Українська альтернативна енергетика: 07-15.11.2020

0_main

Енерговідомства ініціюють звільнення біопалива від екологічного податку

Держенергоефективності спільно з Міненерго і біоенергетичних асоціацією України (БАУ) розробило законопроект про звільнення підприємств біоенергетики від сплати податку на викиди вуглекислого газу, передає енергореформи.
Згідно з повідомленням прес-служби Держенергоефективності, зміст документа детально обговорювалося в ході онлайн-наради, ініційованому Держенергоефективності, за участю представників Мінфіну та Державної податкової служби.
 За словами голови правління БАУ Георгія Гелетуха, застосування податку на вуглекислий газ для біоенергетичних підприємств не відповідає європейській практиці, оскільки біопаливо вважається вуглецево-нейтральним паливом. "При його спалюванні створюється стільки двоокису вуглецю, скільки було поглинуто рослинами під час росту", - підкреслив глава асоціації.
Заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко зазначив, що законопроект дозволить знизити імпорт природного газу і прискорить розвиток вітчизняної біоенергетики. Він нагадав, що в 2019 році Україна імпортувала 14,3 млрд. куб. газу на суму близько $ 2,3 млрд, а підприємства теплокомуненерго використовували 7,4 млрд. куб. газу на $ 1,2 млрд.
http://reform.energy/news/energovedomstva-initsiiruyut-osvobozhdenie-biotopliva-ot-ekologicheskogo-naloga-15808
 
 
ACCIONA та UDP Renewables запустили в експлуатацію нову сонячну електростанцію в Одеській області

СЕС “Гудзовка-Солар” дозволить скоротити викиди діоксиду вуглецю на 30 тис. тон на рік.
 Компанія UDP Renewables, стратегічним інвестором якої виступає холдингова компанія UFuture, продовжує партнерство зі світовим лідером зеленої генерації — компанією ACCIONA. В рамках співпраці введено в промислову експлуатацію дві черги нової сонячної електростанції “Гудзовка-Солар” на території міста Ізмаїл Одеської області. Інвестиції в проект склали близько €21 млн.
“Я пишаюсь тим, що ми маємо можливість реалізовувати проекти спільно з компанією
ACCIONA. Наш партнер є надійним, ефективним та має високі стандарти роботи. Ми раді, що змогли розкрити інвестиційну привабливість України для міжнародного стратега, адже наша кооперація є надихаючим прикладом системоутворюючої співпраці”, — зазначив Сергій Євтушенко, керівний партнер компанії UDP Renewables.
Разом СЕС “Гудзовка-Солар -1” та СЕС “Гудзовка-Солар -2” мають пікову потужність 24,4 МВт та обладнані більш ніж 72 тисячами сонячних панелей виробництва компанії JASolar.
Така кількість інноваційного обладнання генерує близько 33600 МВт/год електроенергії на рік та може забезпечити потреби 13000 домогосподарств.
“Незважаючи на турбулентний період у галузі та у світі в цілому, UFuture системно реалізує свої стратегічні плани та інвестує у відновлювану енергетику України. Ми сумлінно виконуємо всі зобов’язання перед державою та партнерами. Сьогодні компанія розглядає різні сценарії подальшого розвитку в цій галузі. Успішна співпраця з провідними світовими гравцями ринку формулює необхідну експертизу та репутаційний базис для розширення нашої діяльності, як в Україні так і, можливо, на закордонних ринках”, — зазначив генеральний директор UFuture Микола Тимощук.
Генеральним підрядником проекту виступила група компаній KNESS, фінансовим партнером став Credit Agricole Bank.
https://ecotown.com.ua/news/ACCIONA-ta-UDP-Renewables-zapustili-v-ekspluatatsiyu-novu-sonyachnu-elektrostantsiyu-v-Odeskiy-oblas/
 
Розвиток ринку зелених облігацій в Україні створить фінансовий ресурс для проектів екологічного спрямування в енергетиці

Міністерство енергетики спільно з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України розробили проект Концепції запровадження та розвитку ринку зелених облігацій в Україні, який наразі проходить процедуру погодження з органами державної влади.
 «Україна має великий потенціал залучення «зеленого» фінансування. За оцінками IFC, лише до 2030 року Україна здатна залучити близько 73 млрд доларів. І зелені облігації - саме той інструмент, який може створити мультиплікаційний ефект залучення фінансування», - зазначив заступник Міністра енергетики Ярослав Демченков під час онлайн-зустрічі зацікавлених сторін у запровадженні та розвитку ринку зелених облігацій в Україні.
Досягнення цілей кліматичної нейтральності, підвищення енергоефективності різних секторів економіки, розвиток альтернативної енергетики, екологічних видів транспорту потребують значних фінансових ресурсів. Саме тому розпочато роботу щодо розроблення правових норм, які утворюють правові засади емісії зелених облігацій в Україні.
Випускати зелені облігації може як уряд, так і муніципалітети, фінансові та нефінансові корпорації.
А кошти можуть бути спрямовані в проекти у сфері альтернативної енергетики, енергозбереження, утилізації та переробки відходів, виробництва та використання зеленого водню, зокрема у транспортній інфраструктурі та промисловості,  а також інші проекти екологічного спрямування.
Залучення міжнародних фінансових інститутів, таких як МФК, ЄБРР, Світовий банк або локальні зелені банки створить можливості, щоб цей фінансовий інструмент запрацював в Україні та був цікавим для учасників ринку.
Глобальний ринок зелених облігацій зростає в геометричній прогресії. У 2007 році, вперше у світі було випущено зелених облігацій на загальну суму 9 мільйонів  доларів США, а в 2019 році цей показник становив понад 250 млрд доларів США. У 2020 році очікується світова емісія зелених облігацій обсягом в 350 млрд доларів США.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=E10916AD9ECE187EF6182793C1D081FA.app1?art_id=245487013&cat_id=35109
 
 
АТ «Житомиргаз» перейшов до другого етапу водневих випробувань газової мережі на своєму спецполігоні

Після успішного проведення першого етапу статичних випробувань, фахівці АТ «Житомиргаз» розпочали другий етап експериментів, який передбачає більш довготривалі динамічні дослідження зі спалюванням метан-водневих сумішей на побутових газових приладах.
Для аналізу випробувань разом із спеціалістами «Житомиргазу» беруть участь дві групи науковців з Інституту газу НАН України.  На цьому ж етапі плануються дослідження сумішей водню із різними концентраціями – 50%, 30%, 20%, 10% та 5%. Всі випробовування проводяться на дослідних макетах систем газопостачання на полігоні компанії в Черняхові. План експериментів побудовано із необхідним рівнем безпеки.
Разом із статичними випробуваннями мережі газоводневими сумішами, на полігоні компанії розпочато перші динамічні випробування – вогневі експерименти на газових приладах. Їх попередні результати були опрацьовані та представлені на 6-му міжнародному газовому форумі «Східно-Європейське газове партнерство» 27 жовтня 2020 року.
Наразі використання метан-водневих сумішей проводиться без жодних технічних збоїв в роботі приладів. В той же час зафіксовано суттєве зменшення викидів СО2 – від двох до п’яти разів. При цьому ККД (Коефіцієнт Корисної Дії) на газовій плиті та котлі підвищується.
Наступний етап дослідницької програми передбачає дослідження водню і його сумішей з природним газом та вогневі випробування на ще чотирьох спеціально підготовлених полігонах у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Харківській областях.
Нагадаємо, 6 серпня 2020 року вперше в Україні на спеціально підготовленому полігоні Черняхівської дільниці АТ «Житомиргаз» пройшли статичні випробування газових систем, при 99% концентрації водню. Отримані в ході експерименту дані дозволили фахівцям і науковому співтовариству оцінити сумісність діючих газопровідних систем з новими видами енергії.
Завдяки своєму потенціалу у виробництві та транспортуванні водню, Україна названа пріоритетним партнером ЄС у реалізації  EU Hydrogen Strategy (Воднева стратегія Євросоюзу). Воднева стратегія складає невід’ємну частину Європейської зеленої угоди. Ця масштабна ініціатива покликана перетворити Європу на перший кліматично нейтральний континент до 2050 року.
http://zhzh.info/news/2020-10-29-44537
 
 
Сонячні кіловати серед міста: київську багатоповерхівку перетворили на потужну «зелену» електростанцію

ДТЕК Київські електромережі підключив до мережі сонячну набудинкову електростанцію (СЕС) на Троєщині. Її майже за два роки побудувала компанія «Аврора Терм». Це перша в Україні промислова сонячна електростанція, що побудована на даху багатоквартирного житлового будинку. Вона складається з понад 1200 сонячних панелей та займає площу понад 4 тисячі квадратних метрів.
 Нова СЕС знаходиться на проспекті Романа Шухевича, 30, що у Дніпровському районі столиці. Її потужність становить 330 кВт. За сонячної погоди однієї години роботи такої станції достатньо для повної зарядки батарей 8 електромобілів. Інвестором проєкту стала українська компанія «Аврора Терм», яка інвестувала у будівництво понад 330 тисяч доларів США.
Оператори системи розподілу ДТЕК Мережі створюють умови для безперешкодного доступу до інфраструктури усім гравцям ринку. В тому числі тим, хто розвиває відновлювальну енергетику.
ДТЕК забезпечує істотний внесок в трансформацію енергетики. Про це, зокрема, свідчить кількість підключених компаніями групи промислових сонячних електростанцій. Лише у 2019 році 5 операторів системи розподілу ДТЕК Мережі під’єднали 55 таких СЕС загальною потужністю 532 мегавати. З початку 2020 року ця цифра, включно з набудинковою станцією на Троєщині, становить відповідно 49 СЕС та 340 мегават. У планах до кінця року підключити ще 26 СЕС потужністю 226 мегават.
Іван Гелюх, генеральний директор ДТЕК Мережі
СЕС на даху житлового багатоквартирного будинку, як зазначив очільник ДТЕК Мережі, — це втілення на практиці нової парадигми сучасної енергетики. Сьогодні житлові будинки поступово перетворюються зі споживачів світла на його виробників та продавців. Підключаючи до мережі подібні станції, оператори системи розподілу фактично зміцнюють енергетичну та екологічну безпеку країни.
Створення генеруючих «зелених» потужностей поблизу житла або на ньому — це складова європейської стратегії розвитку енергетичної системи. Саме завдяки таким крокам ЄС перебудовуватиме власну енергетику з метою мінімізації негативного впливу на довкілля та підвищення його безпеки.
Від ідеї спорудження СЕС на даху багатоповерхівки до втілення задуму у життя пройшло менш як двох років. Із заявкою до ДТЕК Київські електромережі про бажання підключити сонячну електростанцію компанія «Аврора Терм» звернулася восени 2018 року. В результаті був укладений договір та надані технічні умови на приєднання. Безпосереднє підключення готової станції до мережі відбувалося протягом травня-липня 2020 року.
Найближчим часом плануємо збільшити загальну потужність наших набудинкових СЕС у Києві до 2 мегават. Наступну станцію відкриємо на столичній Русанівці. На етапі переговорів про співпрацю 4 будинки у Деснянському районі та 1 на Оболоні. Маємо плани щодо спорудження набудинкових СЕС також і в інших регіонах України.
Юрій Івко, директор та засновник «Аврора Терм»
Окрім отримання екологічно чистої електроенергії, спорудження сонячної електростанції на даху багатоповерхівки надало мешканцям будинку на проспекті Романа Шухевича, 30 й певні додаткові вигоди. Адже інвестор уклав з ними договір на оренду даху. І тепер щомісяця сплачує за це понад 4 тисячі гривень, які можуть витрачатися на утримання та ремонт будівлі.
Також у процесі спорудження СЕС Аврора Терм відремонтувала покрівлю багатоповерхівки та взяла на себе зобов’язання утримувати її у належному стані. Крім того, станція обладнана сучасною охоронною системою, що в тому числі оберігатиме обладнання ліфтового господарства будинку від вандалів та мисливців за кольоровими металами.
У майбутньому автори ідеї набудинкових СЕС в Києві хочуть, щоб власники багатоповерхових будинків ставали повноцінними співінвесторами у такі електростанції. За задумом, вони могли б не тільки надавати дах, отримуючи орендні платежі, а й стати співвласниками станцій, отримуючи пасивний дохід від вироблених кіловат/годин електроенергії.
Зі свого боку, ДТЕК Київські електромережі готовий і надалі максимально швидко приєднувати такі електростанції до мережі. Адже їх наявність створює додаткові джерела живлення та сприяє підвищенню надійності електропостачання столиці.
https://www.dtek-kem.com.ua/ua/news/sonyachni-kilovati-sered-mista-kijivsku-bagatopoverhivku-peretvorili-na-potuzhnu-zelenu-elektrostanciyu
 
 
Економія за "зеленим" тарифом склала понад 1,5 млрд грн

Споживачі заощадили за три місяці понад 1,5 млрд грн завдяки зниженню «зелених» тарифів відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння та закону 810-IX, що його імплементує.
У серпні, коли почали діяти знижені тарифи, економія склала 618 млн грн, у вересні – 541 млн грн., у жовтні – 376 млн грн. (без ПДВ).
Водночас значно підвищився рівень розрахунків із виробниками «зеленої» електроенергії.
 За серпень гарантований покупець оплатив 100% відпущеної продукції – 5,2 млрд грн. За вересень виробники «зеленої» електроенергії отримали 4,3 млрд грн, що становить 93 % від її загальної вартості.
До підписання Меморандуму та прийняття відповідного закону рівень розрахунків не перевищував 5% (у квітні-липні 2020 року).
Нагадаємо, що за ініціативою Міненерго гарантований покупець отримав можливість продавати "зелену" електроенергію за двосторонніми договорами на електронних аукціонах. У жовтні Уряд прийняв запропоновані Міністерством зміни, що удосконалюють правила проведення таких аукціонів і спрямовані на стабілізацію ситуації на ринку електричної енергії.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=BBBE251128C5E6801B45F84836754537.app1?art_id=245488210&cat_id=35109

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами