Українська альтернативна енергетика: 04-10 жовтня 2021

dtek-energy-storage

ДТЕК планує будівництво другої СНЕ потужністю 50 МВт у 2022 році
Енергохолдинг "ДТЕК" планує будівництво системи накопичення енергії (СНЕ) потужністю 50 МВт в наступному році, повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук. Це буде друга СНЕ від холдингу.
"Зараз розглядаємо ще один проєкт на 50 МВт, який ми будемо будувати, я сподіваюся, в наступному році", - сказав Сахарук під час Київського міжнародного форуму 7 жовтня.
ДТЕК запустив в експлуатацію промислову СНЕ американської компанії Honeywell потужністю 1 МВт і місткістю 2,25 МВт-год на майданчику електростанції "ДТЕК Запорізька ТЕС" в Енергодарі 20 травня цього року. На поточному тижні СНЕ вперше брала участь у ринку допоміжних послуг, попрацювавши на ньому добу.
"На цьому тижні ми вперше зробили послуги - 24 години наш battery storage відпрацював на ринку", - вказав Сахарук.
«З понеділка цього тижня (4 жовтня – ред.) перша літій-іонна батарея в Україні працює в комерційному режимі і регулює частоту в енергосистемі, допомагаючи НЕК «Укренерго» підтримувати якість мережі», - написав 7 жовтня на своїй Facebook-сторінці  керівник напрямку «Зберігання енергії» ДТЕК Вадим Уткін.
Уткін зазначив, що це пілотний проект у сфері зберігання енергії.
https://elektrovesti.net/77629_dtek-planue-budivnitstvo-drugoi-sne-potuzhnistyu-50-mvt-u-2022-rotsi
 
 
Харків розроблятиме «зелений» план дій за підтримки ЄБРР
Харків приєднався до екологічної програми Європейського банку реконструкції і розвитку «Зелені міста».
Меморандум про співпрацю між Харківською міськрадою та ЄБРР був підписаний 6 жовтня на міжнародній конференції "Харків: розвиток та інвестиції", передає interfax.com.ua. 
"Це продовження нашої успішної співпраці у новій сфері, - заявив заступник Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в Україні Марк Магалецький. - Ми будемо спільно розробляти план дій (Green City Action Plan)».
Меморандум передбачає комплексний аналіз екологічної ситуації у Харкові,  підготовку плану дій щодо її поліпшення та складання списку пріоритетних інвестицій.
За словами секретаря Харківської міськради Ігоря Терехова, підписання меморандуму відкриває доступ до кредитних ресурсів для реалізації інвестиційних програм. "Ми приєдналися до "зелених міст", що дозволить розвивати електротранспорт: тролейбуси, і, звичайно ж, метрополітен, і трамваї, - сказав він. – Це ще один крок до кредитування і, як результат, доступної нової інфраструктури міста Харкова».
Харків - 51-е місто світу, яке приєдналося до програми «Зелені міста», і 7-е за рахунком місто України після Львова, Києва, Маріуполя, Хмельницького, Кривого Рогу і Дніпра.
У ЄБРР зазначають, що в Україні найбільше міст беруть участь у цій програмі порівняно з іншими країнами.
https://ecotown.com.ua/news/KHarkiv-rozroblyatime-zeleniy-plan-diy-za-pidtrimki-BRR/
 

На Одещині підключили 256 домашніх сонячних станцій за півроку
У січні-червні 2021 року в Одеській області підключили 256 приватних сонячних електростанцій.
Про це повідомили у ДТЕК Одеські електромережі, передає odessapost.com. 
«Запит на підключення домашніх сонячних електростанцій з кожним роком зростає, - зазначив Олександр Фоменко, генеральний директор ДТЕК Одеські електромережі. - За шість місяців 2021 року ми вже приєднали в Одеській області 256 просьюмерів- домогосподарств, які самостійно виробляють для себе електроенергію, а надлишок продають, а до кінця року плануємо приєднати ще 235 домашніх СЕС».
Всього в Одеській області вже підключено 1505 домашніх сонячних станцій.
З 2014 по 2021 рік в Одеській області підключили 1505 просьюмерів. Найбільше виробників екологічно чистої сонячної енергії знаходиться в Одесі та Одеському районі – 723 просьюмера. Також серед лідерів місто Ізмаїл та Ізмаїльський район – 320, Подільський район – 124 та Білгород-Дністровський район – 318.
Для підключення домашньої сонячної електростанції до мереж ДТЕК Одеські електромережі слід звернутися у центр обслуговування клієнтів з пакетом необхідних документів, заповнити бланк заяви-повідомлення, пройти перевірку монтажу, встановити лічильник відповідного типу, отримати додатки до договору на розподіл електроенергії.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Odeshchini-pidklyuchili-256-domashnikh-sonyachnikh-stantsiy-za-pivroku/
 

Міжнародні партнери допоможуть Україні розробити енергетичну стратегію до 2025 року
Міжнародні партнери допоможуть Україні розробити енергетичну стратегію до 2050 року.
Про це заявив заступник міністра енергетики Максим Немчинов на зустрічі з міжнародними партнерами, передає kosatka.media. 
Зокрема, у заході взяли участь представники сектору енергетики Представництва Європейського Союзу в Україні, Східного партнерства, Світового банку, ЄБРР, ЄІБ, USAID, Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), Європейської Економічної Комісії ООН, посольств Великої Британії, Німеччини, Словенії, Румунії, Норвегії, Польщі, Швеції в Україні, Секретаріату Німецько-українського партнерства, данського енергетичного агентства, Північної Екологічної Фінансової Корпорації (NEFCO), експерти з декарбонізації та інші.
Міжнародним партнерам представлено підхід до розробки Стратегії, яка має враховувати, зокрема, підвищення рівня енергетичної безпеки та незалежності України, інтеграція об’єднаної енергосистеми України у загальноєвропейську енергосистему ENTSO-E, виконання Паризького кліматичної угоди і подальший шлях у бік енергетичної нейтральності, розвиток нових технологій та видів енергетичних ресурсів, підвищення готовності енергосистеми до нарощування потужностей ВДЕ, розвиток атомного сектора, трансформація вугільного сектору тощо.
https://ecotown.com.ua/news/Mizhnarodni-partneri-dopomozhut-Ukraini-rozrobiti-energetichnu-strategiyu-do-2025-roku/
 

В Україні знаходиться 8 з 10 найбільш "брудних" вугільних станцій Європи
В Україні знаходяться 8 з 10 найбільш "брудних" вугільних електростанцій Європи.
Про це йдеться у звіті Центру досліджень енергетики і чистого повітря, передає enovosty.com.
«Вугільні електростанції в Україні відповідальні за 80% від загального обсягу викидів діоксиду сірки(SO2) в Україні і 25% оксидів азоту(NOx), при цьому на українських вугільних електростанціях практично відсутній контроль за викидами оксидів сірки та азоту, - йдеться у документі. - Забруднюючі речовини українських електростанцій є однією з причин більш високої частки легеневих захворювань у країні у порівнянні з рештою Європи».
За викидами твердих частинок від вугільних підприємств Україна посідає перше місце з великим відривом. У Європі основними джерелами забруднення діоксидом сірки від вугільних електростанцій є Україна (27%), Туреччина (24%), Сербія (15%) і Боснія і Герцеговина (11%). Туреччина також лідирує з часткою 20% у забрудненні оксидами азоту від вугільної енергетики, за нею йдуть Німеччина(16%), Україна (16%) і Польща (14%).
Цікаво, що через своє велике населення і територію Україна має відносно високий поріг викидів і, незважаючи на безліч застарілих станцій, фактично перебувала у межах допустимих лімітів.
З 1 січня 2018 року в Енергетичному Співтоваристві набула чинності Директива про великі електростанції спалювання (LCPD), яка поширюється на сусідні країни внутрішнього енергетичного ринку Європейського союзу (ЄС). Сторонами договору є Європейський Союз і дев'ять Договірних Сторін, а саме Албанія, Боснія і Герцеговина, Грузія, Косово, Північна Македонія, Молдова, Чорногорія, Сербія та Україна.
Як наголошується у звіті компанії Ember, договір регулює рівні викидів SO2, NOx і PM10 від існуючих теплових електростанцій. Боснія, Косово, Північна Македонія та Сербія не дотримувалися граничних рівнів як у 2018, так і у 2019 році. У березні Секретаріат запустив процедуру врегулювання спорів. Цікаво, що Україна, яка знаходиться на вершині всіх списків забруднювачів, з великим відривом виконала всі граничні значення викидів по всіх трьох забруднюючих речовинах.
При цьому обсяги державних субсидій у вугільній енергетиці України є найбільшими у Європі. У 2018-2019 роках вони склали 761 млн євро.
"Через довгострокову залежність від вугілля і низьку енергоефективність Україна в 2017 році посіла 32-е місце за загальним обсягом викидів, — пояснює Ганна Богушенко, фахівець з енергетичної політики НВО «Екодія». - Економіка держави є однією з найбільш вуглецевих, а масштаб субсидій, витрачених на найбільш забруднююче джерело енергії, викликає тривогу: у той час як світ рухається до вуглецево-нейтральної енергетичної системи, звіт показує, що наша енергетика і в цілому економка залишаються в минулому».
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-znakhoditsya-8-z-10-naybilsh-brudnikh-vugilnikh-stantsiy-vropi/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами