Українська альтернативна енергетика: 08-14 листопада 2021

e-tronGT-picture1

Британія зацікавлена спільно з Україною виробляти відновлювану електроенергію

Велика Британія зацікавлена у розширенні двостороннього співробітництва з Україною у галузі виробництва альтернативних джерел енергії.
Про це розповіла посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс під час офіційного візиту на Чорнобильську АЕС, передає ДСП «ЧАЕС», передає mind.ua. 
Країна також зацікавлена у співпраці в напрямку безпечного поводження з ядерними матеріалами. Мелінда Сіммонс під час візиту ознайомилась із роботою нового конфайнменту, який накрив застаріле «Укриття».
На будівництво нового конфайнменту над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС 45 країн надали 2,1 млрд євро.
https://ecotown.com.ua/news/Britaniya-zatsikavlena-spilno-z-Ukrainoyu-viroblyati-vidnovlyuvanu-elektroenergiyu/
 
 
За рік попит на електромобілі в Україні зріс на 42%

У жовтні в Україні зареєстрували 934 авто на акумуляторних джерелах живлення (BEV), що на 42% більше, ніж роком раніше.
На тлі зростання попиту збільшився інтерес покупців до нових машин, передає Укравтопром. 
Якщо торік частка нових авто у реєстраціях BEV становила 11%, то у жовтні поточного року вже 17%.
Найпопулярнішим в країні легковим електрокаром залишається Nissan Leaf. За місяць українську реєстрацію отримали 173 авто цієї моделі.
Другий результат продемонструвала Tesla Model 3, в її заліку 119 реєстрацій. На третьому місці Renault Zoe – 45 машин. Четвертим за популярністю став електромобіль Volkswagen e-Golf – 44 шт. Замикає ТОП-5 жовтневого ринку легкових електромобілів Chevrolet Bolt – 42 шт.
З 44 з 51-го комерційного електромобіля, які отримали у минулому місяці українські номери, були моделі Renault Kangoo Z.E. Всього з початку року першу реєстрацію в Україні пройшли 7 тисяч автотранспортних засобів на акумуляторних джерелах живлення, що на 11% більше, ніж за аналогічний період 2020 року. Частка нової техніки у цій кількості склала майже 13%. Найпопулярнішою моделлю на ринку нових електромобілів є Nissan Leaf. З січня по жовтень українці придбали 96 нових Nissan Leaf.
На другому місці Audi E-Tron – 90 штук. Також у трійку лідерів ринку нових електромобілів потрапив Mercedes-Benz EQC, який обрали 82 покупці.
https://ecotown.com.ua/news/Za-rik-popit-na-elektromobili-v-Ukraini-zris-na-42/
 
 
Австралійська компанія розробляє два літієві родовища в Україні

Австралійська гірничодобувна компанія European Lithium має намір придбати два родовища літію в Україні.
Компанія прагне стати найбільшим постачальником літію в Європі і невід'ємною частиною інтегрованого європейського ланцюжка поставок акумуляторів, передає electrive.net. 
Два родовища, виявлені і згодом розвідані у 1980-х і 1990-х роках, знаходяться у Шевченківському районі Донецької області і у селі Добре у Кіровоградській області. Обидві ділянки недостатньо вивчені сучасними методами і містять значні очікувані ресурси.
Наразі погоджено поетапне придбання двох родовищ з очікуваним завершенням операції у листопаді 2022 року.
"Дуже радий можливості придбати два українських родовища літію і об'єднати їх з нашим вже передовим літієвим проектом у Вольфсберзі(Австрія), - говорить Тоні Сейдж, голова European Lithium. - Ми можемо не тільки стати першим місцевим виробником гідроксиду літію в Європі, але і сформувати найбільший літієвий концерн на континенті і стійко сприяти забезпеченню європейського попиту на літій».
Придбання двох літієвих родовищ в Україні стало складною угодою. Так, European Lithium для цього придбала українську компанію Petro Consulting LLC у Millstone, яка бере участь у двох проектах з видобутку корисних копалин. Millstone отримує 20 відсотків акцій Europen Lithium натомість, залучаючи компанію кількома траншами акцій на суму до 20 мільйонів австралійських доларів (близько 12,9 мільйона євро). Повна угода здійснюється за умови згоди акціонерів, отримання необхідних ліцензій на видобуток і переробку, а також інших умов відповідно до нагляду за біржами Австралії і так званими правилами JORC.
«Видобуток літію у даний час майже виключно здійснюється в Австралії, Азії та Південній Америці, - каже Дітріх Ванке, голова правління European Lithium, підкреслює важливість видобутку літію в Європі. - Цей факт у поєднанні з прогнозом про те, що попит на літій більш ніж подвоїться через кілька років, означає серйозну ситуацію залежності для промисловості Європи, а наше рішення може створити інтегрований європейський ланцюжок поставок батарей».
European Lithium котирується на фондовій біржі у Сіднеї і Франкфурті і представлений в Австрії компанією ECM Lithium AT GmbH.
https://ecotown.com.ua/news/Avstraliyska-kompaniya-rozroblya-dva-liti-vi-rodovishcha-v-Ukraini/
 

На Миколаївщині відкрили креветочну ферму з сонячною станцією у вигляді Qr-кода

На березі Тилігульського лиману біля села Прогресівка у Миколаївській області відкрили акваферму з виробництва тихоокеанської білоногої креветки Penaeus Vannamei.
ТОВ "Акваферма Тилігул" найбільше в Європі і єдине в Україні, передає nikvesti.com. 
На даху акваферми змонтована сонячна електростанція, здатна забезпечити виробництво електроенергією. Сонячні панелі встановлені у вигляді Qr-коду, передає news.liga.net. 
Загальна площа приміщень ферми становить 6 тисяч квадратних метрів. На аквафермі розміщені інкубаторії, цех для утримання маточного стада, контейнери для вирощування поголів'я, "холодний" цех переробки, а також система очищення води та потужності для переробки відходів.
У приміщеннях інкубаторію створено тихоокеанський клімат екваторіального регіону та використовується спеціальна фільтрація води. Так маючи ідеальні умови та відсутність природних ворогів – креветка вирощуватиметься у максимально великих обсягах при мінімумі витрат. Частина електроенергії подаватиметься із сонячної електростанції.
Перші два роки 75% продукції розпродаватиметься всередині країни. Але завдяки щорічному розширенню відсоток експорту підвищиться. Вже зараз підприємство забезпечило новими робочими місцями кілька десятків українців, за рік планується розширити штат до 200 осіб.
Першого року акваферма збирається виростити до 10 тонн креветок.
Вода для басейнів буде забиратися з Тилігульського лиману. Вона тут максимально солона і наближена за складом до океанічної.
Проект вартістю 180 млн гривень розрахований на 4 роки. До 2022 року планується провести чотири черги будівництва.
Крім ферми планують також запустити вирощування океанської риби, освітній центр з підготовки фахівців для акваферм та міжнародний науково-дослідний центр.
На підприємстві створять 200 робочих місць, 180 з яких займатимуть місцеві. Для навчання нових працівників залучать фахівців з США.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Mikolaivshchini-vidkrili-krevetochnu-fermu-z-sonyachnoyu-stantsi-yu-u-viglyadi-Qr-koda-/
 

У Бахмуті запрацює сміттєсортувальна станція потужністю 60 тисяч тонн відходів на рік

У місті Бахмут Донецької області запустять сміттєсортувальну станцію потужністю 60 тисяч тонн відходів на рік.
Як заявив голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко, будівництво об’єкта майже завершено, передає ecopolitic.com.ua. 
Сміттєсортувальну станцію планують ввести в експлуатацію у грудні.
«Вже виконано 95-98% благоустрою, закінчуємо дрібні роботи, встановлюємо технологічне обладнання для сортування сміття, закінчуємо малярські роботи — у грудні плануємо ввести станцію в експлуатацію, - каже виконроб ТОВ “Хозхімсервіс” Ігор Ігнатенко. - На сміттєсортувальній станції вже встановили спеціальні подовжені ваги для прийому великогабаритного транспорту вантажопідйомністю 80 тонн».
На станції працюватимуть 39 працівників. «Спочатку сміття проходить через барабан-сепаратор, відсіває органічні відходи, апотім потрапляє на конвеєри, де відсортовується скло, метал, пластик, - розповідає Ігор Ігнатенко. - Відходи, які непридатні для вторинного використання, підлягатимуть захороненню».
Місце на полігоні твердих побутових відходів, який заклали ще 40 років тому, закінчується.
У Донецькій облдержадміністрації зауважили, що робота майбутньої станції має вдосконалити систему управління побутовими відходами на території всього Бахмутського району.
https://ecotown.com.ua/news/U-Bakhmuti-zapratsyu-smitt-sortuvalna-stantsiya-potuzhnistyu-60-tisyach-tonn-vidkhodiv-na-rik/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами