Тривають обговорення законопроекту щодо ринку твердого біопалива


Голова Держенергоефективності Сергій Савчук на нараді з представниками Мінекономрозвитку, Міненерговугілля, Мінрегіону, Мінагрополітики, Держлісагентства, ДП «Прозорро», Біоенергетичною асоціацією України (БАУ) розглянув  законопроект, який має на меті запровадити систему електронної торгівлі твердим біопаливом в Україні. 

Проект Закону був ініцьйований Держенергоефективності тспільно  з Мінрегіоном, БАУ та проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

На думку С. Савчука, переванами електронної системи торгівлі біомасою є організація стабільного, конкурентного та прозорого ринку біопалива; гарантований збут біомаси для виробників енергії;свстановлення справедливої ринкової ціни на сировину. Такі висновки засновані на здосвіді країн ЄС.

«Окрім цього, впровадження системи торгівлі біопаливом дасть можливість інвесторам оцінити рентабельність проектів та залучити необхідні фінансові ресурси», - наголосив Голова.

Наприклад, із моменту запуску у 2012 р. литовської біржі «Baltpool» у рази збільшилася кількість постачальників біопалива, а обсяг реалізованої сировини зріс із 1%  у 2013 р. до 95% у 2017 році. Завдяки біржі ринок біомаси в Литві став більш прозорим та ефективним.

Тож, під час активної дискусії усі присутні розглянули:
-        основні положення створення і функціонування системи електронної торгівлі біопаливом;
-        умови участі гравців ринку біопалива у цій системі;
-        обсяги сировини для обов’язкового продажу.  

За результатами наради учасники дійшли згоди щодо необхідності запровадження такої системи та домовилися опрацювати висловлені пропозиції до законопроекту.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами