Українська альтернативна енергетика: 08-14.02.2021

Snymok-ekrana-2021-02-10-v-9.40.34-PM-1280x720

Люботин стане другим містом, яке приєдналось до програми  “Zero Waste Cities”

Місто Люботин в Харківській області офіційно стало другим містом поза Європейським Союзом, яке приєдналось до програми  “Zero Waste Cities” – Міста нуль відходів. Це стало можливим завдяки проєкту “Перехід до “нуля відходів”: одна спільнота за іншою”. Відповідне рішенням було прийняте виконавчим комітетом Люботинської міською ради. Першим  містом, яке оголосило про свої наміри переходу до нуля відходів є Львів.
Zero Waste Europe раді оголосити про початок нового проекту в Україні та в 10 інших країнах Європи, націленого на впровадження концепції Zero Waste (далі – ZW) на рівні місцевих громад. Львів і Люботин стали першими українськими містами, де буде реалізована європейська практика вторинної переробки твердих матеріалів і компостування органічних відходів та впроваджена програма по запобіганню появи нового сміття. В тому числі за рахунок повторного використання і ремонту.
Сергій Кислий, перший заступник міського голови Люботинської міської ради: “Люботин – це перше місто з населенням до 50 тисяч громадян, яке знаходиться поза ЄС і починає працювати й запроваджувати план управління відходами, враховуючи zero waste (безвідходні) принципи. Це може слугувати важливим етапом у формуванні нашого міста, як туристично привабливого. Маємо 26 озер, чудові краєвиди. На додачу до цього, запровадження цікавих та дієвих безвідходних практик може посилити імідж громади, як туристичного місця”.
Чому ця програма діє саме у Львові і Люботині? Це два міста, у яких активно діють організації-співзасновниці громадської спілки “Український Альянс Нуль Відходів”, яка представляє Україну у мережі “Zero Waste Europe”: Kharkiv ZeroWaste та Zero waste Lviv. Завдяки участі у проєкті, обидва міста отримають експертний супровід та знання для формування стратегії, плану дій та кращих практик поводження з відходами.
Анна Прокаєва, голова  ГО “Центр громадських та медійних ініціатив” (Kharkiv Zero Waste): “Люботин ми обрали невипадково. У місті живе проактивна громада, яка ще у 2013 році активно виступила проти побудови у них нового полігону. З 2012 року  ми системно  працюємо у місті з громадою та владою. Проводили просвітницькі заходи з теми енергоефективності, управління відходами відповідно до принципів zero waste. Також це було перше місто поза Харковом, де ми відкрили Екохаб. Ми плануємо масштабування проєкту: розширення кількості міст, які мінімізують свої відходи. Люботин стане першим і показовим невеликим містом, в якому це запровадять. Віримо, що інші міста захочуть повторити ці практики і вони звернуться за досвідом до Люботина, який має гарну транспортну розв’язку для цього, що теж важливо”.
Участь в проекті дасть можливість українським містам, поряд з 18-ма містами Європи, адаптувати кращі практики лідерів ZW і впровадити сертифікацію Zero Waste Cities.
Протягом наступних 2 років ми будемо працювати разом з нашими активістами в Болгарії, Хорватії, Німеччині, Греції, Італії, Португалії, Румунії, Іспанії, Словенії, Україні та на Кіпрі, щоб добитися великих результатів і залучити до нашої ініціативи мінімум 20 муніципалітетів.
Паралельно з цим напрямком ми будемо просувати і розвивати як нову сертифікацію Zero Waste Cities, так і Європейську Академію Zero Waste. Оскільки саме академія – провідний центр знань і ресурсів для нашої спільної діяльності.
На сьогодні Європа перебуває в критичній ситуації, яка вимагає негайного вирішення проблеми переробки відходів і зростаючого вуглецевого сліду. Основне завдання – залучити до ініціативи Zero Waste місцеві спільноти, з метою масштабування нашого позитивного досвіду і наближення того часу, коли життя без відходів стане реальністю. Zero Waste – екологічний напрямок, який передбачає усвідомлене споживання та мінімізацію і / або відсутність відходів протягом життя.
https://zerowaste.org.ua/2021/02/10/lyubotyn-stane-drugym-mistom-nul-vidhodiv-v-ukrayini/?fbclid=IwAR3y-rn4rDPktdhCkYKj6CW6uZGt6-sIwjWPjOMevHGfke0QVbTvPmE-Z9U
 
 
В Житомирській області запрацювала ТЕС на біомасі

Група «Укртепло» запустила в експлуатацію Поліську теплоелектростанцію (ТЕС) на біопаливі потужністю 5,9 МВт. Вартість об'єкта складає понад 10 млн євро. Про це повідомила Біоенергетична асоціація України (БАУ).
Основний вид палива – енергетична верба, яка вирощується поряд із ТЕС (12 га), а також залишки деревини від деревообробної промисловості та санітарного очищення лісів.
Згідно з інформацією БАУ станція може забезпечити безперебійне подання електроенергії в період пікових навантажень і відпускати в енергосистему понад 40 млн кВт-год е/е щорічно.
«Потрібно припиняти імпорт енергоносіїв і швидко будувати нову енергетичну інфраструктуру – децентралізовану, з максимальним використанням відновлюваних джерел. У нас є величезний ресурс – біогаз, біомаса, інші види енергії, потрібен лише поштовх і ефективна державна політика, щоб уже завтра у нас була зовсім інша енергетика», – зазначив під час офіційної презентації засновник ГК Іван Надєїн.
Нагадаємо, на аварійному ремонті перебувають дев'ять енергоблоків.
 
https://mind.ua/news/20221952-v-zhitomirskij-oblasti-zapracyuvala-tes-na-biomasi
 
 
В Україні відкрито нову ТЕС, що використовує місцеве паливо

 Заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко взяв участь в офіційному відкритті Поліської теплоелектростанції у м. Овруч на Житомирщині. Захід ініційовано компанією, що встановила ТЕС, – «Укртепло».
"Поліська ТЕС на біомасі в Овручі - яскравий приклад заміщення імпортних традиційних енергоресурсів місцевими видами палива! Тобто проєкт, який забезпечує енергетичну незалежність та економічний розвиток нашої держави!", - наголосив Юрій Шафаренко.
«Важливо зазначити, що Поліська ТЕС має власні плантації енергетичної верби, що утворює цілий «зелений» енергетичний кластер – повний цикл від вирощування біомаси до виробництва електроенергії. Таким чином, ТЕС демонструє, що генерувати електроенергію на вітчизняній біомасі та не залежати від імпортних енергоресурсів – реально та вигідно!», - додав Юрій Шафаренко.
Поліська ТЕС має потужність 5,9 МВт і працює на біомасі – залишках деревини від деревообробної промисловості, санітарного очищення лісів та енергетичній вербі, яка вирощується поруч із станцією.
У будівництво об’єкту вкладено понад 10 млн євро.
Новозбудована станція здатна забезпечити безперебійну подачу електроенергії в період пікових навантажень і зможе відпускати в енергомережу понад 40 млн кВт*год електроенергії щорічно, що суттєво покращить енергобаланс області та району.
Заступник Голови Держенергоефективності також підкреслив, що в Україні, яка має потужний розвинений аграрний сектор, є значні ресурси для запровадження проєктів з біоенергетики: «Максимальний потенціал заміщення газу завдяки  біоенергетиці сягає 37 млрд м3 у рік. Щоб стимулювати інвесторів до встановлення твердопаливних котелень, біоТЕЦ, вирощування енергетичних рослин, Держенергоефективності разом із Міненерго та Біоенергетичною асоціацією України підготувало цілий пакет законопроєктів».
«Потрібно припиняти імпорт енергоносіїв і швидко будувати нову енергетичну інфраструктуру – децентралізовану, з максимальним використанням відновлюваних джерел. У нас є величезний ресурс – біогаз, біомаса, інші види енергії, потрібен лише поштовх і ефективна державна політика, щоб вже завтра у нас була зовсім інша енергетика», – зазначив під час офіційної презентації Іван Надєїн, засновник групи компаній «Укртепло», в яку входить Поліська ТЕС.
У свою чергу, Ольга Сухопара, директор з розвитку Асоціації відновлюваної енергетики України, наголосила: «Сьогодні вкрай важливо забезпечити збалансований розвиток відновлюваної енергетики. І саме біоенергетика може відіграти чималу роль у цьому з точки зору балансування енергосистеми, прогнозування її стабільної роботи».
«Звертаю увагу усіх мерів міст та голів ОТГ на переваги біоенергетичних проєктів, які дозволяють генерувати енергію, активізують вітчизняне виробництво біомаси, дають робочі місця, поповнюють бюджети. До прикладу, на Поліській ТЕС створено 50 робочих місць. Ще 200-300 робочих місць – у сфері заготівлі та доставки тріски. Також ТЕС щорічно сплачуватиме близько 20 млн грн. податків до місцевих бюджетів», - підсумував Юрій Шафаренко.
Довідково:
Група компаній «Укртепло» реалізувала понад 1 000 проєктів в 14 регіонах України. 
Зокрема, у 2017 році запустила одну з найбільших котелень на біопаливі у м. Славутич потужністю 10,5 МВт.
Восени 2019 року розпочали роботу нові об’єкти «Укртепло» – сонячна електростанція на Вінниччині загальною потужністю 4,2 МВт і біогазова станція у Маріуполі потужністю 2,7 МВт.
Останні п’ять років компанія розвиває Центр вирощування енергетичної верби у Київській області, володіє власним маточником зі шведських сортів цієї рослини.
https://saee.gov.ua/uk/news/3672
 
 
Держенергоефективності та DESPRO обговорили шляхи співпраці у питаннях зелених облігацій та енергетичної утилізації сміття

Костянтин Гура, т.в.о. Голови Держенергоефективності, разом із керівником Швейцарсько-українського проєкту DESPRO Оксаною Гарнець і її колегами провели онлайн-зустріч та розглянули актуальні напрями партнерства.
Ознайомлюючи із роботою DESPRO, Оксана Гарнець звернула увагу на основну ціль проєкту - підтримку реформи місцевого самоврядування в Україні. У своїй діяльності DESPRO також фокусується на розвитку публічних послуг, зокрема проектів поводження з твердими побутовими відходами, а також водопостачання та водовідведення.
У свою чергу Костянтин Гура представив пріоритети та напрацювання Держенергоефективності із врахуванням глобального тренду декарбонізації та значущої ролі розвитку сфери енергоефективності у цьому. Тому Агентство застосовує крос-секторальний підхід, розробляючи ініціативи та програми підтримки різних секторів економіки. Вигода таких програм для громад відображається не лише у можливостях зменшення енергозалежності, але й у розвитку економічних процесів.
Представники Держенергоефективності та DESPRO звернули увагу на перспективи зелених облігацій для фінансування необхідних громадам проєктів, а також на питання енергетичної утилізації сміття.
·         Виробництво енергії із твердих побутових відходів як спосіб вирішення енергетичних та екологічних проблем громад.
Обговорюючи це питання, Костянтин Гура повідомив, що Держенергоефективності із партнерами розробило проєкт Закону щодо використання відновлювального палива з відходів. Законопроєкт передбачає визначення відновлюваного палива, встановлення екологічних вимог до його використання та впровадження стимулів для того, щоб інвестори були зацікавлені працювати у цій сфері.
Актуальність цього питання для громад підтвердив Вячеслав Сороковський – експерт з питань децентралізації та публічних послуг. Він також поділився досвідом DESPRO щодо вирішення питання поводження із відходами: «Ми є авторами першого в Україні регіонального плану управління відходами, який був пілотним для Вінницької області. Разом із цим було розроблено методологію для використання іншими громадами по всій країні».
Зважаючи на це, сторони розглянули можливість об’єднання зусиль для розвитку  сфери енергетичної утилізації побутових відходів (оцінки потенціалу, розробки проєктів тощо).
·         Зелені облігації як шлях залучення довгострокового фінансування за прийнятною вартістю у «зелені» проєкти.
Як повідомив Костянтин Гура, наразі Держенергоефективності веде роботу щодо можливостей запровадження пілотних проєктів з випуску зелених облігацій, у першу чергу, муніципалітетами. У цьому напрямі сторони можуть знайти спільні точки партнерства.
За підсумками онлайн-зустрічі учасники домовилися опрацювати можливі напрями тісної співпраці щодо запуску ринку зелених облігацій, а також дослідження потенціалу енергетичної утилізації побутових відходів та розробки фінансово-економічної моделі будівництва сміттєпереробних заводів.
https://saee.gov.ua/uk/news/3673
 

Держенергоефективності та Європейсько-українське енергетичне агентство обговорили пріоритети у розвитку сфери енергоефективності та «зеленої» енергетики
 
Костянтин Гура, т.в.о. Голови Держенергоефективності, провів зустріч із директором Європейсько-українського енергетичного агентства Олександрою Гуменюк та членами ЄУЕА.
Під час заходу Костянтин Гура окреслив плани роботи на 2021 рік, акцентувавши увагу на обраному Україною «зеленому» курсі. У цьому контексті пріоритетним є декарбонізація економіки. Основними інструментами для цього є підвищення рівня енергоефективності в усіх секторах та розвиток «зеленої» енергетики.
Застосовуючи крос-секторальний підхід до енергоефективності, за ініціативи Держенергоефективності розроблено концепцію нової 5-річної цільової програми на період 2022-2026 років.
«Ми передбачаємо державну підтримку не лише житлового, а й інших секторів: бюджетної сфери, промисловості, енергосервісу, електрозарядної інфраструктури, біоенергетики тощо. У рамках програми плануємо так звані «зелені кредити» із компенсацією частини відсотків або суми кредиту. Це буде потужним стимулом до інвестицій в енергоефективні проєкти та активізацію ринку», - повідомив К.Гура.
Для забезпечення подальшого розвитку «зеленої» енергетики за ініціативи Агентства спільно з партнерами:
·         розроблено низку законопроєктів для підтримки біоенергетичних проєктів;
·         ведеться робота над запровадженням механізму стимулювання виробництва та споживання електроенергії з відновлюваних джерел лише для власних потреб;
·         опрацьовується питання створення системи гарантії походження енергії з відновлюваних джерел енергії;
·         за підтримки Європейської економічної комісії ООН розробляється Дорожня карта розвитку виробництва та використання водню в Україні;
·         підготовлено законопроєкт щодо використання відновлювального палива з відходів, що передбачає встановлення екологічних вимог до використання такого палива та стимули для енергетичної утилізації;
·         розпочато роботу щодо пошуку пілотних проєктів з випуску зелених облігацій різними категоріями емітентів, в першу чергу – муніципалітетами.
За підсумками зустрічі Костянтин Гура та Олександра Гуменюк домовилися опрацювати можливості для поглиблення співпраці.
https://saee.gov.ua/uk/news/3671

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами