Огляд новин енергетики: 24-30 Травня 2021

#22_ЕнергоДжерела_24-30.05.2021

ПРОЄКТ ТИЖНЯ: ДТЕК запустив першу в Україні промислову літій-іонну систему накопичення енергії
Її потужність 1 МВт і ємністю 2.25 МВт⋅год. Батарея встановлена в місті Енергодар, на майданчику Запорізької ТЕС і призначена для накопичення, зберігання та віддачі електроенергії в мережу, а також для надання послуг із забезпечення надійності енергосистеми України.
За словами генерального директора ДТЕК Максима Тімченка, впроваджуючи нові технології, компанія трансформує бізнес і будує нову енергетику – це внесок ДТЕК в майбутнє України як європейської держави, в декарбонізацію, відновлення національної економіки та в забезпечення зайнятості в галузі.
«Цей проєкт став можливим завдяки міжнародному партнерству і співробітництву ДТЕК із провідними світовими компаніями, які займаються виробництвом систем накопичення енергії, – Honeywell і SunGrid. Перша промислова система накопичення енергії дасть старт для виведення енергетики України на новий технологічний рівень і наблизить синхронізацію нашої країни з європейською енергетичною системою ENTSO-E», – підкреслив М. Тімченко.
Він також зазначив, що сьогодні ДТЕК виступає в ролі першовідкривача на ринку систем накопичення енергії в Україні.

ПЕРСПЕКТИВА ТИЖНЯ: Україна має всі можливості стати експортером електроенергії
Україна має всі можливості стати експортером електроенергії.
Про це на сторінці у Фейсбук написав міністр енергетики Герман Галущенко.
«Для цього маємо розвивати власні потужності. Це стосується не тільки добудови двох енергоблоків Хмельницької АЕС, але й розвитку генерації на основі ВДЕ, високоманеврової генерації та систем накопичення енергії», — написав він.
Міністр також додав, що відомство активно працює над стимулами для розвитку цих напрямків.
«Це відповідає і потребам України, і нашим міжнародним кліматичним зобов’язанням», — додав він.
«Термінал» писав, Україна в І кварталі зменшила експорт електроенергії в 4 рази, імпорт — на 40%.

СТРАТЕГІЯ ТИЖНЯ: В Україні контролюватимуть виконання плану зі скорочення викидів СО2
Про це йдеться у проекті постанови про своєчасне впровадження плану зі скорочення викидів, який підтримав парламентський Комітет з питань енергетики та житлово-комунального господарства, передає Енергореформа.
Документ пропонує зобов'язати уряд забезпечити своєчасне виконання Національного плану зі скорочення викидів вугільних ТЕЦ/ТЕС і великих котелень.
Разом з тим до кінця 2021 року Кабмін зобов'язаний прописати чіткий механізм фінансування Нацплану, пояснити населенню і бізнесу особливості фінансування установки фільтрів і обладнання для моніторингу кількості викидів, а також затвердити енергетичну стратегію України до 2050 року на рівні закону.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами