Українська альтернативна енергетика: 23-29.12.2019



У Чорнобильські зоні запрацювала ще одна сонячна електростанція

У зоні відчуження повністю збудована і готова до експлуатації ще одна наземна сонячна електростанція. Її збудовано на кіотські кошти, які Уряд Іспанії сплатив Україні за квоти на викиди парникових газів. Роботу станції куруватиме державне підприємство, пише на своїй сторінці в Фейсбуці Остап Семерак:
 «Навесні цього року україно-іспанська делегації відвідала майданчик майбутньої станції. Зараз її вже вводять в есксплуатацію. Попереду будівництво ще двох. Сподіваюся, що їх буде збудовано, адже кошти на реалізацію даних проектів також були затверджені нашим урядом ще півроку тому».
Ідея перетворення зони відчуження на територію розвитку, змін та інновацій зацікавила майже сотню іноземних інвесторів із найпрогресивніших країн світу. Зокрема, уряд Франції виділив €250 тис. на проведення першого техніко-економічного обґрунтування щодо вивчення можливостей розвитку відновлювальної енергетики в зоні відчуження.
У тому ж таки 2018 році розробник техніко-економічного обґрунтування, компанія Tractebel France, визначила для сонячної генерації території, вільні від лісу, в найбільш забрудненій (десятикілометровій) зоні відчуження ЧАЕС.
Будівництво станцій відновлювальної енергетики можливе лише на 15% забруднених спеціальних територій промислового призначення. На решті 85% будь-яке будівництво заборонено, оскільки це території заповідника.
Сонячні парки на території зони відчуження також важливі з точки зору створення нових робочих місць для енергетиків.
https://ecotown.com.ua/news/U-CHornobilski-zoni-zapratsyuvala-shche-odna-sonyachna-elektrostantsiya/
 
 
Українські компанії можуть виграти у конкурсі «зелених» рішень Є30 тис

Українські компанії можуть взяти участь у всесвітньому конкурсі «зелених» інноваційних рішень clim@.
Конкурс організовує Finance in Motion GmbH від імені Фонду технічної допомоги GGF за фінансування Європейської Комісії у рамках ініціативи EU4Energy та Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).
 Участь у конкурсі можуть взяти фірми та досвідчені стартапи за такими тематичними напрямками як відновлювані джерела енергії, енергоефективність/енергозбереження, рішення циркулярної економіки,   ефективне використання ресурсів (управління відходами та водою),  ефективне використання ресурсів (управління відходами та водою).
Передбачається, що фіналісти конкурсу представлять «зелені» ідеї під час clim@ pitching event, а переможці – в ході Sustainable Future Forum у Франкфурті і отримати до 30 000 євро і менторську підтримку.
За словами Романа Зінченко, співзасновника Greencubator, національного партнера clim@ в Україні, екосистема «зелених» стартапів в Україні зростає і стає все більш помітною і привабливою для глобальних гравців.
Прийом заявок на сайті проекту триватиме до 16 лютого 2020 року, а фіналістів оголосять до початку березня. П'ять фіналістів представлять свої бізнес-ідеї 3 червня 2020 року на Sustainable Future Forum у Франкфурті, який збере близько 200 інвесторів, представників фінансових інституцій, а також фахівців з клімату.
Отримати більше інформації і подати заявку можна, зайшовши на сайт або написавши на електронну пошту info@ggf-climat.com.
Торік на конкурс clim@ надійшло більше 250 заявок з 80 країн світу. Ідеї переможців стосувалися переробки відходів тваринництва на волокна, папір та біопластик, виготовлення екологічної упаковки з грибів, переосмислення міського електротранспорту «останньої милі».
«Успіх минулорічного конкурсу clim@ свідчить про необхідність створення більшої кількості платформ для запуску інноваційного бізнесу чи концепцій, які можуть пом’якшити адаптацію до зміни клімату, - передає голова GGF Олаф Зимелка. - GGF з гордістю спонсорує такий конкурс, який не тільки доповнює роботу, яку ми виконуємо, але й прокладає шлях до більш сталого майбутнього».
https://ecotown.com.ua/news/Ukrainski-kompanii-mozhut-vigrati-u-konkursi-zelenikh-rishen-30-tis-/
 
 
Передача об’єктів відновлюваної енергетики у державну власність неприпустима – Козакевич

Українська асоціація відновлюваної енергетики виступила категорично проти пропозицій Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг(НКРЕКП) щодо реструктуризації "зеленого" тарифу та націоналізації об'єктів відновлюваної енергетики.
Про це йдеться у офіційному листі УАВЕ від 18 грудня.
 «Сьогодні ми звернулись до регулятора з проханням утриматись від подібних заяв, наша асоціація, яка об’єднує майже 150 виробників електроенергії з відновлюваних джерел енергії України, категорично не погоджується з жодною із запропонованих змін, - заявляє голова УАВЕ Олександр Козакевич. - Передача об’єктів відновлюваної енергетики в державну власність – повний абсурд! Це виглядає як законодавчо встановлена примусова націоналізація». 
Ретроспективне зниження «зелених» тарифів призведе до численних судових позовів проти держави Україна у міжнародних арбітражах на мільярди євро, наголошує Олександр Козакевич. «Європейська практика вирішення аналогічних спорів показує, що Україна буде змушена компенсувати недоотриманий дохід інвесторів та видатки на супровід справ в арбітражах, - наголосив він. - Це неминуче призведе до мільярдних збитків, втрати статусу держави як надійного партнера та значного зниження інвестиційної привабливості України».
На думку Олександра Козакевича, держава прагне повністю перекласти проблеми на інвесторів у проекти ВДЕ. «Немає достатньої аргументації для запровадження повної відповідальності виробників «зеленої» електроенергії за небаланси вже з 2020 року, оскільки й досі у повній мірі не сформований балансуючий ринок електроенергії та ринок допоміжних послуг, - говорить він. - У державі не створена точна система прогнозування, яка дозволить виробникам якісно планувати обсяги генерації».
13 грудня НКРЕКП в листі оприлюднило свої пропозиції щодо запровадження необхідних змін у модель підтримки ВДЕ, зокрема пропозицію передавати об’єкти ВДЕ у державну власність.
Протягом останніх двох місяців за ініціативи Мінекоенерго відбувався масштабний процес по напрацюванню оптимального рішення питання стрімкого зростання виробничих потужностей ВДЕ, а також технічних та фінансових викликах, які воно створює.
6 грудня 2019 року був зареєстрований проєкт Закону «Про внесення змін у деякі закони України щодо покращення інвестиційного клімату у сфері відновлювальної енергетики» (реєстр. № 2543). НКРЕКП висловилось проти запропонованого цим законопроєктом механізму добровільної реструктуризації «зеленого» тарифу, а комітет Верховної ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг на своєму засіданні 13 грудня його відхилив.
https://ecotown.com.ua/news/Peredacha-ob-ktiv-vidnovlyuvanoi-energetiki-u-derzhavnu-vlasnist-nepripustima-Kozakevich-/
 
 
Собівартість пелет з топінамбура вдвічі нижча, ніж з дерева

ТОВ «Центр екологічної енергії «Топінамбур» вирощує цю культуру на 20 га в Івано-Франківській області, отримує з неї 200 тонн паливних гранул, продає вітчизняним тепличним комбінатам, експортує до Лівану, Польщі, Німеччини.
«Собівартість виробництва пелет із сухого стебла топінамбура становить 15–20 євро за тонну, з відходів деревини — 40–45 євро. Гранули купують промислові підприємства, навіть тепличні виробники для систем опалення, щоб здешевити виробництво овочів у зимово-весняний період. Частково тверде паливо експортуємо до Лівану, Польщі, Німеччини. Також із подрібненого сухого стебла топінамбура виготовляємо брикети високої щільності, з підвищеною стійкістю до вологи, які продаємо людям для опалення осель», — розповів директор ТОВ «Центр екологічної енергії «Топінамбур» Василь Стеф’юк. 
За словами підприємця, топінамбур можна вирощувати в монокультурі, він добре росте на одному місці протягом 30 років без сівозміни, невибагливий до ґрунтів, не боїться засухи та не потребує великих затрат, щоб виготовити тверде паливо.
Сировину з грудня по травень сушать на пні у природних умовах за допомогою морозу та вітру до вологості 10–20%,  економлять на сушінні однієї тонни сирої біомаси 10–15 євро. 
Збирають сухі стебла топінамбура кормозбиральним комбайном.
Гранули топінамбура використовують не тільки для систем опалення, вони є гарною підстилкою для тварин і птиці. До того ж вона не закислює ґрунт та швидко розкладається.
https://agrotimes.ua/ovochi-sad/sobivartist-pelet-z-topinambura-vdvichi-nyzhcha-nizh-z-dereva/


"ДТЕК ВДЕ" має намір побудувати ВЕС потужністю 150 МВт в Запорізькій області

ТОВ "ДТЕК Бердянська вітроелектростанція" ( "ДТЕК Бердянська ВЕС") має намір побудувати вітроелектростанцію потужністю 150 МВт в Бердянському районі Запорізької області, повідомляється на веб-сайті Єдиного реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС) в п'ятницю, 20 грудня, передає Енергореформи.
 Згідно з повідомленням, в рамках проекту планується установка від 25 до 60 вітрових електроустановок (ВЕУ) потужністю від 2,5 МВт кожна. Висота вежі - 166 м, довжина лопаті - орієнтовно 80 м.
Крім того, в планах компанії побудувати:
повітряну лінію електропередачі 110/150 кВт (до 100 км);
центральну підстанцію "ДТЕК Бердянська вітроелектростанція" (ЦПС);
до 120 км підземних кабельних ліній 35 кВт для з'єднання ВЕУ між собою і ЦПС.
ТОВ "ДТЕК Бердянська ВЕС" належить компанії "ДТЕК ВДЕ" (операційна компанія, що управляє активами "ДТЕК" в сфері поновлюваних джерел енергії).
В цілому в 2019 році "ДТЕК ВДЕ" запустила в експлуатацію проекти сумарною потужністю 740 МВт: Нікопольська СЕС 200 МВт і Покровська СЕС 240 МВт в Дніпропетровській області, Приморська ВЕС 200 МВт і Орловська ВЕС 100 МВт в Запорізькій області. Раніше реалізовані проекти - Ботієвська вітрова електростанція 200 МВт в Запорізькій області і Тріфонівська СЕС 10 МВт в Херсонській області.
"ДТЕК" створений в 2005 році для управління енергетичними активами групи "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Корпорації делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
http://reform.energy/news/dtek-vie-nameren-postroit-ves-moshchnostyu-150-mvt-v-zaporozhskoy-oblasti-13310

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами