Українська альтернативна енергетика: 01-07.06.2020

unnamed (16)

Американська торгова палата закликала уряд уникнути одностороннього різкого зниження "зелених" тарифів


Американська торгова палата в Україні (АТП) закликає уряд підтримати пропозиції інвесторів щодо добровільної реструктуризації умов підтримки відновлюваної енергетики та укласти угоду, спрямовану на врегулювання кризи в цьому секторі, передає Енергореформи.
 "Ми сподіваємося, що уряд не допустить одностороннього різкого зниження тарифів, що може негативно вплинути на життєздатність проектів ВДЕ і заподіяти тривалий шкоду інвестиційному середовищі в Україні", - заявив президент АТП Андрій Гундер, слова якого наведені в повідомленні палати у вівторок.
На думку АТП, останні розроблені інвесторами пропозиції відображають гранично допустимі межі умов добровільної реструктуризації зелених тарифів, що враховують розрахунок прибутку, профіль інвестрісков в Україні і необхідність вирішення дефіциту ДП "Гарантований покупець".
"Компанії-члени палати з сектора ВДЕ вважають такі пропозиції оптимальним рішенням, яке могло б бути взаємоприйнятним для зміни нормативно-правового регулювання ринку, збереження інвестиційного клімату в секторі відновлюваної енергетики України, дотримання державних гарантій і попередження ініціації численних судових позовів проти України в міжнародних арбітражних судах ", - підкреслюється в повідомленні.
У ньому також наголошується, що компанії-члени комітету АТП з питань відновлюваної енергетики брали активну участь в дискусіях з представниками Офісу президента України, парламенту та уряду з метою досягнення взаємоприйнятних рішень поточних проблем в сфері ВДЕ з урахуванням довгострокового і прогнозованого регулювання сектора.
Як повідомляли Енергореформи, група міжнародних інвесторів, які експлуатують і будують в Україні об'єкти відновлюваної енергетики загальною встановленою потужністю понад 2 ГВт, звернулася до уряду з проханням якнайшвидшого підписання меморандуму про врегулювання проблемних питань в сфері ВДЕ.
Серед авторів листа (всього 15 підписантів) Emsolt (Туреччина), NBT, Scatec Solar (обидві - Норвегія), TIU Canada (Канада), VR Capital (США), Vindkraft (Швеція), Total Eren (Франція).
Серед іншого, інвестори пропонують щодо введених в експлуатацію в 2017-2019 роках СЕС зниження "зеленого тарифу" (з / т) на 12,5% і 15% (відповідного для СЕС потужністю до 10 МВт і понад 10 МВт), для ВЕС - на 7,5% з пролонгацією дії з / т на 2 роки.
Крім того, підписанти листа згодні на завершення терміну будівництва СЕС до 1 липня 2020 року з можливим продовженням на 1 місяць через карантин, ВЕС - до кінця 2022 року.
При цьому вони категорично проти безоплатних обмежень виробництва електроенергії ВДЕ.
"Будь-які відхилення від вищевказаних" червоних ліній ", на жаль, можуть привести до дефолту проектів, і в цьому випадку ми будемо зобов'язані захистити наші інвестиції через правові механізми і відповідно до міжнародних договорів, учасником яких є Україна", - підкреслюється в листі.
http://reform.energy/news/amerikanskaya-torgovaya-palata-prizvala-pravitelstvo-izbezhat-odnostoronnego-rezkogo-snizheniya-zelenykh-tarifov-14494
 
НКРЕКП схвалено зміни до Правил ринку щодо відшкодування невідпущеної електричної енергії виробниками, що здійснюють продаж за «зеленим» тарифом або за аукціонною ціною

Згідно з статтею 68 Закону України «Про ринок електричної енергії» оператор системи передачі має право надавати команди на зменшення навантаження виробникам, які здійснюють виробництво електричної енергії на об’єктах електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії (а з використанням гідроенергії - мікро-, міні- та малим гідроелектростанціям), яким встановлено «зелений» тариф, або виробникам, які за результатами аукціону набули право на підтримку, лише за умови, якщо всі наявні пропозиції (заявки) інших учасників балансування на зменшення їхнього навантаження були прийняті (акцептовані) оператором системи передачі, крім випадків надання таких команд при системних обмеженнях, які є наслідком дії обставин непереборної сили.
 Враховуючи вищенаведене та з урахуванням пропозицій НЕК «Укренерго» щодо внесення змін до Правил ринку, Протоколу наради робочої підгрупи з підготовки змін щодо регламентації балансування ВДЕ, робочої групи з підготовки змін до Правил ринку від 18 березня 2020 року № 4 стосовно відшкодування за виконання команд диспетчера виробникам, що здійснюють виробництво з альтернативних джерел енергії, НКРЕКП розроблено та схвалено на засіданні НКРЕКП, що проходило 27 травня 2020 року у форматі відкритих слухань, проєкт рішення «Про затвердження Змін до Правил ринку».
Зазначений проєкт постанови передбачає внесення змін до Правил ринку у частині забезпечення відшкодування невідпущеної електричної енергії виробниками, що здійснюють продаж за «зеленим» тарифом або за аукціонною ціною, у разі виконання команди диспетчера на зменшення навантаження та методику розрахунку такого обсягу невідпущеної електричної енергії.
http://www.nerc.gov.ua/?news=10219 
 

На Житомирщині відкрито сонячну електростанцію потужністю 16 МВт

У селі Ігнатпіль Овруцького району 27 травня відкрито сонячну електростанцію потужністю 16 МВт.
Відвідали новий об’єкт перший заступник голови обласної ради Сергій Крамаренко та керуюча справами виконавчого апарату обласної ради Раїса Гула.
Сонячну електростанцію розміщено на ділянці площею 26,5 га, а її відкриття стало можливим завдяки підтримці турецьких інвесторів. Саме будівництво СЕС почалося  1 квітня цього року, а закінчилися будівельні роботи 25 травня.
Обсяг інвестиції для реалізації проєкту склав майже 13 мільйонів євро.
Як повідомили у сільській раді, введення в дію нового підприємства дало змогу створити більш ніж 20 нових постійних робочих місць.
Сергій Крамаренко зазначив, що саме розвиток альтернативних видів енергетики слугує підвалиною енергетичної незалежності нашої держави. «Але окрім цього, - вважає він, -  це і розвиток малого й середнього бізнесу, нові  робочі місця, наповнення місцевих бюджетів, а значить і економічний розвиток України».
https://zt.gov.ua/index.php/news/15489?fbclid=IwAR1bIPzNQGnweI_mH66uzcdydBbXPBsTUoaT6nJaXGtIamd4pkRGoCM_mqs
 
 
GЕ Renewable Energy і EuroСape приступили до установки вітрогенераторів на Запорізькій ВЕС на 98 МВт

Компанії GЕ Renewable Energy (GЕ) і EuroCape Ukraine LLC в понеділок приступили до монтажу вітрогенераторів 1-ї черги на Запорізькій вітроелектростанції (ВЕС) (р Гірсівка Запорізької обл.) Потужністю 98 МВт, передає енергореформи.
Згідно з релізом GЕ, оприлюдненому на сайті Української вітроенергетичної асоціації, перша черга проекту передбачає установку 27 вітрогенераторів GE потужністю 3,6 МВт кожна і заввишки вежі 110 м з діаметром ротора 137 м. Передбачається також будівництво власної підстанції і прокладка високовольтних ліній електропередачі потужністю 330 кВ.
Очікується, що станція буде введена в експлуатацію вже в четвертому кварталі 2020 року і буде генерувати більше 330 000 МВт-год е / е в рік.
Відзначається також, що згодом проект Запорізької ВЕС планується розширити до 500 МВт, що зробить її найбільшою вітроелектростанції в Україні та п'ятої в Європі.
Кредитування будівництва першої черги ВЕС здійснюється за фінансової підтримки фінустанови уряду США OPIC (Корпорація закордонних приватних інвестицій), яке в грудні 2017 року схвалив надання кредиту на $ 150 млн і страхування з перестрахуванням на суму до $ 320 млн. Загальна вартість будівництва ВЕС тоді оцінювалася в EUR466 млн ($ 560 млн).
http://reform.energy/news/ge-renewable-energy-i-eurosape-pristupili-k-ustanovke-vetrogeneratorov-na-zaporozhskoy-ves-na-98-mvt-14542

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами