Огляд новин енергетики: 26.10-01.11.2020

КОМПАНІЯ ТИЖНЯ: Група Нафтогаз ввела в експлуатацію сонячну електростанцію в Житомирській області потужністю 33 МВт
Група Нафтогаз отримала «зелений» тариф та ліцензію на продаж електроенергії для новозбудованої електростанції у м. Чуднів (Житомирська обл.).
Станція збудована у вересні 2020 року. На станції застосовуються монокристалічні фотоелектричні модулі з графеновим покриттям з однією з найвищих у своєму класі потужностей — 430 Вт від ZNSHINE PV-Tech Co., а також стрінгові інвертори SUN2000-185KTL від Huawei. Усі допоміжні елементи обладнання і матеріали українського виробництва.
Пікова потужність фотоелектричних модулів складає 33,313 МВт. Потужність в точці приєднання — 25 МВт. Плановий обсяг корисного відпуску (продажу) електроенергії за перший рік роботи сонячної станції становитиме не менше 36,5 тис. МВт.год з очікуваним доходом понад 153 млн грн.
«Важливо зазначити, що реалізація цього проекту спрямована також на досягнення цілей зі сталого розвитку Групи Нафтогаз. За прогнозами компанії, скорочення викидів парникових газів, зокрема, вуглекислого газу складе щонайменше 880 тис. тонн. Крім того, проект стимулює економічний розвиток місцевої громади, адже при будівництві сонячної електростанції були задіяні виключно українські фахівці, включаючи місцевих мешканців. Окремо хотів би відзначити працевлаштованих людей з інвалідністю, які надзвичайно ефективно виконували свою роботу, зокрема комплектуючи сонячні панелі перед розміщенням на ділянці», — розповів перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз Україна» Сергій Перелома.
Також, у липні 2020 року Група Нафтогаз ввела в експлуатацію сонячну електростанцію «Андріївка» на Харківщині потужністю 0,999 МВт.

ЗАКОНОПРОЄКТ ТИЖНЯ: Законопроект щодо звільнення біопалива від податку СО2 – ще один крок для розвитку української біоенергетики
Держенергоефективності спільно з Міненерго та Біоенергетичною асоціацією розроблено законопроект, який передбачає звільнення підприємств, що виробляють енергію з біопалива, від сплати податку за викиди СО2.
Зміст законопроекту детально обговорили учасники онлайн-наради, ініційованої Держенергоефективності із представниками Міненерго, Мінфіну, Державної податкової служби та БАУ.
«При сприятливому інвестиційному кліматі та усуненні перешкод нормативно-правового забезпечення діяльності, на виробництво теплової енергії з біопалива можна перевести значну частину підприємств ТКЕ», - підсумував Юрій Шафаренко.
Заступник директора Департаменту податкової політики Мінфіну Віктор Овчаренко та начальник управління Департаменту податкового адміністрування Державної податкової служби Олександр Шумський повідомили, що у цілому підтримують такий законопроєкт щодо звільнення біопалива від податку СО2.
За підсумками наради домовлено доопрацювати питання щодо можливостей внесення відповідних змін до Податкового кодексу.

Цифра тижня: Понад 27 тисяч українських родин перейшли на сонячні панелі і заощаджують на платіжках
Про це повідомили в Держенергоефективності. Кількість родин, які свідомо переходять на «чисту» енергію, зростає. Так, у ІІІ кварталі 2020 р. ще майже 2 тис. домогосподарств вирішили встановити сонячні панелі та стати енергонезалежними і енергоощадними.
Таким чином, кількість сімей, що використовують «чисту» електроенергію, зросла на 8% і сягнула 27623.
Загальна потужність сонячних електростанцій приватних домогосподарств склала 712 МВт, з яких у ІІІ кварталі 2020 року було введено 53 МВт (+8 %).
#44_ЕнергоДжерела_26.10-01.11.2020.-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами