Огляд новин енергетики: 12-18.10.2020

ПЕРСПЕКТИВА ТИЖНЯ: Вугільні регіони України скористаються польським досвідом «справедливого переходу»
Польський національний фонд охорони навколишнього середовища та управління водними ресурсами (НФОНСіУВР) і Світовий банк спільно з Європейською комісією започаткували ініціативу зі сприяння обміну знаннями між вугільними регіонами Польщі та України.
Про це повідомили Укрінформу у пресслужбі Світового банку.
"Це може допомогти обом країнам підготуватися до енергетичної трансформації найближчими роками. Такий обмін знаннями є частиною програми, в рамках якої країнам надається допомога у розробленні та реалізації інклюзивних стратегій переходу до низьковуглецевих енергетичних систем", - йдеться у повідомленні.
НФОНСіУВР надаватиме підтримку навчальним поїздкам, конференціям, зустрічам, організованим Інститутом екології промислових районів (Institute for Ecology of Industrial Areas) і Центральним гірничим інститутом (Central Mining Institute).
Водночас Світовий банк за допомогою своїх програм з надання допомоги в управлінні енергетичним сектором (ESMAP) і Мультидонорського трастового фонду глобальної підтримки видобувних галузей (EGPS), у співпраці з Європейською комісією підтримуватиме участь України у зазначеному обміні знаннями.
Представники державного та приватного секторів України відвідають низку польських міст, включаючи декілька міст у Сілезії – головному вугільному регіоні Польщі. Під час цих візитів відбудуться зустрічі з польськими колегами з метою обміну досвідом з вирішення проблем трансформації, характерних для вугільних регіонів, зокрема, регуляторних, організаційних, економічних, соціальних, екологічних проблем, питань просторового планування тощо.

КОМПАНІЯ ТИЖНЯ: Amazon перетворила свій склад в сонячну електростанцію
Компанія Amazon покрила дах величезного складу в Кенті, Англія, 11 500 гігантськими сонячними батареями. Ця система дозволить Amazon генерувати електроенергію, яка буде еквівалентна живленню 700 будинків на рік.
Дана реновація складу є частиною обіцянки перейти на відновлювані джерела енергії до 2025 року.
Перехід на сонячну енергію та встановлення панелей є частиною кліматичного зобов'язання Amazon, яке було озвучено в минулому році. Воно зобов'язує компанію перейти на повністю поновлювані джерела енергії і стати вуглецево-нейтральним бізнесом до 2040 року.
Бріттані Стентон, старший менеджер енергетичної програми Amazon, сказала: «Ми пишаємося тим, що Amazon ставить перед собою мету забезпечити енергією свою глобальну інфраструктуру, використовуючи 100% відновлювані джерела енергії. Ця установка сонячних панелей - всього лише один із способів, за допомогою яких ми зможемо зробити нашу мережу більш стійкою ».

ПОВІДОМЛЕННЯ ТИЖНЯ: Інвестори у відновлювану енергетику України можуть поновити позови до України через невиконання урядом узятих на себе зобов'язань у частині оплати виробленої електроенергії
Про це повідомив голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков 8 жовтня у прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна".
"Коли інвестори підписали меморандум, вони зупинили процес підготовки подання позовів у міжнародні арбітражі, повіривши уряду. Сьогодні ситуація змінюється", - сказав він.
У свою чергу директор Європейсько-українського енергетичного агентства Олександра Гуменюк повідомила, що рівень розрахунків ДП "Гарантований покупець" із ВДЕ-генерацією за вересень становить лише 27,8%. При цьому ДП прогнозує, що до кінця року обсяг необхідних виплат сягне 56%.

#42_ЕнергоДжерела_12-18.10.2020.-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами