Українська альтернативна енергетика: 03-09.12.2018



Нова ступінь в енергоефективності Прикарпаття

Прикарпаття з давніх часів славиться своїми чудовими природними красотами і вражаючими просторами долин і пагорбів. У зв’язку з кліматичними умовами, що сприяють продуктивному розведенню різної живності, поголів’я великої рогатої худоби за своєю кількістю у всі часи займало лідируючі позиції по Україні.
З недавніх пір гостро стало питання переробки відходів, що виникли в процесі тваринницької діяльності, і нешкідлива для довкілля утилізація їх. Раніше на території області в Коломийському районі функціонував завод, що спеціалізується на подібній переробці біоматеріалу, але в даний момент він не активний.
Стрімкий розвиток сільськогосподарського сектору відповідно спричинило значне розширення господарств і фермерств. За словами заступника голови Івано-Франківської ОДА Паранюк Ярослава, область гостро потребує подібного роду підприємств по боротьбі з відходами вже близько двох-трьох років.
Пропозиція запустити в Івано-Франківській області завод з переробки та подальшої утилізації біологічних відходів надійшло від «АРВІ Україна». Компанія висловила зацікавленість в очищенні господарств та екосистеми області вцілому, за допомогою вторинної переробки біоматеріалу і його подальше знищення з дотриманням усіх санітарних норм і зооветеринарних показників.
Процес повної фінансової окупності завершиться за прогнозами аналітиків через шість-сім років. Загальна вартість проекту складає понад 15 мільйонів євро.
Питання утилізації біологічних відходів турбує людство не перший рік. Враховуючи практику багатьох європейських країн у цій сфері, можна стверджувати з повною впевненістю, що безпечна для навколишнього середовища утилізація біовідходів більш ніж реальна.
З явною перевагою, в гонці країн за кількістю виробленого з відходів газу біологічного походження, перемагає Німеччина. У цій країні давно оцінили шлях переробки та утилізації біовідходів, який дозволяє отримувати під час процесу електроенергію. Процес полягає в безповітряній ферментації органічних сполук. Впровадження подібних нововведень в енергетику країни дозволяє неухильно просуватися до явної енергетичної незалежності.
Завод, який планується запустити в Прикарпатті, буде працювати трохи в іншому напрямку. Він буде покликаний переробляти відходи тваринництва, отримуючи в результаті різні жири високої якості і борошно з кісткової і м’язової тканини. Для збереження та очищення навколишнього середовища це виробництво зіграє позитивну роль.
Спираючись на досвід країн Європи, можна говорити про те, що зведення на даній території заводу з вироблення електроенергії з біогазу є цілком передбачуваною подією. Таким чином в Україні позначилася досить значна сировинна база для альтернативної енергетики країни вцілому.
https://alternative-energy.com.ua


Рейтинг Energy Intelligence Group: Енергоатом в першій п’ятірці найбільших «зелених» енергокомпаній світу

НАЕК «Енергоатом» увійшов до першої п’ятірки рейтингу «Кращі зелені енергогенерації: Безвуглецеві генеруючі потужності» (Top Green Power Generators: Carbon-Free Generation Capacity). Рейтинг, в який включено 20 найбільших енергогенеруючих компаній світу, був підготовлений Міжнародним інформаційно-аналітичним агентством Energy Intelligence Group в рамках проекту EI New Energy. PDF файл звіту EI New Energy «Green Utilities Report»
Як наголошується в звіті «Огляд зелених підприємств», опублікованому EI New Energy, рейтинг був складений за результатами аналізу діяльності 20 кращих енергокомпаній, виробничі процеси яких не супроводжуються викидами в атмосферу діоксиду вуглецю (CO2). Серед учасників рейтингу компанії, які експлуатують атомні електростанції, об’єкти гідроенергетики, а також оператори відновлюваних енергогенеруючих потужностей.
У звіті EI New Energy уточнюється, що основним критерієм оцінки кожної компанії став обсяг прямих викидів СО2 на 1 мВт-год виробленої електроенергії. При цьому 100 балів отримувала компанія з найбільш низьким рівнем викидів, а «нуль» балів компанія з найвищим рівнем викидів.
Також Енергоатом зайняв 35-е місце в загальному рейтингу «100 кращих «зелених» виробників» (Top 100 Green Utilities). EI New Energy повідомляє, що в рейтинг «100 кращих «зелених» виробників» увійшли підприємства і з вуглеводневими викидами. Основний критерій оцінки - співвідношення встановленої потужності з об’ємом викидів парникових газів.
* На сторінці EI New Energy пояснюється, що проект орієнтований на моніторинг процесів, які супроводжують перехід глобальної енергетичної галузі від традиційних видів викопного палива до альтернативних джерел енергії. EI New Energy бачить своєю місією формування моста між старим і новим, а також між політикою і ринком. «Завдяки стислому аналізу новин і тенденцій проект допомагає читачам зрозуміти процес змін, що відбуваються в світовій енергетичній галузі, з акцентом на поновлювані джерела енергії», - зазначають автори проекту.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press/nngc/55092-reyiting_energy_intelligence_group_energoatom_v_pervoyi_pyaterke_krupneyishih_zelenyh_energokompaniyi_mira__/


ЄБРР схвалив виділення EUR150 млн «дочці» норвезької NBT для будівництва ВЕС у Херсонській області

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) 28 листопада схвалив виділення кредиту на суму до EUR150 млн ТОВ «Сивашенергопром» (Херсонська обл., «дочка» норвезької NBT) для будівництва вітряної електростанції (ВЕС) встановленою потужністю 250 МВт у Херсонській області.
«Підписання очікується до кінця поточного року», - повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» старший радник із зовнішніх зв’язків ЄБРР Антон Усов.
Згідно з інформацією про проект на сайті банку, EUR75 млн може бути виділено з власних коштів ЄБРР, друга половина - синдикована з інших джерел. Загальна вартість зведення ВЕС оцінюється в EUR369 млн.
Як повідомлялося, норвезька NBT у квітні 2018 року купила ТОВ «Сивашенергопром» (оперує вітропарком потужністю близько 3 МВт) і має намір побудувати на суміжних територіях ВЕС встановленою потужністю 250-330 МВт.
У 2006 році Херсонська облдержадміністрація (ОДА) передала недобудовану Сиваську ВЕС у концесію ТОВ «Сивашенергопром» до 2055 року. У 2011 році «Сивашенергопром» уклав договір оренди земельних ділянок площею 12 га, що перебувають під концесією ВЕС, і 1,3 тис. га, призначених для будівництва нових вітряних і сонячних генерувальних потужностей.
На початку вересня 2018 року було підписано договір про реалізацію міжнародного інвестиційного проекту з будівництва ВЕС у Херсонській області за провідної ролі норвезької компанії NBT. Згідно з ним, вже до кінця наступного року уздовж північного узбережжя озера Сиваш буде побудовано 67 вітрових електроустановок. Обсяг інвестицій, передбачений цим договором, становить близько $450 млн.
Про можливості фінансування цього проекту повідомив у листопаді також Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР).
У точці будівництва Сиваської ВЕС є можливість видачі в об’єднану енергосистему України до 600 МВт потужності, оскільки безпосередньо із землевідведення проходять лінії електропередач 220 кВ, 330 кВ. Поруч також розташована підстанція заводу «Кримський титан».
NBT на сьогодні володіє 49% акцій вітропарку Linxi потужністю 100 МВт і 33% акцій вітропарку Baicheng потужністю 49,5 МВт у Китаї, а також розвиває два проекти ВЕС у Таїланді по 60 МВт з місцевим партнером, забронювало земельну ділянку під майбутню ВЕС у В’єтнамі і шукає привабливі можливості в Албанії.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/549489.html


Олександр Домбровський: деякі аргументи на користь законопроекту по «зеленим» аукціонам

Друзі, деякі аргументи на користь нашого законопроекту щодо нової “аукціонної” моделі розвитку “зеленої” енергетики України
Програма “20-20-20” Європейського Союзу щодо відновлюваної енергетики та зниженню викидів CO2 передбачає, що до 2020 року для 27 країн-членів частка відновлюваних джерел енергії має становити 20% у загальному обсязі споживання енергії; викиди парникових газів бути зниженими на 20%; а енергоефективність збільшено на 20%.
Аукціони із продажу вітрової потужності у Німеччині, фактично, провалилися: із запропонованої вітрової потужності у 670 МВт, загалом, було реалізовано близько 400 МВт. Проте, попит на сонячну потужність перевищив пропозицію у три рази. Федеральне агентство Bundesnetzagentur запустило ще один аукціон, де наземна вітрова та сонячна потужність у 200 МВт будуть конкурувати одна з одною. Перший змішаний аукціон цього року у квітні в Німеччині був виграний винятково сонячними проектами. Середня ставка для вітру становила 72,3 євро за МВт-год, тоді як для сонячної вона була набагато нижча – 48,2 євро за МВт-год.
Напередодні, уряд Німеччини видав резолюцію на організацію аукціонів на 8 ГВт впродовж наступних двох років. Ці 8 ГВт планується розділити на 4 ГВт (потужність СЕС) та 4ГВт (потужності ВЕС) для аукціонів, що будуть проведені у 2019 та 2020 роках. Планується також провести аукціон на офшорні ВЕС, але їх потужності нині не розкриваються.
Ці аукціони суттєво необхідні для досягнення амбітної національної мети (оголошеної в січні 2018 року) – довести частку відновлюваних джерел енергії до 65% до 2030 року. Для цього уряд має намір розробити конкретні заходи.
http://uaenergy.com.ua/post/31808/aleksandr-dombrovskij-nekotorye-argumenty-v-polzu/


Славутич на 40% зменшив залежність від газу завдяки біомасі

Завдяки твердопаливній котельні потужністю 10,5 МВт, яка виробляє тепло з тріски, місто Славутич зменшило свою залежність від газу на 40%.
Наступний крок Славутича - встановлення біоТЕЦ потужністю 12,5 МВт електричної та 29 МВт теплової енергії. Крім того, додатково планують засадити 5 тис. Га енергокультур, які послужать джерелом біомаси.
Як повідомляє Держенергоефективності, українські міста і громади починають активно займатися питаннями енергоефективності. Нещодавно з Асоціацією ОТГ, яка об’єднала вже близько 200 органів місцевого самоврядування, був підписаний Меморандум про співпрацю для широкого впровадження проектів з енергоефективності та відновлюваної енергетики в місцевих громадах. Енергоменеджмент / енергомоніторінг введений вже в 10 ОТГ, а ще в 35 ОТГ - розробляється. Також місцеві програми здешевлення «теплих кредитів» впровадили 7 ОТГ.
У серпні перші ЕСКО-договори укладені в двох навчальних закладах Мачухівськой ОТГ (с. Плоске та с. Калашники). Завдяки реалізації таких контрактів, громада вже в цьому опалювальному сезоні буде економити до 20% енергоресурсів.
Раніше повідомлялося, що в місті Рівне для заміщення газу буде встановлено 30 котелень на біомасі.
https://elektrovesti.net/63639_slavutich-na-40-umenshil-zavisimost-ot-gaza-blagodarya-biomasse


Вікторія Войціцька: наполягаємо на введенні «зелених» аукціонів з 1 квітня 2019 р

Щодо законопроекту про «зелених».
На сьогодні в Україні склалася ненормальна та парадоксальна ситуація: Україна має слабку економіку, що росте темпами біля 3% у рік, що вдвічі менше, аніж у сусідніх Польщі та Румунії. Держава повністю залежить від траншу МВФ (інакше дефолт), визнана найбіднішою країною Європи, на субсидіях знаходяться понад 15 млн українців, маємо воєнний стан та війну на Сході країни.
Але при цьому держава, а саме всі споживачі у цій державі, платять найвищі у світі «зелені» тарифи на сонце, на яких заробляють не найбідніші люди, а точніше найбагатший олігарх країни.
«Зелені» на сьогодні мають три пільги:
- Величина тарифу – в Україні такий тариф на сонце у 3 рази більший, аніж у Німеччині, а тариф на вітер – у 2,5 рази вищий.
- Прив’язка до євро. Таким чином лише одна індустрія може продавати товар в України, але мати валютну прив’язку
- Гарантія 100% платежів. Таким чином всі борги та неплатежі осідають на іншій генерації Енергоатомі, Укргідро, Укренрего. Навіть якщо шахти і заводи одного бенефіціара не платять за спожиту е/е, то «зелені» станції цього ж бенефіціара все рівно отримують 100% оплати за е/е. Відбувається субсидування за рахуник усіх інших.
Такі роздуті «зелені» тарифи неодмінно призведуть до того, що у держави просто банально не буде вистачати грошей, щоб розвивати «зелену» енергетику, а можливий і найгірший сценарій, коли постане питання ретроспективного урізання, а такі прецеденти вже у нас були.
І у мене логічне питання – якщо ми не вводимо аукціони вже з весни 2019р, то щоб оплатити ті 2 ГВт нових «зелених» станцій, потрібно ще підвищити тарифи е/е для кого – для населення чи для підприємств?
Таким чином, ми у законопроекті 8449-5 запропонували якомога швидший перехід на конкурентні аукціони. Також на користь нашого законопроекту свій законопроект 8449-4 погодилася відкликати група депутатів-авторів.
Ми готові прийняти багато компромісів, які відображені у результатах робочої групи. Але є ряд критично важливих моментів, на яких ми наполягаємо:
- Введення аукціонів з 01 квітня 2019 року
- Аукціони на СЕС та ВЕС потужністю понад 3 МВт
- Урізання тарифів на сонце менше 3МВт на 40% з 1 квітня 2019 року, але зробити регіональні тарифи, щоб на півночі були на 15% вищими. Нові тарифи будуть вдвічі вищі, аніж у Німеччині.
- Ми також пропонуємо для усіх станцій, які введені в експлуатацію після 01 квітня ввести нульову ставку податку на прибуток на перші 7 років роботи. Таким чином ввести державне податкове стимулювання, адже тарифне навантаження вже не витримує усіх стимулів усім видам генерації.
Введення аукціонів із 2020 року, а де-факто повноцінне введення із 2022-2023 підтримати не можу, адже це очевидно законопроект прописаний під деяких конкретних учасників ринку, які хочуть збудувати свої станції без конкуренції та без аукціонів. Більше того, якщо ці учасники збудують свої крупні станції у наступному році, то далі вони будуть робити все можливе, щоб аукціони не запустилися, адже кожна нова «зелена» станція після 2020 року буде їх конкурентом і буде «відкусувати» їх виробіток е/е. Тому це запрацює, коли всі будуть в одному човні.
Ми готові заради компромісу рухатися по строках, наприклад до 1 червня. Але давайте не займатися імітацією нібито реформ. Треба або вирішувати питання, або нехай його вирішує наступна Рада, якщо ми не можемо прийняти рішення в інтересах усією української держави та з урахуванням інтересів споживачів.
https://www.facebook.com/viktoriya.voytsitska
http://uaenergy.com.ua/post/31828/viktoriya-vojtsitskaya-nastaivaem-na-vvedenii-zelenyh/


Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами