Українська альтернативна енергетика: 01-07.03.2021

671454_1280

В Україні розробили механізм генерації відновлюваної енергії для власних потреб


В Україні розробили механізм генерації «чистої» енергії для власних потреб.
Концепцію Net Energy Metering представило Держенергоефективності і ході другого засідання Робочої групи щодо законодавчого врегулювання енергогенерації з відновлюваних джерел для власного споживання, передає saee.gov.ua. 
Новий механізм полягає у створенні умов для того, аби суб’єкти господарювання та домогосподарств ставали проз’юмерами: тобто генерували і споживали електроенергію з відновлюваних джерел енергії без «зеленого» тарифу у обсязі, який забезпечить їхні власні потреби. Це дозволить їм бути більш енергоефективними, заощаджувати витрати на енергоресурси та зменшувати вплив на довкілля.
Якщо споживач виробив менше енергії, ніж спожив, то різниця сплачується за поточним тарифом споживання, а якщо проз’юмер виробив більше енергії, ніж віддав у мережу, то цей надлишок енергії може бути використаний у наступних періодах.
«Новий механізм чистого вимірювання, який вже застосовується світі - Net Energy Metering, передбачає виробництво енергії з відновлюваних джерел для власних потреб з можливістю постачання в енергомережу надлишкової енергії з подальшим споживанням її в зручний час, - пояснив тимчасовий виконуючий обов’язки голови Держенергоефективності Костянтин Гура. - Розподілена генерація та створення сегменту проз’юмерів є важливими складовими для сталого розвитку енергетичного сектору».
Щоб дати можливість споживачам використовувати цю систему, члени Робочої групи розглянули низку змін до діючого законодавства.
Концепцію Net Energy Metering, яка стане основою відповідного законопроекту, розроблено із врахуванням світового досвіду та пропозицій членів Робочої групи.
В ході обговорення представники Міненерго, Мінекономіки, НКРЕКП, Укренерго, ДП «Гарантований покупець», Української вітроенергетичної асоціації, Української асоціації відновлюваної енергетики, Асоціації сонячної енергетики України, Європейсько-українського енергетичного агентства,
ПрАТ «Кіровоградобленерго», компаній «KNESS ENERGY», «Атмосфера», «GetMarket» вирішили додатково опрацювати такі питання, як максимальна встановлена потужність генеруючої установки споживача та умови плати за небаланси.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-rozrobili-mekhanizm-generatsii-vidnovlyuvanoi-energii-dlya-vlasnikh-potreb/
 
 
За рік у Києві встановили 41 домашню сонячну станцію

У 2020 році у Києві підключили до мереж 41 домашню сонячну електростанцію.
Як зазначають у компанії "ДТЕК Київські електромережі", за рік загальна кількість приватних СЕС у столиці збільшилась на 20%, передає Енергореформа. 
"Сьогодні в Києві підключені до мережі і видають "зелені" кіловати 222 сонячні електростанції",- зауважує гендиректор "ДТЕК Київські електромережі" Денис Бондар.
До трійки лідерів за кількістю встановлених домогосподарствами СЕС входять Дніпропетровська область - 4184 сонячних станцій; Тернопільська та Київська області з 2512 та 2350 СЕС відповідно.
https://ecotown.com.ua/news/Za-rik-u-Ki-vi-vstanovili-41-domashnyu-sonyachnu-stantsiyu/
 
 
За 2020 рік в Україні запустили вітряні станції загальною потужністю 144,2 МВт

У 2020 році у чотирьох областях України було введено в експлуатацію вітроелектростанції загальною потужністю 144,2 МВт.
Про це йдеться у звіті Української вітроенергетичекой асоціації(УВЕА), передає Енергореформа. 
«Інвестори отримали дозвіл на будівництво об'єктів потужністю у 5ГВт, - каже глава правління Української вітроенергетичекой асоціації Андрій Конеченков. – Однак криза на ринку відновлюваної енергетики у 2020 році призвела до стагнації розвитку вітрової генерації».
Загальна потужність вітроенергетики на кінець 2020 року досягла 1,3ГВт.
За даними УВЕА, на кінець 2020 року "зелену" електроенергію в Україні вже генерують 673 МВт вітрових турбін компанії Vestas.
«Тилігульська вітроелекростанція потужністю 126 МВт у Миколаївській області - спільний проект ДТЕК і виробника вітротурбін Vestas - дасть поштовх розвитку вітргоненерації в умовах в умовах непрогнозованої державної політики, - вважає глава правління Української вітроенергетичекой асоціації Андрій Конеченков. – Це не тільки позитивний сигнал для залучення майбутніх інвестицій у вітроенергетичний сектор, а й свідченням його готовності розвиватися всупереч несприятливій ситуації».
У 2019 році в Україні встановили вітрових електростанції загальною потужністю 640 МВт.
https://ecotown.com.ua/news/Za-2020-rik-v-Ukraini-zapustili-vitryani-stantsii-zagalnoyu-potuzhnistyu-144-2-MVt/
 
 
Український стартап зібрав $3,4 млн для виробництва електробайків

Український стартап Delfast зібрав $3,4 млн на будівництво заводу з виробництва електробайків. 
З таким результатом компанія закрила перший раунд інвестицій на краудфандинговій платформі Fundable, передає mind.ua. 
«Кошти підуть на будівництво в Україні центру розробки (Research&Dеvelopment) електробайків, який буде фокусуватися на комплектації всіх складових електровелосипеду, - заявив засновник стартапу з виробництва електробайків Delfast Данило Тонкопій. - Збільшення виробничої потужності дозволить виготовляти великі замовлення для B2B-клієнтів і розвитку продажів через eBay та Amazon».
Сьогодні електробайки компанії виготовляють у Китаї. «Ми не задоволені китайськими підрядниками через низьку якість і через копіювання технологій Delfast під час виробництва китайських», - заявив Данило Тонкопій.
На данний момент компанія отримала передзамовлення на 20 000 байків, загальною вартістю $120 млн.
У листопаді 2020 року Данило Тонкопій заявив, що президент Володимир Зеленський пообіцяв допомогу у будівництві заводу з виробництва українських електробайків, ймовірно у Київській області.
У 2017 році Книга рекордів Гіннесса офіційно визнала світовий рекорд українського електробайка Delfast, який на одному заряді батареї проїхав 367 км за 16,5 годин.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrainskiy-startap-zibrav-3-4-mln-dlya-virobnitstva-elektrobaykiv/
 
 
У Тернополі запустять 659-кіловатну біогазову установку на звалищному газі

У Тернополі на міському полігоні твердих побутових відходів запустять біогазову установку потужністю 659 кВт.
Проект реалізує Clear Energy Group, передає reform.energy. 
Біогазову станцію введуть в експлуатацію у березні.
«Вона стане для нас 14 полігонною станцією на звалищному газі, - каже генеральний директор компанії Clear Energy Group Андрій Гриненко. - Сумарна потужність наших біогазових станцій складе 15,1 МВт, що становить 75% всього ринку виробництва електроенергії зі звалищного газу в Україні».
На його переконання, Україна не використовує ресурс твердих побутових відходів. «Зараз в в нашій країні продукується 10 млн тонн побутових відходів, з яких можна отримувати 1,2 млрд кВт-год електричної і 3,5 млн Гкал теплової енергії на рік у разі правильної утилізації, - пояснює Андрій Гриненко. – До 1 млрд куб м біогазу ми можемо вилучати з цього сміття".
Розвиток «сміттєвого» сектора необхідно впорядкувати на законодавчому рівні, вважає генеральний директор компанії Clear Energy Group. «Ми розробили законопроект про енергетичну утилізацію сміття: ми хочемо домогтися такої ж захищеної статті витрат комунальних підприємств на оплату тепла, виробленого зі сміття, яку вони мають на оплату за газ, та продавати електроенергію за ціною РСВ".
Група пропонує, зокрема, також ввести поняття RDF-палива, одержуваного з твердих побутових відходів.
https://ecotown.com.ua/news/U-Ternopoli-zapustyat-659-kilovatnu-biogazovu-ustanovku-na-zvalishchnomu-gazi/
 
 
На Миколаївщині почали будувати вітрову станцію потужністю 126 МВт

У селі Ташине(Миколаївська область) будують вітроелектростанцію потужністю 126 МВт.
Договір на будівництво першої черги Тилігульської ВЕС, передає mind.ua.
ВЕС буде встановлена на березі Тилігульського лиману. На електростанції буде змонтована 21 вітротурбіна Vestas потужністю 6 МВт кожна.
«На ДТЕК Тилігульська ВЕС будуть встановлені інноваційні onshore-вітротурбіни компанії Vestas, які здатні максимізувати генерацію електроенергії при слабкому та середньому вітрі, - йдеться у повідомленні. - Нове покоління вітротурбін було запущено у промислове виробництво на початку 2021 року і однією з перших, де вони будуть встановлені, стане українська вітроелектростанція».
Наразі на майданчику Тилігульської ВЕС закінчуються підготовчі роботи, будівництво розпочнеться у березні та триватиме до кінця 2021 року. Робота першої черги нової вітроелектростанції потужністю 126 МВт буде сприяти скороченню викидів СО₂ на 504 000 тонн на рік.
«Тилігульська ВЕС стане першою станцією з використанням платформи EnVentus у Східній Європі, - заявив президент Vestas Northern & Central Europe Нільс де Баар. - Використання кращих у своєму класі вітряних турбін є важливим сигналом для країни».
Раніше данський виробник протестував прототипи новітніх турбін на платформі EnVentus у Національному випробувальному центрі великих турбін Østerild у Західній Ютландії, Данія. Ця модель є найбільшою за розміром ротора з on-shore вітротурбін у портфелі Vestas діаметром 126 метрів, а її продуктивність більш ніж на 25% перевищує попередні моделі. Інноваційні турбіни підходять для низьких і середніх швидкостей вітру, що ідеально для вітрогенерації на півдні України.
Для фінансування будівництва планується частково використати «зелені» євробонди. «Зелені» єврооблігації на суму 325 млн євро були випущені у 2019 році з терміном обігу п'ять років і котируються на біржі Euronext Dublin. За умовами розміщення, залучені кошти можуть бути використані виключно на проекти ВДЕ.
У майбутньому потужність ДТЕК Тилігульська ВЕС планують збільшити до 564 МВт.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Mikolaivshchini-pochali-buduvati-vitrovu-stantsiyu-potuzhnistyu-126-MVt/
 
 
У Запоріжжі побудували сонячну станцію потужністю 20МВт

У місті Запоріжжя завершили будівництво нової промислової сонячної електростанції потужністю 19,9 МВт. 
Проект реалізувала українська компанія EDS-Engineering, передає Енергореформа. 
СЕС "Сікорського" займає земельну ділянку площею 38 га. На станції встановили 71 968 сонячних панелей Risen потужністю по 334, 340, 410 і 405 Вт.
Крім цього, на території сонячної станції було встановлено перетворювачі сонячної енергії - 113 інверторів "Huawei" потужністю 175 кВт кожен; 8 комплектних трансформаторних підстанцій потужністю 2500 кВА та розподільний пункт РП 35 кВ.
https://ecotown.com.ua/news/U-Zaporizhzhi-pobuduvali-sonyachnu-stantsiyu-potuzhnistyu-20MVt/
 
 
На дахах торгівельних центрів Епіцентр встановлять сонячні панелі на $100 млн

"Епіцентр" встановить на дахах торгових і фулфілмент центрів сонячні панелі на 1,5 млн кв. м.
Про інвестиції в альтернативну енергетику група компаній оголосила 26 лютого, передає interfax.com.ua. 
"У нас близько 1,5 млн кв.м дахів пустують - хочемо встановити сонячні панелі, - заявив генеральний директор групи компаній "Епіцентр К" Петро Михайлішин. - На цю програму ми передбачаємо $100 млн, нам у цьому готові допомогти дешевими кредитними коштами як Європейський банк реконструкції та розвитку, так і Світовий банк".
Інвестиції групи компаній у власний розвиток за всіма напрямками складуть $2 млрд у 2021-2022 рр.
https://ecotown.com.ua/news/Na-dakhakh-torgivelnikh-tsentriv-Epitsentr-vstanovlyat-sonyachni-paneli-na-100-mln-/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами