Про досвід Куяльницької ТГ у впровадженні сортування сміття та пошуку способів переробки пластику

photo_2021

Кілька тижнів тому Куяльницька територіальна громада звернулась до спільноти Cesers.org, яка дає можливість для молоді вирішити завдання від бізнесу та громад, щоб отримати професійний досвід. Мета громади - знайти рішення для покращення ситуації із поводженням з відходами.
Варто зазначити, що Куяльницька ТГ є однією з найбільших в Україні за територією та найбільшою за кількістю населених пунктів – всього їх 58. Розмір громади створює певні проблеми для побудови інфраструктури сортування сміття, бо багато населених пунктів, багато людей, яких необхідно мотивувати та дати достатньо знань про те, як саме це робити. Але водночас громада має можливість думати про щось більше на території самої громади, ніж просто сортування. Наприклад, про повноцінну лінію переробки, яка буде перетворювати вторсировину на корисні для громади речі.
Власними зусиллями громада вже зробила досить багато. Разом з ГО «Еко-Молодь» започаткували роздільний збір сміття у центральній садибі: селі Куяльник та 10 найбільших селах громади. Встановлені контейнери для пластику і скла, вторсировина регулярно вивозиться та відправляється на переробку у відповідний пункт приймання, який знаходиться у м. Подільськ. В селі Новоселівка встановлено 5 контейнерів для скла та 6 контейнерів для пластику. По населеним пунктам громади всього встановлено 30 контейнерів для пластику та 30 для скла. Контейнери встановлені біля магазинів, барів та біля домівок, враховуючи густоту населення. Сміття вивозиться за рахунок громади. Нажаль, зараз це економічно недоцільно, у зв’язку низькою ціною.
Серед запропонованих на конкурсі рішень, зокрема, можна виділити наступні:
-        Виготовлення контейнерів власним коштом. Було надано приклади контейнерів виготовлених з пластикових пляшок.
-        Було надано приклади приміщень для зберігання пластикових відходів та їх пресування.
-        Також учасники запропонували навіть розглянути можливість вивозу пластику, який не можливо переробити всередині громади, до Молдови, міста Тирасполь, на завод з переробки вторсировини, адже відстань до нього досить не велика – 129 км. Наразі, як зазначалось раніше, громада здає пластик за ціною, яка є економічно не вигідною для громади.
-        Більшість учасників запропонували громаді звернути увагу на досвід міжнародного проєкту Precious Plastic, послідовники якого є і в Україні. Щоб розпочати роботу у напрямку переробки пластику та виготовлення корисних виробів, на кшталт горшиків для квітів, вішачків, меблів, тощо, треба мати два-три спеціальні прилади. Зокрема потрібен подрібнювач пластику та екструдер, за допомогою якого будуть виплавлюватися майбутні вироби.
-        Оскільки автор статті безпосередньо взяла участь у розробці рішень, то від себе рекомендувала громаді – для старту переробки пластику розглянути можливість виготовлення обладнання самостійно, за наявними на проєкті Precious Plastic схемами та відео-інструкціями. Додатково розглянути можливість покупки готового обладнання від вже існуючих проєктів в Україні. З цією метою рекомендувала взяти участь у міжнародних грантових проєктах та залучити підтримку соціально відповідального бізнесу. Також моєю пропозицією є використання сонячної енергії для налагодження процесу переробки пластику.
Зараз Куяльницька громада розглядає запропоновані рішення. Сподіваємось, що найближчим часом побачимо, як ідеї з переробки пластику будуть впроваджуватися в життя.
Інна Кучеренко,
головна редакторка

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами