Українська енергетична інфраструктура 01-07.10.2018



Радник із продажу «Центренерго» пропонує встановити стартову ціну держпакета на рівні $225 млн

Радник із приватизації ПАТ «Центренерго», Ernst&Young z Corporate Finance sp.k (польський підрозділ EY), пропонує встановити стартову ціну 78,3% енергогенеруючої компанії на рівні $225,479 млн, повідомляється на сайті Міністерства фінансів України.
«Станом на серпень 2018 року компанія (EY - ІФ) визначила початкову ціну пакета акцій зазначеного товариства в сумі 5 млрд 984,992 млн грн ($225,479 млн)», - уточнили в Мінфіні.
Як повідомлялося, ФДМ сподівається завершити продаж «Центренерго» до кінця 2018 року.
«Центренерго» експлуатує Вуглегірську, Зміївську і Трипільську ТЕС сумарною встановленою потужністю 7690 МВт.
Кабмін затвердив проект будівництва ПС 500 кВ «Кремінська» з ціною 1,7 млрд грн

Кабінет Міністрів України затвердив проект будівництва НЕК «Укренерго» підстанції (ПС) 500/220 кВ «Кремінська» із заходами ПЛ 500 кВ «Донська-Донбаська» і ПЛ 220 кВ «Кремінська-Ювілейна».
Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу.
Загальна кошторисна вартість зведення об’єкта (в цінах на кінець 2017 року) - 1 млрд 677,461 млн грн. Термін будівництва - один рік.
Як повідомлялося, раніше Кабмін дозволив НЕК «Укренерго» зайнятися відведенням земельної ділянки площею 18,9 га в Луганській області з її подальшим вилученням та перепрофілюванням для будівництва ПС «Кремінська».
ПС «Кремінська» дасть змогу забезпечити стійкий зв’язок системи електропостачання півночі Донбасу з іншою ОЕС України.
ФДМ виставлятиме обленерго й енергозбут на конкурс одним лотом із двох компаній

Процес анбандлінгу обласних енергопостачальних компаній (обленерго) не вплине на їх приватизацію: Фонд державного майна виставлятиме на конкурс обленерго й нову компанію-енергозбут одним лотом, повідомив в.о. голови фонду Віталій Трубаров.
«Виставлятимуться (на конкурс) дві компанії, але вони йтимуть пулом. Просто з головної компанії виділилася дочірня, а всі акціонери ті самі», - сказав він агентству «Інтерфакс-Україна» в кулуарах Українського фінансового форуму, організованого інвестгрупою ICU.
В.Трубаров повідомив, що цього тижня планується засідання комісії з вибору радників, щоб до листопада розпочати роботу з підготовки обленерго до продажу на конкурсах.
Як повідомлялося, уряд затвердив для продажу контрольні пакети акцій п’яти обленерго: «Тернопіль-» (50,999%), «Запоріжжя-» (60,2475%), «Харків-» (65,001%), «Миколаїв-» (70%) і «Хмельницькобленерго» (70,0089%).
Наразі в рамках вимог закону «Про ринок електроенергії» з розділення видів діяльності (анбандлінгу) в цих областях уже створено та ліцензовано нові юридичні особи - постачальники електроенергії (енергозбути). В чотирьох випадках їхніми 100-відсотковими власниками, згідно з даними держреєстру, є самі обленерго: ТОВ «Хмельницькенергозбут» (статутний капітал 200 тис. грн), ТОВ «Тернопільелектропостач» (СК 10 тис. грн), ТОВ «Миколаївська електропостачальна компанія» (СК 200 тис. грн) і ТОВ «Запоріжжяелектропостачання» (СК 100 тис. грн).
Водночас у випадку ПрАТ «Харківенергозбут» власником зазначено Міненерговугілля, а статутний капітал компанії в цьому випадку визначено в 5,13 млн грн.
Міненерговугілля оцінює дохід приватних інвесторів від реалізації проекту енергомосту «Україна-ЄС» в EUR 41,3 млн

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України оцінює чистий дисконтований дохід (майбутні доходи мінус вкладення) приватних партнерів від реалізації проекту створення енергетичного мосту «Україна-ЄС» в EUR41,3 млн за внутрішньої норми рентабельності інвестицій 26%.
Такі дані міністерство наводить в аналізі ефективності державно-приватного партнерства, що передбачає організацію експорту електроенергії, що виробляється блоком №2 Хмельницької АЕС, протягом 20 років, текст якого має агентство «Інтерфакс-Україна».
Загалом приватні інвестиції в проект мають сягнути EUR243,5 млн. Зокрема, EUR47,7 млн планується спрямувати на організацію видачі потужності з блока №2 Хмельницькоїх АЕС в енергосистему ЄС шляхом включення його до складу Бурштинського енергоострова разом із підстанцією «Західноукраїнська» і ЛЕП ХАЕС-Жешув (Польща). Ще EUR195,8 млн буде спрямовано на програму підвищення ефективності та збільшення потужності шести блоків (№№2, 3 ЮУАЕС та №№1, 3, 4, 5 ЗАЕС).
За розрахунками ініціаторів проекту, в результаті його реалізації додаткові платежі НАЕК «Енергоатом» до бюджету становитимуть EUR2,241 млрд у вигляді дивідендів, податку на прибуток та єдиного соціального внеску.
Окремо підписаний двосторонній договір купівлі-продажу між учасниками проекту поширюватиметься на всю електроенергію, вироблену блоком №2 ХАЕС, окрім втрат під час передачі та витрат на власні потреби. Очікується, що близько 5-6 млрд кВт-год е/е, які щороку виробляє блок, будуть покриті за рахунок зняття диспетчерських обмежень на роботу всіх блоків АЕС та подальшого збільшення їхньої потужності.
Фактично «Енергоатом» повинен буде передавати приватному партнеру е/е з другого блока ХАЕС на кордоні з ЄС, який її реалізовуватиме за середньозваженими цінами продаж енергетичних бірж Угорщини, Словаччини, Румунії та Польщі.
За підсумками реалізації приватний партнер має щомісяця здійснювати її оплату «Енергоатому» за вирахуванням внесених у проект інвестицій, премії за фактично внесені інвестиції, а також отримані в результаті продажу е/е операційні витрати і маржі від операційного прибутку за продаж е/е. Складові операційних витрат, розміри премії та маржа мають бути надані учасниками у рамках конкурсу з відбору партнера проекту.
Пропонований термін дії договору - 23 роки, зокрема період модернізації та створення інфраструктури - 52 місяці (близько чотири роки), період реалізації програм підвищення ефективності та нарощування потужності - 111 місяців (близько дев’яти років).
Згідно з проектом договору державно-приватного партнерства, текст якого також має агентство «Інтерфакс-Україна», державний партнер (міністерство в особі «Енергоатома» та «Укренерго») не має зобов’язань фінансового характеру, але в разі порушення взятих на себе в рамках договору зобов’язань повинен буде відшкодувати отримані приватним партнером збитки. Приватний партнер повинен буде відшкодувати державному партнеру збитки в разі невиконання зобов’язань щодо термінів створення та модернізації об’єктів у рамках проекту, якщо вони виникли з його вини.
Крім того, документ містить пункт відшкодування витрат для Polenergia, Westinghouse, EDF на випадок виграшу конкурсу іншим консорціумом. Так, приватний партнер, що виграв конкурс, протягом 30 днів після підписання договору повинен буде відшкодувати ініціатору пропозиції в особі Polenergia, Westinghouse, EDF витрати на підготовку пропозиції за проектом, які не повинні перевищити 2,5% від суми очікуваних інвестицій (EUR6,09 млн).
При цьому початок виконання приватним партнером своїх зобов’язань набуде чинності після погодження розширення Бурштинського острова всіма операторами систем передачі, які входять до групи континентальної Європи.
Документ також містить пункт, згідно з яким приватний партнер може відмовитися від виконання договору, якщо за результатами технічного аудиту вартість програми розвитку інфраструктури перевищить очікувані інвестиції в неї на 20% або графік виконання робіт перевищує очікуваний на 30 робочих днів.
Запропонований проект договору також передбачає вважати витрати на технічний аудит проектів інвестиціями приватного партнера з їх подальшою компенсацією. Термін відшкодування інвестицій за проектом «енергомосту» в цілому міститиметься в пропозиції, поданій на конкурс.
Крім того, згідно з документом, у разі призупинення дії договору з ініціативи держпартнера або за результатами технічного аудиту витрати на техаудит ляжуть на «Енергоатом» та «Укренерго».
При цьому в проекті договору державно-приватного партнерства є можливість передачі одній зі сторін прав за цим договором у разі обопільної згоди.
Як повідомлялося, в проекті облаштування енергетичного мосту «Україна-ЄС» планував брати участь консорціум компаній Westinghouse Electric Sweden AB, Polenergia International S.àr.l. і EDF Trading Limited.
Рішення про реалізацію проекту «Енергетичний міст «Україна-ЄС» уряд ухвалив у червні 2015 року.
Енергоміст «Україна-ЄС» передбачає організацію видачі потужності з блока №2 Хмельницької АЕС в енергосистему ЄС шляхом включення його до складу Бурштинського енергоострова разом із 750/330 кВ ПС «Західноукраїнська» та 750 кВ ЛЕП ХАЕС-Жешув (Польща). Отримувані від експорту електроенергії з цього блоку кошти планується використати для фінансування будівництва блоків №3-4 на Хмельницькій АЕС.
Добудову третього та четвертого блоків Хмельницької АЕС планується розпочати в 2021 році. Готовність брати участь у завершенні будівництва третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС шляхом виробництва двох комплектів реакторних установок підтвердила чеська Skoda.
«ДТЕК Енерго» реструктуризував $ 217 млн банківського боргу

«ДТЕК Енерго» у вересні завершив реструктуризацію $ 217 млн банківського боргу на умовах реструктуризації позик, досягнутих в 2017 році, в результаті чого $ 67 млн було конвертовано в єврооблігації, а $ 150 млн - в банківський борг, йдеться в піврічному звіті компанії, оприлюдненому на її сайті.
Згідно з ним, показник відношення чистого боргу до EBITDA енергохолдингу «ДТЕК Енерго» в першому півріччі 2018 року знизився до 1,96 з 2,44 на кінець 2017 року, а борг компанії на 30 червня складав $ 2,194 млрд.
Як повідомлялося, «ДТЕК Енерго» завершив перше півріччя 2018 року з чистим прибутком $ 202 млн проти $ 37 млн чистого збитку в першому півріччі 2017 року. Виручка холдингу зросла на 22,7% - до $ 3,11 млрд, а EBITDA - на 27,3%, до $ 490 млн.
Енергохолінг ДТЕК був створений в 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Корпорації делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
Приватизація «Черкасиобленерго», «Турбоатома» і «ЗАлК» вимагає додаткової підготовки - глава ФДМ

Фонд державного майна (ФДМ) зберігає плани виставити на продаж контрольний пакет акцій «Черкасиобленерго», однак відзначає складність в об’єднанні керованих Фондом 46% і 25%, що належать ПрАТ «УкрЕСКО», в якому Фонд контролює 99,6585%.
«Є загальна проблема в знаходженні юридичних механізмів об’єднання цих пакетів. Не все так просто ... Є бажання, тепер треба, щоб наші бажання співпадали з нашими можливостями», - сказав в.о. голови ФДМ Віталій Трубаров агентству «Інтерфакс-Україна» в Одесі в кулуарах Українського фінансового форуму, організованого інвестгрупою ICU.
Він пояснив, що «УкрЕСКО» - це не тільки 25% акцій «Черкасиобленерго», але й інші активи і зобов’язання.
«Є бажання виставити цей актив на продаж, але наші юристи і юристи в Кабміні поки не бачать як зробити гарний легітимний процес», - зазначив В.Трубаров.
Коментуючи питання приватизації «Турбоатому», в якому державі належить 75,2241%, він повідомив, що питання розміру виставленого на продаж пакета залишається одним з ключових.
«Треба разом з Кабміном і разом з потенційними радниками виробити механізм, фінансову модель, при якій: а) ми могли б приватизувати даний актив, б) в якій формі - чи достатньо для великих компаній, які грають на цьому ринку, якогось блокпакета ... або їм цікавий тільки повний контроль «, - пояснив ситуацію керівник ФДМ.
За його словами, необхідно з’ясувати, чи готові потенційні покупці - великі гравці ринку заводити в «Турбоатом» на умовах міноритарного партнера інвестиції, здійснювати його модернізацію і виводити українське підприємство на нові ринки.
В.Трубаров вказав, що це підприємство є флагманом української промисловості і добре відомо на ринку за кордоном, проте його продукція також повалена кон’юнктурним стрибків.
Відповідаючи на питання про перспективи повторної приватизації 68,01% акцій «Запорізького алюмінієвого комбінату» (ЗАлК), керівник Фонду пов’язав її з питанням продажу Заводу алюмінієвої фольги, побудованого під держгарантії.
«У цього активу (ЗАлК) теж є велика» борода «. Ми зараз займаємося тим, що намагаємося розібратися в якій формі і чи варто виставляти його саме зараз. Проблема не в тільки в тому, що сам ЗАлК є проблемним. Проблема в тому, що на території ЗАлКу є ще інше підприємство - (з випуску) фольги «, - пояснив В.Трубаров.
За його словами, можливо, як і в випадку «Черкасиобленерго», треба шукати шляхи об’єднання цих двох активів, щоб зробити об’єкт приватизації більш інвестиційно привабливим. «Треба розуміти, що приватизуючи один актив, ми можемо не продати другий», - сказав в.о. голови ФДМ.
«Київтеплоенерго» викупило у «Київенерго» майно за 269,5 млн грн

Комунальне підприємство «Київтеплоенерго» викупило за 269,5 млн грн у ПАТ «Київенерго» майно, що використовується при експлуатації і обслуговуванні об’єктів теплоенергетики міста.
Про це повідомляється на сайті ProZorro. 
Зокрема, мова йде про спеціальну техніку, автомобілі, екскаваторах, інструменті, обладнанні, комп’ютерній техніці і меблів. Весь цей комплекс майна був придбаний «Київенерго» в період експлуатації цією компанією міського теплоенергетичного комплексу.
Договір купівлі-продажу між сторонами підписаний 27 вересня.
Як повідомлялося, раніше «Київтеплоенерго» прийняло від «Київенерго» комплекс теплоенергетичних об’єктів столиці, які перебувають у комунальній власності (в т.ч. ТЕЦ-5, ТЕЦ-6, сміттєспалювальний завод «Енергія»).
НКРЕКП затвердила роздрібні ціни на е/е для промспоживачів на IV кв.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП), розрахувала і затвердила роздрібні тарифи на електроенергію для непобутових споживачів на четвертий квартал 2018 року.
Як повідомлялося, тарифи для непобутових споживачів розраховуються виходячи із середньої прогнозної ціни закупівлі електроенергії, технологічних витрат в місцевих мережах, тарифів на розподіл і постачання.
Читайте новина також на сайті «енергореформи»
НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб’єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачання, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробки та захоронення побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами