодні головними складнощами для розвитку «водневого» напрямку в Україні є відсутність фінансування та законодавчої бази, - говорить він. – Відтепер у наших руках є робочий інструмент, який необхідно максимально ефективно використати, співпрацюючи та взаємодіючи з рядом національних асоціацій – наразі підписані меморандуми про співпрацю з Латвією, Німеччиною та Чехією».
Примітно, що на засіданні асамблеї провідні європейські асоціації Hydrogen Europe позитивно оцінили українську «дорожню карту» розвитку водневих технологій, план розвитку водневої енергетики 2020-2030 та національну водневу стратегію-2035.
«Дорожня карта», яку презентувала українська делегація у Ганновері - програма, яку необхідно втілювати в Україні вже сьогодні», - зазначили міжнародні експерти.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrayina-maye-namir-otrymaty-hrant-YEvrokomisiyi-na-vodnevi-proekty/


На Львівщині побудують вітроелектростанцію потужністю 50 мегават

Львівське ТОВ «Яворів Енерго 2» планує побудувати вітроелектростанцію потужністю 50 мегават на території Яворівського району Львівської області.
Це випливає з інформації про розроблений проект, яка оприлюднена в Єдиному реєстрі оцінки впливу на навколишнє середовище, повідомляє Інтерфакс-Україна.
У рамках проекту планується встановити 25 вітроелектроустановки потужністю 3,5-5 МВт кожна на відстані від 400 м до 800 м один від одного. Планована висота веж - 100-166 м. Загальна площа забудови - 1 га. Щорічна генерація е/е становитиме близько 180 тис. МВт-год.
Також у планах «Вінд Пауер Джі ЕС Ай Волинь», в яку входить «Яворів Енерго 2», будівництво високовольтної підстанції 110 кВ на площі до 2 га і трансформаторного обладнання для забезпечення прийому і передачі в енергосистему згенерованої ВЕС електроенергії.
З метою безперебійної роботи ВЕС планується також реконструювати високовольтне обладнання на підстанції 330кВ «Львів Західна» (1-2 осередки 35кВ-110 кВ).
ТОВ «Яворів Енерго 2» належить компанії ТОВ «Вінд Пауєр Джі ЕС Ай Волинь», афілійована з Wind Power GSI (Трускавець Львівської обл.), Входить до групи компаній «Гринвиль Енерджі», належить АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд» Гринвиль «.
https://www.epravda.com.ua


Рада має намір розглянути законопроект про «зелені» тарифи для домашніх сонячних станцій у четвер

Верховна Рада України має намір 11 липня розглянути законопроект №10357, спрямований на захист інтересів власників домашніх дахових та наземних сонячних електростанцій.
Як зазначив сьогодні під час погоджувальної ради голова Верховної Ради Андрій Парубій, це питання може бути включене у порядок денний на четвер, передає korrespondent.net.
«Із важливих - законопроект №10357 про альтернативні джерела енергії, який пропонує зняти обмеження використання сонячних панелей для малого і середнього бізнесу, - пояснив він. - Коли ми приймали закон про ринок електроенергії, то допустили таку правку, і тепер потрібно, щоб Верховна Рада проголосувала за її зміну».
Законопроект № 10357 зареєстрували 3 червня народні депутати Лев Пілісецький, Олександр Домбровський, Ольга Бєлькова, Олексій Рябчин. Документ узагальнює попередні версії законопроектів, що з’явилися у травні. Документ спрямований надати гарантії отримання «зеленого» тарифу для наземних домашніх сонячних електростанцій потужністю до 30 кВт.
Виплати «зеленого» тарифу для вже зведених наземних д домашніх СЕС відмінив ухвалений закон «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» (2712-VIII) від 21 травня.
https://ecotown.com.ua/news/Rada-maye-namir-rozhlyanuty-zakonoproekt-pro-zeleni-taryfy-dlya-domashnikh-sonyachnykh-stantsiy-u-ch/


НКРЕКП встановила «зелений» тариф для двох чергових вітроустановок Приморської ВЕС

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила «зелений» тариф на рівні 10,18 євроцентів за 1 кВт-год для двох чергових вітроенергетичних установок Приморської ВЕС (Запорізька обл), оператором якої являється компанія ДТЕК ВДЕ. Відповідне рішення було прийняте на сьогоднішньому засіданні регулятора.
За даними регулятора, тариф був встановлений для двох вітроустановок одиничною потужністю 3,83 МВт (виробництва General Electric), запланований річний відпуск електроенергії обох установок прогнозується на рівні 8,35 млн кВт-год.
Також сьогодні комісія видала ліцензію на право виробництва електроенергії для іншої ВЕС ДТЕК – Орлівської станції. Ліцензія була видана для перших черг станції встановленою потужністю 45,6 МВт.
Довідка ExPro, будівництво другої черги Приморської ВЕС потужністю 100 МВт стартувало в 2018р. Вітропарк буде складатися з 26 вітротурбін одиничною потужністю 3,8 МВт виробництва компанії General Electric. Після введення в експлуатацію двох черг Приморська ВЕС потужністю 200 МВт буде генерувати близько 650-700 млн кВт-год електроенергії щорічно. Зведення другої черги планується завершити у другому кварталі 2019р.
До кінця цього року ДТЕК також планує завершити будівництво Орлівської ВЕС потужністю 100 МВт, яка також розміщена в Запорізькій обл.
https://expro.com.ua/novini/nkrekp-vstanovila-zeleniy-tarif-dlya-dvoh-chergovih-vtroustanovok-primorsko-ves?fbclid=iwar1avrkhu8iww59uvmmbkoad5_1n3yllyf1pxyteunxiqeeiim3khixabi

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами