Огляд новин енергетики: 30.11-06.12.2020

ТЕМА ТИЖНЯ: Держенергоефективності з Міненерго презентували законодавчі ініціативи для енергонезалежності громад та розвитку енергоефективної економіки
Зокрема, Юрій Шафаренко, заступник Голови Держенергоефективності, звернув увагу понад 900 учасників форуму на те, що в країні є міста, які переходять на альтернативні джерела енергії замість імпортованого газу та є взірцями для інших. Наприклад, Кам’янець-Подільський вже на 60% забезпечує себе тепловою енергією з біомаси.
«Сьогодні в регіонах є справжні господарі, які на власному досвіді показують, яким чином можна відмовлятися від імпортних енергоресурсів, що виводять кошти з регіонів, і працювати на місцевих видах палива, які навпаки - створюють робочі місця, поповнюють бюджети і покращують економіку регіону», - підсумував Ю. Шафаренко.

Подія тижня: Міненерго фіналізує підготовку до проведення «зелених» аукціонів
НЕК Укренерго, ДП «Гарантований покупець» та
Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України
провели узгоджувальну нараду щодо організації «зелених» аукціонів у 2021 році. Нараду провела перший заступник Міністра енергетики Ольга Буславець.
На нараді обговорено та узгоджено пропозиції щодо обсягів та параметрів річної квоти підтримки, графіка проведення аукціонів на 2021 рік, а також - індикативних прогнозних показників річних квот підтримки на 2022-2025 роки. Пропозиції враховують, зокрема, фактичний стан реалізації об’єктів відновлюваної енергетики, плани розвитку галузі відповідно до Енергетичної стратегії України до 2035 року та технічну спроможність енергосистеми України до інтеграції нових потужностей з ВДЕ.

ЦИФРА ТИЖНЯ: 1265 МВт «зеленої» енергії запустили в Україні за 9 місяців поточного року
У січні-вересні 2020 року в Україні збудували «зелені» електростанції загальною потужністю 1265 МВт.
Як зазначив під час першого українського ЕРС-форуму заступник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбреження Юрій Шафаренко, у ці проекти компанії-інвестори вклали близько €1 млрд.
«За перші три квартали було збудовано промислові сонячні станції загальною потужністю 1000 МВт (€720 млн інвестицій), домогосподарства встановили СЕС потужністю майже 160 МВт, вітроелектростанції додали менше 100 МВт, мініГЕС – 2 МВт і ТЕЦ на біомасі та біогазі – близько 20 МВт», - розповів він.
«У домашніх СЕС надлишок (різниця між генерацією та власним споживанням) приблизно складає 819 млн кВт-год на рік, цим можна приблизно забезпечити 273 тис домогосподарств, - пояснює він. - Тобто, одне домогосподарство забезпечує «чистою» електроенергією ще біля 9 таких самих як воно, якщо взяти середнє споживання 250 кВт-год на місяць».

#49_ЕнергоДжерела_30.11-06.12.2020.-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами