Українська альтернативна енергетика: 05-11.04.2021

shutterstock_117290137_cut-photo.ru-1_cut-photo.ru

В Україні розробили законопроект для розвитку виробництва та споживання біометану

В Україні створять законодавчий фундамент для запровадження виробництва та споживання ринку біометану.
Відповідний законопроект розробили Держенергоефективності спільно з Міненерго та Біоенергетичною асоціацією України, передає saee.gov.ua. 
«Згідно із Законом України «Про ринок природного газу», виробники очищеного біогазу мають право на отримання доступу до газотранспортних і газорозподільних систем за умови, що цей газ відповідає стандартам на природний газ, - зазначають ініціатори законопроекту. – Однак для роботи ринку біометану необхідно усунути ряд бар'єрів: у чинному законодавстві визначити поняття «біометан», механізм верифікації біометану, процедуру надання гарантії походження біометану та створити реєстр виробництва та споживання біометану.
"Цей законопроект дасть змогу створити умови для зменшення імпортозалежності країни та збільшення використання місцевого палива, - каже Костянтин Гура, тимчасово виконуючий обов’язки голови Держенергоефективності. - Адже потенціал зменшення природного газу біометаном в Україні складає близько 8 млрд м3 у рік, що дорівнює більше половини річного обсягу імпорту природного газу".
Прийняття законопроекту дозволить запустити ринок біометану в Україні, розширити можливості виробників біометану щодо реалізації електричної та теплової енергії безпосередньо біля споживача, збільшити енергетичну ефективність утилізації виробленого біогазу, налагодити експорт біометану до ЄС, підвищити економічну привабливість біогазових проєктів для потенційних інвесторів, скоротити імпорт природного газу та зменшити викиди парникових газів.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-rozrobili-zakonoproekt-dlya-rozvitku-virobnitstva-ta-spozhivannya-biometanu/
 
 
Україна має намір скоротити викиди СО2 на 65% у порівнянні з 1990 роком

Україна має намір взяти зобов'язання до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 65% порівняно з рівнем 1990 року.
Такі кроки країна зробить у рамках проекту другого національно визначеного внеску (НОВ2), передає interfax.com.ua. 
"Проект другого національно визначеного внеску у Паризьку угоду сформований, – повідомив міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Роман Абрамовський на своїй сторінці у Facebook. - Україна готова презентувати свою кліматичну мету і показати підвищені амбіції до скорочення викидів парникових газів".
За словами міністра, глобальна боротьба з кліматичними змінами вимагає масштабних рішень на рівні держави, а ключові сектори повинні випробувати масштабні трансформації.
Наміченого у проекті показника до 2030 року планується досягти, зокрема, завдяки зростанню генерації електроенергії з відновлюваних джерел до 30% і відповідно зниження частки теплових станцій – до 13%. Половина згенерованої електроенергії залишиться за атомними станціями. «Декарбонізація енергосектора передбачає неминуче зниження видобутку вугілля і поетапне закриття шахт, - зазначив Роман Абрамовський. - Частка ВДЕ у роботі ТЕЦ повинна зрости, як мінімум, до 18%, а обсяги виробництва теплоенергії на біопаливі – до 30%».
Разом з тим по житлово-комунальному сектору передбачається щорічна термомодернізація 1,3% житлового фонду, а також комплексні заходи енергоефективності, що включають, зокрема, використання ВДЕ у виробництві тепла, встановлення високоефективних котлів. За розрахунками Мінекології, це дозволить знизити споживання енергії на чверть.
Що стосується промисловості, НОВ2 передбачає щорічне зростання виробництва у середньому на 4% ВВП.
"Зростання має бути «зеленим» і відбуватися за рахунок модернізації та скорочення енергоємності галузі, – зазначив міністр. – Необхідно збільшити частку електромобілів до 15%, стимулювати розвиток низьковуглецевого громадського транспорту, залізничного та водного, у сільському господарстві планується збільшити частку органічного виробництва до 3%, перехід на більш якісні добрива, впровадження технології мінімальної обробки земель».
Проект розпорядження Кабміну Про затвердження НОВ2 розміщений на сайті Мінекології для обговорення протягом квітня. У ньому наголошується, що він може бути скоригований після відновлення територіальної цілісності України, оскільки не включає достовірних даних на тимчасово непідконтрольних територіях.
Згідно з проектом, зобов'язання України також включають досягнення кліматичної нейтральності не пізніше 2060 року, як це зазначено у національній економічній стратегії на період до 2030 року, затвердженій розпорядженням уряду у березні 2021 року.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-ma-namir-skorotiti-vikidi-SO2-na-65-u-porivnyanni-z-1990-rokom-/
 
 
У Києві сервіс доставки запускає екоініціативу зі збору пластикової тари в обмін на знижки

Цього місяця у Києві стартує нова екологічна ініціатива – Zakaz Green. У рамках проєкту користувачі сервісу з доставки продуктів Zakaz.ua зможуть передати кур'єру чисту пластикову тару, а натомість отримати знижку на наступне замовлення, передає 24 канал.
Останніми роками в Україні загострюється проблема накопичення пластикових відходів на сміттєзвалищах, що загрожує поглибленням екологічної кризи. Компанія Zakaz.ua прагне зробити свій внесок у покращення поточної ситуації.
«Зелена» ініціатива працює у 7 мережах-партнерах Zakaz.ua у Києві: Ашан, METRO, Novus, МегаМаркет, Varus, ЕКО маркет та CITYmarket. Кур'єри Zakaz.ua прийматимуть очищену пластикову тару та упаковку в пакетах, об'єм яких поміститься в обидві руки. Так, покупці зможуть не лише отримати промокод у розмірі 15 гривень на наступну доставку, а й долучитися до порятунку планети.
У 2020 році в рамках екоініціативи Zakaz Green щомісяця кур’єри передавали на переробку близько 6м³ ПЕТ-пляшок та поліетиленових пакетів. Команда хоче зробити ще більше, тож вирішила розширити дію акції на усіх партнерів у столиці.
https://ecotown.com.ua/news/U-Ki-vi-servis-dostavki-zapuska-ekoinitsiativu-zi-zboru-plastikovoi-tari-v-obmin-na-znizhki/


ДТЕК завершив монтаж першого energy storage та почав пусконалагоджувальні роботи

Компанія ДТЕК завершила монтаж першої в Україні промислової системи накопичення енергії (energy storage) потужністю 1 МВт та ємністю 2,25 МВт-год та перейшла до етапу пусконалагоджувальних робіт.
Про це повідомив прес-центр компанії з посиланням на директора з інновацій ДТЕК - Емануеле Вольпе.
«Не дивлячись на складнощі з логістикою, викликані пандемією, ДТЕК дотримується графіка: ми вже завершили монтаж батареї, підключили її до мережі і зараз проводимо пусконалагоджувальні роботи. Також спільно з одним з підрядників в цьому проекті, канадською компанією Sungrid, ми провели пробне тестування СНЕ», - сказав директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе.
За словами Вольпе, за допомогою цього проекту ДТЕК дасть старт новому ринку накопичувачів енергії в Україні, та зробить великий внесок в трансформацію енергетичної галузі країни в цілому.
«За допомогою цієї технології ДТЕК стає більш стійкою, екологічною та ефективною компанією», - додає директор з інновацій.
Проте, як зазначається для повноцінної участі energy storage в енергетичному ринку України ще необхідно сформувати регуляторне середовище.
«У Канаді ми використовуємо системи накопичення енергії вже п'ять років. У нашої компанії є багато пілотних і комерційних проектів як в Канаді, так і в різних штатах США. Мені дуже приємно бути причетним до запуску першої такої технології і в Україні», - сказав генеральний директор компанії Sungrid (Канада) Джеремі Гьорц.
Нагадаємо, ДТЕК та Siemens за підтримки урядів узгодили водневий проект на 25 млн євро у Маріуполі.
https://elektrovesti.net/75239_dtek-zavershiv-montazh-pershogo-energy-storage-ta-pochav-puskonalagodzhuvalni-roboti

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами