Українська альтернативна енергетика: 03-09.06.2019



НАН України виділила понад 3 млн. грн. на проекти водневої енергетики


НАН України фінансує проекти, що досліджують водневі технології з 2006 року. Але лише цього року вчені працюватимуть саме над практичним отриманням водню, його зберіганням та використанням. Всього до фінансування затверджено 21 проект з водневої енергетики на 3 млн. 143 тис. гривень.
«Науковці досягли головної мети – вони формують замовлення. Всі затверджені проекти перспективні. Одним з таких є концепція Української Водневої Ради, яку ми розробляємо спільно з Інститутом відновлюваної енергетики. Це проект секторальної інтеграції водню в економіку України. Наша стратегічна мета на цей рік – зробити те, що вже зробила Європа, ми маємо її наздогнати. Важливо, що про водень та про водневі технології вже говорять на державн ому рівні. Наступним кроком має стати синхронізація і розробка українського законодавства», – говорить президент енергетичної асоціації «Українська Воднева Рада» та експерт Наукової ради цільової програми Олександр Рєпкін.
https://ecotown.com.ua/news/NAN-Ukrayiny-vydilyla-ponad-3-mln-hrn-na-proekty-vodnevoyi-enerhetyky/


Держенергоефективності пропонує компенсувати за рахунок надходжень від податку на викиди частину кредитів на енергоефективні проекти в промисловості

Держагентство з енергоефективності та енергозбереження (Держенергоефективності) пропонує закріпити цільове використання частини надходжень від податку на викиди СО2 для відшкодування кредитів, залучених промисловістю на енергоефективні проекти.
Про це повідомив голова Держенергоефективності Сергій Савчук, виступаючи на семінарі «Сприяння енергоефективності в промисловості в Україні та сусідніх країнах», організованому його відомством та Європейською економічною комісією Організації Об’єднаних Націй (UNECE) і UNIDO в понеділок.
Савчук нагадав, що в 2019 році ставка екологічного податку на викиди в Україні зросла в 24 рази (з 0,41 грн до 10 грн за тонну), в результаті загальний обсяг надходжень від цього податку, як очікується, досягне 1,2 млрд грн. При цьому в даний час цільовий принцип використання цих коштів не закріплений.
За розрахунками Держенергоефективності, застосування пропонованого цільового механізму використання надходжень від податку на викиди дозволить скоротити споживання енергії в промисловості на 7% до 2030 року.
Савчук також повідомив, що в Україні за підтримки уряду Німеччини і створені три Мережі енергоефективних підприємств - одна у Львові (11 підприємств різних галузей), а також дві мережі Києві, які об’єднують 12 хлібозаводів і 15 виробників будматеріалів.
http://oilreview.kiev.ua/2019/05/28/gosenergoeffektivnosti-predlagaet-kompensirovat-za-schet-postuplenij-ot-naloga-na-vybrosy-chast-kreditov-na-energoeffektivnye-proekty-v- promyshlennosti/


У Раді зареєстрований ще один законопроект про гарантії «зеленого» тарифу просьюмерам

Народні депутати Олексій Рябчин і Вікторія Войцицька зареєстрували ще один законопроект, який захищає інтереси власників домашніх сонячних електростанцій (дСЕС), в тому числі побудованих на землі, передає Енергореформи.
Законопроект №10333 (про внесення змін до статті 9-1 закону «Про альтернативні джерела енергії»), зареєстрований в парламенті в понеділок, розробили Українська асоціація відновлюваної енергетики та Союз активних споживачів і просьюмер, повідомляється на їх Facebook-сторінках.
У Союзі активних споживачів і просьюмерів відзначають, що прийняття документа дозволить до кінця 2019 року одержувати «зелений» тариф (ЗТ) для наземних дСЕС.
Крім цього, документ пропонує з 2020 року ввести пріоритетне стимулювання малих дСЕС (до 10 кВт), надати ЗТ для всіх дСЕС потужністю 50 кВт без обмеження їх розміщення за умови зниження для них ЗТ на 20%.
Документ також пропонує сформулювати деякі положення закону «Про альтернативні джерела енергії» таким чином, щоб гарантувати надання ЗТ для вже побудованих дСЕС до кінця терміну його дії (до 2030 року).
Проблема ретроспективного скасування ЗТ для наземних дСЕС виникла після прийняття закону про «зелені» аукціонах для інвесторів поновлюваних джерел енергії (підписаний президентом України 18 травня) через внесення в нього неоднозначно трактованого формулювання.
Разом з тим, як повідомив помічник народного депутата, члена парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Льва Підлісецького Ілля Полулях на своїй сторінці в Facebook, представники Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), на зустрічі з зацікавленими сторонами в кінці травня підтвердили право вже побудованих всіх дСЕС отримувати ЗТ, але при цьому відзначили проблему його встановлення після набуття чинності закону про «зелених» аукціонах в силу.
«За результатами зустрічі прийшли до висновку, що потрібно відкоригувати законопроект (щоб усунути неузгодженість його положень) для того, щоб домогосподарства могли реалізувати право на установку наземних дСЕС до кінця року, а регулятор пообіцяв забезпечити максимальне сприяння на рівні своєї нормативки», - зазначив Полулях.
В даний час в парламенті зареєстровано вже чотири законопроекти про внесення змін до закону «Про альтернативні джерела енергії» щодо відновлення «зеленого тарифу» для наземних сонячних електростанцій приватних домогосподарств.
Як повідомлялося, парламентська газета «Голос України» 21 травня опублікувала закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» (2712-VIII), що передбачає впровадження «зелених» аукціонів.
Законодавчим актом система держпідтримки об’єктів альтернативної енергетики в вигляді «зеленого» тарифу на відпуск е / е замінюється системою аукціонів, в рамках якої підтримку держави буде отримувати інвестор, який запропонував найменший тариф на е/е, вироблену об’єктом.
При цьому для домашніх СЕС закон ввів нову умову його отримання - установку СЕС до 50 кВт на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах (раніше було - 30 кВт без обмежень місця розташування).
http://reform.energy/news/v-rade-zaregistrirovan-eshche-odin-zakonoproekt-o-garantiyakh-zelenogo-tarifa-prosyumeram-11470


У Вінницькій області планують побудувати 14 сонячних електростанцій загальною потужністю 72 МВт за три роки

Як зазначає директор департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації Сергій Волков, зараз в області працює 27 сонячних електростанцій потужністю 76,1 МВт.
«Тільки в 2016 році побудували сім нових СЕС, і трьом збільшили потужність, - розповідає фахівець. - Завдяки альтернативним видам енергії - у нас працює ще 20 малих гідроелектростанцій - економимо 56000 тон вугілля».
Сонячну енергетику мають намір активно розвивати в Барському районі, який сьогодні лідирує за кількістю сонячних електростанцій. «Найбільша - Войнашівська СЕС - займає 14 гектарів, - розповідає голова райдержадміністрації Володимир Саволюк. - У планах відкриття Копайгородської сонячної електростанції на 13 гектарах».
Про «сонячної» електроенергії мріє і сільський голова Снітків Мурованокуриловецького району Віктор Ольшевський. «На Подністров’ї, гориста місцевість якого придатна для ведення сільського господарства, доцільно встановлювати сонячні електростанції, - пояснює голова. - Такі об’єкти дозволяють і заробляти - до місцевих бюджетів підуть кошти за оренду землі, на якій знаходиться електростанція, і створювати робочі місця - у встановленні сонячних батарей буде задіяно до 20 осіб, а в обслуговуванні навіть маленької СЕС - два-три людини».
На додаток, Віктор Ольшевський пропонує використовувати «сонячну» електроенергію для опалення теплиць, а не тільки для продажу за «зеленим» тарифом, як зараз практикують всі СЕС у Вінницькій області.
«Зелений» тариф значно дешевше, ніж звичайний, плюс - це чиста енергія, без шкідливих викидів, - пояснює голова. - Комплекс, який поєднує в собі сонячну електростанцію-теплицю-сушильних працювати дуже ефективно і мати гарний прибуток - зараз набирають популярність сухі борщові набори, яблучні і гарбузове чіпси, яблучно-гарбузове пастила, яка є не просто смачним десертом, але і лікувальної добавкою до їжі ».
За словами Віктора Ольшевського, невелика сонячна електростанція обійдеться в 1600000 гривень. «Поки ми всі розраховуємо, щоб знати всі витрати і можливі проблемні місця», - пояснює він.
Разом з тим, голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник зазначає, що сільський голова Снітків поки не звертався з пропозицією про будівництво сонячної електростанції.
Для СЕС необхідно знайти земельну ділянку несільськогосподарського призначення, радить голова «сонячного» району Володимир Саволюк, додаючи, що в іншому випадку потрібно буде звертатися до органу місцевого самоврядування. «Іноді виникають проблеми при підключенні станції до існуючих електромереж, - зауважує він. - Ця послуга коштує майже стільки ж, як обладнання».
https://elektrovesti.net/65906_v-vinnitskoy-oblasti-planiruyut-postroit-14-solnechnykh-elektrostantsiy-obshchey-moshchnostyu-72-mvt-za-tri-goda


Електрика з жому та силосу: на Козятинщині побудують біогазову станцію

Комплекс перероблятиме 31 тисячу тон бурякового жому на рік. Це дозволить отримувати електроенергію, яка постачатиметься в загальну систему за зеленим тарифом. Виокремлення біогазу із суміші жому і силосу дозволить покращити екологічне становище, в районах бурякоцукрового виробництва.
Біля села Широка Гребля, в Козятинському районі, триває будівництво комплексу по переробці бурякового жому та силосу із зелених рослин. Завдяки спеціальній технології Adverio Engineering (Нідерланди) із суміші бурякового жому видобуватимуть біогаз для його подальшого спалення та отримання електроенергії.
Після запуску станції за рік вона зможе переробляти 31000 тон бурякового жому. З 1 тони сировини планується отримувати 100-140 м³ біогазу, використання якого як паливо забезпечить отримання 3 МВт/год електричної та аналогічну кількість теплової енергії. Вироблену електроенергію планується постачати в загальну енергетичну систему за зеленим тарифом.
У Державній екологічній інспекції Вінницької області зазначають, що робота цієї станції матиме позитивний екологічний ефект. Свіжий жом, як побічний продукт бурякоцукрового виробництва на цукрових заводах зберігають в жомових ямах. Під впливом мікроорганізмів жом в ямах закисає і перетворюється на кислий.
При бродінні зазвичай утворюються забруднюючі речовини, що викидаються в атмосферне повітря - молочна, масляна (надає жому найбільш неприємний запах) та оцтова кислоти. Виокремлення біогазу із суміші жому і силосу та його подальше спалювання значно зменшить обсяги викидів вказаних забруднюючих речовин в атмосферу.
Також, переброжена маса після відпрацювання на станції може бути використана як органічне добриво, оскільки вона позбавлена нітритів, насіння бур’янів, патогенної мікрофлори та неприємних специфічних запахів.
https://kazatin.com/Podii/elektrika-z-zhomu-ta-silosu-na-kozyatinschini-pobuduyut-biogazovu-stan-10877098.html


У Тетіївській тергромаді побудують сонячну електростанцію

Керівництво Тетіївської тергромаді планує почати в другому півріччі 2019 року будівництво сонячної електростанції загальною площею 66 га. Інвестиційний об’єкт планують розмістити на невикористовуваних землях сільськогосподарського призначення, отриманих в комунальну власність від держави.
Про це KV стало відомо з інтерв’ю голови Тетіївської ОТО Руслана Майструка.
«Завдяки тому, що нам держава першим в Київській області передало більше 3 тис. Га землі сільськогосподарського призначення і на тих землях, які не використовувалися, а це близько 70 га, ми сьогодні ставимо сонячні електростанції. Вже оформлена вся документація і незабаром розпочнемо будівництво «, - розповів Руслан Майструк.
На інвестиційному порталі Тетіївської ОТО повідомляється, що найважливішим інвестиційним проектом в Тетіївської міської ОТО є впровадження будівництва сонячних електростанцій загальною площею 66 га потужністю близько 35 МВт. Будівництво даного проекту планується почати в другому півріччі 2019 року. Заплановано створення 80 робочих місць.
Також голова тергромади зазначив, що Світовий банк затвердив і високо оцінив план економічного розвитку громади.
«Ми написали і подали на затвердження» План дій сталого енергетичного розвитку і клімату міста Тетіївської ОТО до 2030 року «, підготували інвестиційний паспорт громади, завершили написання» Сталого економічного розвитку Тетіївської ОТО «. І це не просто плани, які будуть покладені на полицю. Це конкретний комплексний план подальших кроків, спрямований на формування іміджу інвестиційно привабливою громади», - говорить він.
http://kievvlast.com.ua/news/v-tetievskoj-terrobshhine-postroyat-solnechnuyu-e-lektrostantsiyu

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами