Огляд новин енергетики: 22-28.04.2019

Подія тижня: ВРУ проголосувала в другому читанні законопроектпро «зелені» аукціони
Головною метою прийнятого закону є впровадження механізму аукціонів для електроенергії, яку виробляють об’єкти ВДЕ. Система аукціонів, за словами Голови Держенергоефективності Сергія Савчука, дозволить встановити реальну справедливу ринкову ціну на «чисту» електроенергію, здешевити вартість «зеленої» електроенергії для кінцевих споживачів, сформувати конкуренцію між гравцями ринку, врегулювати планування бюджету, надати гарантії інвесторам та фінансовим установам щодо реалізації проектів. Основна ідея – в рамках аукціонів визначати найнижчу ціну, за якою інвестори-переможці будуть реалізовувати «чисту» електроенергію впродовж 20 років.
Участь в аукціонах буде обов’язкова із 2020 р. для проектів СЕС потужністю більше 1 МВт та ВЕС потужністю більше 5 МВт. Позитивному розвитку відновлюваної енергетики також має сприяти те, що в законі збережено надбавку до 10% до тарифу за використання українського обладнання та передбачено необхідність розробки механізму стимулювання встановлення електроакумулюючого обладнання.
Слід зауважити, що разом із впровадженням аукціонів в документі передбачені вимоги до «домашніх» СЕС – вони мають бути розташовані на дахах або фасадах будівель, або інших капітальних споруджень.

Компанія тижня: «Енергоатом» оголосив тендер на будівництво СЕС
Все більше компаній традиційного сектору енергетики вдаються до будівництва об’єктів ВДЕ. Так, НАЕК «Енергоатом» оголосила тендер на поставку обладнання та матеріалів для сонячної електростанції (СЕС) «Сонечко-1», яку планується побудувати на території Запорізької атомної електростанції (АЕС).
Як повідомляється в системі ProZorro, відповідний аукціон намічений на 24 червня. Очікувана вартість робіт становить 270,52 млн грн.
Починаючи з 2017 року Енергоатом проводив проектування та інші дослідження. Повідомляється, що майбутній об’єкт розташується на 37 га - на території гідротехнічних споруд між ставком-охолоджувачем і Канівським водосховищем.

Цифра тижня: Івано-Франківський локомотиворемонтний завод зможе зменшити енергоспоживаннята заощадити 3,5 млн грн у рік
Це перший з 60 енергоаудитів для українських підприємст за підтримки Уряду Німеччини. Завдяки енергоаудиту керівництво підприємства отримало детальний аналіз стану енергоспоживання, потенціалу до енергозбереження та заходи щодо його реалізації.
Як зазначили в Держенергоефективності, окрім презентації звіту енергоаудиту, на підприємстві також проведено тренінг з питань енергоефективності для технічного персоналу, зокрема технологів, операторів та енергетичних менеджерів.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами