Українська альтернативна енергетика: 02-08 серпня 2021

2366585571661462542

В Україні промислові підприємства можуть отримати до $150 тисяч кредиту на енергоефективні проекти без застави

У Фонді гарантування позик промислові підприємства можуть отримати до 150 тис. доларів кредиту на енергоефективні проекти без застави.
Про це йшлося на нараді виконуючого обов’язки голови Держенергоефективності Костянтина Гури з представниками Укргазбанку і Проекту UNIDO/GEF UKR IEE, передає saee.gov.ua. 
«Фонд гарантування позик – важливий інструмент підтримки промисловців, які усвідомлюють потребу у зменшенні енерговитрат та планують підвищити свою конкурентоздатність», - прокоментував Костянтин Гура, зауваживши важливість роз’яснювальної роботи щодо переваг енергоефективних проектів на підприємствах.
У Фонді гарантування позик, створеного UNIDO та Укргазбанком, українські підприємства можуть залучати кредити на впровадження системи енергоменеджменту та енергоефективні проекти без застави та під нижчі відсотки.
Кредит може бути залучений у гривня, євро в еквіваленті до 150 тис. доларів та власне у доларах на 18 місяців під 8,43% річних у гривні, під 2,43% річних та 2,95% річних для кредитів у євро та доларах відповідно. Власний внесок та застава не вимагається;
Окрім цього, запущено додаткову програму підтримки впровадження систем енергоменеджменту. Програма включає 3-денний тренінг щодо сучасної методології вимірювання, моніторингу, визначення результативних показників та базових ліній енергоспоживання; 2-денний тренінг з впровадження СЕнМ-ISO 50001: 2018; 40 годин технічної підтримки від провідних міжнародних експертів UNIDO з СЕнМ – ISO 50001 або 2 000 доларів грошової компенсації.
Тож, підприємства мають унікальну нагоду скористатися програмами підтримки та вигідно впровадити системи енергоменеджменту та енергоефективні проекти, які дадуть економію витрат на енергоресурси.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-promislovi-pidpri-mstva-mozhut-otrimati-do-150-tisyach-kreditu-na-energoefektivni-proekti-/
 
 
«ГарПок» продав на аукціоні «зелену» електроенергію на 1,5 млрд грн.

ДП «Гарантований покупець» на своєму першому «довгому» аукціоні з продажу відновлюваної електроенергії за двосторонніми договорами на Українській енергетичній біржі 30 липня повністю реалізувало майже 830 тис. МВт-год з поставкою у вересні-грудні цього року на загальну суму 1,5 млрд. грн., пише Енергореформа.
Як свідчить аукціонний ціновий бюлетень УЕБ, 585,8 тис. МВт-год електроенергії базового навантаження були реалізовані за середньозваженою ціною 1 529,17 грн / МВт-год, 146,4 тис. МВт-год е/е з поставкою 10: 00 - 15:00 годин – по 1 352.85 грн / МВт-год і ще 97,6 тис. МВт-год – по 1 512.35 грн / МВт-год.
Максимальна ціна продажу електроенергії з поставкою 10:00 - 15:00 годин склала 1 774,80 грн / МВт-год.
Покупцями виступили шість компаній: ТОВ "Д.Трейдинг", ТОВ "Юнайтед Енерджі", ТОВ "Енергозахід", ТОВ "ЕТГ", ТОВ "Центренергозбут" і ТОВ "Артлекс-Енерджі". В ході торгів ціна е/е «ГарПока» за окремими позиціями демонструвала зростання до 35%.
«Відповідні обсяги реалізації і ціна, сформована в результаті конкуренції, є незаперечним доказом стійкого попиту на «зелену» електроенергію. А збільшення обсягів двосторонніх контрактів відповідає як провідним світовим трейдинговим практикам, так і довгостроковій торгової стратегії підприємства», – йдеться в повідомленні «ГарПока».
Як пояснили в ДП, «це дозволяє гарантовано продати електроенергію, мінімізуючи небаланси і отримати фіксовану ціну товару на тривалий період».
https://ecotown.com.ua/news/GarPok-prodav-na-auktsioni-zelenu-elektroenergiyu-na-1-5-mlrd-grn-/
 
 
Найбільше сонячних електростанцій в Україні встановлено на Дніпропетровщині

У трійку регіонів-лідерів за кількістю встановлених домогосподарствами сонячних електростанцій увійшли Дніпропетровська, Тернопільська та Київська області. Такий топ опублікувало Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України, передає сайт ecopolitic.com.ua.
Згідно з інформацією Держенергоефективності, в II кварталі цього року 3 480 домогосподарств встановили сонячні електростанції загальною потужністю 98 МВт. Це в 1,7 рази більше, ніж в I кварталі.
Всього зараз в Україні налічується понад 35 400 сімей, які перейшли на електроенергію з відновлюваної енергії сонця. Загальна потужність таких СЕС – 933 МВт. Інвестиції в сонячні станції в домогосподарствах складають близько 730 млн євро.
 
«Щорічно кількість сімей, які цікавляться і інвестують в «зелену» енергетику, зростає. Очевидними перевагами є можливість бути менш енергозалежними, самостійно забезпечувати свої потреби в енергії і економити сімейний бюджет на рахунках за електроенергію», - прокоментував Костянтин Гура, в.о. голови Держенергоефективності.
Зі свого боку заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко зазначив наступне: «Сьогодні ми спостерігаємо, як в Україні поступово розвивається нова культура використання «чистої» електроенергії для власних потреб. Вже є більше 35 тис. домогосподарств – перших в країні прозьюмерів, які виробляють і споживають енергію. Але це лише 0,5% від загальної кількості домогосподарств, яких в Україні налічується понад 6,5 млн».
https://ecotown.com.ua/news/Naybilshe-sonyachnikh-elektrostantsiy-v-Ukraini-vstanovleno-na-Dnipropetrovshchini/
 
 
За рік Україна запустила 68 біогазових станцій

У 2020 році Україна ввела в експлуатацію 68 промислових біогазових станцій.
Про це повідомляє Біоенергетична асоціація України, передає thepage.ua. 
З введених у 2020 році біогазових станцій 28 виробляють біогаз з агросировини, 27 - працюють на біогазі полігонів твердих побутових відходів, 9 - виробляють біогаз в результаті анаеробного очищення промислових стічних вод, ще на одній біогаз отримують з осаду господарсько-побутових стічних вод, а ще три станції призначені для виробництва генераторного газу (класифікуються як біогазові станції).
При цьому 50 біогазових електростанцій продають електроенергію за «зеленим» тарифом.
Загальне споживання агросировини для виробництва біогазу склало близько 1,8 млн тонн у формі свіжої маси.
Загальний обсяг отриманого дигестату склав близько 78 тис. тонн за сухою речовиною.
Дигестат - це продукт біоконверсії органічних матеріалів у процесі метанового бродіння. В результаті органічна речовина розпадається до більш простих органічних сполук, мінералізованих речовин, мікробної біомаси і біогазу, що складається переважно з метану (55-70%) і вуглекислого газу (30-45%).
Станом на кінець 2020 року в Україні загальна встановлена електрична потужність когенераційних установок на біогазі склала близько 105 МВт, з них 103,364 МВт працюють за «зеленим» тарифом, а сумарне виробництво біогазу - 230 млн кубометрів.
https://ecotown.com.ua/news/Za-rik-Ukraina-zapustila-68-biogazovikh-stantsiy/
 
 
Відмова від вугілля дасть Україні 161 тисячу робочих місць у сфері ВДЕ – дослідження

Закриття вугільних підприємств спричинить втрату 56 тисяч робочих місць до 2030 року. Натомість у секторі відновлюваної енергетики може з’явитися 161 тисяча робочих місць. Такі результати дослідження «Економічні наслідки поступової відмови від використання вугілля в Україні до 2030 року», проведеного аналітичним центром Aurora Energy Research за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ — Україна.
Як передає Greenpost, відповідно до так званого сценарію переходу, у якому показаний оптимальний шлях поступової заміни вугільної енергетики відновлюваною, Україна створить 161,3 тис. нових робочих місць у секторі ВДЕ — 45 000 постійних та 116 000 тимчасових.
Крім цього, дослідження показує, що протягом наступних 10 років:
·        продовжувати утримувати шахти за кошти платників/ць податків на 427 млн євро дорожче, ніж закрити шахти, виплатити компенсацію та перенавчити працівників;
·        перехід від вугільної до відновлюваної енергетики може дати на 50 % вищі податкові надходження до бюджету України;
·        енергетичний перехід сприятиме залученню інвестицій, що спричинить загальне збільшення ВВП на 15 %;
·        енергетичний сектор України може згенерувати на 50 % менше викидів CO2 за відмови від виробництва електроенергії на основі вугілля.
https://ecotown.com.ua/news/Vidmova-vid-vugillya-dast-Ukraini-161-tisyachu-robochikh-mists-u-sferi-VDE-doslidzhennya/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами