Українська альтернативна енергетика: 01-07.10.2018



Містечко під Львовом планує на 60% забезпечувати себе теплом від котелень на деревині

У місті Жовква, яке розташовано за 30 км від Львова, планують отримувати близько 60% тепла від котелень, що працюють на подрібненій деревини.
Такий результат в місті на 13 тис. жителів очікують вже в наступному сезоні після завершення модернізації ще однієї котельні.
За підсумками минулого опалювального сезону Жовкві вдалося істотно зменшити споживання газу і взимку 45% тепла отримати з альтернативних джерел.
Городок зміг залучити до реалізації енергоефективних проектів більше 1 млн євро фінансової підтримки від ЄС - це майже два річних бюджети Жовкви.
В рамках трьох великих проектів провели енергоаудит більше 30 будівель, замінили частину старої тепломережі, переобладнали котельні під використання твердого палива, провели термомодернізацію двох дитячих садків, обладнали енергоефективний клас в школі.
У Жовківському міській раді висить карта, де позначені енергоефективні заходи, які були впроваджені за останні кілька років.
У 2013 році в місті ввели посаду енергоменеджера.
В рамках «Угоди мерів» в Жовкві розробили стратегічний план розвитку міста в енергетичній сфері - План дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 року, - розповідає технічний консультант проектів з енергоефективності в Жовкві Олег Масняк. – «Починаючи з 2012 року, місцева влада мала можливість залучати експертів в сфері енергоефективності з Німеччини: в результаті вирішили модернізувати централізовану систему теплопостачання і рухатися до зменшення використання газу».
Так, в Жовкві одну газову котельню перевели в резерв, а другу - закрили.
В котельні, де вже працював котел на відходах деревини, додатково встановили ще два.
«Якщо раніше частка опалення деревиною у цій котельні складала близько 15%, то за підсумками першого опалювального сезону вона склала 93%, - пояснює Олег Масняк. - Минулої зими тільки на цій котельні заощадили майже 500 тис. кубометрів газу».
Зараз планують облаштувати четвертий вдвічі потужніший твердопаливний котел, який дозволить перевести в резерв третю газову котельню. Обладнання вже придбали.
«Опалення підключена до інтернету, що дозволяє дистанційно стежити за всіма процесами і налаштовувати параметри, - пояснює Олег Масняк. - У котельні все автоматизовано: в спеціальний бункер засипають навантажувачем подрібнену деревину, яка конвеєром рухається до казанів - оператор втручається тільки в разі несправностей».
Дроблення перетворюють в паливо гілки дерев, які звозять сюди протягом сезону. На додаток, навколо Жовкви працює чимало деревообробних підприємств, а у Львівській області вирощують енергетичні культури для виробництва пелет.
Поряд з твердопаливною котельнею є резервна газова, яка включається автоматично при сильних холодах. Її потужності вистачить, щоб забезпечити теплом усіх споживачів в разі виникнення аварії на основній котельні.
Близько 30% жителів Жовкви мають централізоване опалення, решта - індивідуальне. Тому основними споживачами централізованого теплопостачання стали жителі старих будинків і майже всі бюджетні установи.
Загальна довжина централізованої тепломережі в Жовкві - близько 6,4 км. В рамках проекту, який реалізували в партнерстві з Фондом Східна Європа та містом Самбір, в Жовкві замінили близько 4,4 км старих теплокомунікацій. Термін служби нових ізольованих труб - 50 років.
Тому втрати тепла істотно зменшилися. «Раніше можна було побачити, де проходить теплотраса, - тепловтрати сягали 30%», - відзначає комунікаційний менеджер реалізації енергоефективних проектів Андрій Бучко.
Крім того, в житлових будинках і бюджетних установах Жовкви встановили 11 індивідуальних теплових пунктів (ІТП), які дозволили регулювати опалення в залежності від температури на вулиці.
АМКУ дозволив «дочці» VR Global Partners купити у власників інвестгрупи ICU 50% в проекті СЕС під Херсоном

Кіпрська Wiltan Enterprises Limited, підконтрольна VR Global Partners і пов’язана з VR Capital Group, може купити у інвестгрупи ICU 50% кіпрської PVK Energy Investment, якій належить ТОВ «ЕК «Солар Капітал» (Херсон) - проект будівництва сонячної електростанції (СЕС).
Згідно з повідомленням Антимонопольного комітету України (АМКУ), він надав Wiltan Enterprises відповідний дозвіл на покупку акцій.
Навесні цього року «дочка» VR Global Partners погодила з АМКУ можливість покупки 50% в іншому проекті СЕС, який реалізує ICU - приватному підприємстві «ПодольскЕнерго» (Київ), що будує СЕС потужністю 60 МВт.
«Угода пов’язана з нашими планами з розвитку спільного проекту у сфері альтернативної енергетики. Оскільки угода ще не закрита, і проект знаходиться лише на ранньому етапі реалізації, деталі поки не коментуємо », - прокоментував тоді цю інформацію агентству« Інтерфакс-Україна »К. Стеценка.
За даними держреєстру, партнери ICUпока залишаються єдиними власниками «ПодольскЕнерго».
http://oilreview.kiev.ua/2018/09/26/amku-razreshil-dochke-vr-global-partners-kupit-u-vladelcev-investgruppy-icu-50-v-proekte-ses-pod- xersonom/
Масштабні інвестиції та сучасні технології - шлях до стрімкого розвитку відновлювальної енергетики в Україні
У Міненерговугілля під головуванням Генерального директора Директорату енергетичних ринків Ольги Буславець проведено зустріч з представниками компанії Touchstone Capital Group Holdings Ltd.
На зустрічі, у якій також взяли участь представники ДП «НЕК «Укренерго», обговорювались перспективи масштабного залучення значних іноземних інвестицій в енергетичний сектор України, в тому числі – у відновлювальну енергетику.
Ольга Буславець зазначила, що Міненерговугілля приділяє належну увагу розвитку відновлювальної енергетики та здійснює послідовні кроки для досягнення амбітних цілей, визначених Енергетичною стратегією України до 2035 року. А саме – зростання частки відновлювальної енергетики до 25% (включно з великими ГЕС) у загальній структурі виробництва електроенергії, при чому не менше 12% з них має бути вироблено з енергії сонця, вітру та біомаси. «Симбіоз потреб і бажань – є», - підкреслила О. Буславець.
На зустрічі представниками компанії було презентовано унікальний не лише для України але й найближчих сусідніх країн проект офшорної комбінованої вітро-сонячної електростанції гігаватного класу потужності. Його додатковою перевагою є наявність власних балансуючих потужностей, що дозволить забезпечити більш рівномірний графік виробництва електроенергії. Проект також передбачає використання суттєвої (понад 30%) частки комплектуючих майбутньої електростанції українського виробництва, що дозволить наростити високотехнологічне виробництво на вітчизняних підприємствах, сприятиме створенню нових робочих місць, зростанню доходів місцевих громад та державного бюджету загалом.
Разом з тим сторони знайшли порозуміння, що реалізація таких проектів має узгоджуватись із фактичним станом та планом розвитку системи передачі і не повинна призводити до погіршення операційної безпеки режимів ОЕС України. Було вирішено в стислі терміни провести розрахунки та моделювання можливих шляхів інтеграції нових генеруючих потужностей в об’єднану електроенергетичну систему України. Це дозволить конкретизувати коло потенційних викликів, що постануть перед енергосистемою та обрати оптимальні технічні рішення для їх усунення.
Заступник директора – операційний директор ДП «НЕК «Укренерго» Олексій Брехт поінформував іноземних представників про поточний стан відновлювальної енергетики в Україні. Зокрема, повідомив, що 70-80% проектів з ВДЕ впроваджуються в південному регіоні країни – в Запорізькій, Херсонській, Миколаївській та Одеській областях. Водночас, цей регіон є профіцитним і характеризується браком маневрових генеруючих потужностей. Тому важливими є питання модернізації мережевої інфраструктури системи передачі і розвитку засобів та технологій балансування.
Окрім зазначеної електростанції, учасники дискусії обговорили ще низку інших потенційних проектів, які відповідають потребам електроенергетичного комплексу України. Зокрема – будівництво об’єктів відновлювальної енергетики в Чорнобильській зоні відчуження, інших дефіцитних енергорайонах, створення балансуючих потужностей з використанням водневих технологій.
У підсумку Ольга Буславець подякувала представникам Touchstone Capital Group Holdings Ltd. за інтерес до галузі та готовність інвестувати в українську електроенергетику. І висловила впевненість в ефективності майбутньої співпраці між сторонами.
Touchstone цікавиться будівництвом офшорної комбінованої ВЕС-СЕС в Україні

Touchstone Capital Group (Великобританія) цікавиться проектом будівництва офшорної комбінованої вітро-сонячної електростанції (ВЕС-СЕС) в Україні, повідомила прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості за підсумками зустрічі профільних фахівців відомства з делегацією компанії.
«На зустрічі представниками компанії було презентовано унікальний не тільки для України, але і для найближчих сусідніх країн проект офшорної комбінованої ВЕС-СЕС гігаватного класу потужності. Його додатковою перевагою є наявність власних балансують потужностей, що дозволить забезпечити більш рівномірний графік виробництва електроенергії. Проект також передбачає використання суттєвої (більше 30%) частки комплектуючих українського виробництва «, - йдеться в повідомленні.
У Міненерговугілля наголосили на важливості того, щоб реалізація таких великих проектів відбувалася відповідно до фактичного стану і планом розвитку системи передачі електроенергії, не приводила до погіршення операційної безпеки об’єднаної енергосистеми.
У свою чергу, представники «Укренерго» в ході зустрічі нагадали: 70-80% проектів з будівництва «зеленої генерації» реалізується в південному регіоні України (Запорізькій, Херсонській, Миколаївській та Одеській областях), який є енергопрофіцітним і одночасно відчуває нестачу маневрових потужностей.
Touchstone Capital Group займається управлінням майном, розвитком проектів у сфері відновлюваної енергетики. Група оперує засобами китайських та інших міжнародних інвесторів.
У Хмельницькій області запрацювали дві нові сонячні електростанції

У Хмельницькій області в Старокостянтинівському районі в селах Вишнопіль і Северини побудували сонячні електростанції. Вчора, 26 вересня, їх урочисто відкрили. Вартість двох проектів складає понад 71 млн. гривень.
Як відзначили в прес-службі Хмельницької ОДА, потужність сонячної електростанції в селі Вишнопіль становить 1,95 МВт, а вартість проекту становить 49,5 мільйона гривень. Потужність сонячної електростанції в селі Северини становить 0,95 МВт, вартість проекту - 22 мільйони.
Загалом станції будуть обслуговувати сім працівників. Об’єкти побудовані і введені в експлуатацію зовнішньоекономічної асоціацією «Новосвіт».
Як додають, процес впровадження альтернативної енергетики в Старокостянтинівському районі продовжується. Вже скоро сонячна електростанція потужністю 1,9 МВт запрацює ще в одному із сіл району. Вартість проекту становить близько 50 млн. гривень.
Раніше повідомлялося, що в Чемеровецькому районі Хмельницької області відбувся запуск нової сонячної станції «Кутківці» пікової потужністю 5,09 МВт.
Президент підписав закон про спрощення вимог до експертизи проектів будівництва ВЕС

Президент України Петро Порошенко підписав закон, що спрощує вимоги до проведення експертизи проектів будівництва вітряних електростанцій (ВЕС).
Про це повідомляється на сайті парламенту.
Документ повернули до Верховної Ради з підписом президента 1 жовтня.
Закон надає можливість відносити ВЕС до класу наслідків СС1 (незначні наслідки), тоді як раніше такі об’єкти ставилися до класу наслідків не нижче СС2.
Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила законопроект №8015 про спрощення вимог до експертизи проектів будівництва ВЕС 4 вересня.
Україна в III кв. розвивала ВДЕ в 2,4 рази швидше торішнього показника – НКРЕКП

В Україні в липні-вересні 2018 року введено в експлуатацію нові генеруючі об’єкти на поновлюваних джерелах енергії (ВДЕ) загальною встановленою потужністю 160,1 МВт, що в 2,4 рази перевищує показник за аналогічний період 2017 року.
Про це повідомила прес-служба Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП).
«Об’єкти вітряних електростанцій (ВЕС) і сонячних електростанцій (СЕС) складають 97% введених потужностей», - уточнюється в повідомленні.
За даними комісії, в третьому кварталі введено в експлуатацію вітроустановки загальною потужністю 7 МВт, СЕС загальною потужністю 148,8 МВт, станції на біогазі потужністю 3,6 МВт, малі ГЕС потужністю 0,7 МВт.
Таким чином, станом на 1 жовтня Україна має в своєму розпорядженні ВЕС загальною встановленою потужністю 522,4 МВт, СЕС - 1096,4 МВт, станції на біомасі - 43,8 МВт, біогазі - 44,6 МВт, малі ГЕС потужністю - 96,4 МВт.
Загальна встановлена потужність ВДЕ - 1803,6 МВт (без урахування анексованого Криму, де раніше були запущені об’єкти ВДЕ загальною потужністю 494,9 МВт).
«Термінал» писав, що встановлена потужність відновлюваних джерел електроенергії (ВДЕ, без урахування великих ГЕС) у першому півріччі 2018 року збільшилася приблизно на 400 МВт, з яких 280 МВт - це сонячні електростанції (СЕС).

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами