ТБ «Українська енергетична біржа» запропонувала ProZorro провести в тестовому режимі торги по електроенергії

У відповідь на критику з боку заступника міністра економрозвитку Максима Нефьодова, Українська енергетична біржа запропонувала ProZorro провести тестові аукціони з продажу е/е.

Критика стосувалась призначення Української енергетичної біржі Міненерговугілля єдиним тимчасовим майданчиком для проведення онлайн аукціонів з продажу електроенергії, як того вимагають норми ринку, який має запрацювати вже з 1 липня цього року.

«Ми маємо технології та системи для проведення аукціону в трьох формах, як це передбачено Порядком: односторонній, двосторонній зустрічний та спеціалізований. До речі, Порядок проведення аукціонів мав розробити МЕРТ, але за 1,5 років так і не спромігся цього зробити і переклав цей обов’язок на Міненерговугілля», - зазначають в УЕБ. 

В свою чергу міністр економрозвитку визнає, що програмне забезпечення ProZorro.Продажі не готове до проведення аукціонів з продажу е/е через те, що «постанову опублікували 14/06, по ній має бути створений окремий Аукціонний комітет, який має потім погодити Регламент аукціонів та вказані в Регламенті основні фінансові умови аукціонів. Тільки після цього можна зробити ТЗ на розробку софта, написати його, відтестувати та запустити. Запустити треба до 01/07».

Зі свого боку УЕБ обґрунтовує свою підготовку та відповідність вимогам Міненерговугілля багаторічним вивченням міжнародного досвіду та доведеним визнанням у роботі з організації аукціонів з продажу нафтопродуктів, природного газу та ін. Щоб порівняти актуальні можливості систем на цей час УЕБ і запропонувала провести тестові аукціони на двох системах.


Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами