Українська альтернативна енергетика: 07-13.12.2020

001

У Франківську готуються відкрити новий корпус Католицького ліцею

У Франківську готуються відкрити новий корпус Католицького ліцею. Будівля повністю зведена, в середині зроблені всі належні умови для того, щоби ліцеїсти могли повноцінно харчуватися, культурно та спортивно розвиватися.
Про це інформує пресслужба Івано-Франківської архієпархії УГКЦ.
В рамках облаштування нового корпусу Католицького ліцею, станом на сьогоднішній день, робітники повністю завершили всі оздоблювальні роботи (шпаклювання, фарбування стін, встановлення підлогового покриття в актовому та спортивному залах і допоміжних приміщеннях). Також змонтували та налаштували слаботочні мережі (пожежна система, телефонія, система оповіщення та контролю доступу, система відеонагляду), системи доочистки питтєвої води та вентиляції. Окрім того, на даху нової споруди було встановлено сонячну фотовольтажну електростанцію для генерації екологічно чистої електроенергії.
«Цей проєкт опалення будівлі надзвичайно цінний для нас. Якщо поглянемо на досвід країн Західної Європи, то побачимо, що саме завдяки екологічно чистій електроенергії ми не тільки дбаємо за довкілля, але в скорому майбутньому будемо суттєво економити ресурси», – зазначає о. Маркіян Букатчук, адміністратор ліцею.
Протягом цього ж періоду працівники змонтували внутрішні алюмінієві двері із гартованими склопакетами та перила на сходових і привіконних проямках. А тим часом адміністрація ліцею вже замовила якісний спортивний інвентар, меблі в холи, крісла, гардини та озвучення в актовий зал. І насамкінець, працівники здійснили шумоізоляцію спортзалу, а також облаштували приміщення санвузлів та душових.
«Не менш важливим фактом є те, що наші санвузли та душові пристосовані до потреб людей із обмеженими можливостями», – зазначають в ліцеї.
Не покладаючи рук, робітники, адміністрація Католицького ліцею та цілий фінансово-юридичний відділ Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ активно працюють над завершенням всіх оздоблювальних робіт, щоби будівлю ще до кінця року здати в експлуатацію.
Слід додати, що для належного облаштування нового корпусу школи був виготовлений дизайнерський проєкт.
«Аналогів нашій шкільної кухні чи їдальні в нашому місто ви точно не зайдете. Кухня розділена на цехи, склади та сектори, відповідно до санітарно-гігієнічних вимог та будівельних норм діючого законодавства. Все обладнання розставлене так, як це бачила головна кухарка, яка брала участь в проєкті на цьому етапі. Сама ж їдальня виконана в сучасному стилі, що дозволить почуватися нашим ліцеїстам максимально комфортно», – наголошує адміністратор ліцею о. Маркіян Букатчук.
За словами прот. Романа Кузьмінського, не менш цікаво продуманий і проєкт спортзалу.
«Навіть якщо ми візьмемо таку річ як підлога: було багато дискусій про те, чим варто її вкривати. Порадившись із фахівцями, ми постелили в нашому спортзалі відповідний спортивний лінолеум, під яким є спеціальна подушка, яка розрахована для дітей, щоби в них правильно формувався вестибулярний апарат», – зазначає священнослужитель.
У планах на майбутнє – облаштувати прибудинкову територію вуличними меблями та додатковим озелененням.
«Завдяки позитивній репутації з’являється все більше бажаючих навчатися у Католицькій гімназії, а тому цей новий корпус стане ще однією «родзинкою» нашого закладу якраз завдяки повноцінним приміщенням їдальні, актового залу та спортзалу, які доповнять наш освітній осередок», – пояснюють в адміністрації ліцею.
Передбачається, що комплексне завершення облаштування нового корпусу ліцею буде завершене до кінця 2020 року.
https://mi100.info/2020/11/29/u-frankivsku-gotuyutsya-vidkryty-novyj-korpus-katolytskogo-litseyu/
 
 
Міненерго оприлюднило річні квоти підтримки ВДЕ та графік проведення «зелених» аукціонів

На розширеній нараді Міненерго презентувало проект квоти підтримки виробництва електричної енергії з відновлюваних джерел, графік проведення аукціонів на 2021 рік та індикативні прогнозні показники річних квот підтримки на 2022-2025 роки.
Про це пише пресслужба відомства.
“Інформація про публічну презентацію квот викликала неабиякий ажіотаж серед представників галузі, що свідчить про зацікавленість інвесторів у майбутніх аукціонах”, — відмітила вона.
Міненерго було підготовлено максимально компромісне рішення щодо розмірів квоти та графіку проведення аукціонів, яке враховує стан та динаміку розвитку галузі, визначені Енергетичною стратегією України цільові показники в сфері ВДЕ, очікуваний попит на квоти, а також — технічну спроможність енергосистеми інтегрувати нові потужності з негарантованим графіком виробництва електричної енергії.
“Загальна потужність, що пропонується до розподілу на аукціонах у наступному році, складає 365 МВт. З яких ВЕС — 150 МВт, СЕС — 155 МВт (включаючи регіональну квоту та квоту для малої розподіленої генерації), інших видів (біомаса, біогаз, мГЕС) — 60 МВт”, — повідомили в пресслужбі.
Водночас показники на річних квот на 2022-2025 роки є індикативними та можуть бути переглянуті з урахуванням таких обставин:
·                     фактичних результатів аукціонів 2021 року, зокрема, попиту на квоти та кінцевої ціни за кВт*год “зеленої” електроенергії, яка складеться за підсумками конкурсів;
·                     стану будівництва нової високоманеврової генерації. Міненерго підготовлено зміни до Порядку проведення конкурсів на будівництво нової генеруючої потужності, які найближчим часом будуть подані на розгляд Уряду.
Проведення перших конкурсів на будівництво високоманеврової генерації очікується у наступному році;
·                     актуалізації показників Енергетичної стратегії України до 2035 року з урахуванням цілей “Європейської зеленої угоди”;
·                     законодавчого врегулювання роботи систем накопичення енергії в ринку електричної енергії;
·                     підготовки законодавчих змін щодо можливості проведення аукціонів на будівництво об’єктів відновлюваної енергетики разом з системами накопичення електричної енергії.
“Присутні на засіданні представники асоціацій та інвестори погодились, що в сучасних умовах рішення Міненерго є збалансованими. Водночас для посилення інтересу інвесторів до аукціонної моделі і, як наслідок, конкуренції та зниження поданих цінових заявок, важливе виконання поточних зобов’язань у рамках „зеленого“ тарифу та умов Меморандуму про взаєморозуміння”, — резюмували у Міненерго.
http://oilreview.kiev.ua/2020/12/04/minenergo-oprilyudnilo-richni-kvoti-pidtrimki-vde-ta-grafik-provedennya-zelenix-aukcioniv/
 
 
НЕФКО призупинила інвестиції в нові проекти в секторі відновлюваної енергетики – Моє

НЕФКО призупинила інвестиції в нові проекти в секторі відновлюваної енергетики через ситуацію з боргами з оплати виробленої електроенергії, повідомив керуючий директор НЕФКО Тронд Мое, передає енергореформи.
"Майбутнє ВДЕ в Україні в зоні ризику через ситуацію з відсутністю оплати за вироблену електроенергію і зниженням" зелених "тарифів. НЕФКО не може тепер підтверджувати нові інвестиції в цю галузь до того часу, поки ситуація з" зеленими "тарифами не буде вирішено і держава не почне розраховуватися з генерацією ", - сказав Мій час вебінару НЕФКО 2 грудня.
Він також зазначив, що компанії, які отримали фінансування НЕФКО на проекти в ВДЕ, зараз зазнають труднощів зі своєчасною оплатою кредитів.
"Наші клієнти не отримують гроші вчасно і не можуть оплатити свої зобов'язання по кредитах", - сказав він, підкресливши, що меморандум між інвесторами в галузь ВДЕ і урядом був хорошим кроком, але відсутність фінансування "Гарантованого покупця" з боку уряду і борги за вироблену електроенергію викликають занепокоєння.
"Найбільше нас турбує, що генерації не платять навіть за зниженими" зеленими "тарифами", - зазначив Моє.
При цьому він назвав природним процес зниження "зелених" тарифів згодом, коли проекти починають окупатися і субсидування стає неактуальним, але, за його словами, "в Україні цього не сталося, оскільки тарифи були знижені занадто швидко і заднім числом"
 "Добре, коли тарифи знижуються, але погано, коли їх знижують заднім числом для тих проектів, які були узгоджені", - висловив думку Моє, додавши, що якщо б перша хвиля проектів виявилася фінансово успішною, то тарифи знизилися б природно, як це сталося в інших країнах.
Разом з тим він зазначив, що НЕФКО не має наміру подавати позови проти уряду у зв'язку з боргами.
"Ми дуже співчуваємо нашим клієнтам, будемо їх цілком підтримувати, але ніяких позовів подавати не будемо, безпосередньо ми не залучені в процес. Це справа наших клієнтів", - роз'яснив директор.
Він також зазначив, що ситуація в ВДЕ нічого очікувати позначатися фінансуванні організацією муніципальних проектів з енергозбереження.
За даними, оприлюдненими Моє, НЕФКО фінансує в Україні близько 200 проектів на загальну суму EUR231 млн (як грантові, так і кредитні кошти, з урахуванням завершених і поточних проектів - ЕР). Серед цих проектів 60 - з приватними компаніями, 138 - в держсекторі і 6 - з українськими банками.
За даними віце-президента НЕФКО з питань зеленого переходу Ульфа Бойо, обсяг фінансування в 2019 році склав EUR54 млн, орієнтовні показники 2020 року можуть скласти EUR30 млн.
НЕФКО - міжнародна фінансова організація, створена в 1990 році країнами Північної Європи. Її діяльність пов'язана з фінансуванням практичних заходів, що сприяють "зеленому" зростання. Зокрема, НЕФКО фінансує ряд проектів в сонячної і вітроенергетики в Україні.
http://reform.energy/news/nefko-priostanovila-investitsii-v-novye-proekty-v-sektore-vozobnovlyaemoy-energetiki-moe-16141
 
 
Кулеба обговорить в IRENA плани України з використання зеленого водню

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в межах візиту до Об’єднаних Арабських Еміратів відвідав штаб-квартиру Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA) та зустрівся з гендиректором агентства Франческо Ла Камерою.
Про це очільник МЗС написав в своєму Twitter.
“Це штаб-квартира Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії IRENA в Абу-Дабі, ОАЕ. Перша зустріч з гендиректором Франческо Ла Камерою. Обговоримо енергетичну безпеку, амбітні плани України з використання зеленого водню в енергетиці, промисловості та транспорті”, — йдеться в повідомленні міністра.
 «Ми започаткували новий рівень енергетичного партнерства між нашими країнами, підписавши Спільну заяву між Україною і Німеччиною. Це стало імпульсом нового співробітництва для декарбонізації нашої економіки, обміну досвідом та інноваціями у енергетичних технологіях та реалізації спільних проєктів за низкою напрямків. Відновлювана енергетика, воднева економіка, декарбонізація та енергоефективність є серед наших пріоритетів.  Очікуємо запуск Секретаріату Енергетичного партнерства, який під кожний проєкт по 5-ти напрямках партнерства формуватиме національну експертну мережу», — зазначила перший заступник міністра Ольга Буславець.
http://oilreview.kiev.ua/2020/12/07/kuleba-obgovorit-v-irena-plani-ukra%d1%97ni-z-vikoristannya-zelenogo-vodnyu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами