Українська альтернативна енергетика: 07-13 лютого 2022

305529650103965379854

В Івано-Франківську розробили мобільну станцію моніторингу повітря
Команда EcoCity з Івано-Франківська розробила мобільну станцію громадського моніторингу за якістю атмосферного повітря Sapphire64.
Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив керівник EcoCity Олексій Трелевський, передає ecopolitic.com.ua.
«Завдяки власній операційній системі EnvironmentOS станція сумісна із 33 різними сенсорами на 19 забрудників у повітрі, - розповідає він. - Зокрема, визначає дрібнодисперсний пил двох фракцій, також має газоаналізатор діоксиду азоту, чадного газу, аміаку та приземного озону».
У межах міжнародного проекту "Чисте повітря для України", який впроваджує чеська громадська організація "Арніка", моніторингову станцію встановили на території Українського державного університету науки й технологій у Дніпрі.
Станція може передавати дані на сервер та висвітлювати показники на смартфоні, персональному комп'ютері, планшеті – до 30 девайсів одночасно. Окрім того, наукові співробітники університету будуть мати доступ не лише до даних із цієї станції, але й до 18 інших, які працюють у Дніпрі.
За інформацією Олексія Трелевського, на даний момент шість станцій Sapphire64 моніторять якість повітря у різних куточках України.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ivano-Frankivsku-rozrobili-mobilnu-stantsiyu-monitoringu-povitrya/


У 2021 році на Дніпропетровщині встановили 2273 домашні сонячні станції
У 2021 році домогосподарства Дніпропетровщини встановили 2273 сонячні електростанції.
Область стала лідером країни за кількістю домашніх СЕС, передає adm.dp.gov.ua.
«Нині у Дніпропетровській області домогосподарствами встановлено понад 6,4 тисяч сонячних електростанцій, – сказав начальник управління паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Дніпропетровської ОДА Едуард Кирпичов. - Найбільше – у Криворізькому районі».
Загальна потужність сонячних електростанцій у приватних будинках області становить понад 182,5 МВт.
За 2021 рік «домашні» СЕС виробили 176,35 млн кВт електричної енергії – це у півтора рази більше, ніж у 2020-му.
https://ecotown.com.ua/news/U-2021-rotsi-na-Dnipropetrovshchini-vstanovili-2273-domashni-sonyachni-stantsii/


Німеччина підготувала для України кредит на розвиток проектів у сфері водневої енергетики
Німеччина виділить Україні кредит для розвитку проектів у сфері водневої енергетики.
Про це повідомила Анналена Бербок, міністр закордонних справ Німеччини, передає mind.ua.
«Ми будемо втілювати водневі проекти разом з німецьким бізнесом, – сказала вона. – Ми підготували фінансовий кредит і плануємо подальшу фінансову допомогу у цій сфері, оскільки ми, як партнер, стоїмо на боці України».
В свою чергу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що Україна та Німеччина домовилися про конкретні подальші кроки у цій сфері.
«У нас є серйозне майбутнє, яке ми хочемо побудувати навколо відновлюваних джерел енергії, – наголосив глава МЗС України. - З огляду на це особливу увагу ми приділили проектам у сфері водневої енергетики, які мають в ідеалі поєднати наші економіки та бути взаємовигідними для наших держав».
Крім того, Україна та Німеччина посилять співробітництво у галузі кіберзахисту. «Наприкінці цього місяця до Києва прибуде посол ФРН з питань кібербезпеки, щоб якомога скоріше запустити консультації у цій галузі, - зазначила Анналена Бербок.
https://ecotown.com.ua/news/Nimechchina-pidgotuvala-dlya-Ukraini-kredit-na-rozvitok-proektiv-u-sferi-vodnevoi-energetiki/


Український стартап розробляє безшумний вітрогенератор для запуску у промислове виробництво
Український стартап Sirocco Energy розробляє безшумний плоский вітрогенератор для міських і приміських об'єктів у промислове виробництво.
Про це розповів засновник і технічний директор Sirocco Energy Олександр Приймак, передає building-tech.org.
"Ми тестували прототип на даху нашого виробничого приміщення і зараз робимо промислову версію для виходу на ринок, - уточнив він. – Спочатку плануємо випускати пілотні проекти потужністю 5 кВт і нарощувати потужності".
Вітрогенератор від Sirocco Energy абсолютно безшумний, його можна встановлювати навіть на дахах багатоповерхівок. Потужність генератора - до 30 кВт, ширина – 5 метрів, висота щогли – 14 метрів.
"Експериментуючи при створенні вітряка для власних потреб і працюючи на виробництві традиційних вітряків, я бачив їх ключові недоліки – вібрація, високі навантаження, складність виготовлення, низька ефективність при турбулентному вітрі, - пояснив Олександр Приймак. - Кілька років розробок дали результат-нам вдалося створити принципово іншу технологію, позбавлену вищевказаних недоліків: нам вдалося досягти високого коефіцієнта перетворення енергії вітрового потоку-0,52 при тому, що теоретичний максимум дорівнює 0,59».
https://ecotown.com.ua/news/Ukrainskiy-startap-rozroblya-bezshumniy-vitrogenerator-dlya-zapusku-u-promislove-virobnitstvo-/


Україна може закачувати СО2 у старі родовища газу
В Україні можна використовувати застарілі родовища природного газу для зберігання вуглекислого газу.
Про це заявив екс-глава правління НАК«Нафтогаз України» Андрій Коболєв в ефірі каналу «Україна 24», передає interfax.com.ua.
«Країни Європи та арабського світу обговорюють використання існуючих газопроводів для транспортування «зеленого» метану, зберігання та закачування вуглекислого газу у старі родовища природного газу, - каже він. - Це дуже цікава ініціатива, яка частково може бути реалізована в Україні».
За його словами, подібним проектом за кошти двох іноземних інвесторів за межами України нині уже займається екс-головний виконавчий директор з трансформації «Нафтогазу» Отто Ватерландер.
Водночас, Андрій Коболєв зазначив, що реалізація таких проектів в Україні можлива лише за умови «верховенства права та невтручання держави». «Транспортування «зеленого» водню газотранспортною системою України є поки що космічним проектом, але над ним уже потрібно працювати», - наголосив він.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-mozhe-zakachuvati-SO2-u-stari-rodovishcha-gazu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами