Огляд новин енергетики: 14-20.09.2020

ВЗАЄМОДІЯ ТИЖНЯ: Міненерго та «Sumitomo Corporation» обговорили перспективи участі компанії в енергетичних проєктах
Відбулась зустріч під головуванням заступника Міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослава Демченкова із керівництвом офісу «Sumitomo Corporation» в Україні.
Sumitomo Group - одна з найбільших японських корпорацій. До групи входять компанії фінансового сектора, машинобудівництва, електротехнічної промисловості, чорної та кольорової металургії й багато інших.
На зустрічі обговорили перспективи участі компанії в енергетичних проєктах, зокрема проєкту добудови Дністровської ГАЕС та проєктах у приватному та комунальному секторах України.

СТРАТЕГІЯ ТИЖНЯ: Міненерго та Держенергоефективності розробили проєкт Національного плану дій з енергоефективності на період до 2030 року
Міністерство енергетики спільно з Держенергоефективності розробили проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про Національний план дій з енергоефективності на період до 2030 року».
Проєктом розпорядження передбачено:
• визначення національної цілі з енергоефективності на 2030 рік;
• схвалення Національного плану дій з енергоефективності на період до 2030 року;
• затвердження трирічного плану заходів з його реалізації у 2020-2022 роках.
До роботи над проєктом плану безпосередньо долучалися експерти Проєкту EU4Energy Governance.
Особливістю плану є необхідність підвищення енергоефективності не тільки в контексті кінцевого споживання енергії, але і на етапах виробництва та транспортування енергії.

РІШЕННЯ ТИЖНЯ: Чорнобильська АЕС отримала дозвіл на проведення «гарячих» випробувань СВЯП-2
Державна інспекція ядерного регулювання України видала ДСП «Чорнобильська АЕС» окремий дозвіл на провадження діяльності введення в експлуатацію ядерної установки Сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2). Отримання дозволу дозволить розпочати «гарячі» випробування з реальним відпрацьованим паливом, яке буде перевозитись зі сховища «мокрого» типу (СВЯП-1) у нове сховище «сухого» типу (СВЯП-2).
За період генерації електроенергії, з 1977 до 2000 року, на станції накопичилося понад 21 тис. тепловидільних збірок, які зараз зберігаються у сховищі відпрацьованого ядерного палива «мокрого» типу СВЯП-1. Сховище СВЯП-1 не розраховане на довготривале зберігання палива і термін його експлуатації обмежений, відтак усі відпрацьовані тепловидільні збірки мають бути переміщені в новозбудоване проміжне сховище відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу СВЯП-2.
«Отримання окремого дозволу на провадження діяльності введення в експлуатацію ядерної установки Сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2) – це успішний приклад злагодженої та ефективної співпраці профільних українських інституцій, фінансової підтримки донорів Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку та підрядників, які працювали у складних умовах, що пов'язані з карантинними обмеженнями. ... А введення СВЯП-2 в експлуатацію дозволить безпечно зберігати відпрацьоване ядерне паливо ЧАЕС протягом найближчих 100 років», - наголосив перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський.
#38_ЕнергоДжерела_14-20.09.2020.-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами