Українська альтернативна енергетика: 05-11.10.2020

unnamed (22)

Міненерго проводить системну роботу для виконання зобов’язань держави перед інвесторами у «зелену» енергетику


Меморандум між Урядом, Міненерго та інвесторами у «зелену» енергетику, імплементований відповідним законом, дозволив запустити механізм погашення боргів держави. Вже у серпні розрахунки держави за «зелену» електроенергію склали 84%.
Повідомляє Міненерго.
Про це йшлося на сьогоднішньому засіданні робочої групи з питань виконання Меморандуму із інвесторами у ВДЕ і закону про удосконалення умов підтримки «зеленої» енергетики (№ 810-IX) під головуванням в.о. Міністра енергетики Ольги Буславець.
За даними Держпідприємства «Гарантований покупець», динаміка розрахунків з інвесторами у «зелену» енергетику значно покращилася. Найближчим часом НЕК «Укренерго» — NPC Ukrenergo та ДП «Гарантований покупець» закумулюють необхідні кошти для повного розрахунку з виробниками «зеленої» електроенергії за серпень.
«Я хочу запевнити інвесторів, що з боку Міністерства робляться всі кроки для виконання законодавства та умов Меморандуму. Ми системно працюємо над тим, щоб 100% оплата стала нормою», – зазначила Ольга Буславець.
Водночас вона зауважила, що залишається низка питань, які належать до компетенції Верховної Ради та інших міністерств.
Верховна Рада, зокрема, має прийняти рішення щодо надання державних гарантій державним енергетичним компаніям, зокрема, НЕК «Укренерго», для залучення на вигідних умовах кредитних коштів від державних банків та міжнародних фінансових установ.
Зауважується, що народні депутати «провалили» у вересні відповідну урядову ініціативу, нині очікується аналогічна пропозиція від них.
Така законодавча ініціатива потрібна терміново, щоб покрити касові розриви в платежах НЕК «Укренерго» та уникнути підвищення тарифу на передачу електроенергії.
Міненерго наголошує, що до виконання положень закону № 810-IX має долучитися Міністерство фінансів. Зокрема, розробити пропозиції щодо випуску облігацій внутрішньої державної позики чи злучити інші боргові фінансові інструменти, які необхідні для погашення заборгованостей перед інвесторами у ВДЕ. Крім того, з метою уникнення суттєвого підвищення тарифу на передачу електричної енергії необхідно передбачити видатки на фінансову підтримку гарантованого покупця для часткової оплати «зеленої» електроенергії з Державного бюджету у 2021 році.
«Ми пропонуємо Мінфіну створити робочу групу, до якої обов’язково долучаться фахівці Міненерго. Маємо розробити можливі сценарії для повної фінансової стабілізації «зеленої» енергетики, обрати оптимальний та спільно забезпечити його реалізацію», – наголосила Ольга Буславець.
http://oilreview.kiev.ua/2020/09/30/minenergo-provodit-sistemnu-robotu-dlya-vikonannya-zobovyazan-derzhavi-pered-investorami-u-zelenu-energetiku/
 
 
Гарантований покупець продовжує виплати ВДЕ

30 вересня 2020 року державне підприємство «Гарантований покупець» здійснило виплати за «зеленим» тарифом. Доплату виробникам електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) на загальну суму 650 млн грн проведено за товарну продукцію серпня 2020 року.
Таким чином, рівень оплати електроенергії серпня перевищив 96 %.
 На сьогоднішньому засіданні робочої групи з питань виконання Меморандуму із інвесторами у ВДЕ і Закону про удосконалення умов підтримки «зеленої» енергетики (№ 810-IX) в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець проінформувала, що динаміка розрахунків з інвесторами у «зелену» енергетику значно покращилася.
https://www.gpee.com.ua/main/news?id=435&fbclid=IwAR2jdJ8_nTAbnV8JPabOIgkHutlVvdB4pUuonFgYMkhi0TeqRxa_gDfjnp0
 
 
В Україні тривають водневі випробування: перший етап успішно завершений

На полігонах РГК у Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській та Харківській областях завершився перший етап випробувань газових мереж на сумісність роботи з воднем. В ході експериментів на закритих ділянках газопроводів концентрація водню становила 99%. Це один з найвищих в Європі показників при тестуванні систем, розрахованих на транспортування природного газу.
«Ми підготувалися як з точки зору безпеки, так і співпраці з вченими для аналізу даних - тобто готові до будь-яких несподіванок. Тому і вирішили почати з 99% водню. Випробування газових систем практично чистим воднем дозволяють нам відразу зрозуміти масштаб проблем: наскільки зношені газопроводи, які хімічні процеси з матеріалами системи відбуваються», - сказав керівник водневого проекту, директор департаменту стратегічного планування РГК Станіслав Казда.
Завдяки високій концентрації водню вже в перші дні експериментів були отримані дані, які дозволили фахівцям провести коригування обладнання газових полігонів. Після чого падіння тиску водню в газопроводах зменшилося в 5-6 разів.
Перший експеримент з 99% воднем в газових мережах було проведено 6 серпня на полігоні в Житомирській області. Потім почалися випробування в Івано-Франківській, Дніпропетровській, Волинській та Харківській областях.
Програма РГК по дослідженню роботи газових систем з воднем складається з трьох етапів. Перші два - це польові випробування зі статичними й динамічними експериментами на полігонах. Динамічні експерименти почнуться на другому етапі проекту, і полягають у вивченні впливу газоводневих сумішей на звичайне газове обладнання.
Польові випробування на полігонах РГК триватимуть до середини 2022 року, і дозволять оцінити специфіку використання водню і газоводневих сумішей протягом двох опалювальних періодів.
Третій етап - це аналіз даних, отриманих на полігонах, в лабораторіях наукових партнерів водневого проекту РГК.
https://iclub.energy/hubnews/tpost/bg3ft9yf07-v-ukran-trivayut-vodnev-viprobuvannya-pe
 
 
Завдяки «зеленим» джерелам енергії нафта і газ втратять актуальність до 2030 року – Коболєв

Україна має значний потенціал у розвитку відновлювальних джерел енергії, завдяки яким, зокрема, водневим технологіям, вже до 2030 року газ і нафта можуть втратити актуальність.
Про це у середу під час зустрічі з журналістами в ході візиту до Брюсселя заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.
Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу, чи не втратить актуальності сама назва компанії «Нафтогаз» з огляду на бурхливий розвиток «зеленої» енергетики та на нещодавно прийняту в Євросоюзі водневу стратегію.
«Незалежно від ефективності європейської водневої ініціативи, я думаю що нафта і газ дуже сильно втратять свою актуальність до 2030 року. Якщо ми говоримо про напрямок так званої «Зеленої угоди», то «Нафтогаз» і Україна мають дуже великий потенціал у розвитку відновлювальних джерел, таких як біогаз і біопаливо», - сказав Андрій Коболєв.
Він визначив розвиток водневих технологій як «дуже цікавий напрямок», але визнав, що водень поки залишається «Terra incognita» для всіх учасників ринку, тому що не до кінця є зрозумілою на цьому етапі модель його використання та монетизації. У цьому сенсі велику роль може відіграти Єврокомісія, яка активно розробляє цей напрямок та генерує відповідні ідеї.
«Ми побачимо, яким чином вони планують монетизацію, яким чином вони бачать розвиток цього сегменту. Як Україна, ми маємо у цьому дуже великий потенціал. Зокрема, для виробництва так званого перехідного водню можуть бути спрямовані невикористані потужності Енергоатома. Якщо саме на цей перехідний період з’явиться ринкова ніша для джерел і генерації, які надає акваенергетика, то для України це означатиме дуже цікаві можливості для розвитку. Паралельно з цим, вітер і сонце також можуть бути джерелом. Ми це питання наразі вивчаємо, щоб зрозуміти, яким чином «Нафтогаз» і вся Україна зможуть найбільш ефективно прийняти участь у цій «Зеленій угоді», - повідомив голова правління «Нафтогазу».
Він відповів на запитання журналістів щодо того, чи може поточна газова інфраструктура використовуватися для транспортування та споживання водню.
«Ми знаємо, які проблеми нас чекатимуть у використанні стандартної інфраструктури. Які технологічні рішення ми зможемо знайти – це питання відкрите. За попередніми оцінками, чистий водень потребуватиме побудови нової інфраструктури. Але на остаточні висновки експертів, як українських, так і закордонних, ми все ще чекаємо», - додав Андрій Коболєв.
Як вже повідомляв Укрінформ, у липні поточного року ЄС прийняв так звану водневу стратегію, яка передбачає «декарбонізацію» промисловості, транспорту, виробництва енергії та її побутового використання. Для виробництва водневих носіїв енергії Європа розраховує використовувати чисту енергію від вітрових та сонячних станцій. До 2024 року ЄС планує створити станції електролізу потужністю принаймні 6 гігаватів, що дозволить виробляти до одного мільйона тонн водню. У період 2025-2030 років водень має стати головною складовою інтегрованої енергетичної системи ЄС, при цьому потужність станцій водневого гідролізу має зрости до 40 гігаватів з можливістю виробництва до 10 млн тонн чистого водню. У наступний період 2030-2050 рр. водень має перетворитися у ЄС на головний енергетичний ресурс та замістити вуглецеві носії навіть у тих секторах економіки, що важко піддаються процесам декарбонізації.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3109600-zavdaki-zelenim-dzerelam-energii-nafta-i-gaz-vtratat-aktualnist-do-2030-roku-kobolev.html
 
Гарантований покупець оголошує пілотний аукціон з продажу «зеленої» електроенергії

Вперше в Україні відбудеться продаж «зеленої» електроенергії на біржі — державне підприємство «Гарантований покупець» оголосило аукціон з купівлі-продажу електроенергії з ВДЕ за двосторонніми договорами. Торги відбудуться 5 жовтня 2020 року на ТБ «Українська енергетична біржа».
Аукціонний бюлютень доступний за посиланням:  http://bit.ly/gpee-res-auction-5102020
Завдяки такому аукціону екологічно-відповідальні споживачі отримують доступ до«зеленої» електроенергії.
Гарантований покупець пропонує до продажу декілька продуктів. З метою залучення максимальної кількості учасників та задоволення їх потреб, виставлені лоти різних розмірів – від 1 до 10 МВт•год у різні години доби.
Стартова ціна пропозиції сформована за Порядком проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами, затвердженим Кабінетом Міністрів України. 
Звертаємо увагу, що взяти участь у торгах може будь-який учасник ринку електроенергії.
https://www.gpee.com.ua/main/news?id=437
 
 
В Ізмаїлі завершується будівництво великого інфраструктурного об'єкта

Не так давно Ізмаїльським міською радою були розроблені проекти детальної забудови мікрорайонів «Гудзівка-1» і «Гудзівка-2», які передбачають виділення земельних ділянок під одно- та багатоповерхову житлову забудову і організацію відповідної інфраструктури - будівництво школи, дитячого садка, об'єктів роздрібної торгівлі і побутового обслуговування населення.
Однак однією з основних складових цих планів є забезпечення сталого енергопостачання нових мікрорайонів. З цією метою Ізмаїльським міськрадою в останні роки був проведений цілий ряд переговорів з представниками енергопостачальної компанії.
 До сьогоднішнього дня в рамках підключення сонячних електростанцій ТОВ «Гудзівка ​​Солар-1» і «Гудзівка-Солар-2» загальною потужністю 19,8 МВт АТ «ДТЕК Одеські електромережі» закінчують будівництво в Ізмаїлі великого інфраструктурного об'єкта - підстанції 35/6 кВ «Гудзівка »(з двома трансформаторами 35/6 кВ потужністю 10 МВА кожен). Потрібно відзначити, що будівництво цієї підстанції ініціював Ізмаїльський міський голова Андрій Абрамченко, коли до нього звернулися інвестори.
Як говорить генеральний директор групи компаній «Метрополія» Віктор Куртєв - замовник будівництва сонячних електростанцій ТОВ «Гудзівка ​​Солар-1» і «Гудзівка-Солар-2» - останній раз об'єкт подібного роду в Ізмаїлі був побудований понад півстоліття тому. За його словами, це знакова подія для міста. Введення підстанції дозволить забезпечити електроживлення на об'єктах, які будуть розташовані на території в 150 гектарів.
З новим інфраструктурним об'єктом мер познайомив журналістів місцевих мас-медіа безпосередньо на місці, в самому кінці вул. Східної.
Будівництво підстанції здійснюється в рахунок плати за приєднання сонячних електростанцій, тобто підстанція буде перебувати на балансі АТ «ДТЕК Одеські електромережі». Це дозволить перевести на нову сучасну підстанцію «Гудзівка» частина споживачів з підстанції 35 кВ «Виставка», яка була введена в експлуатацію ще в 1968 році, а також живити новий мікрорайон житлової забудови «Гудзівка».
Примітно, що спочатку у Обленерго не було грошей на будівництво цих об'єктів в рамках власної інвестиційної програми. І тільки прихід інвестора дозволив його реалізувати. В іншому випадку, власними силами Обленерго змогла б здійснити даний проект не раніше, ніж через 15 років.
Будівництво підстанції дасть можливість підключити більше 2600 приватних домоволодінь, а в подальшому і нові об'єкти. Тим часом до будівництва ПС «Гудзівка» ця частина міста отримувала харчування від ПС 35 кВ «Виставка», яка була перевантажена і більше не дозволяла підключати нових споживачів, і ПС 110/35/6 кВ «Ізмаїл».
За словами міського голови Ізмаїла Андрія Абрамченко, плани забудови нового мікрорайону передбачається реалізувати протягом найближчих десяти років.
https://bessarabia.ua/energetika/v-izmaile-zavershaetsya-stroitelstvo-krupnogo-infrastrukturnogo-obekta/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами