Українська альтернативна енергетика: 20-26.05.2019



Наземним домашнім СЕС потужністю до 30 кВ гарантують «зелений» тариф до кінця 2019 р.


Профільний Комітет Ради при підготовці прийнятого закону про «зелені» аукціони для підпису спікером пропонує внести чітке формулювання умов надання «зеленого» тарифу для всіх домашніх сонячних електростанцій (СЕС) потужністю до 30 кВ, вказавши, що їх власники мають право на такий тариф до кінця 2019 року.
Як повідомив в.о. голови Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський на своїй сторінці в Facebook, в понеділок він направив спікеру Андрію Парубію лист з відповідною пропозицією.
За його інформацією, в процесі техніко-юридичної підготовки прийнятого Верховною Радою закону про «зелені» аукціони Головне юридичне управління Верховної Ради виявило неузгодженість, яка може привести до некоректної практики його застосування. Так, закон встановив порядок розрахунку «зеленого» тарифу для приватних домогосподарств, які експлуатують СЕС до 50 кВ за умови їх проживання на дахах, фасадах будівель і інших капспоруджень. Однак він при цьому не передбачив порядок розрахунку тарифу для всіх домашніх СЕС потужністю до 30 кВт до кінця 2019 року.
Для усунення цієї прогалини може бути застосована процедура ст.131 Регламенту, яка дозволяє уточнити формулювання проголосованого закону, вважають в Комітеті.
«Це дасть можливість врахувати інтереси тих домогосподарств, які почали реалізовувати свої 30-ти кіловатні проекти на земельних ділянках, гарантуючи можливість їх завершення протягом 2019 року», - повідомив Домбровський.
Він зазначив, що в разі відмови Верховної Ради підтримати цю пропозицію, питання буде врегульовано шляхом внесення технічної норми в проект закону про зміни до закону «Про ринок е/е», який буде незабаром зареєстрований в парламенті.
Як повідомлялося, під час прийняття закону про «зелені» аукціони («Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва е/е з альтернативних джерел енергії» №8449-Д») 25 квітня Верховна Рада ввела нову умову отримання «зеленого» тарифу для СЕС домогосподарств. Для цього їх потужність повинна становити до 50 кВт, а установка повинна відбуватися на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах.
До цього гранична потужність домашніх СЕС була встановлена на рівні до 30 кВ, розміщення - без обмежень. Тариф на відпуск е/е в оптовий ринок для СЕС домогосподарств на сьогодні становить 18 євроцентів, з наступного року він знизиться на 10%.
http://oilreview.kiev.ua/2019/05/14/nazemnym-domashnim-ses-moshhnostyu-do-30-kv-garantiruyut-zelenyj-tarif-do-konca-2019-g/


EBA підтримала закон 8449-д про перехід на «зелені» аукціони

Прийнятий закон №8449-д про «зелені» аукціони створює конкуренцію на ринку альтернативної енергетики, є кроком для подолання низки кризових і проблемних питань, проте реформування енергетичної галузі країні варто продовжувати. Про це повідомив керівник департаменту з представництва інтересів компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації Ігор Гоцик, коментуючи очікування позитивних змін в українській енергетичній сфері після ухвалення цього документу. Про це повідомляє видання «Публічні люди».
«Бізнес має конкурувати за високі тарифи на «зелену» енергетику та наявні обсяги, які держава здатна «переварити». Прийнятий закон створює основу для цього – механізм аукціонів. Однак, важливими є питання отримання підключення до електромереж та вартості такого приєднання, виділення землі та заключення договору купівлі/продажу електроенергії. Ці «точкові» питання є важливими складовими цієї реформи. І від їх належного запровадження залежить ефективність реформи», – зазначив він.
Експерт також нагадав, що із 1 липня цього року має запрацювати ринок електричної енергії, «який є більшим за масштабами та значущістю аніж «зелений».
«Ці дві реформи слід проводити в комплексі, адже реформування однієї галузі окремо від усього ринку – це дуже ризиковано», – додав Ігор Гоцик.
На його думку, до підписання президентом України та фактичного вступу в дію закону №8449-д говорити про уникнення кризи в українській енергетиці все ще передчасно.
Нагадаємо, Верховна Рада України 25 квітня 2019 року ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект №8449-д про «зелені» аукціони. За проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» проголосував 251 народний депутат.
Передбачається, що виробники пропонуватимуть на аукціонах найнижчу ціну за «зелену» електроенергію і конкуруватимуть між собою, щоб зменшити витрати споживачів на придбання електроенергії.
Раніше в Держенергоефективності заявляли, що система «зелених» аукціонів дасть змогу установити реальну справедливу ринкову ціну на «чисту» електроенергію; здешевити вартість «зеленої» електроенергії для кінцевих споживачів; створити конкуренцію між гравцями ринку; урегулювати планування бюджету; надати гарантії інвесторам та фінансовим установам щодо реалізації проектів.
В свою чергу Європейське енергетичне співтовариство раніше наполягало на впровадженні в Україні до 2020 року «зелених» аукціонів і розраховувало, що закон буде ухвалено в лютому або березні цього року.
https://ecotown.com.ua/news/EBA-pidtrymala-perekhid-zakon-8449-d-pro-perekhid-na-zeleni-auktsiony/


Чернівці вночі освітлюватиме Сонце

Жителі трьох мікрорайонів Чернівців почуваються тепер комфортніше й безпечніше у вечірній час на вулицях. Тут на стовпах вуличного освітлення поставили сонячні панелі. Вдень вони накопичують енергію Сонця, уночі – витрачають її на освітлення.
Місто розпочало модернізацію вуличного освітлення в торішньому червні, коли запрацювала програма ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проекти». За її умовами, Чернівці отримують грант ЄС, який покриває 80% вартості робіт. Решта коштів – з міського бюджету.
Реалізовує проект ЧМГО «Бізнес-центр» у партнерстві з департаментом житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради. Менеджер проекту – Марія Порчук.
16 панелей – альтернативних джерел енергії – отримали пілотне розміщення на вул. Руській, бульварі Героїв Крут та на вул. Я. Налєпки в Садгорі. Для подальшої реалізації проекту проведений енергоаудит вуличного освітлення міста – стану мереж, ламп вуличного освітлення і споживання енергоресурсів, розробляється проектно-кошторисна документація для проведення робіт з модернізації вуличного освітлення. Проектом передбачено заміну майже 4,2 тис. вуличних ліхтарів на світлодіодні, заміну майже 130 км зовнішніх ліній електромереж і 33 шаф керування вуличним освітленням. Ліхтарі вмикатимуться/вимикатимуться в автоматичному режимі й на центральний пункт надходитимуть дані з обліку електроенергії та інформаціі про ймовірні виникнення несправностей.
Серед очікуваних результатів проекту – збільшення річної економії електроенергії, зменшення витрат міського бюджету на утримання обладнання, зменшення викидів вуглекислого газу.
http://versii.cv.ua/aktsenti/chernivtsi-vnochi-osvitlyuvatyme-sontse/49515.html


В Раду внесуть окремий законопроект для стимулювання розвитку малої «зеленої» енергогенерації

В Україні стартувала розробка окремого законопроекту, який виправить недоліки, що були прийняті при ухвалі закону №8449-д про «зелені» аукціони. Даний законопроект створить новий горизонт для розвитку саме малої генерації. Про це заявили в Українській асоціації відновлювальної енергетики (УАВЕ), яка виступила ініціатором проекту рішення.
Як підкреслюють в УАВЕ, наступним кроком в реформуванні сектору «зеленої» енергетики має стати саме окремий законопроект, що стосуватиметься малої енергогенерації та прибере прогалини в законодавстві для стимулювання розвитку малих об’єктів відновлювальної енергетики.
Експертне середовище також підтримує цю ініціативу та приєднається до розробки відповідного проекту закону. Про це розповів співзасновник Greencubator, енергоексперт Андрій Зінченко, коментуючи прийнятий закон №8449-д про запуск «зелених» аукціонів та необхідність подальших кроків з реформування вітчизняної енергетики для подолання кризових явищ в ній.
«Такий законопроект ми точно будемо подавати як спілка активних споживачів і просьюмерів. За попередніми домовленостями, будемо подавати його разом з УАВЕ», - сказав він.
Експерт також проінформував, що ведеться наразі розмова і про відміну вимоги стосовно облаштування сонячних панелей виключно на об’єктах капітального будівництва.
«Є набагато кращі способи боротьби зі «схемщиками», — розказав він, прогнозуючи внесення відповідних змін у вітчизняну нормативно-правову базу.
Водночас, як стало відомо, у Верховній Раді підтримують ідею про внесення окремого законопроекту про розвиток малих ВДЕ. Так, нардеп Юрій Чижмарь наголосив журналістам на необхідності усунути недоліки, що загострилися після прийняття закону №8449-д та приділити окрему увагу розвитку малої енергогенерації з відновлюваних джерел. За його словами, зараз вже започаткована розробка відповідного законопроекту.
В свою чергу нардеп Лев Підлісецький допустив, що можливо, було б «доцільно додати окрему статтю про малу генерацію в Закон України про альтернативні джерела енергії». Так чи інакше, дискусія з цього приводу вже розпочата, за ініціативи УАВЕ та експертного середовища й нардепів триває робота по підготовці зваженого і збалансованого рішення з внесенням його на розгляд Ради.
Нагадаємо, 25 квітня Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект №8449-д про запуск «зелених» аукціонів в сфері альтернативної енергетики.
Відповідно до закону, запускаються «зелені» аукціони на ринку електроенергії та, окрім ще низки новацій, передбачається зменшення «зеленого» тарифу з 2020 року для сонячних станцій на 25% та для вітрових на 10%.
https://ecotown.com.ua/news/V-Radu-vnesut-okremyy-zakonoproekt-dlya-stymulyuvannya-rozvytku-maloyi-zelenoyi-enerhoheneratsiyi/


Український стартап SolarGaps переміг в Мюнхені в конкурсі рішень з енергетичного переходу

Українська компанія SolarGaps, яка розробила жалюзі з вбудованими сонячними панелями, здобула в Мюнхені перемогу в конкурсі рішень з енергетичного переходу The smarter E AWARD 2019, повідомила прес-служба громадської організації Greencubator, передає енергореформи.
У конкурсі інноваційного хаба The smarter E, діяльність якого спрямована на розвиток галузевих рішень, проект здобув перемогу в номінації Smart Renewable Energy.
Раніше SolarGaps стали переможцями програми Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) «Кліматичні інноваційні ваучери», а також отримала EUR1 млн від рамкової програми Європейського Союзу з розвитку наукових досліджень і технологій Horizon 2020.
Енергетичний перехід - перетворення в енергетиці, спрямовані на зниження частки споживання викопних видів палива.
http://reform.energy/news/ukrainskiy-startap-solargaps-pobedil-v-myunkhene-v-konkurse-resheniy-po-energeticheskomu-perekhodu-11355


На 2/3 виріс квітневий ринок електромобілів

У квітні українці поставили на облік 535 автомобілів, що працюють виключно на електротязі – 495 легкових і 40 комерційних авто.
Таким чином, у порівнянні з квітневим результатом минулого року попит на електромобілі в Україні зріс на 67 відсотків, повідомляє Укравтопром. При цьому, практично однаково збільшилися реєстрації як легкових, так і комерційних електромобілів, на 67,2 та 66,7 відсотків відповідно.
В основному, український парк електромобілів продовжує поповнюватися за рахунок імпортного секонд-хенду. У квітневих реєстраціях частка імпортованих машин з пробігом склала 91%, тоді як роком раніше цей показник дорівнював 82 відсоткам.
Найбільш популярними моделями автомобілів з нульовим рівнем викидів минулого місяця були: NISSAN Leaf – 251 шт. (246 шт. – б/в); TESLA Model S – 49 шт. (48 шт. – б/в); RENAULT Kangoo – 38 шт. (37 шт. – б/в); RENAULT Zoe – 28 (26 шт. – б/в); JAGUAR I-Pace – 24 шт. (всі нові).
Всього за чотири місяці з початку року українські номери отримали 1914 електромобілів, що на 73% більше ніж за аналогічний період минулого року.
http://ukrautoprom.com.ua/na-23-viris-kvitnevij-rinok-elektromobiliv

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами