Українська альтернативна енергетика: 03-09.09.2018

Голова Держенергоефективності презентував Генеральному директору IRENA плани переходу України на систему «зелених» аукціонів



На «IRENA Innovation Week 2018» у Німеччині Голова Держенергоефективності Сергій Савчук представив генеральному директоруIRENA Аднану Аміну ключові здобутки України у розвитку «чистої» енергетики та плани поетапного переходу на систему аукціонів.
Аднан Амін, у свою чергу, привітав із набуттям Україною повноцінного членства в IRENA та закликав залучати передовий світовий досвід у стимулюванні розвитку «чистої» енергетики, у тому числі, щодо системи аукціонів.
Разом учасники зустрічі звернули увагу на важливі переваги аукціонів порівняно із іншими механізмами. Так, аукціони дозволяють:
• підвищити конкуренцію між інвесторами;
• запровадити реальну ринкову ціну на електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел;
• зменшити цінове навантаження на споживачів;
• зробити ринок більш прогнозованим та передбачуваним.
Також С.Савчук поінформував Аднана Аміна про те, що Україна швидко опрацювала досвід багатьох країн у цьому питанні та вже розробила відповідний законопроект.
Основна концепція передбачає:
• впровадження аукціонів вже з 2020 р. для проектів СЕС > 10 МВт та ВЕС > 20 МВт;
• проведення торгів щонайменше двічі на рік для кожного типу генерації;
• 20-річний термін продажу електроенергії за аукціонною ціною;
• квоти, які виставляються на аукціон, мають забезпечити виконання міжнародних зобов’язань, зокрема Угоди України з ЄС (Директиви ЄС), а також стратегічних національних цілей щодо збільшення частки «чистої» енергії.
«Заручившись підтримкою IRENA, Україна має якнайшвидше впроваджувати ефективні механізми виробництва енергії з відновлюваних джерел, за якими працюють провідні країни світу. Це буде ще одним сигналом для інвесторів, що ми керуємось світовими тенденціями для розвитку «чистої» енергетики на користь бізнесу та споживачам», - переконаний Голова Агентства.
Окрім цього, С.Савчук обговорив із А. Аміном концепцію створення в Україні IRENA-центру, що сприятиме налагодженню постійної тісної двосторонньої співпраці.
Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності


Учасники ринку пропонують перевести на аукціони всі проекти СЕС понад 10 МВт і ВЕС понад 20 МВТ

Реалізація проектів сонячної і вітряної електроенергетики потужністю відповідно понад 10 МВт і 20 МВт буде можлива тільки за підсумками проведення відповідних «зелених» аукціонів, до такої спільної позиції прийшли учасники спільної наради профільного парламентського комітету з Держенергоефективності, бізнесом та експертами.
«Також запропоновано розглянути можливість в подальшому поширити обов’язковість аукціонів на менш потужні об’єкти. Сторони домовилися ввести систему аукціонів з 2020 року і проводити торги не рідше, ніж двічі на рік», - йдеться в повідомленні Держенергоефективності за підсумками засідання, на якому обговорювалися внесені в Раду відповідні законопроекти про «зелений» тариф.
Відомство додає, що термін державної підтримки пропонується визначити в 20 років.
Згідно з повідомленням, більшість учасників наради ініціювали проведення кількох пілотних аукціонів по різним типам генерації «чистої» енергії не тільки в зоні відчуження, а й в інших регіонах.
Крім цього, пропонується встановлювати квоти за регіональним принципом з урахуванням технічних можливостей і ресурсів регіонів.
«Також присутні розглянули можливість оптимізувати» зелені «тарифи для біомаси та біогазу», - йдеться в релізі. Держенергоефективності пояснює, що в даний час частка виробництва електроенергії з біогазу і біомаси складає всього 1,2% серед всіх поновлюваних джерел (СЕС, ВЕС, ГЕС), тоді як в країнах ЄС - майже 18%, тоді як виробництво енергії з біогазу і біомаси є більш прогнозованим і такі проекти можуть брати участь в балансуванні енергосистеми.
Як повідомлялося, у Верховній Раді зареєстровано вісім законопроектів про нову систему підтримки відновлюваної енергетики, в тому числі, які передбачають перехід на систему аукціонів для визначення «зеленого» тарифу замість нинішнього фіксованого їх розміру, який в кілька разів перевищує тариф для традиційних джерел енергії.
Обговорення цих законопроектів для вироблення спільної позиції на 29 серпня запланував також регулятор ринку - Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).
https://interfax.com.ua/newsconomic/527628.html


Сергій Савчук: Разом із партнерами напрацювали ключові положення нової системи «зелених» аукціонів

Держенергоефективності як один з координаторів роботи над створенням системи аукціонів в Україні провело спільну нараду із бізнесом та експертами у Комітеті ВРУ ПЕК для формування узгоджених рішень.
Зокрема, учасники наради знайшли спільні точки дотику по найбільш дискусійним питанням.
Передбачається, що в аукціонах зможуть брати участь різні компанії незалежно від встановленої потужності об’єкту та джерела «чистої» енергії. Втім така участь буде обов’язковою лише для проектів:
• СЕС потужністю більше 10 МВт;
• ВЕС потужністю більше 20 МВт.
Крім того, запропоновано розглянути можливість в подальшому поширити обов’язковість аукціонів на менш потужні об’єкти.
Також сторони дійшли згоди запровадити систему аукціонів з 2020 р. і проводити торги не рідше, ніж 2 рази на рік.
Основною перевагою законопроекту є термін державної підтримки – 20 років.
Більшість учасників наради запропонували провести кілька пілотних аукціонів за різними типами генерації «чистої» енергії не лише в зоні відчуження, а й в інших регіонах.
«Також незмінною є позиція щодо важливості досягнення цілей розвитку відновлюваної енергетики. Аукціони як нова система підтримки мають відбуватися таким чином, щоб забезпечити виконання завдань, взятих на себе Україною відповідно до Угоди з ЄС (Директиви ЄС) та інших документів», - повідомив С.Савчук.
Крім цього, пропонується встановлювати квоти за регіональним принципом із урахуванням технічних можливостей та ресурсів регіонів.
Також присутні розглянули можливість оптимізувати «зелені» тарифи для біомаси та біогазу.
Справа в тому, що сьогодні частка виробництва електроенергії з біогазу та біомаси становить лише 1,2% відносно інших видів відновлюваних джерел (СЕС, ВЕС, ГЕС), а в країнах ЄС ця частка - майже 18 %.
Важливо, що виробництво енергії з біогазу та біомаси є більш прогнозованим, а також зазначені проекти можуть брати участь у балансуванні енергосистеми.
За результатами наради готуються узгоджені позиції для подання Комітету ВРУ ПЕК.
http://saee.gov.ua/uk/news543


Держенергоефективності розраховує запустити «зелені» облігації в Україні за 2 роки

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження (Держенергоефективності) розраховує за два роки запустити ринок «зелених» облігацій в Україні для залучення фінансування в проекти з енергоефективності, повідомив глава відомства Сергій Савчук.
«Сьогодні ринок» зелених «облігацій в світі стрімко розвивається. Україні не вистачає законодавчої бази.» Апетит «в українських і зарубіжних інвесторів, щоб купити облігації, є. Головне, щоб принципи і процедури ринку» зелених «облігацій відповідали міжнародним нормам. Як тільки ми їх імплементуємо в наше законодавство, ми дамо старт розвитку ринку «зелених» облігацій. Думаю, це займе два роки «, - заявив С.Савчук на прес-конференції в четвер.
За його словами, відповідні зміни міститися в законопроекті про ринок капіталу та регульованих ринках, розробленим відомством спільно з Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.
С.Савчук нагадав, що «зелені» облігації - це борговий фінансовий інструмент, кошти від продажу якого спрямовуються на фінансування «зелених» проектів. Зокрема, за залучені кошти можуть здійснюватися проекти в сфері енергоефективності, управління відходами або поновлюваних джерелах енергії.
За словами глави Держенергоефективності, «зелені» облігації можуть випускати корпорації, міжнародні банки, держава або муніципалітети.
https://interfax.com.ua/news/ecmic/528031.html


В Тернопільській області встановили нову сонячну станцію потужністю 2,5 МВт

Проектування систем кріплення, їх встановлення та монтаж конструкцій і панелей виконала компанія «СОЛАР Стальконструкція».
Загальна кількість модулів 8 960. Вони встановлені статично на землі.
В експлуатацію сонячна станція Добровляни- 2 була введена в серпні цього року. Згідно із законодавством, сонячні станції, запущені в експлуатацію до кінця 2019 року, відпускають електроенергію в національну електромережу за ціною 15 євроцентів за кВт-год.
Раніше повідомлялось, що в Івано-Франківській області запустили дві нові сонячні електростанції, а ще трьом видали дозволи на будівництво.
http://elektrovesti.net/62516_v-ternopilskiy-oblai-vstanovili-novu-sonyachnu-stantsiyu-potuzhnistyu-25-mvt


В АМКУ обговорено законопроект щодо нової системи підтримки виробників електричної енергії з альтернативних джерел енергії

Сьогодні, 31 серпня 2018 року за ініціативою Антимонопольного комітету України проведено засідання робочої групи з обговорення законопроекту, зареєстрованого за № 8449 щодо нової системи підтримки виробників електричної енергії з альтернативних джерел енергії в частині відповідності зазначеного законопроекту до acquis Європейського Союзу та законодавства у сфері державної допомоги України.
У заході прийняли участь представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Ради ОРЕ, ДП «Енергоринок», Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.
У ході засідання було зазначено, що проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» має ознаки державної допомоги та повинен узгоджуватись із законодавством у сфері державної допомоги. Під час зустрічі за участі експертів Проекту технічної допомоги Європейського Союзу «Підтримка Антимонопольного комітету України у впроваджені правил державної допомоги» були обговорені окремі положення законопроекту в частині їх відповідності правилам Європейського Союзу щодо підтримки виробників електричної енергії з альтернативних джерел енергії.
За результатами робочої групи було вирішено, що АМКУ будуть направлені пропозиції до Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки щодо приведення положень зазначеного законопроекту у відповідність до acquis Європейського Союзу та законодавства у сфері державної допомоги України.
http://www.amc.gov.ua/amku/control/main/uk/publish/article/143834


У липні 2018 року в Україні виробництво електроенергії з ВДЕ зросло на 27%

Генерація електроенергії на вітрових, сонячних електростанціях і біоТЕЦ в Україні в липні цього року зросла на 27,3% в порівнянні з липнем 2017 року. За сім місяців зростання склало 36,4% проти минулорічного січня-липня.
Про це на сторінці в Фейсбук інформує Міністерство енергетики та вугільної промисловості.
«У липні 2018 виробництво електроенергії альтернативними джерелами в порівнянні з показником 2017 збільшилася на 46,6 млн. КВт-год, або на 27,3%, і склав 217,2 млн кВт-год», - інформує Міністерство енергетики та вугільної промисловості.
За 7 місяців цього року виробництво електроенергії з ВДЕ в порівнянні з відповідним періодом 2017 збільшилася на 385,4 млн кВт-год., Або на 36,4%, і склало 1,444 млрд кВт-год. Всього електростанціями, які входять до Об’єднаної енергетичної системи України, в липні 2018 вироблено 12,217 млрд кВт-год електроенергії. Це на 493,3 млн кВт-год, або на 4,2% більше в порівнянні з показником липня 2017 року.
http://oilreview.kiev.ua/2018/09/04/v-iyule-2018-goda-v-ukraine-proizvodstvo-elektroenergii-iz-vie-vyroslo-na-27/






Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами