Українська альтернативна енергетика: 04.-10.11.2019



Кривий Ріг четвертим в Україні приєднався до програми ЄБРР "Зелені міста"

Кривий ріг четвертим в Україні приєднався до програми Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) "Зелені міста".
Меморандум про взаєморозуміння між ЄБРР і Кривим Рогом з приводу приєднання міста до програми підписали керуючий директор ЄБРР по країнах Східної Європи та Кавказу Маттео патронів і міський голова Юрій Вілкул в рамках інвестиційного форуму RE: think. Invest in Ukraine, що проходить в Маріуполі у вівторок.
В рамках програми "Зелені міста" ЄБРР надає містам-партнерам підтримку в розробці і реалізації плану дій (Green City Action Plan) і допомогу у визначенні інвестиційних програм і отриманні донорської допомоги. Зокрема, в дорожніх картах прописуються заходи щодо поліпшення муніципальної інфраструктури, якості повітря, чистоти і доступності земельних і водних ресурсів, зелених зон.
Пілотні програми були реалізовані в Грузії, Вірменії та Молдові, після чого програма була затверджена радою директорів восени 2016 року. Учасниками програми в Україні є Львів, Київ і Маріуполь.
Програма «Зелені міста», загальний обсяг якої становить 1 млрд євро, призначається для міст, перед якими стоять значні завдання і виклики в сфері екології, в тому числі в зв'язку з необхідністю пом'якшення кліматичних змін. Це перш за все ті міста в регіонах ЄБРР, де застаріла міська інфраструктура негативно впливає на якість життя людей, обумовлює великі викиди парникових газів і заважає громадам адаптуватися до кліматичних змін.
https://elektrovesti.net/68156_krivoy-rog-chetvertym-v-ukraine-prisoedinilsya-k-programme-ebrr-zelenye-goroda


На Закарпатті збудували три сонячні електростанції

У селі Горбки Закарпатської області звели другі черги СЕС Веряца-1 та СЕС Веряця-2. Друга черга СЕС Веряця-1, що введена в експлуатацію ТОВ «Інтеренерджі» потужністю 1062,6 кВт, складається з майже 4 тисяч сонячних панелей потужністю 275 Вт кожна та 23х інверторів.
 Друга черга сонячної електростанції Веряця-2, що реалізована ТОВ «Акванова Гідроресурс» потужністю 1362,9 кВт, налічує майже 5 тисяч модулів. Постачальник панелей для зазначених черг СЕС Веряца-1 та СЕС Веряця-2 – китайська компанія Suzhou Talesun Solar Technologies CO. Постачальник інверторів – Photomates.r.o., що є офіційним представником HUAWEI.
Ще одну сонячну електростанцію потужністю 6,237 МВт звели поблизу с. Шаланки Виноградівського району Закарпатської області. Проект реалізований ТОВ «Солар Лайт» за рахунок власних і кредитних коштів. СЕС складається з понад 22 тисяч панелей і займає ділянку площею близько 10 га.
«Станція вироблятиме близько 7 300 000 кВтгодин на рік. Генерація електроенергії з сонячної електростанції підвищить надійність електропостачання в даному регіоні».– зазначає директор ТОВ «Солар Лайт» Ірина Тимченко.
Вплив на атмосферне повітря, та всі інші компоненти навколишнього середовища, в процесі експлуатації СЕС – відсутній, оскільки при використанні фотоелектричних систем не спалюється паливо та немає частин, що рухаються. Фотогальванічні панелі є чистими та безшумними. Сонячна станція СЕС потужністю 5,4/6,237 МВт (AC/DC), призначена для промислового виробітку електричної енергії шляхом перетворення сонячної енергії в екологічно чисту електричну енергію в сонячних фотоелектричних модулях з наступною її трансформацією в зовнішні електричні мережі Закарпатської області.
Генеральним підрядником всіх трьох об’єктів виступає ТОВ «Гідроінжинірінг».
https://ecotown.com.ua/news/Na-Zakarpatti-zbuduvaly-try-sonyachni-elektrostantsiyi/
 
 
Українській владі запропонували шляхи вирішення проблем в енергетичній галузі

Українська асоціація відновлюваної енергетики спільно з учасниками-виробниками електричної енергії з відновлюваних джерел розробила план врегулювання напруги у галузі відновлюваної енергетики.
Про це йдеться у відкритому листі УАВЕ до Президента України, Кабміну та Верховної Ради України з пропозиціями щодо вирішення проблем енергетичної галузі.
Зокрема, асоціація закликає припинити лякати національних та іноземних інвесторів можливістю ретроспективного перегляду інвестиційних зобов’язань держави. 
 «Законодавчі ініціативи, зокрема, схвалений профільним комітетом Верховної Ради законопроект №2236-2, порушують не лише внутрішнє законодавство України, а й міжнародні зобов’язання, приміром, за Договором до Енергетичної Хартії, та декілька десятків міждержавних угод про взаємний захист, суперечать нормам європейського права, - наголошують у листі. – Інвестори можуть звернутися до міжнародних арбітражів і, як наслідок, Україна, як свідчить світовий досвід, може понести значні фінансові втрати».
Уряду пропонують повністю оновити енергетичну стратегію України, визначивши чіткі цілі і пріорітети розвитку електроенергетичної галузі з урахуванням міжнародних зобов’язань України. «Пріоритет потрібно надати відновлюваній енергетиці, гідро- та іншим видам акумуляції, системам зберігання енергії, розвитку «розумних» мереж і розпорошеної малої генерації, ринку активних прозюмерів, - йдеться у листі. – Сьогодні середній рівень зносу енергогенеруючої системи України сягає 87%, майже всі електростанції збудовані у радянські часи підлягають закриттю або тотальній реновації протягом наступних 15 років – стратегія повинна передбачати виведення старих потужностей з експлуатації на 20-30 років наперед із пропозиціями щодо їх заміщення ВДЕ за аукціонним принципом».
УАВЕ також пропонує уряду протягом одного календарного року приватизувати всі вугільні шахти, ТЕС і ТЕЦ. «Державний бюджет має використовуватися на соціальні цілі, а не на підтримку витрат підприємств, - пояснюють у листі. – Приміром, видатки на видобуток палива та зберігання відходів атомної генерації мають буди повністю включені до тарифу».
Одним з важливим завдань також зазначається необхідність встановлення ринкових цін на електричну енергію для заможних верств населення. 
«3,6% українців, які споживають близько 18,8% об’єму побутової електричної енергії за пільговими тарифами, повинні платити ринкову ціну, - йдеться у листі. – Уразливі верстви населення мають отримувати субсидію за рахунок доходів держбюджету від акцизу на електричну енергію – 6,8 млрд грн».
Асоціація також пропонує змінити умови державної підтримки проектів відновлюваної енергетики, по яких підписані попередні договори купівлі-продажу електроенергії; відмінити пільгу по ПДВ на ввезення обладнання ВДЕ на митну територію України для збільшення податкових надходжень до бюджету; збільшити мито на електричну енергію, яка імпортується з країн, які не є членами Енергетичного Співтовариства для фінансування розвитку ВДЕ та впровадження заходів з енергозбереження; скасувати 3,2% пільгу на сплату акцизного податку від реалізації електричної енергії, виробленої в відновлюваних джерел , кошти з акцизу на всю електроенергію спрямувати на виплату пільг і субсидій громадянам; підвищити ставку податку за викиди двоокису вуглецю та зобов’язати платити цей податок всіх суб’єктів незалежно від обсягів викидів, скасувати пільгу для підприємств, які викидають до 500 тонн за рік. «Додатковий податковий збір за викиди двоокису вуглецю спрямувати до спеціального фонду державного бюджету на виконання державних гарантій у сфері відновлюваної енергетики», - йдеться у листі.
«Україна може інвестувати у відновлювану енергетику і стати енергонезалежною, або ж постійно купувати імпортоване викопне паливо і жити у передчутті техногенних катастроф, - наголосив голова Української асоціації відновлюваної енергетики О. Козакевич. - Ми високо цінимо запрошення до діалогу, ініціативу із формування ініціативних груп та готові працювати спільно з державними інституціями задля розбудови енергонезалежної, інвестиційно-привабливої та екологічно чистої України».
https://ecotown.com.ua/news/Ukrayinskiy-vladi-zaproponuvaly-shlyakhy-vyrishennya-problem-v-enerhetychniy-haluzi/
 
 
Експерти вважають, що участь виробників «чистої» енергії в ринку балансуючих потужностей має бути обов'язковою

Виконавчий директор Global 100% RE Україна Іван Гайдуцький вважає, що всі інвестиційні проекти з альтернативних джерел енергії повинні сприяти балансуванню і накопиченню отриманої електроенергії.
 На офіційній сторінці компанії опублікована доповідь, де аргументують необхідність формування в Україні нової моделі ринку, при якій найбільші виробники «зеленої» енергії будуть брати активну участь в ринку балансуючих потужностей.
За приблизними оцінками вже до кінця року потужність «чистої» генерації досягне 5,5 тисячі МВт, більшу частину якої (близько 4 тисяч МВт) складе вироблення сонячної енергії. За словами фахівців Укренерго, підприємство вже не в змозі контролювати баланс відновлюваних джерел енергії.
Найбільш прийнятним рішенням існуючої проблеми експерти вважають, якраз створення спеціалізованого ринку послуг. Головною метою такого ринку має стати забезпечення балансу і перегляд технічних умов великих проектів з тим, щоб вони встановлювали відповідальність за розбалансування.
У той же час уточнюється, що зміни енергетичного сегменту українського ринку не повинні торкнутися існуючих ставок по «зеленому» тарифу і експлуатованих потужностей альтернативних електростанцій. За даними профільного міністерства за минулий період 2019 року загальна потужність «чистої» генерації склала понад 4,5 тисячі МВт, перевищивши торішні показники більш ніж на 1,8 тисячі МВт.
https://uaenergy.com.ua/post/32635/eksperty-schitayut-chto-uchastie-proizvoditeley-chistoy-energii-v-rynke-balansiruyuschih-moschnostey-dolzhno-bytj-obyazateljnym
 
 
Кабмін закликають підтримати відновлювальну енергетику

В Україні ринок відновлюваної енергетики лихоманить з початку червня через нові закони і правила, нові проблеми і неплатежі, нові загрози від старих і нових чиновників. Таку думку висловив співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики, інвестор і девелопер Ігор Тинний, коментуючи лист УАВЕ на адресу президента України та Верховної ради, передає РБК-Україна з посиланням на його блог.
За його словами, "ми не тільки приватні інвестори, ми ще й звичайні громадяни, ми ще й споживачі, ми ще й патріоти своєї країни".
"У нас багато іпостасей. І вголос говоримо політикам: перш ніж намагатися зруйнувати щось, створене іншими, спробуйте створити хоч щось самі!", - зазначив Тинний.
Він також закликав: перш, ніж критикувати відновлювану енергетику, необхідно згадати про низку важливих фактів.
 "Системно хвора в Україні саме традиційна, а не відновлювана енергетика. Слово "паливо" у нас ідентично слову "корупція". Це стосується вугілля, нафти, дизеля, газу, урану і ТВЕЛів - всього. Українська енергетика одна з найбільш монополізованих у світі. Українська економіка сама найбільш енергонеефективна в світі. Злочинне субсидування цін на електроенергію для населення за рахунок завищення цін для промисловості - робить біднішими і промисловість, і населення", - зазначає інвестор.
Співзасновник УАВЕ також нагадав, що українська генерація енергії вже зношена на 87%. Тому технологічні катастрофи на АЕС, ТЕС, ГЕС і шахтах неминучі, якщо в них активно не інвестувати. І в той же час Україна є нетто імпортером абсолютно всіх основних видів палива.
"Ми ввозимо на 6 мільярдів доларів щорічно тільки автомобільного палива. А газ, а паливо для АЕС, а вугілля. Ніякої продукції сільського господарства не вистачає, щоб компенсувати цей імпорт. Як результат - негативний платіжний баланс і знецінення валюти", - пояснив він, додавши, що новий вітроагрегат, сонячна панель або біореактор здорожують електричну енергію тільки спочатку, "але всього через 11 років вони будуть постачати на ринок найдешевшу енергію".
"І при цьому не вимагати ніякого імпорту нізвідки", - аргументував експерт.
У той же час сьогодні в "зелену" енергетику може інвестувати кожен, хоча його вкладення окупляться не відразу, а через 7-10 років. І тому замість держпідтримки традиційної енергетики держава має стимулювати розвиток "зеленої" генерації.
Так, Тинний нагадав, що шахтарі весь час шантажують владу і регулярно отримують мільярдні дотації з держбюджету, виробляючи при цьому смішну кількість продукції. Тому державний вуглепром повинні приватизувати "в найближчі місяці за будь-яку ціну".
"Тільки одне державне об'єднання "Артемовуголь" з'їло за рік понад мільярд гривень із держбюджету, не виробивши ніякої продукції", - додав він.
Девелопер при цьому нагадав і про жахливу екологічну ситуацію в Україні, тоді як в усьому світі стимулюється розвиток відновлюваної енергетики, "щоб вона заміняла традиційну".
Тому, на його думку, Кабміну терміново необхідно внести зміни в Енергетичну стратегію строком на 20 років з "примусовим виведенням вугільної генерації з експлуатації та багатократним збільшенням податку на викиди СО2".
"Розвиток відновлюваної енергетики в Україні вигідно всім тим, хто планує, що його діти будуть жити тут. І воно в корені суперечить інтересам тих, хто в Україні тільки заробляє гроші за принципом "тут і зараз". Тому що розуміє, що через 10-15 років зношені заводи буде простіше закрити, ніж підтримувати далі", - резюмував Тинний.
https://www.rbc.ua/ukr/news/naznachen-novyy-glava-ternopolskoy-oga-1572526987.html
 
 
ЄБРР виділить ще 200 млн євро на розвиток ВДЕ в Україні

Рада директорів Європейського банку реконструкції і розвитку схвалив додаткові 200 млн євро на розвиток поновлюваних джерел енергії в Україні.
 «ЄБРР має намір виділити нові кошти для фінансування приватних проектів відновлюваної енергетики в рамках діючої системи стимулюючих «зелених» тарифів. Плановане поповнення дозволить банку розвинути успіх USELF-III і зберегти динаміку при переході від існуючого механізму пільгових тарифів до системи підтримки, заснованої на конкурентних аукціонах», - говориться в інформації на сайті банку, пишуть ЕлектроВісті.
ЄБРР нагадує, що затверджену в липні 2018 третю програму фінансування розвитку ВДЕ на суму в 250 млн євро (Ukraine Sustainable Energy Lending Facility, USELF-III) до кінця 2019 буде повністю виконано.
Як повідомлялося, ЄБРР в рамках програми USELF підтримує розвиток відновлюваної енергетики в Україні з 2009 року. Програма спрямована на надання державі допомоги в досягненні до 2020 року частки «зеленої» генерації в загальній структурі енергоспоживання країни на рівні 11% (включаючи 6% частки великих ГЕС).
http://oilreview.kiev.ua/2019/11/01/ebrr-vydelit-eshhe-200-mln-evro-na-razvitie-vie-v-ukraine/
 
 
Проект європейського масштабу: ДТЕК запустив Покровську СЕС потужністю 240 МВт

ДТЕК запустив в роботу Покровську сонячну електростанцію (240 МВт), яка є другою за потужністю СЕС в Європі. Станція в Дніпропетровській області забезпечить екологічно чистою енергією 200 тисяч домогосподарств, буде сприяти скороченню викидів в атмосферу і зміцнить енергонезалежність України.
 Покровська СЕС буде щорічно виробляти 400 млн кВт∙год «зеленої» електроенергії, якої достатньо для забезпечення 200 тисяч приватних будинків або квартир. Завдяки роботі станції викиди СО2 в атмосферу будуть скорочені на 420 тис. тон в рік, що можна порівняти з викидами понад 200 тис. автомобілів.
Покровська СЕС - проект, реалізований українськими компаніями і фахівцями. У будівництві брали участь 16 підприємств, які отримали замовлення на суму 48 млн євро. З моменту старту будівельних робіт до введення об'єкта в експлуатацію пройшло близько 6 місяців. Уже в жовтні СЕС почала генерувати зелену електроенергію.
«Для ДТЕК Покровська СЕС – це знак якості і підтвердження зростаючої експертизи. Використовуючи досвід попередніх проектів, ми зібрали професійну команду, обрали і встановили на станції електрообладнання кращих світових виробників, забезпечили успішну інтеграцію СЕС в енергосистему країни. Це на 100% національний проект, побудований українцями для українців, - зазначив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко. - Покровська СЕС - третій проект компанії в геліоенергетиці, інвестиції в який склали 193 млн євро. ДТЕК в черговий раз підтвердив статус найбільшого національного інвестора в чисту, відновлювану генерацію».
Покровська СЕС складається з 840 тис. сонячних панелей виробництва компанії Risen (КНР), яка входить в ТОП-3 кращих виробників сонячних панелей згідно з рейтингом Bloomberg. Розташована в Нікопольському районі на території відпрацьованого кар'єру з видобутку руди (437 га). Це малопридатні для сільського господарства землі, які знову будуть приносити користь країні у вигляді чистої енергії.
https://dtek.com/ua/media-center/press/proekt-evropeyskogo-masshtabu-dtek-zapustiv-pokrovsku-ses-potuzhnistyu-240-mvt/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами